Larmet: Våldsutsatta drabbas hårt av bostadsbristen | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Larmet: Våldsutsatta drabbas hårt av bostadsbristen

Grupper i akut behov av bostad ställs mot varandra, enligt Hyresgästföreningen.

Matilda Larsson

Kl.08:25, 13 mars, 2018

Larmet: Våldsutsatta drabbas hårt av bostadsbristen
Foto: Pixabay, Public Domain Pictures/Karen Arnold.

Bostadsbristen slår hårt mot många grupper i samhället. Det gäller inte minst våldsutsatta kvinnor och barn.

Många kvinnor blir fast i kvinnojourernas skyddade boenden, vilket i sin tur leder till att jourerna tvingas säga nej till andra hjälpsökande. Det skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Under 2016 nekade paraplyorganisationen Unizons jourer sju av tio kvinnor plats och vistelsetiden på de skyddade boendena har ökat med 50 procent på fyra år.

Samma år tvingades ROKS, Riksorganisationen för kvinno-och tjejjourer, säga nej till 1 761 hjälpsökande kvinnor och även hos deras jourer har tiden i skyddat boende blivit allt längre.

Under tiden i skyddat boende tvingas många barn att byta skola och när de så småningom ändå kan slussas vidare till ett mer långsiktigt boende, ibland i en helt annan kommun, innebär det ytterligare en ny skola. Något som påverkar inlärning och skolresultat negativt hos redan otrygga barn, enligt Hyresgästföreningen.

Bostadsbristen ökar också risken för att olika grupper i akut behov av bostad ställs mot varandra. Det märks inte minst efter den stora flyktingvågen som lett till att landets kommuner nu tar emot och ordnar bostad åt nyanlända.

– Självklart ska vi ta emot flyktingar och se till att de får bostäder, men vi menar att våra kvinnor också borde ha flyktingstatus. De flyr också från våld och förtryck fast de gör det inom landet, säger Anita Andersson från kvinnojouren Frideborg i Varberg.

Nu larmar kvinnojouren Frideborg och efterlyser ett bättre samarbete både mellan fastighetsägare och kommuner, men också mellan kommunerna. Enligt Frideborg behöver det också öronmärkas fler lägenheter för att våldsutsatta ska kunna få egen trygg bostad och inte tvingas stanna i eller återvända till nedbrytande och destruktiva relationer.

– Våldet i sig har nog inte ökat men det är kanske inte riktigt lika skam- och skuldbelagt att våga prata om det längre. Det krävs en oerhörd styrka för att ta sig loss ut ett våldsamt förhållande och då är det viktigt att både bli sedd och att våga prata om det, säger Anita Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Videochatt med psykolog lanseras i Halmstad

”Hoppas tjänsten kommer tas emot väl i Halmstad”.

Axel Brantemo

Kl.16:54, 25 maj, 2018

Videochatt med psykolog lanseras i Halmstad
Fredrik Sandin. Foto: Pressbild.

Nu lanserar en mobil videotjänst med en inbyggd matchningsfunktion mellan patient och psykolog i Halmstad. Det av företaget Ahum.

— Tillgänglighet och att få träffa rätt psykolog är otroligt viktigt för att ändra på detta. Vi ser väldigt stora skillnader mellan olika delar av Sverige. Det vill vi ändra på, säger psykologen Fredrik Sandin, grundare av bolaget Ahum som står bakom idén.

Enligt Psykologförbundet saknar en tredjedel av alla Sveriges vårdcentraler psykolog. Samtidigt är det så många som 33% av alla som vänder sig till en vårdcentral som gör det på grund av psykisk ohälsa. Möjligheten till vård kan också variera beroende på var i landet man bor.

— Generellt blir det svårare att hitta terapeuter ju längre bort från storstadsregionerna man kommer och bristande tillgänglighet leder till att många inte får den vård de behöver. Med vår videotjänst kommer vi att helt eliminera dessa geografiska skillnader och se till att alla som behöver kan få rätt vård. Vi hoppas att tjänsten ska tas emot väl i Halmstad, säger Fredrik Sandin.

Tjänsten matchar patienter med en specialist inom ens eget problemområde. Den grundades 2015 av psykologen Fredrik Sandin och Johan Thuresson, art Director och it-ingenjör.

— Att lida av psykisk ohälsa och behöva söka hjälp för det är många gånger väldigt tungt. Dels är man i en sårbar ställning och dels finns det tyvärr fortfarande ett stigma i samhället kring denna typ av sjukdom. Att då kunna erbjuda vård över hela landet, i en så trygg miljö som det egna hemmet, tror vi kan förbättra svenskarnas psykiska hälsa markant, avslutar Fredrik Sandin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

91 000 hushåll kan behöva betala tillbaka bidrag

Totalt är det 701 miljoner som ska betalas tillbaka till Försäkringskassan.

Matilda Larsson

Kl.15:54, 25 maj, 2018

91 000 hushåll kan behöva betala tillbaka bidrag
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN.

Bostadsbidrag är ett stöd som Försäkringskassan delar ut till människor i vissa utsatta situationer som behöver hjälp att betala hyran eller månadsavgiften för sitt boende.

Nu visar det sig att nästan 91 000 hushåll kan behöva betala tillbaka delar av bostadsbidraget – totalt 701 miljoner kronor.

Det är Hem & Hyra som har tagit del av Försäkringskassans senaste siffror, som är det högsta siffrorna på tio år. Återbetalningen gäller de bostadsbidrag som betaldes ut under 2016.

Anledningen till att man blir återbetalningsskyldig är att siffrorna som man skrivit in på ansökan till bidraget, inte sedan stämmer med slutskattebeskedet.

Vad som krävs för att ansöka om bostadsbidrag med barnfamilj kan du läsa mer om på Försäkringskassans hemsida och för dig som är ung och studerar kan du läsa om kraven här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så blir helgens väder

Vädret kan bli en aning variationsrikt.

Wilhelm Nilsson

Kl.15:50, 25 maj, 2018

Så blir helgens väder
Foto: Pexels

Ett fantastiskt väder kickar igång helgen. På fredagseftermiddagen väntar solsken och en temperatur på omkring 26 grader i Halmstad.

Solen håller i sig, åtminstone till lördag eftermiddag. Runt klockan 14 har då termometern nått cirka 27 grader, men det är då som regnet slår till. Regnskurarna beräknas hålla i sig även under kvällen.

Men deppa inte. På söndag är solen tillbaka med ett ganska så klart väder, med undantag för några enstaka moln som kan komma in under eftermiddagen. Kanske bör man passa på att fila extra på solbrännan under helgens sista dag. Temperaturerna mäts då på omkring 28 grader.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Protestmarsch i Halmstad

Manifesterar på lördag.

Viktoria Andersson

Kl.15:03, 25 maj, 2018

Protestmarsch i Halmstad
Foto: Johan Olsson

RFSU har startat kampanjen barnvagnsmarschen mot mödradödlighet. Varje dag dör 800 gravida kvinnor och enligt RFSU går nio av tio dödsfall att förhindra med rätt resurser.

Lördagen den 26 maj manifesterar människor över hela världen för allas rätt att överleva sin graviditet. I Sverige har över femtio städer arrangerat barnvagnsmarcschen inför lördagen. I Halmstad startar marschen på Stora torg klockan 13.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Riksgälden larmar: ”Kronan är för svag”

Tar position under fredagen för en stärkt krona.

Matilda Larsson

Kl.14:58, 25 maj, 2018

Riksgälden larmar: ”Kronan är för svag”
Foto: Matilda Larsson.

Riksgälden har beslutat att ta en position för en starkare krona mot euron i syfte att sänka kostnaderna för statsskulden.

Positionen innebär att statsskuldens valutaexponering inte minskar i samma takt som tidigare beslutats.

– Vi tycker att kronan är för svag, säger Riksgäldsdirektör Hans Lindblad till journalister i en kommentar till Riksgäldens pressmeddelande under fredagen.

Positionen ska tas stegvis vid olika nivåer på kronkursen och kan som mest uppgå till 7 miljarder kronor. Riksgälden kommer att informera i förväg när avvecklingen av positionen påbörjas, enligt presmeddelandet.

Enligt regeringens riktlinjer ska statsskuldens valutaexponering minska. Det sker genom att Riksgälden löpande växlar till sig utländsk valuta mot kronor för motsvarande 20 miljarder kronor per år.

Samtidigt kan Riksgälden ta positioner i kronans växel­kurs på upp till 7,5 miljarder kronor. Med en sådan position kan Riksgälden således påverka den takt valutaexponeringen minskar med.

Kronan har försvagats under de senaste åren och försvagningen har accentuerats under 2018.

Riksgälden bedömer att kronan på sikt kommer att stärkas. Genom att dra ned på växlingstakten under en period när kronan är svag kan kostnaden för statsskulden sänkas, enligt pressmeddelandet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng