HBK:s hemvändare: ”Har svårt att se mig någon annanstans” | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

HBK:s hemvändare: ”Har svårt att se mig någon annanstans”

Peter Larsson berättar om sin nygamla tillvaro. Hur gammal möter ungt i Halmstad och att HBK, av allt att döma, blir hans slutgiltiga destination.

Viktor Andersson

Kl.12:06, 7 april, 2018

HBK:s hemvändare: ”Har svårt att se mig någon annanstans”
Lagkapten Larsson. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN.

Han är hemma igen. Peter Larsson. Tio år senare är han tillbaka där det en gång började, ja där han är född, i Halmstad.

24Halmstad möter mittbacken med två landskamper i Göteborg under Superettans upptaktsträff.

Det lyser om Peter Larsson.

– Det är kul att vara tillbaka och min tanke när jag en gång lämnade klubben var att komma tillbaka, menar 33-åringen.

Det har alltid varit så?
– Det är klart man vill det, men sen vet man aldrig som fotbollsspelare. Det är ju inte bara upp till mig utan det ska passa med kontrakt, familj och att klubben ens vill ha mig. Men nu äntligen blev det ett bra läge för mig att komma hem, berättar han.

Och nu talar mycket för att han också kommer att avsluta karriären – där den en gång började.

– Jag har skrivit två år nu och jag har svårt att se att jag ska spela någon annanstans efter. Man får ju se liksom, men det är blir nog sista destinationen för mig, avslöjar hemvändaren.

Ser du det som ett drömslut att ta tillbaka laget till Allsvenskan?
– Ja men så är det såklart. Det hade varit jättekul Det är absolut ett stort mål för mig, jag brinner verkligen för att hjälpa de tillbaka – jag hoppas vi kan göra nått bra tillsammans, myser han.

Vad har förändrats i klubben?
– Mycket har hänt i fotbollssverige. Vissa klubbar som har varit på samma nivå har gått om och sådär. Det är mycket på grund av facilitet och hur mycket åskådare man har och då är det svårt att hänga med. Men nu har har det hänt lite på Örjans Vall – med renoveringen av baksidan med gym och restaurang och sådär.

Det är väl härligt?
– Ja det är bra. Det är en bra miljö och det kan locka mer sponsorer och sådär. Sen kan man hoppas på ännu mer kring Örjans vall – i framtiden hade det varit kul med nånting nytt, säger han på knarrig halländska.

Och HBK-andan sitter kvar. Den sitter i väggarna och även om det är tio år sedan Peter Larsson lämnade HBK är mycket sig likt.

– Teglet är kvar, flinar han, och det är många personer kvar sed jag var här sist. Man känner sig hemma direkt. Det känns inte nytt, trots att man är ny på jobbet.

Han är inte lastgammal Peter Larsson, endast 33, och ska kunna ha flera år kvar av karriären. Men, de senaste åren har skador förföljt mittbacken likt en vålnad runt kroppen

. Nu ser det dock ut som att vålnaden försvunnit och för första gången på fem år har han en hel försäsong i kroppen.

– Det har varit mycket de senaste åren, allt från mindre till större skador.

Men kroppen känns bra nu?
–  Det gör den. Det är klart, man är äldre och inte 22 längre men då är det ännu viktigare att man får en bra försäsong och få träna på bra.

* När du såg spelschemat. Att HIF, laget du lämnat, väntar i första omgången – vad tänkte du då?
– Ja det var väl självklart att det skulle bli så, skrattar han och fortsätter.

– Nej men jag tycker bara det ska bli kul. Det är klart det blir en viktig match för oss och de. Det kommer bli en väldigt tuff match.

Blir det konstigt att möta dem? 
– Nej det blir det väl inte. Det är klart att det blir lite speciellt. Men så är det i fotboll, jag fick ju möta Halmstad när jag gick till Helsingborg och det var också speciellt. Det är så det är och nu vet man hur det går till i fotbollsbranschen.

Hur han tas emot av HIF-fansen vet han inte riktigt. Fotbollsvärlden och inte minst fotbollsfans är nyckfulla.

– Det vet man inte och det är inte mycket jag kan styra liksom. När jag var där gav jag allt för HIF och nu är jag här och nu är allt jag har här.

Men hur ser han på HBK:s favoritskap? När journalisterna har fått säga sitt tippas laget hamna just bakom Helsingborg.

Raka spåret tillbaka till Allsvenskan om man får tro experterna alltså.

– Det är väl kul att folk tror på oss och kollar man på vårt spelarmaterial så har vi bra spelare. Vi har ett ungt lag….

Mycket talang…
– Mycket talang ja, så det är väl det som är utmaningen för Igor (Krulj) och tränarteamet, och för oss spelare. Att få det att stämma och få ihop det. Men jag har ser inget problem i favoritskapet – det ska vi ha, det betyder ingenting egentligen.

Det blir ingen extra press?
– Nej det tycker jag inte. Det hade varit konstigt om vi inte var tippade. Nej det är bara inspirerande.

Du förresten. Det är mycket ungt i laget som du säger. Hur ser du på din roll i det, som inte…. Är så ung längre. 
– Haha, det får du säga, det vet jag. Nej, men jag tycker det ska bli jävligt kul. Det är ju nästan en skolgård nu, skrattar han och fortsätter.

– Jag har varit med och fått den rutinen nu och vill dela med mig, vill vara en ledare.

Kan det bli att du får ryta till?
– Nej absolut inte. De är ambitiösa. Man har ju varit ung själv också så det gäller ju att inte vara gammal och tjurig. Man är en i gänget som vem som helst.

Det finns dock en punkt där han kan ryta till och vara bestämd och då handlar det mer om fotboll, och det nya kontra det gamla. Han förklarar.

– De spelare som kommer fram nu är mer spelskickliga. Och det är ju bra, men det där vinnarmentaliteten och att gå in i tuffa dueller ibland, det är väl det jag vill bidra med också – så att vi verkligen gör det. Speciellt när vi möter lag som Helsingborg, då kommer det smälla och då får vi inte kliva undan.

* Intervjun med Peter Larsson gjordes innan det blev klart att premiären mellan HBK och HIF flyttades.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstadelever får ta del av VM–festen

Så många elever får biljetter.

Mattias Olsson

Kl.13:09, 23 april, 2018

Halmstadelever får ta del av VM–festen

Ett av målen med bordtennis–VM i Halmstad är att involvera hela staden och kommuninvånarna i olika åldrar i bordtennisen.

Som en del av detta har samtliga mellanstadie- och högstadieskolor i Halmstad bjudits in att uppleva bordtennis-VM tisdagen den 2 maj. Intresset för detta har varit mycket stort.

550 biljetter kommer att delas ut till Halmstadelever till tisdagen, som kommer att bli ”skolans dag” på VM.

– Det känns väldigt kul att kunna erbjuda detta till Halmstads skolelever. Kommunen och invånarna har gett oss ett oerhört starkt stöd på resan fram till VM och detta är en gest för att visa vår tacksamhet. Vi vill ge så många Halmstadbor som möjligt chansen att uppleva bordtennis-VM, säger VM-projektledaren Johnny Ewerstein i ett pressmeddelande.

– Det är jätteroligt att elever från Halmstad får möjlighet att delta och se ett sådant här världsarrangemang och kan det inspirera elever att röra på sig ännu mer så ser jag bara vinster i det, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef vid barn- och ungdomsförvaltningen.

Målet på 10 000 sålda förköpsbiljetter är också på väg att nås. I dagsläget har man sålt över 9000 biljetter.

– Vi är oerhört nöjda med biljettförsäljningen så här långt, och tror att vi kommer sälja ännu fler biljetter inför och under VM, säger Johnny Ewerstein.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hylte/Halmstad tog SM–guld

Vann finalen i tre raka matcher.

Mattias Olsson

Kl.11:03, 23 april, 2018

Hylte/Halmstad tog SM–guld
Foto: Mattias Olsson och Bildbyrån.

Under söndagen spelade Hylte/Halmstad hem SM–guldet i volleyboll på herrsidan. Detta efter att ha avgjort finalserien i tre raka matcher.

Inför finalen sade lagets tränare Per–Erik Dalqvist till 24Halmstad att man såg sig själva som underdogs, men att man hade en tro på att kunna utmana favoriterna Linköping. Framförallt på hemmaplan. Men inför söndagens drabbning hade man alltså vunnit de två första matcherna. Och man lyckades vinna även den tredje matchen och därmed säkra SM–guldet.

Den tredje finalen blev jämn och oerhört dramatisk. Men Hylte/Halmstad stod till sist som segrare efter 25-23, 28-30, 25-18, 23-25, 16-14.

– Jag känner bara så otroligt mycket glädje just nu. Och en hel del lättnad. Med tanke på matchbilden slutade det här väldigt bra. Det här var vår sämsta match under slutspelet och det såg tungt ut i femte set, men vi lyckades vända ännu en gång. Så jäkla starkt av killarna. Det kunde ju ha varit lugnare för nerverna om man säger så, men det är kul och bra att vi kan bjuda publiken på dramatik och nervkittlande volleyboll, säger segerrusige H/H-coachen Per-Erik Dalqvist efter matchen till volleyboll.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Örgryte – HBK

Ny käftsmäll för HBK – förlust och noll mål igen

Andra raka förlusten för uddlöst HBK.

André Eriksson

Kl.17:27, 21 april, 2018

3 bilder
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån

Halmstads BK följde upp fiaskot i hemmapremiären med ett nytt bottennapp. Det förmodade topplaget fick stryk med 2–0 mot ÖrgryteGamla Ullevi i Göteborg.

Båda målen kom till i den första halvleken och halvtidsresultatet 2–0 stod sig alltså matchen ut, trots flera försök till reducering från det blåa laget.

Efter den fina premiären och bortasegern mot Degerfors har HBK nu blivit nollat i två superettanmatcher i rad i två 2–0-förluster.

De tre inkasserade poängen gör att de parkerar på en tolfte plats i tabellen.

FaktaSuperettan, omgång 3
Örgryte IS–Halmstads BK 2–0 (2–0)
Målen: 1–0 (18) Simon Nilsson, 2–0 (41) Gustaf Ludwigson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ygeman: ”Hoppas man ska se mer av Halmstad”

De stod som segrare i Partikampen.

Mattias Olsson

Kl.20:40, 18 april, 2018

Ygeman: ”Hoppas man ska se mer av Halmstad”
Anders Ygeman i blått och svart. Foto: Destination Halmstad.

Under tisdagen avgjordes Partikampen. Bordtennisturneringen mellan riksdagspartierna som spelades med anledning av kommande bordtennis–VM i Halmstad. En av deltagarna i turneringen var Socialdemokraternas Anders Ygeman som sade såhär innan tävlingen startade.

– Man känner en viss nervositet ändå. Det var väl i mellanstadiet jag spelade någon form av riktig pingis senast. Men det ska också bli kul att få möta sina politiska motståndare på ett litet annat sätt.

Vad är dina styrkor som spelare?
– En hyfsad reaktionsförmåga, men jag skulle behöva ett större bord och lägre nät.

Vad betyder mästerskapet för Sverige i stort?
– Mycket. Inte minst på den asiatiska marknaden, där pingis är en jättestor sport. Så jag hoppas att man ska se mer av Halmstad, mer av Sverige och framförallt kanske svensk bordtennis, säger Anders Ygeman.

Halmstadpolitikern och riksdagsmannen Lars Püss var nöjd.

– Detta är en bra start när riksdagen slår ett slag för bordtennisen i Halmstad, säger Püss.

Den enda personen på plats som kommer att spela i själva VM var landslagets Matilda Ekholm.

– Det är intressant. Det är första gången jag är här. Men kul. Jag hade inga förväntningar, men de som är här verkar tycka att det är kul med pingis.

Hur bra är kvalitén?
– Den är väl blandad kanske, säger Ekholm med ett leende på läpparna.

Själva tävlingen då? Jo, den vanns av Moderaterna med Maria Malmer Stenergard och Pål Johnsson. De besegrade Centerpartiets Daniel Bäckström och Rickard Nordin i finalen.

Vinnarna flankerade av Jörgen Persson och Matilda Ekholm. Foto: Destination Halmstad.

Vinnarna flankerade av Jörgen Persson och Matilda Ekholm. Foto: Destination Halmstad.

Anders Ygeman utgjorde ett enmannalag och kom på en delad tredjeplats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK–talangerna uttagna till EM

De fanns med i förbundskaptens trupp.

Mattias Olsson

Kl.15:37, 17 april, 2018

HBK–talangerna uttagna till EM
Foto: Krister Andersson/ Bildbyrån

Under tisdagen presenterade den svenske förbundskaptenen Roger Franzén truppen till P17–EM i England. Två spelare från Halmstads BK tar plats i truppen, nämligen målvakten Simon Andersson och försvararen Isac Larsson. 

Mästerskapet spelas alltså i England och pågår mellan 4 – 20 maj.

LÄS MER: HBK–talangen om landslagssuccén: ”Försöker göra mitt bästa”

Sverige ställs i tur och ordning mot Slovenien, Norge och Portugal i gruppspelet.

Simon Andersson, Isac Larsson. Foto: Mattias Olsson.

Simon Andersson och Isac Larsson. Foto: Mattias Olsson.

Både Simon Andersson och Isac Larsson har spelat i P–17 landslaget tidigare. Simon Andersson vaktade målet i samtliga tre matcher i det avgörande kvalet, och höll då nollan i samtliga matcher.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng