Ägarna till anrika butiken: ”Jätteroligt om någon ville ta över” | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Ägarna till anrika butiken: ”Jätteroligt om någon ville ta över”

Efter 27 år hoppas de att någon annan ska ta över.

Mattias Olsson

Kl.20:27, 11 april, 2018

Ägarna till anrika butiken: ”Jätteroligt om någon ville ta över”
Foto: Mattias Olsson.

1991 slog butiken Leklyckan för första gången upp portarna i Halmstad, och sedan 1993 har man funnits på Köpmansgatan.

Det är Evelyn Svensson och Nils–Erik Nilsson, som ägt och drivit butiken. Men nu känner de sig nöjda och hoppas att någon annan ska vilja ta över den anrika butiken.

– Den här lilla leksaksaffären som från början skulle ha varit ett halvtidsjobb, det har har blivit en butik och sedan utvecklade sig en grossistverksamhet, och där har vi gjort jättemycket, säger Evelyn Svensson till 24Halmstad.

– Så för ett par år sedan kände vi att nu har vi varit med om så mycket, och så roligt, att vi började känna oss nöjda, man kände att det inte var lika roligt att gå på mässorna längre, så då tog vi ett beslut att sälja grossistverksamheten (vilket man gjorde i vintras). Och sedan har planen varit att vi ska knoppa av detta också. Så det är ett medvetet val vi har gjort, säger Evelyn.

Några andra projekt är inte på gång.

– Nej, vi har rätt så mycket innestående semester kan man säga,nu när vi passerat 60-årsgränsen kan det vara skönt att trappa ner lite, säger Evelyn.

– Man kan väl säga att vi kan ha mer tid till lite mer personliga projekt, säger Nils–Erik Nilsson.

Och ni hoppas att någon ska vilja ta över butiken efter er?
– 
Ja, självklart hade det varit jätteroligt om någon ville ta över, för det har varit ett så fantastiskt roligt jobb, och så givande. Om någon vill utveckla detta och driva detta vidare så vore det kul. Man köper ett jobb och inte en butik, och det är ett fantastiskt roligt jobb. Men vi är klara nu och har gjort vårt. Nu behövs en ny kraft, säger Evelyn.

– Vi skulle naturligtvis kunna hjälpa till att introducera en ny, för det är ingenting man lär sig på en eftermiddag, vi kommer att ställa upp även i framtiden till en tänkt arvtagare, säger Nils–Erik.

Har ni någon plan för när ni skulle vilja sluta?
– Inom en snar framtid, säger Evelyn.

De tycker fortfarande att de har ett unikt koncept.

– Vi hade en idé om att ha ekologiska leksaker i naturmaterial, så vi hade en idé om att vi skulle ha jättebra leksaker och ingenting fick vara i plast, det skulle bara vara naturmaterial i trä, ull och plåt. Sedan har det varit lite olika svängar genom åren, men vi höll hårt på vår idé, men lite fick vi rucka på det för att få ett bra sortiment, säger Evelyn.

– I stort sett är vi Disney fria, och har ingen Barbie och inget Lego. De senaste åren har vi satsat mycket på doppresenter, och det kanske har utvecklats mer till en presentbutik än en renodlad leksaksaffär som det var från början, säger Nils–Erik.

Det råder inte något som helst tvivel om att de båda trivts bra under sina år i Leklyckans butik.

– Det har varit så roligt, vi har haft den unika möjligheten att de som kom och handlade med sina barn när vi började, de barnen har själva blivit föräldrar nu, och kommer tillbaka, så det har varit jätteroligt att få ha varit med om att få sälja till två generationer, säger Nils–Erik.

– Roligast med jobbet är att hjälpa kunden, och all den respons som man får. Kunderna har kommit tillbaka i 27 år, speciellt på sommaren. Vi får ofta höra att vi kan hitta det unika som de vill ha, säger Evelyn.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klart: Familjeföretaget öppnar i Halmstad

Företaget öppnar en 1 500 kvadratmeter stor anläggning i Halmstad.

Martin Persson

Kl.20:02, 25 april, 2018

Klart: Familjeföretaget öppnar i Halmstad
Arkivfoto: Johan Olsson

Uthyningsföretaget Stål & Hyr fortsätter att växa i Halland. Nu står det klart att man expanderar och öppnar en ny depå i Halmstad, som väntas stå helt klar i början av 2019. Anläggningen kommer att bli cirka 1 500 kvadratmeter stor.

– Vi är mycket nöjda över att öppna en depå i Halmstad – den enda större staden i Halland där Stål & Hyr hittills inte har haft en depå. Området är en intressant marknad, inte minst tack vare stora planerade byggprojekt, och Stål & Hyr är redan ett starkt varumärke i Halmstad hos kunder som hyr från andra Stål & Hyr-depåer, säger Joacim Johansson, VD och koncernchef för Stål & Hyr Group.

Depån blir företagets sjunde på västkusten. Sedan tidigare finns man i Varberg, Kungsbacka, Sisjön, Ringön och Kungälv. Depån, som blir Stål & Hyrs största, kommer att smygöppna redan i augusti 2018 då man tar hjälp av personal och utrustning från företagets närliggande depåer.

– Närheten till befintliga depåer i Falkenberg och Varberg gör att vi snabbt kommer att kunna erbjuda förbättrad tillgänglighet och samma kompletta sortiment som på övriga depåer, för både befintliga och nya kunder i bland annat Halmstad, Laholm och Båstad, säger Joacim Johansson.

FaktaStål & Hyr, ett familjeföretag i andra generationen grundat 1979, hyr ut maskiner och annan utrustning till främst byggindustrin. Bolaget erbjuder ett brett utbud av produkter och tjänster, bland annat verktyg av olika slag, små och medelstora anläggningsmaskiner, liftar, el- och energiutrustning, ställningar och väderskydd samt bodar för byggarbetsplatser. Bolaget kan även etablera fullständiga byggarbetsplatser åt sina kunder.

Källa: Stål & Hyr.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förändrad hotbild – lokaler byggs om

Efter den ökade hotbilden – räddningstjänstens lokaler byggs om.

Martin Persson

Kl.14:27, 25 april, 2018

Förändrad hotbild – lokaler byggs om
Foto: Linda LC Berntsson

Vid kommunstyrelsens ledningsutskott i tisdags beslutades att räddningstjänstens lokaler på BAS ska byggas om till en kostnad av 600 000 kronor. Anledningen är de senaste årens förändrade hotbild mot Sverige, vilket ställer nya krav på säkerhetsskyddade ledningsplatser.

– Vi lever i ett annat säkerhetspolitiskt läge och därför är det viktigt att denna investering kan genomföras för att garantera säkerheten, säger kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) i ett pressmeddelande.

Bland annat kommer det att byggas ett säkerhetsklassat mötesrum med plåtförstärkta väggar för cirka 25 personer; något som inte finns på BAS sedan tidigare.

Nu kommer ärendet gå vidare till kommunfullmäktige som är sista beslutsinstans.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu har succéappen premiär i Halmstad: ”Det är den stora utmaningen”

Ska bidra till minskat matsvinn bland stadens restauranger.

Mattias Olsson

Kl.19:36, 24 april, 2018

Nu har succéappen premiär i Halmstad: ”Det är den stora utmaningen”
Foto: Mattias Olsson.

Under onsdagen kommer appen ResQ Club att lanseras i Halmstad. Appen jobbar för att minska matsvinn från restauranger, och den växer rejält i Sverige för tillfället. Och nu har möjligheten alltså kommit till Halmstadborna och stadens restauranger att med hjälp av appen minska matsvinnet.

– ResQ Club fungerar på det sättet att när restauranger av någon anledning har mat över, det kan till exempel handla om ett bageri som har bröd över eller en lunchrestaurang som av någon anledning inte sålt slut sin mat. Då står man där med ett svinn som i många fall inte kan återanvändas, säger Anna–Lotta Svensson som driver ResQ Club i Sverige.

– Men då kan man lägga ut hur många luncher som är över via ResQ–appen. Då får köparna(användarna av appen) ett meddelande om att det finns mat att köpa som då är reducerad till ungefär halva priset. Så köpet görs och betalas via appen, där man får ett kvitto och kan då ta med sig det till restaurangen och får då med sig maten i takeawayform.

Anna–Lotta Svensson. Foto: Mattias Olsson.

Anna–Lotta Svensson. Foto: Mattias Olsson.

Appen lanseras alltså i Halmstad under onsdagen?
– Ja, i morgon lanseras appen, och de tio restauranger i Halmstad som vi har dragit igång den här verksamheten med lanseras också i morgon. Då det här drar igång.

Hur känns det att dra igång i Halmstad?
– Det är jättekul att starta upp här. Jag tycker att det är oerhört roligt att starta i lite mellanstora städer, man kommer närmre människorna. Samtidigt så har inte de mellanstora städerna lika många digitala mattjänster som det är i alla storstäder. Så det brukar bli väldigt uppskattat när det kommer en sådan här tjänst.

Anledningen till att man sysslar med detta är för Anna–Lotta självklar.

– Det är för att minska matsvinn. Det är en problematik inom matsvinn och miljöfrågor idag, och det är ett resursslöseri att slänga mat helt enkelt. Och det är det vi vill förhindra, säger Anna–Lotta Svensson.

ResQ Club finns förutom i Sverige, även i Finland, Tyskland och Holland, där Halmstad blir den 33:e staden i ordningen att få ta del av appen.

Hur kom det sig att ni valde att satsa i just Halmstad?
– Vi har fått en del förfrågningar från människor från Halmstad som laddat ner appen som har varit intresserade av att vi ska dra igång. Sedan har det faktiskt varit restauranger som själva har hört av sig och varit intresserade. Det har varit lite i rullning, men vi har aldrig riktigt kommit igång, men nu är det dags.

– Anledningen till att vi väljer att börja med 10 restauranger att det är en bra siffra för att hitta balans mellan antalet användare och antalet restauranger. Så vi brukar köra med det antalet i någon månad innan man tar in nya, för annars finns risken att det kan bli för mycket erbjudanden och för få användare. Så det gäller att hitta en bra balans. Det är den stora utmaningen faktiskt. I takt med att antalet användare ökar så vill vi också ha med fler restauranger.

I dagsläget, alltså redan innan appen lanserats har den laddats ner av mellan 100 – 200 Halmstadbor.

De restauranger som i dagsläget är med i ResQ Club är:

 • AnnaKattis delikatess & catering
 • Bistro Jarlen
 • Restaurang Karl
 • Pers kök
 • Pastariket – Bankgatan
 • Pastariket – Pilefeltsgatan
 • Fika.gallerian
 • Gastro Grön
 • Magasinet på Slottsmöllan.
 • En tionde icke namngiven restaurang.

  Foto: Mattias Olsson.

  Foto: Mattias Olsson.

Gastro Grön tillhör dem som nu finns med i den nya appen.

– Man får göra det man kan för miljön och för folket i staden, att sälja sallad för mindre pengar och att de går åt är jättebra, säger Tintin Kling från Gastro Grön.

Inga tveksamheter om att vara med?
– Vi var på. Det är tråkigt att slänga mat. Jag tror att det blir kanon.

Tintin Kling. Foto: Mattias Olsson.

Tintin Kling. Foto: Mattias Olsson.

Även Anna–Lotta Svensson har stor tilltro till att konceptet kommer att lyckas i Halmstad.

– Det har lyckats bra i de andra städerna, så det kommer att fungera bra i Halmstad också, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han prisades när nya mötesplatsen invigdes: ”Chockad och lite tagen”

Därför tog han hem priset.

Mattias Olsson

Kl.21:09, 23 april, 2018

Han prisades när nya mötesplatsen invigdes: ”Chockad och lite tagen”
Foto: Mattias Olsson.

Under torsdagen var det hög stämning i Trade Center i Halmstad. Då invigde nämligen HighFive sin nya kreativa mötesplats Huddle Hub.

– Det var fantastiskt. Det var verkligen glädjefyllt och en hyllning till våra fantastiska entreprenörer. Vi firade även High Five day som är ett årligt event som firas internationellt, säger Sandra Johanesson, VD på HighFive, till 24Halmstad.

– Jag tror att vi kan inspirera fler nu och skapa en kultur som står för mod, nytänk och att vara inkluderande. Vem som helst är välkommen att söka in med sin idé, liten som stor, till oss på HighFive, säger Johanesson

Under kvällen delade man också ut pris till Årets Highfivare. Och vinnare blev Mohsen Haj–Bolouri med sitt företag OnDeMove.

– Det kändes helt fantastiskt och lite overkligt, att man fick så mycket uppmärksamhet, så för mig var det helt fantastiskt att få vinna. Det här priset betyder mycket, särskilt i den fas vi är i just nu i företaget. säger Mohsen.

– Vinsten var helt oväntad, så jag blev nästan chockad och lite tagen av stämningen. Jag tappade talförmågan en stund, och det brukar jag inte göra, säger han med ett leende.

Sandra Johanesson och Mohsen Haj Bolouri. Foto: Mattias Olsson.

Sandra Johanesson och Mohsen Haj Bolouri. Foto: Mattias Olsson

För sin vinst så prisas Mohsen och OnDeMove med 20 000 kronor från HighFive och Danske Bank.

Kan du berätta vad ditt företag OnDeMove gör?
– Vi utvecklar hörhjälpmedel, men inte vanliga traditionella, utan vi kommer att sätta standard för branschen. Att kunna hörhjälpmedel som en typ av accessoar, trendiga produkter. Det ska vara någonting man bär med stolthet, någonting som man gärna visar.

Hur mycket betyder priset för den fortsatta satsningen?
– Mycket. I den fas vi är, är varje slant en jättestor gåva. Så det här hjälper oss att komma ett steg närmare vårt mål.

Sandra Johannesson förklarar varför valet föll på just Mohsen Haj–Bolouri och OnDeMove.

– Han vann för att han är en fantastisk entreprenör och har gjort en resa i sitt bolag på den korta tid han har varit här. Och han bidrar massor till miljön här. Priset utgår från våra värderingar och han har check på alla, säger Sandra Johanesson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succéstart för nya Glasscaféet

Långa köer när det var dags för premiär.

Mattias Olsson

Kl.21:32, 20 april, 2018

Succéstart för nya Glasscaféet
Foto: Mattias Olsson.

Under fredagen öppnade Riccardos glasscafé på Fredsgatan i centrala Halmstad. Det rådde ingen tvekan om att öppningen var populär, då det var långa, långa köer utanför Riccardos vid öppningen.

24Halmstad var på plats och kunde konstatera att alla i kön inte skulle vara bland de 50 första som fick en gratis glasstårta, som utlovats till just de 50 första kunderna.

Det var lång kö när Riccardos öppnade på Fredsgatan.

Det var lång kö när Riccardos öppnade på Fredsgatan. Foto: Mattias Olsson.

Mathilda Åberg och Linnéa Fredriksson tillhörde dem som var långt fram i kön.

– Vi var på plats 11:30, så det var 30 minuter innan de skulle öppna, säger tjejerna till 24Halmstad. 

Mango var tydligen en favorit, och något som både Mathilda och Linnéa hade i sin bägare.

Brukar ni äta på Riccardos i vanliga fall?
– Ja, ibland, säger de båda.

Vad tror ni om det här då, att ha ett glasscafé i centrum?
– Det är jättebra. Verkligen. Det är närma. Och bra att kunna sitta ner också, för det går ju inte göra på den mobila, säger Linnéa.

Då kan det bli fler besök här framöver?
– Absolut.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng