Gudrun Schyman: ”Troligaste scenariot framöver” | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Gudrun Schyman: ”Troligaste scenariot framöver”

Partiledaren gästade Halmstad under onsdagen.

Mattias Olsson

Kl.18:25, 25 april, 2018

Gudrun Schyman: ”Troligaste scenariot framöver”
Foto: Mattias Olsson.

Under onsdagen gästades Halmstad av en av partiledarna för Feministiskt initiativ, nämligen Gudrun Schyman. Schyman var på plats i Halmstad för att hålla i föreläsningen ”Feministisk folkbildning med Gudrun Schyman” på stadsbiblioteket. 24Halmstad var på plats och träffade partiledaren precis innan hon skulle hålla sin föreläsning.

Hur ser din relation till Halmstad ut?
– Jag har varit här flera gånger och haft möten av olika slag genom åren. Någon personlig relation har jag inte. Men oavsett i vilket syfte jag är här så försöker jag alltid att besöka biblioteket. Jag tycker det är trevligt. Det ligger otroligt fint, och är väldigt rofyllt, så det är ett bra ställe.

Inför det kommande valet så är det en optimistisk partiledare som 24Halmstad träffar.

– Jag är väldigt hoppfull måste jag säga. Vi har ett bättre utgångsläge än vad vi hade inför förra valet. Vi har fler medlemmar och vi har mycket fler aktiva grupper som kommer att ställa upp i regionalval och kommunval, och vi kommer at få valsedlar utdelade i alla vallokaler, så det är ett bra läge, säger Gudrun Schyman.

Metoo kampanjen, och snacket kring den. Kan den gynna er i FI?
– På sikt så tror jag att det gör det. Det omedelbara är ju inte att man kopplar ihop det med partipolitik, eftersom det så effektivt har hållits utanför av politiken som har kallat det för sidofrågor, särintressen och kvinnofrågor. Men nu tror jag att det har blivit tydligare för många fler att detta inte handlar om enskilda kvinnor som råkar enskilt illa ut, utan det handlar om ett stort strukturellt problem vi har i samhället, och det kräver strukturella åtgärder, och då handlar det om politik.

Viktigaste frågan inför det kommande valet?
– Jag tycker inte att det finns någon enskild fråga utan det viktigaste är att se hur de hänger ihop, de olika frågorna.

– Men vi går ju till val på olika sakområden, och där har vi ett som handlar om liv och arbetsliv, där vi tar upp det faktum att arbetslivet fortfarande ser ut som om vi vore en man, fast vi är ungefär lika många män som kvinnor, där krävs en rad olika förändringar. Till exempel är ju löneskillnaderna katastrofala och visar sig också i pensionen.

Läget för FI i Halmstad är Schyman nöjd med.

– Jag tror att det ser bra ut, jag vet ju att det blir en lista nu i kommunvalet, vilket är första gången här. Det är nu det finns personer lokalt som vill kampanja för Feministiskt initiativ och det klart att det behövs feminister i fullmäktige i Halmstad, säger Schyman.

Vilka partier i Riksdagen ser ni som lämpligast att samarbeta med?
– Ser man till våra frågor så ser vi ju att de samarbetspartners som finns är ju Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det finns också inom delar av Socialdemokratin som idag har väldigt svårt att göra sin röst hörd inom sitt parti. Det kan också finnas några socialliberaler som också har en svår tid inom sitt eget parti. Men det troligaste scenariot framöver är väl att det blir någon form utav mittenregering. Kanske med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna, och kanske också Miljöpartiet, vad vet jag. Men blir det så blir vänstern väldigt isolerad på sin kant och får inget att säga till om, så därför behövs det mer av opposition som är systemkritisk in i riksdagen.

Föreläsningen i Halmstad har ett tydligt tema.

– Nästan alla vill ju ha jämställdhet, trots det så har vi inte det. Så det jag kommer att prata om är: Hur går det till när vi skapar ett samhälle som är som de flesta inte vill, säger Gudrun Schyman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man åtalas för att ha slagit sin före detta fru och barn

Vid Halmstads tingsrätt väcktes det otäcka åtalet under fredagen.

Mattis Andersson

Kl.10:29, 22 maj, 2018

Man åtalas för att ha slagit sin före detta fru och barn
Foto: Pixabay

En 44-årig man åtalades vid Halmstads tingsrätt för två fall av misshandel.

Det ska enligt åtalet ha varit den 5 maj 2018 som mannen ska ha slagit både sin son och före detta fru.

Sonen ska ha blivit slagen i ansiktet. Men även på halsen och armen. Hans före detta fru ska fått ta emot slag på kroppen och i ansiktet. Både sonen och kvinnan ska ha orsakats både smärta och rodnad.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man åtalas – åklagare yrkar på fem års utvisning

Vid Halmstads tingsrätt åtalas en man.

Mattis Andersson

Kl.09:46, 21 maj, 2018

Man åtalas – åklagare yrkar på fem års utvisning
Foto: Johan Olsson

En man har vid Halmstads tingsrätt blivit åtalad för att ha tagit en mobiltelefon, en iPhone 7 ur en väska som en målsäganden hade på sig. Händelsen ska ha skett den 28 april 2018 på en krog i centrala Halmstad.

Mannen åtalas också för att vid samma tillfälle ha försökt stjäla gods ur två andra personers väskor. Eftersom mannen inte är svensk medborgare yrkar åklagaren att mannen ska utvisas från Sverige utan att få återvända på fem år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Räddningstjänsten larmades om misstänkt gasutsläpp

En privatperson kände en stark doft och larmade räddningstjänsten.

Filip Edvardsson

Kl.11:23, 19 maj, 2018

Räddningstjänsten larmades om misstänkt gasutsläpp
Foto: Mostphotos

På lördagsförmiddagen vid klockan 11.10 kom ett larm om att det skett ett farligt utsläpp i en byggnad på Middagsvägen.

– Det var en person som ringde och var orolig eftersom att personen kände någon stark doft och trodde att det kunde vara ett gasutsläpp. Vi kunde ganska snabbt konstatera att det inte var något, säger Andreas Karlsson vid räddningstjänsten Halmstad.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Verktyg stals vid inbrott

Under torsdagen upptäcktes inbrottet.

Mattis Andersson

Kl.07:15, 18 maj, 2018

Verktyg stals vid inbrott
Foto: Arkiv

Under torsdagen upptäcktes ett inbrott på Kornhillsvägen i Halmstad.

Det ska ska ha varit i ett källarförråd som någon har klippt upp ett hänglås för att sedan ta sig in och stjäla saker.

Enligt uppgiftslämnaren har man stulit bland annat verktyg samt en resväska. Polisen har inte varit på platsen men en anmälan om inbrott är gjord.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En person med ambulans efter att ha voltat med bil

(Uppdaterad 19:37) Räddningstjänst polis och ambulans ryckte ut.

Mattis Andersson

Kl.16:04, 17 maj, 2018

En person med ambulans efter att ha voltat med bil
Foto: Arkiv

Strax innan klockan 16 på torsdagen inkom ett larm till SOS. Det var en personbil som hade voltat på riksväg 26 utanför Oskarström i norrgående riktning. En person var i bilen men som hade kunnat ta sig ur bilen själv.

Räddningstjänsten och ambulans fick komma till platsen.

– Vi var på platsen, personen transporterades med ambulans till sjukhus, säger Johan Wallin inre befäl vid räddningstjänsten.

Vägen var ett  tag helt avstängd.

– Vi hade vägen avstängd i båda riktningarna, säger Johan Wallin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng