LISTA: Bästa namnen att ge dina barn – om de ska bli genier | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

LISTA: Bästa namnen att ge dina barn – om de ska bli genier

En databas har sammanställt de vanligaste namnen bland smarta personer. Har du eller någon du känner ett geni-namn?

Mia Martelleur

Kl.18:45, 7 april, 2018

LISTA: Bästa namnen att ge dina barn – om de ska bli genier
Foto: Pixabay.

Vilka namn är vanligast att smarta personer heter? Med hjälp av en databas med 14 750 namn på framstående personer, som filosofer, matematiker, kompositörer, poeter, författare och nobelpristagare, har en brittisk släktforsknings-sida tagit fram en lista över de vanligaste namnen på genier. Det skriver the Independent.

De vanligaste namnet bland manliga genier visade sig vara John, och bland kvinnliga genier var det Mary som var mest vanligt.

LÄS MER: LISTA: Namnen som ingen vill döpa sina barn till längre

Två populära svenska namn går också att hitta på listan. Alice ligger på plats nio vilket var det populäraste namnet för flickor i Sverige 2017. Det populäraste pojknamnet samma år var William som ligger på en tredjeplats på listan över geni-namnen.

Ta en titt på listorna och se om du, eller någon du känner, har dessa genialiska namn.

Vanligaste namnen på kvinnliga genier: 

 1. Mary
 2. Elizabeth
 3. Maria
 4. Anne
 5. Margaret
 6. Susan
 7. Ruth
 8. Anna
 9. Alice
 10. Dorothy

Vanligaste namnen på manliga genier: 

 1. John
 2. Robert
 3. William
 4. Charles
 5. David
 6. James
 7. Richard
 8. Johann
 9. George
 10.  Paul

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Strokepatient föll – fick inte vård

En vårdgivare i Halmstad kritiserar nu för bristerna.

Mia Martelleur

Kl.09:08, 24 april, 2018

Strokepatient föll – fick inte vård
Foto: Bildbyrån.

I september 2016 var en man, som hade haft en stroke, inlagd på rehabiliteringsenheten i Halmstad. Efter sin stroke hade patienten haft efterföljande svaghet och nedsatt uppmärksamhet åt vänster sida.

Mannen hade precis fått hjälp till toaletten och lämnades där med larmknappen på vänster sida. Men mannen såg inte larmknappen på grund av den nedsatta uppmärksamheten åt vänster. Därför försökte han istället nå den larmknapp som satt framför honom på väggen. Då ramlade han ner på golvet.

Efter fallet upplevde patienten att han inte blev undersökt eller att några åtgärder vidtogs. Detta trots att mannen efter fallet ska ha haft smärtor från vänster arm och axel.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har granskat ärendet och riktar nu kritik mot vården. Enligt Ivo var vården vid rehabiliteringsenheten inte sakkunnig och omsorgsfull Det anses också vara en brist att vårdgivaren inte övervägde om fallet kunde ha orsakat ökade smärtor och dokumentationen angående fallskadan bedöms vara bristfällig.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här finns flest högutbildade i Halland

I hela landet är drygt var fjärde person i åldern 25-64 år högutbildad.

Dennis Johansson

Kl.10:34, 23 april, 2018

Här finns flest högutbildade i Halland
Foto: PxHere

Enligt statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) finns det stora variationer i andelen högutbildade i landet. Även så är fallet mellan Hallands olika kommuner.

– En hög utbildningsnivå ses i universitetsstäder och där det finns många arbeten som kräver högutbildad personal, säger Tomas Westling, handläggare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

I Kungsbackas kommun har nästan var tredje person, mellan 25 och 64 år, minst en treårig eftergymnasial utbildning. På 30 procent toppar Kungsbacka listan i Halland och ligger därmed även någon procent över riksgenomsnittet.

Fem procent bakom Kungsbacka kommer Halmstads kommun där andelen högutbildade är 25 procent. Lägst andel i länet har Hylte kommun. Där har endast 13 procent av invånarna mellan en treårig eftergymnasial utbildning eller mer.

– Generellt kan man säga att i länen är det de stora städerna som har den högsta andelen högutbildade, säger Tomas Westling.

utbildning-halland

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Forskning: Därför är det livsfarligt att jobba tidigt på morgonen

Det är en stor hälsorisk att få för lite sömn och som kvällsmänniska kan det vara extra svårt att få de timmar som behövs. Nu föreslår forskare att fler chefer borde erbjuda flexiblare arbetstider för att få bukt på problemet.

Mia Martelleur

Kl.06:49, 23 april, 2018

Forskning: Därför är det livsfarligt att jobba tidigt på morgonen
Foto: Pixabay

Om du är en kvällsmänniska är det inte bra för dig att behöva stiga upp tidigt på morgonen. Det visar ny forskning som bland annat SvD Perfect Guide har tagit del av. Enligt studien lider kvällsmänniskor oftare av sömnbrist på grund av för tidiga morgnar, och löper därför större risk att drabbas av olika sjukdomar och hälsoproblem.

Studien kommer från University of Surrey och Northwestern University och har pågått under sex och ett halvt år. I den har över 433 000 personer fått svara på frågor om sina sömnvaror.

Resultatet visade att dödssiffran hos kvällsmänniskorna var drygt tio procent högre än hos de morgonpigga. Att behöva stiga upp tidigare än kroppen vill tros vara boven i dramat vilket visar att oflexibla arbetstider faktiskt kan vara en hälsorisk för många människor.

– Det här är ett samhällsproblem som vi inte längre kan ignorera, säger Malcolm von Schantz, professor inom kronobiologi på University of Surrey.

Sömnbrist leder till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Även problem med alkohol och droger kan vara en biverkning, liksom psykiska besvär och sjukdomar som diabetes.

För att minimera stressen och sömnbristen föreslår forskarna att arbetsgivare bör erbjuda sina anställda mer flexibla arbetstider där de kan börja och sluta jobbet senare på dagen – och alltså kunna ta en sovmorgon om det behövs.

Enligt forskarna är det viktigt att sluta se på sovmornar som ett tecken på lathet.

– Det kan innebära stora hälsorisker för nattugglor om de försöker anpassa sig efter morgonmänniskors rutiner, säger medförfattare till studien och professor i neurologi på Northwestern University, Kristen Knutson. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: De populäraste namnen bland singlar

Har du något av dessa namn? Då är du väldigt eftertraktad på singelmarknaden.

Mia Martelleur

Kl.17:54, 22 april, 2018

LISTA: De populäraste namnen bland singlar
Foto: Pixabay.

Vilka personer får mest uppmärksamhet i dejtingvärlden? Enligt en kartläggning från dejtingappen Happn är det personer som heter Anna och Johan som verkar falla flest i smaken. På andra och tredje plats finns Emma, Malin, Fredrik och Daniel.

Såklart kan det också vara profilbeskrivningar, härliga bilder eller spännande fritidsintressen som får andra singlar på kroken. Men enligt Happns undersökning har även förnamnet en betydelse.

– Våra namn sänder ofta ut signaler om oss. Troligtvis eftersom vi alla bär på associationer kopplade till olika namn, säger Claire Certain, Head of Trends på happn.

Dejtingappen har över 47 miljoner användare världen över och i Sverige använder fler än 315 000 personer appen. Det är här som Happn har sett ett mönster bland singlarna i Sverige som får fler gilla-markeringar än andra. Deras förnamn verkar kunna spela en roll i uppvaktningen.

– Det är dock viktigt att komma ihåg att det är en kombination av en rad faktorer som avgör om vi blir intresserade av någon. Med andra ord finns ingen anledning att misströsta om just ditt namn inte finns med på topplistan, säger Claire Certain, Head of Trends på Happn.

Ett annat mönster är att fem profilbilder verkar öka chanserna till flört. Helst ska det vara en kombination av olika sorters bilder som porträtt och helkroppsbilder. Den första bilen bör visa ansiktet tydligt.

De mest populära singlarna verkar dessutom vara de som beskriver sig som positiva personer som gillar att resa, festa och träffa nya människor.

Här är de tio mest populära namnen bland svenska singlar: 

Populäraste kvinnliga namnen:

 1. Anna
 2. Emma
 3. Malin
 4. Sara
 5. Johanna
 6. Sofia
 7. Elin
 8. Frida
 9. Ida
 10. Hanna

Populäraste manliga namnen:

 1. Johan
 2. Fredrik
 3. Daniel
 4. Erik
 5. Andreas
 6. Martin
 7. Mikael
 8. Marcus
 9. Jonas
 10. Peter

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Perfekta ursäkten: Du kan vara allergisk mot träning

Vissa människor är allergiska mot träning – på riktigt. Det menar forskare och läkare som har studerat fenomenet.

Mia Martelleur

Kl.12:55, 22 april, 2018

Perfekta ursäkten: Du kan vara allergisk mot träning
Montage: Pixabay.

Vissa människor kan faktiskt vara allergisk mot träning. Enligt forskare och läkare kan kombinationen av mat, värme och fysisk aktivitet utlösa en allergisk reaktion i kroppen. Symptomen kan visa sig på olika sätt men personer vittnar om svullna ögon, svårt att andas, och att det kliar på kroppsdelar som lår, midja och ben. Det skriver bland annat Veckorevyn.

Det är inte helt klarlagt vad detta beror på, men forskarna har sina teorier om att det har och göra med att kroppstemperaturen ökar i samband med träning. Den varmare kroppstemperaturen kan få matcellerna att reagera och de utsöndrar då hormonet histamin som varnar kroppen för allergier.

Är man känslig för temperaturförändringarna vid träning kan man också få allergiska reaktioner vid varma bad, bastubad eller vid stressymptom.

Det tros även finnas ett samband mellan vad personer har ätit i samband med fysisk aktivitet och de allergiska reaktionerna. Personer som inte fick någon allergisk reaktion när de endast åt en visst typ av mat, kunde plötsligt få reaktioner om de åt samma mat och tränade efteråt.

Andra saker som kan öka histamin-nivåerna är alkohol, läkemedel och för kvinnor kan också menscykeln påverka nivån.

Brukar man ha problem med allergiska reaktioner vid fysisk aktivitet så menar läkarna dock att man inte behöver lägga ner träningen. Istället kan det vara bra att ta antihistamin innan passet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng