Glädjande beskedet för city: ”Är en fantastisk stad”

Positivt svar efter konsultföretagets handelsutredning och analys av centrala Halmstad.

Mattias Olsson

Kl.14:38, 14 mars, 2018

Glädjande beskedet för city: ”Är en fantastisk stad”
Sandra Holm, Sapna Billengren Lindström, Sanna Westerberg och Per Arbin. Foto: Mattias Olsson.

På uppdrag av Halmstad City, Fastighetsägarna och Halmstads kommun, har konsultföretaget Reteam gjort en handelsutredning och analys av centrala stan. Under onsdagen var 24Halmstad på plats när resultatet presenterades.

– Halmstad är en stark stad, alla ramar finns. Sedan gäller det att skruva upp det lite. Man har rätt tänk men behöver justera lite. Men Halmstad är en fantastisk stad, säger Sandra Holm, från Reteam, som är den som har gjort undersökningen.

Utredning innehöll en inventering av butiksstrukturen, en marknadsundersökning och en stråkanalys. Vad visade då själva undersökningen? Jo, bland annat följande:

  • 19 av Halmstadbornas 20 favoritbutiker finns redan i city. Den butiken man saknar är Zara.
  • Halmstad har många butiker i stadskärnan (369 stycken för att vara exakt). Staden har en bra struktur att bygga vidare på. City har 800 meter gågata, vilket anses bra.
  • Service och bemötande var prio ett. 34 procent av de som deltog i undersökningen ansåg det som viktigast. Service och bemötande ansågs därmed viktigare än utbud när man handlade i city.
  • Om Halmstadborna fick bestämma och hade obegränsat med pengar så är det parkeringsfrågan som flest vill påverka. Undersökningen visar dock att Halmstad har billigast p-avgift och många lediga platser i jämförelse med andra liknande kommuner som Jönköping, Gävle och Borås.

– Det här tyckte jag var väldigt intressant eftersom allmänhetens bild inte riktigt stämmer med verkligheten. Här har alla aktörer ett ansvar att försöka förändra bilden och göra den mer nyanserad, säger Sandra Holm.

  • 10 procent av butikslokalerna i city står tomma. Staden upplevs dock inte som tom enligt undersökningen.

– Det är inga problem att hyra ut lokalerna. Men fastighetsägarna är bättre på att tänka rätt nu, och vill ha rätt butik på rätt plats. En feletablering kan vara den största anledningen till en försämring, och det är inte helt orimligt att det kan ta ett år att få rätt butik på plats, säger Per Arbin från Fastighetsägarna.

Ett tips man fick som snabbt och enkelt kunde ge ett lyft var att fixa fasaderna på byggnader, till exempel genom att tvätta dem, och butikerna kan jobba med skyltning.

Eftersom kommunen, Halmstad City och Fastighetsägarna precis fått ta del av utredningens innehåll så har inga praktiska åtgärder hunnit planeras ännu, men det ska komma. Och de erkänner att de blev positivt överraskade.

– Jag tycker det känns fantastiskt bra att vi har det här bekräftat av en oberoende part som har analyserat stadskärnans dagsläge. Och sammanfattar vad vi gemensamt nu ska fokusera på och vilka prioriteringar vi ska göra. Vilka saker vi ska samla kraft kring. Det här handlar om att vi ska göra någonting tillsammans. Och då fungerar det här bra som underlag, säger Sanna Westerberg, från Halmstad City.

– Det är oerhört glädjande. Jag tycker att det är bra att vi har fått så mycket med oss i undersökningen som vi kan börja jobba med direkt, säger Per Arbin.

– Jag tycker att det var positivt att det var en hel del politiker på plats när vi presenterade detta på morgonen. Jag hoppas att de kan ta med sig en del till sina partier och att de också kan skruva upp lite grann och vara med i centrumutvecklingen, säger Sapna Billengren Lindström från Halmstads kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skyddsombud slår larm: ”Kränkande behandling”

Skyddsombudet menar att det förekommer sexuella trakasserier, kränkande behandling och diskriminering på Halmstadföretaget.

Martin Persson

Kl.21:47, 23 mars, 2018

Skyddsombud slår larm: ”Kränkande behandling”
OBS! Bilden är ett montage. Genrefoto: Arkiv

Ett skyddsombud har slagit larm till Arbetsmiljöverket om hög arbetsbelastning och stress bland anställda på ett företag i Halmstad, skriver nyhetsbyrån Siren. Enligt ombudet så saknar arbetsgivaren kunskap om hur man förebygger stress. Det ska dessutom förekomma kränkningar och sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

”Det har gjorts en NMI undersökning där det visar att det förekommer sexuella trakasserier, kränkande särbehandling, diskriminering, konflikter och att trivseln är medel bra. Undersökningen visar även att man tycker att arbetsgivaren inte gör något åt det”, skriver skyddsombudet.

Arbetsgivaren måste omgående besvara ett skyddsombuds begäran om åtgärder, enligt arbetsmiljölagen. Men ombudet menar att problemen har tagits upp flera gånger utan att något händer, vilket orsakat att förtroendevalda hindras från att utföra sina uppdrag. Nu har skyddsombudet valt att gå vidare och lämnat frågan vidare till Arbetsmiljöverket.

Enligt ett mejl från arbetsgivaren, som nyhetsbyrån Siren tagit del av, så har man kallat till ett möte inom kort för att förbättra samverkan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Halmstadbank flyttar

Här ligger den nya lokalen.

Mattias Olsson

Kl.19:25, 23 mars, 2018

KLART: Halmstadbank flyttar
Foto: Mattias Olsson.

Det är nu klart att SEB i Halmstad kommer att flytta.

Banken kommer att lämna sin nuvarande lokal på Storgatan 20 och istället flytta in på Hamngatan 37. Det rör sig alltså inte om någon längre flytt för banken utan man flyttar från en plats i city till en annan.

SEB i sina nuvarande lokaler på Storgatan. Foto: Mattias Olsson.

SEB i sina nuvarande lokaler på Storgatan. Foto: Mattias Olsson.

SEB kommer att flytta in i helt nyrenoverade lokaler som snart ska börja att anpassas efter bankens koncept.

”Under sista åren har lokalen varit uthyrd till restaurang. Men nu är tiden rätt att helt byta inriktning på lokalen till något helt annat. Lokalen kommer att återställas så mycket det går i originalskick och behålla karaktären på lokalen innan den byggdes om till restaurang”, skriver Cityfastigheter i ett pressmeddelande.

Planen är att SEB ska flytta in i sina nya lokaler någon gång runt årsskiftet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klädjätten öppnade på Hallarna: ”Är taggad upp till taket”

24Halmstad var på plats under premiärdagen.

Mattias Olsson

Kl.19:35, 22 mars, 2018

Klädjätten öppnade på Hallarna: ”Är taggad upp till taket”
Foto: Mattias Olsson.

Under torsdagen öppnade klädjätten Wagner sin butik på Hallarna. Något 24Halmstad skrivit om tidigare. Och man var minst sagt taggade på premiärdagen.

– Det är helt kanon. Det känns jättebra. Jag är väldigt taggad på det här, och hoppas att det kommer så många som möjligt och tar del av vårt erbjudande, säger butikschefen Almedina Puskar till 24Halmstad.

LÄS MER: Beskedet: Då öppnar klädjätten på Hallarna

Almedina Puskar utanför Wagners butik på Hallarna. Foto: Mattias Olsson.

Almedina Puskar utanför Wagners butik på Hallarna. Foto: Mattias Olsson.

Det öppningserbjudande Wagner har är köp 3 och betala för 2. Ett erbjudande man han från det att man öppnade, och fram tills man stänger på söndagen.

Vad kände du precis när ni slog upp portarna och öppnade butiken?
– Det kändes väldigt pirrigt, men det ska nog ge resultat, och det tror jag att det gör. Man förväntar sig att det ska komma in så många som möjligt.

När 24Halmstad pratar med Almedina har butiken bara varit öppen i ungefär fem minuter och det är redan ganska gott om besökare.

– Jajamän, det känns bra. Jag är taggad upp till taket, säger Almedina Puskar.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så firas påsken i Halmstad City: ”Ett ypperligt tillfälle”

Det här är nytt för i år.

Mattias Olsson

Kl.17:57, 22 mars, 2018

Så firas påsken i Halmstad City: ”Ett ypperligt tillfälle”
Foto: Mattias Olsson.

Nästa vecka är det som bekant Påsk. 24Halmstad  träffade Sanna Westerberg, verksamhetschef på Halmstad City, för att se hur högtiden kommer att firas i city. Firandet kommer att innehålla både nya och bekanta inslag.

 Vi har gedigna planer inför påsken. Vi älskar ju påsken här på citykontoret. Årets sötaste högtid, säger Sanna Westerberg.

Evenemangen under påsken kommer att vara förlagda till långfredagen och till påskafton.

– På långfredagen kommer vi att arrangera en påskmarknad på Stora torg, för att aktivera torget, där vi har bjudit in ett antal lokala aktörer att medverka. Detta är ett nytt inslag för i år. Vi ser väldigt mycket fram emot den här påskmarknaden, och det är jättekul att kunna använda stadskärnan som en gemensam mötesplats, säger Westerberg och fortsätter:

– Det är ett ypperligt tillfälle för folk att inhandla sina råvaror till påsken under långfredagen. Marknaden pågår från 11–16. Butikerna har också öppet under påsken, 12–16 på långfredagen och 10–16 på påskafton.

I Gallerian finns det också något för alla barn. Där kommer det att pågå påskpyssel där man kan måla ägg eller rita påskteckningar, eller få en ansiktsmålning om man vill det. Under fredagen kommer även en ballongmakare finnas på Storgatan och göra ballongfigurer till de barn som vill. Vid 14:30 kommer det även vara en familjeshow på Storgatan med trolleri och clowneri.

– Vi kommer också att ha en tipspromenad, en för vuxna och en för barn, runt om i stan med kluriga påskfrågor, både under fredagen och lördagen. Citypresentkort står på spel där, säger Sanna Westerberg.

– Sedan kommer Påskharen till city, och delar ut godis till barn. Men en ny grej för i år är att Påskharen kommer att ta emot nappar från barn som ska sluta med napp, vi tror att det kan vara en grej som fungerar. Så mellan 13–14 kommer Påskharen ta emot nappar av barn, och då får man någonting tillbaka i gengäld.

Under Påskafton väntar en annan typ av tävling.

– Då har vi våran traditionsenliga äggjakt. Vi ska gömma ungefär 60 stycken guldkuvert runt om i centrum, inte inne i butikerna utan på våra primära stråk kommer vi gömma dem, vi kan mycket väl gömma något kuvert på Kungsfreden, så alla kuvert kommer inte att vara på storgatan. Guldkuverten innehåller diverse olika vouchers. Vouchern kan sedan lösas in mot ett påskägg på Stora torg, säger Sanna Westerberg.

– Där har det varit en fantastisk respons ifrån alla butikerna, de har varit generösa som tusan.

Äggjakten kommer att starta klockan 11 på Stora torg.

– Jag vill verkligen understryka att man inte får tjuvstarta, säger Westerberg.

Ytterligare en nyhet för i år är att man kommer att ha en äggjakt för de allra minsta (mellan 3–6 år) på Norre torg.

Hela programmet med evenemang och tider hittar du här

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstadbutiken nominerad till stort pris

Bland de 50 bästa i landet.

Mattias Olsson

Kl.06:48, 22 mars, 2018

Halmstadbutiken nominerad till stort pris
Foto: Patrik Leonardsson

Det är Ica Maxi Högskolan som har blivit nominerad till Årets hållbara matbutik, av White Guide Green.

Foto: Ica Maxi Högskolan.

Foto: Ica Maxi Högskolan.

Prisutdelningen kommer att ske på en gala på Grand Hotel i Stockholm den 30 maj. Men redan nu står det klart att Halmstadbutiken tillhör landets 50 bästa i sin kategori.

Kriterierna för Årets Hållbara Matbutik är framtagna tillsammans med Världsnaturfonden WWF och juryn har bedömt hur butiken arbetar med hållbarhet inom livsmedel. Några av de bedömda parametrarna är butikens utbud, miljömärkningar, kommunikation och internutbildning.

White Guide Green är systerguide till White Guide, som är Sveriges ledande restaurangguide. Den 30 maj får vi alltså reda på hur högt upp på listan Ica Maxi Högskolan kommer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng