Bekräftat: Halmstad är 100 000 invånare | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Bekräftat: Halmstad är 100 000 invånare

Analytikern: "En magisk gräns"

Mattias Olsson

Kl.15:26, 10 april, 2018

Bekräftat: Halmstad är 100 000 invånare
Foto: Johan Olsson.

Under gårdagen kunde 24Halmstad rapportera att tisdagen mycket väl kunde bli den dag då kommunen faktiskt passerade 100 000 invånare. 

Nu är det också bekräftat att det faktiskt blir så. Den 10 april 2018 är dagen då Halmstad blir 100 000 invånare.

LÄS MER: Under tisdagen kan Halmstad nå magiska siffran: ”Blir jättespännande”

– Ja, nu är vi 100 000 invånare, säger kommunens analytiker Max Wehlin till 24Halmstad.

– Vi fick in gårdagens siffror idag, och de visade på 99 996 personer. Enligt en kalkyl för hur många personer vi brukar öka med per dag, så insåg vi att vi når 100 000 under tisdagen.

Max Wehlin. Foto: Mattias Olsson.

Max Wehlin. Foto: Mattias Olsson.

För dig som är analytiker och jobbat med detta länge, hur känns det nu när siffran passerats?
– Det kändes häftig måste jag säga. Det är egentligen bara en siffra, men vi har varit fokuserade på den ett tag nu, så det är kul att vara med när vi passerar den magiska gränsen. Det är inte många städer som är 100 000 invånare i Sverige.

Du missade firandet på Alla hjärtans dag för att du var sjuk, blir det firande nu då?
– Nu blir det något slags firande, men jag har inte lagt upp någon plan. Något glas med lite bubblande innehåll kan det nog bli framåt kvällen efter arbetstid.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gudrun Schyman: ”Troligaste scenariot framöver”

Partiledaren gästade Halmstad under onsdagen.

Mattias Olsson

Kl.18:25, 25 april, 2018

Gudrun Schyman: ”Troligaste scenariot framöver”
Foto: Mattias Olsson.

Under onsdagen gästades Halmstad av en av partiledarna för Feministiskt initiativ, nämligen Gudrun Schyman. Schyman var på plats i Halmstad för att hålla i föreläsningen ”Feministisk folkbildning med Gudrun Schyman” på stadsbiblioteket. 24Halmstad var på plats och träffade partiledaren precis innan hon skulle hålla sin föreläsning.

Hur ser din relation till Halmstad ut?
– Jag har varit här flera gånger och haft möten av olika slag genom åren. Någon personlig relation har jag inte. Men oavsett i vilket syfte jag är här så försöker jag alltid att besöka biblioteket. Jag tycker det är trevligt. Det ligger otroligt fint, och är väldigt rofyllt, så det är ett bra ställe.

Inför det kommande valet så är det en optimistisk partiledare som 24Halmstad träffar.

– Jag är väldigt hoppfull måste jag säga. Vi har ett bättre utgångsläge än vad vi hade inför förra valet. Vi har fler medlemmar och vi har mycket fler aktiva grupper som kommer att ställa upp i regionalval och kommunval, och vi kommer at få valsedlar utdelade i alla vallokaler, så det är ett bra läge, säger Gudrun Schyman.

Metoo kampanjen, och snacket kring den. Kan den gynna er i FI?
– På sikt så tror jag att det gör det. Det omedelbara är ju inte att man kopplar ihop det med partipolitik, eftersom det så effektivt har hållits utanför av politiken som har kallat det för sidofrågor, särintressen och kvinnofrågor. Men nu tror jag att det har blivit tydligare för många fler att detta inte handlar om enskilda kvinnor som råkar enskilt illa ut, utan det handlar om ett stort strukturellt problem vi har i samhället, och det kräver strukturella åtgärder, och då handlar det om politik.

Viktigaste frågan inför det kommande valet?
– Jag tycker inte att det finns någon enskild fråga utan det viktigaste är att se hur de hänger ihop, de olika frågorna.

– Men vi går ju till val på olika sakområden, och där har vi ett som handlar om liv och arbetsliv, där vi tar upp det faktum att arbetslivet fortfarande ser ut som om vi vore en man, fast vi är ungefär lika många män som kvinnor, där krävs en rad olika förändringar. Till exempel är ju löneskillnaderna katastrofala och visar sig också i pensionen.

Läget för FI i Halmstad är Schyman nöjd med.

– Jag tror att det ser bra ut, jag vet ju att det blir en lista nu i kommunvalet, vilket är första gången här. Det är nu det finns personer lokalt som vill kampanja för Feministiskt initiativ och det klart att det behövs feminister i fullmäktige i Halmstad, säger Schyman.

Vilka partier i Riksdagen ser ni som lämpligast att samarbeta med?
– Ser man till våra frågor så ser vi ju att de samarbetspartners som finns är ju Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det finns också inom delar av Socialdemokratin som idag har väldigt svårt att göra sin röst hörd inom sitt parti. Det kan också finnas några socialliberaler som också har en svår tid inom sitt eget parti. Men det troligaste scenariot framöver är väl att det blir någon form utav mittenregering. Kanske med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna, och kanske också Miljöpartiet, vad vet jag. Men blir det så blir vänstern väldigt isolerad på sin kant och får inget att säga till om, så därför behövs det mer av opposition som är systemkritisk in i riksdagen.

Föreläsningen i Halmstad har ett tydligt tema.

– Nästan alla vill ju ha jämställdhet, trots det så har vi inte det. Så det jag kommer att prata om är: Hur går det till när vi skapar ett samhälle som är som de flesta inte vill, säger Gudrun Schyman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ilsken tjur på E6 – stångade bilist

Polisen larmades om en ko på E6 – visade sig att vara tre tjurar.

Dennis Johansson

Kl.16:36, 25 april, 2018

Ilsken tjur på E6 – stångade bilist
Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån/Pexels

Strax efter klockan fyra på tisdagseftermiddagen skickade Trafikverket ut ett meddelande om att en ko befann sig i vägrenen på E6. Istället visade sig det vara tre tjurar som hade rymt från ett stall och en hade tagit sig upp på motorvägen via ett hål i viltstängslet.

– Exakt varifrån djuren har rymt vet jag inte och enligt anmälan så var det i norrgående riktning strax norr om avfart 51 (Falkenberg C) som tjuren hade setts på vägen, säger Emelie Rapp, stationsbefäl på polisen i Falkenberg, till HN.

Polis och skyddsjägare larmades till platsen men eftersom ett av djuren var ilsket fick det avlivas ganska omgående. Ägaren var med på plats.

Efter att första tjuren avlivats tog sig en annan upp på vägen, vände och sprang sedan upp på vägen igen via en avfart. Tjuren ska då först ha sparkat på en bil innan den stångade en bilist som stannade upp för att försöka lugna ner den.

– I de uppgifter jag har står att personen fått rodnad och röda märken på armar, mage och ben. Men jag tror inte att personen behövde avföras med ambulans utan kunde ta sig därifrån själv, säger Emelie Rapp till tidningen.

De två andra tjurarna fick senare också avlivas i samband med händelsen. En polisanmälan upprättades med rubriceringen: ”trafikolycka utan misstanke om brott”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall

På onsdagen meddelades straffet i Köpenhamns tingsrätt.

Magnus Jansson

Kl.13:05, 25 april, 2018

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall
Köpenhamns tingsrätt kom med beskedet vid 13-tiden på onsdagen. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Vid 13-tiden på onsdagen meddelade Köpenhamns tingsrätt att Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Han döms också för brott mot griftefriden och sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter.

Rätten kom däremot fram till att han inte ska dömas för brott mot sjölagen, som han också stod åtalad för. Madsen och hans försvarare kommer att överklaga domen och Madsen kommer vara fortsatt fängslad i väntan på överklagan.

Det var på kvällen den 10 augusti förra året som en ubåt lämnade hamnen i Köpenhamn. Ombord fanns Kim Wall, 30, som skulle göra ett reportage om Peter Madsen. Senare under natten slog Walls partner larm om att ubåten inte återvänt. På förmiddagen, dagen efter, syntes ubåten vid Kögebukten söder om Köpenhamn. Madsen meddelade då via radio att han var på väg tillbaka till hamnen och att alla ombord mådde bra. Helt plötsligt sjönk ubåten och Peter Madsen fick räddas av en privatbåt – men Kim Wall återfanns inte.

Madsen hävdade att han släppt av henne innan, men under kvällen den 11 augusti meddelade Köpenhamnspolisen att han misstänktes för mord alternativt dråp. Den tekniska undersökningen har senare visat att han sänkte ubåten med flit. Den 21 augusti hittades delar av en kvinnokropp  i vattnet utanför Amager, som senare kunde identifieras som Kim Wall. I början av oktober gjordes nya fynd i Kögebukten, då Walls huvud hittades. Under följetongen har det framkommit att Madsen ska ha dödat henne och styckat kroppen på plats i ubåten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Köttprodukt återkallas – kan innehålla allergener

Enligt företaget beror felet på den mänskliga faktorn.

Michaela Ekström

Kl.07:44, 25 april, 2018

Köttprodukt återkallas – kan innehålla allergener
Foto: Hsing Wei/Flickr

Scan återkallar ett parti grillbacon sweet chili och ingefära med tillverkningsdatum 11 april 2018 och bäst-före-datum 26 maj 2018.

Anledningen till återkallelsen är att det vid en kontroll av produkten upptäcktes den kan innehålla spår av senap och laktos. Enligt ett pressmeddelande från Scan beror detta på ett mänskligt misstag, då det vid ett enskilt tillfälle varit brister i rengöringen efter allergener.

De konsumenter som har köpt det aktuella partiet av produkten kan kontakta Scans konsumentkontakt Matforum.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu har succéappen premiär i Halmstad: ”Det är den stora utmaningen”

Ska bidra till minskat matsvinn bland stadens restauranger.

Mattias Olsson

Kl.19:36, 24 april, 2018

Nu har succéappen premiär i Halmstad: ”Det är den stora utmaningen”
Foto: Mattias Olsson.

Under onsdagen kommer appen ResQ Club att lanseras i Halmstad. Appen jobbar för att minska matsvinn från restauranger, och den växer rejält i Sverige för tillfället. Och nu har möjligheten alltså kommit till Halmstadborna och stadens restauranger att med hjälp av appen minska matsvinnet.

– ResQ Club fungerar på det sättet att när restauranger av någon anledning har mat över, det kan till exempel handla om ett bageri som har bröd över eller en lunchrestaurang som av någon anledning inte sålt slut sin mat. Då står man där med ett svinn som i många fall inte kan återanvändas, säger Anna–Lotta Svensson som driver ResQ Club i Sverige.

– Men då kan man lägga ut hur många luncher som är över via ResQ–appen. Då får köparna(användarna av appen) ett meddelande om att det finns mat att köpa som då är reducerad till ungefär halva priset. Så köpet görs och betalas via appen, där man får ett kvitto och kan då ta med sig det till restaurangen och får då med sig maten i takeawayform.

Anna–Lotta Svensson. Foto: Mattias Olsson.

Anna–Lotta Svensson. Foto: Mattias Olsson.

Appen lanseras alltså i Halmstad under onsdagen?
– Ja, i morgon lanseras appen, och de tio restauranger i Halmstad som vi har dragit igång den här verksamheten med lanseras också i morgon. Då det här drar igång.

Hur känns det att dra igång i Halmstad?
– Det är jättekul att starta upp här. Jag tycker att det är oerhört roligt att starta i lite mellanstora städer, man kommer närmre människorna. Samtidigt så har inte de mellanstora städerna lika många digitala mattjänster som det är i alla storstäder. Så det brukar bli väldigt uppskattat när det kommer en sådan här tjänst.

Anledningen till att man sysslar med detta är för Anna–Lotta självklar.

– Det är för att minska matsvinn. Det är en problematik inom matsvinn och miljöfrågor idag, och det är ett resursslöseri att slänga mat helt enkelt. Och det är det vi vill förhindra, säger Anna–Lotta Svensson.

ResQ Club finns förutom i Sverige, även i Finland, Tyskland och Holland, där Halmstad blir den 33:e staden i ordningen att få ta del av appen.

Hur kom det sig att ni valde att satsa i just Halmstad?
– Vi har fått en del förfrågningar från människor från Halmstad som laddat ner appen som har varit intresserade av att vi ska dra igång. Sedan har det faktiskt varit restauranger som själva har hört av sig och varit intresserade. Det har varit lite i rullning, men vi har aldrig riktigt kommit igång, men nu är det dags.

– Anledningen till att vi väljer att börja med 10 restauranger att det är en bra siffra för att hitta balans mellan antalet användare och antalet restauranger. Så vi brukar köra med det antalet i någon månad innan man tar in nya, för annars finns risken att det kan bli för mycket erbjudanden och för få användare. Så det gäller att hitta en bra balans. Det är den stora utmaningen faktiskt. I takt med att antalet användare ökar så vill vi också ha med fler restauranger.

I dagsläget, alltså redan innan appen lanserats har den laddats ner av mellan 100 – 200 Halmstadbor.

De restauranger som i dagsläget är med i ResQ Club är:

 • AnnaKattis delikatess & catering
 • Bistro Jarlen
 • Restaurang Karl
 • Pers kök
 • Pastariket – Bankgatan
 • Pastariket – Pilefeltsgatan
 • Fika.gallerian
 • Gastro Grön
 • Magasinet på Slottsmöllan.
 • En tionde icke namngiven restaurang.

  Foto: Mattias Olsson.

  Foto: Mattias Olsson.

Gastro Grön tillhör dem som nu finns med i den nya appen.

– Man får göra det man kan för miljön och för folket i staden, att sälja sallad för mindre pengar och att de går åt är jättebra, säger Tintin Kling från Gastro Grön.

Inga tveksamheter om att vara med?
– Vi var på. Det är tråkigt att slänga mat. Jag tror att det blir kanon.

Tintin Kling. Foto: Mattias Olsson.

Tintin Kling. Foto: Mattias Olsson.

Även Anna–Lotta Svensson har stor tilltro till att konceptet kommer att lyckas i Halmstad.

– Det har lyckats bra i de andra städerna, så det kommer att fungera bra i Halmstad också, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng