LISTA: Här är de billigaste dagarna att resa med barnen | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

LISTA: Här är de billigaste dagarna att resa med barnen

Topp fem – de mest prisvärda skolloven att åka iväg.

Matilda Larsson

Kl.13:27, 7 mars, 2018

LISTA: Här är de billigaste dagarna att resa med barnen
Foto: Max Pixel.

Skollov och lediga dagar under året ger möjligheter för barnfamiljer att ladda batterierna – antingen genom att vara hemma eller genom att resa iväg.

I en ny kartläggning har resebyrån eBeach tagit reda på under vilka lovdagar det är som billigast att resa till solen.

Det visar sig att Valborgsmässohelgen är det mest prisvärda lovet att resa under, följt av Kristi himmelsfärd och påsklovet. Därefter är det höstlovet som erbjuder de billigaste resorna.

Kartläggningen visar också till vilka destinationer med en medeltemperatur på minst 20 grader det är som billigast att resa under skolloven.

Malta med sitt kristallklara vatten är ett bra alternativ för de som vill spara pengar, enligt eBeach. Medelhavsön placerar sig nämligen i topp som det mest prisvärda resmålet under både Kristi himmelsfärdshelgen och sommarlovet. Om resor i slutet av året lockar mer, är kanarieön Fuerteventura eller solsäkra Dubai att föredra och då helst på höstlovet.

– Under skolloven är det många familjer som passar på att njuta av välförtjänt semester i solen. Vår kartläggning visar att det går att spara mycket pengar om du är flexibel med vilket lov du och din familj väljer att resa under. Oavsett lov så finns det alltid goda chanser till sol och värme. Dubai har till exempel en temperatur på upp till 23 grader i december, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.

Topp 5: Billigaste skolloven att resa

1. Valborgshelgen
2. Kristi himmelsfärdshelgen
3. Påsklovet
4. Höstlovet
5. Jullovet

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Studie: Svenskar sämst i världen på att skaffa vänner

Endast tre av tio svenskar har skaffat en nära vän det senaste året.

Michael Olsson

Kl.13:09, 20 maj, 2018

Studie: Svenskar sämst i världen på att skaffa vänner
Foto: Max Pixel

Enligt en årlig studie som gjorts av Expat Insider är svenskar sämst i världen på att skaffa nya vänner. Som en följd av att svenskar är dåliga på att skaffa vänner har Demoskop, på uppdrag av bemannings- och utbildningsföretaget Lernia, undersökt närmare kring vad svenskar tycker om ämnet.

Undersökningen visar att bara en tredjedel av svenskar tycker att det är lätt att få nya vänner, men de flesta anser att relationer är viktiga. Mer än var tredje svensk tycker att goda kärleksrelationer är viktigast för att må bra och fler än var fjärde anser att goda vänner rankas högst.

Lättast att få vänner Sverige är det för skåningarna där 44 procent svarar att det är enkelt. Enligt undersökningen ska endast tre av tio svenskar fått mer än en nära vän det senaste året.

För att göra svenskarna bättre på att skaffa vänner har Lernia tagit fram 36 frågor som ska optimera förutsättningarna för nya vänskaper. Här kan du läsa frågorna som ska göra svenskarna världsbäst på att knyta nya vänskaper.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Glädjande besked för Halmstadungdomar som använder färdtjänst

Så gynnas ungdomarna i sommar.

Mattias Olsson

Kl.10:46, 20 maj, 2018

Glädjande besked för Halmstadungdomar som använder färdtjänst
Foto: Patrik Leonardsson/ Mattias Olsson.

Under tisdagen tog Samhällsbyggnadsutskottet ett beslut som lär glädja de ungdomar i kommunen som använder sig av färdtjänst. Nu har man nämligen tagit beslutet att nästan fördubbla antalet avgiftsfria färdtjänstresor för ungdomar med färdtjänsttillstånd under perioden 15 juni till 15 augusti.

Tidigare hade ungdomarna 16 gratisresor från Hallandstrafiken under perioden. Men nu ökar alltså kommunen antalet till 30. Kostnaden för kommunen för den här ökningen kommer att gå på mellan 55 000-165 000 kronor beroende på hur många av resorna som används.

– Vi har tagit beslut att fördubbla antalet fria resor för ungdomar som är färdtjänstresenärer, från 16 i Hallandstrafikens förslag till 30, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Jenny Axelsson (C).

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisens vädjan: Lämna aldrig barn och djur i bilen

Så ska du göra om du ser en instängd hund eller bebis.

Matilda Larsson

Kl.09:00, 20 maj, 2018

Polisens vädjan: Lämna aldrig barn och djur i bilen
Genrebilder: Pixnio, Public Domain Pictures/Robert Kraft.

När det är sol, värme och en lätt bris ute är det lätt att glömma bort hur varmt det blir i bilen när man lämnar den i solskenet.

Varje år rapporteras fall av djur och små barn som blir överhettade när de sitter fast inuti bilar. Ibland slutar historierna lyckligt men i vissa fall slutar det i tragedi.

Därför vädjar både polisen och veterinärer nu bilister att inte glömma bort hur snabbt det blir dödligt varmt inuti parkerade bilar.

Även om man rullar ner en eller flera rutor, ökar temperaturen i bilen mycket fort, enligt Väsby Djursjukhus. Detta gäller även för en bil som står i skugga och för att motverka överhettning hjälper det inte att djuret har tillgång till vattenskål i bilen.

Vid en dagstemperatur på +25 grader och vindstilla är inte ens en öppen baklucka tillräcklig som ventilation för ett djur. Ett instängt djur i en varm bil kan i värsta fall avlida.

Hundar reglerar till exempel värmen främst genom att flämta och kan inte svettas som vi människor gör. De är därför mycket känsliga för värme och överhettning.

Stora hundar är sämre på att reglera värme och löper större risk för överhettning, även äldre individer och långhåriga raser påverkas snabbt utav värmen.

Polisen i Uppsala skriver också på sin hemsida att det är viktigt att man planerar sin resa när man har barn och djur med i bilen. Man ska aldrig lämna något kvar i bilen när solen och värmen är stark. Temperaturen stiger snabbt inne i bilen.

”Kan man undvika att ha något kvar i bilen så är det bäst. Måste man lämna bilen ett kort tag så måste det planeras noga”, skriver polisen på sin hemsida.

Enligt Jordbruksverket får förvaringen av hundar och katter i bur eller i bilens kombiutrymme inte överstiga tre timmar då bilen står stilla.

Det är inte heller bara temperaturen som avgör hur snabbt ett djur inne i en bil får värmeslag och eventuellt avlider, enligt Jordbruksverket. Även luftfuktigheten har betydelse. Ju högre luftfuktighet, desto snabbare överhettas djuret. Luftfuktigheten ökar mycket snabbt då hunden hässjar.

Så här varmt blir det i bilen under dagen:

Källa: Polisen.

Källa: Polisen.

Vad du som djurägare kan göra:

 • Lämna inte djuret ensamt i bilen. Är ni fler som åker, låt någon sitta kvar i bilen när ni parkerar och hålla koll på temperaturen.
 • Går det inte att undvika att lämna djuret i bilen så anpassa resan till tidig morgon eller sen kväll när temperaturen är något lägre.
 • Parkera i skugga och tänk på att solen flyttar sig vilket också betyder att skuggan flyttar sig.
 • Se till att det finns vatten.
 • Ha en termometer väl synlig i bilen så att oroliga förbipasserande kan se hur varmt det är i bilen.
 • Lämna en lapp med telefonnummer väl synlig för oroliga förbipasserande att kunna kontakta dig på.

För dig som observerar ett djur i en varm bil:

 • Gå ett varv runt bilen för att se om telefonnummer till ägare finns.
 • Står bilen utanför en affär ta registreringsnummer och be personalen i affärern att ropa efter ägaren.
 • Känn på dörrarna till bilen för att se om bilen är låst eller om det går att öppna ytterligare för djuret.
 • Om ingen djurägare syns till, ring polisen, 112 om mycket akut annars 11414.
 • Kontakta Transportstyrelsen för ägaruppgifter på bilen genom att smsa registreringsnumret till 72503 (en avgift på 3kr tillkommer för detta) ni får då ett svar med ägarens för och efternamn – använd sedan tex hitta.se eller eniro.se för att se om personens kontaktuppgifter går att få tag på.
 • Efter samtal med polisen och om läget är mycket akut så kan du behöva krossa en vindruta i samrådan med polis för att ta dig in i bilen, ta gärna en bild på situationen innan, notera klockslag och ha gärna ett eller flera vittnen med dig samt du kommer behöva stanna kvar på platsen och legitimera dig för polis och bilägaren om en ruta krossas.

När djuret väl är ute är det viktigt att försöka kyla ner genom att ta det till skuggan, erbjud vatten både att dricka och att kyla ner djuret med och ta sedan djuret till närmsta veterinärklinik för fortsatt vård.

Källa: Väsby Djursjukhus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Granne spelade hög musik – boende polisanmälde

Ska vara ett återkommande problem, enligt anmälaren.

Michaela Ekström

Kl.08:28, 20 maj, 2018

Granne spelade hög musik – boende polisanmälde
Foto: Mostphotos

Strax efter klockan 19 igår kväll ringde en boende i centrala Halmstad polisen. Inringaren, en kvinna i 60-årsåldern, ska ha tröttnat på att en granne, en man man i 40-årsåldern, spelade alldeles för hög musik. Kvinnan ska ha berättat för polisen att det är ett återkommande problem. En polisanmälan om ofredande har upprättats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hallänningarna nöjdast med vårdens digitala tjänster

Använder dessutom tjänsterna mest i landet.

Axel Brantemo

Kl.14:31, 19 maj, 2018

Hallänningarna nöjdast med vårdens digitala tjänster
Foto: Pixabay.

Drygt 62 procent av alla som bor i Halland har någon gång loggat in på 1177 vårdguidens e-tjänster för att förnya ett recept, boka om sin tid, läsa sin journal eller kontaktat sin mottagning eller vårdcentral. Det innebär att Region Halland är bäst i Sverige.

Enligt Region Halland är dessutom invånarna i Halland mest nöjda i hela landet med 1177 Vårdguidens e-tjänster. Förtroendet bland hallänningarna är 10 procent högre än genomsnittet.

– En stor anledning är införandet av webbtidbokning där invånarna kan boka, avboka och omboka sina tider. Alla vårdcentraler erbjuder detta men även flera specialistvårdsmottagningar. Successivt ansluter sig fler mottagningar inom alla områden i hälso- och sjukvården och snart också folktandvården, säger Charlotte Tavelin, projektledare införande webbtidbokning i ett pressmeddelande.

Statistiken visar även att hallänningarna är bäst på att boka tider via nätet.

– Men ändå finns det mycket kvar att göra för att få upp användningen ytterligare men i Halland görs ett ambitiöst införande av webbtidbokning, förbättringar i digital tillgänglighet och fler digitala tjänster så det kommer ge än mer positivt resultat på sikt, fortsätter Charlotte Tavelin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng