Statistik: Andrahandsbostäder har blivit dyrare | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Statistik: Andrahandsbostäder har blivit dyrare

Så mycket har snitthyrorna gått upp i landet.

Matilda Larsson

Kl.16:03, 9 februari, 2018

Statistik: Andrahandsbostäder har blivit dyrare
Foto: Blocket / Sandra Birgersdotter.

Svenska folket annonserade ut cirka 67 000 andrahandsbostäder på Blocket under 2017, vilket är en ökning med två procent jämfört med 2016.

Andelen bostadsrätter står nu för nära hälften av det totala utbudet. Även snitthyrorna i riket har ökat med cirka sex procent jämfört med 2016.

Den genomsnittliga andrahandsbostaden i landet kostade 8 176 kronor att hyra i andrahand under 2017 visar statistik från Blocket.

– Avmattningen på bostadsmarknaden under senare delen av 2017 ser ut att ha haft en effekt på andrahandsmarknaden som fick ett starkt avslut på året. Förmodligen väntar många bostadssäljare på gynnsammare tider och hyr ut istället för att riskera en ljummen budgivning, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sportlovet – en högsäsong för inbrottstjuvar

Stöldskyddsföreningen ger tips om hur du skyddar ditt hem.

Matilda Larsson

Kl.12:51, 17 februari, 2018

Sportlovet – en högsäsong för inbrottstjuvar
Foto: Pexels / Flickr / Bureau of Land Management.

Nu under sportlovsveckorna åker många familjer iväg på skidsemester eller mot varmare breddgrader för sol och bad.

Tyvärr anmäls dock många inbrott under sportlovsveckorna. Förra året anmäldes cirka 1 800 inbrott i Sverige under sportlovsveckorna, enligt Stöldskyddsföreningen.

För en tjuv är det inte svårt att se om du är hemma eller bortrest, men genom att tänka som en tjuv och vidta några brottsförebyggande åtgärder minskar risken att utsättas för inbrott medan huset står tomt.

– Om inte redan fungerande Grannsamverkan finns i området, tala om för grannarna att du ska åka bort så kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet och tömma brevlådan. Kanske en granne kan parkera sin bil på din parkering när du är borta och skotta lite på din tomt också om det börjar snöa, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Men det är inte bara hemmet som du riskerar att råka ut för tjuvar.

Även på resan finns det en risk att tjuvar försöker distrahera dig genom att knuffas eller fråga efter något, så var extra vaksam på det i större folksamlingar och i köer. Även i skidbacken och på stranden kan du utsättas för stöld så tänk efter även här, påpekar Stöldskyddsföreningen.

– Ska du in på en restaurang och äta lite i backen, ställ inte skidorna ihop utan dela på dem. En skida är inte lika attraktiv som två. Lämna heller inga värdesaker på stranden när du badar, utan skaffa en vattentät förvaring som du kan ha med i vattnet så du inte behöver lämna något på stranden, säger Lina Nilsson.

SSF:s tips för att minska risken för stöld hemma och på resan:

Säkra ditt hem innan du åker:

 • Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren.
 • Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda på Skatteverkets hemsida.
 • Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller.
 • Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.

Ha koll på värdesaker på resan:

 • Pengar, kontokort, mobiltelefon och ev. pass bör bäras på framsidan av kroppen och gärna i innerfickor.
 • Var försiktig med att lämna värdeföremål obevakade på hotellrummet, finns det värdeboxar på hotellrummet använd dem.

Märk din skidutrustning:

 • Skriv upp det unika tillverkningsnummer som finns på all nyare utrustning. Hyr du skidor är det viktigt att kolla upp om din hemförsäkring täcker en eventuell förlust, eller om du behöver en extra försäkring.
 • Märk din skidutrustning med exempelvis DNA-märkning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HFAB polisanmäler: ”Riskerar att bli ett samhällsproblem”

Agerar mot oriktiga hyresförhållanden:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.06:55, 17 februari, 2018

HFAB polisanmäler: ”Riskerar att bli ett samhällsproblem”
Foto: Engman/Wikimedia.

HFAB har bestämt sig för att agera kraftfullt mot oriktiga hyresförhållanden. Det låter man meddela i ett pressmeddelande med titeln: HFAB polisanmäler oriktiga hyresförhållande.

– I vårt systematiska arbete mot oriktiga hyresförhållande har vi byggt in kontrollpunkter som reagerar på vissa normavvikelser. Att vi avslöjade det här visar att vi är på rätt spår i vårt arbete, säger Helene Blomberg, chef för affärsområde hyresgäster hos HFAB.

Det var under försommaren 2015 som HFAB började att arbeta emot de oriktiga hyresförhållandena. Ett arbete som har gjort att man än så länge kunnat frigöra närmare 150 lägenheter. Som nu istället kan hyras ut på den ordinarie bostadsmarknaden.

– Den svarta hyresmarknaden riskerar att bli ett samhällsproblem. Vi vill att våra hyresgäster ska veta vilka deras grannar är och kunna känna sig trygga när de bor hos oss, säger Helene Blomberg.

En stor anledning till problemet är bristen på bostäder.

– Vi har identifierat tre viktiga faktorer för att hyresmarknaden i Halmstad ska fungera. För det första ska så många som möjligt ha möjlighet att hyra en bostad. Därför ändrade vi våra uthyrningsregler och sänkte bl a inkomstkraven för några år sedan. För det andra måste det byggas fler bostäder och för det tredje måste vi aktivt arbeta för att förhindra oriktiga hyresförhållanden säger Helene Blomberg.

Under 2018 har HFAB ungefär 700 lägenheter under produktion.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler mäklare tror på prisuppgång

"Många familjer känner sig nu pressade att agera".

Matilda Larsson

Kl.16:52, 15 februari, 2018

Fler mäklare tror på prisuppgång
Carolina Stegman, vd på FMF. Foto: Wikimedia Commons / FMF / Fredrik Stehn.

Ett ökande antal mäklare tror på prisuppgång de kommande tre månaderna.

Det visar den mäklarpanel som genomförs av Valueguard i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet, FMF.

En av fyra tror på prisuppgång vilket är en ökning med sex procentenheter jämfört med förra månaden. Knappt hälften tror på stillastående priser, enligt FMF.

Under den senaste undersökningen tror knappt en tredjedel av mäklarna att priserna kommer att gå ned den kommande tremånadersperioden.

Människors livsstilsförändringar och behov av bostadsbyte aktiviteten på bostadsmarknaden i hög grad, enligt FMF.

– Mäklarna träffar kunder varje dag och märker ett ökat intresse av att sälja och köpa bostad. Trots en orolig marknad måste människor fortsätta sina liv, januari är den månad då flest par skiljer sig och många satsar på att hitta nytt jobb. Behovet av att byta bostad blir för många därför viktigare än rädslan för prisnedgång. Något som spås leda till högre priser, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Den fortsatta trenden beror även troligtvis på det kommande amorteringskravet som träder i kraft den 1 mars 2018.

– Att amorteringskravet träder i kraft inom kort påverkar också den ökande tron på prisuppgång bland mäklarna. Man vet att säljare och köpare försöker göra affär innan den nya lagen börjar att gälla. Många familjer som har haft planer på att byta bostad under hösten men avvaktat på grund av den turbulenta marknaden, känner sig nu pressade att agera, säger Carolina Stegman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN: Här är Halmstads hetaste hus

Går du i hustankar? Här är veckans mest klickade objekt i Halmstad.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.19:25, 11 februari, 2018

KLICKTOPPEN: Här är Halmstads hetaste hus
Foto: Mäklarhuset/Hemnet.
Råbergsvägen 9, Stenhuggeriet, Halmstad – 6 500 000 kronor

Från Hemnet: Stenhuggeriet är ett av Halmstads mest populära bostadsområden och många drömmer om en bostad här med bland annat gångavstånd till havet och charmiga Grötviks hamn. Husen som säljs är många gånger med renoveringsbehov och några tomter finns nästan aldrig till salu…. Nu finns dock möjligheten att förvärva en attraktiv villa om ca: 160 kvm! Detta 1,5-planshus med kvalitativa materialval och en tilltalande planlösning har dessutom en imponerande trädgård och pool-område som pricken över i:et

ska%cc%88rmavbild-2018-02-09-kl-11-10-23
Foto: Mäklarhuset/Hemnet

 

Petrusvägen 12, Kärleken, Halmstad – 3 095 000 kronor

Från Hemnet: Här har ni ett hus, att bara flytta in i och njuta av. Beläget på en hörntomt. Huset är från 1909 men renoverades 2009 och byggdes till 2014.

cbild4oggi746a1qds3b9-1418878952-rszww1170-80
Foto: Bjurfors/Hemnet

 

Päronvägen 11, Brogård, Halmstad – 3 495 000 kronor

Från Hemnet: Med ett optimalt läge på återvändsgata kan vi äntligen erbjuda en renoverad och väl tilltagen villa i barnvänliga Brogård. Här väntar en snyggt renoverad interiör där vi framförallt gillar det eleganta köket från 2015 med stor köksö och exklusiva kapitalvaror. Villan erbjuder en mycket bra planlösning med hela fem sovrum och vi gillar även att det finns två generösa sällskapsrum.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-09-kl-11-19-45
Foto: Mäklarhuset/Hemnet

 

Tylösandsvägen 2, Tylösand, Halmstad – 6 975 000 kronor

Från Hemnet: Pampig och välplanerad 1½-planare om närmare 243 m² finns nu till förfogande i det mycket populära och omtyckta Tylösand. Bra beläget med närheten till en av västkustens bästa badstränder, trevliga strövområden och den sagolikt trevliga golfbanan som i princip är närmsta granne.

24276874
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet

 

Hyltevägen 5, Gullbrandstorp, Halmstad, 1 250 000 kronor

Från Hemnet: I Gullbrandstorps norra delar kan vi nu erbjuda en före detta stenhuggeriarbetarbostad från tidigt 1900-tal på en stor tomt om ca: 3300 kvm. Tomten är uppväxt och med skog i bakkant samt är sluttande vilket ger huset ett trivsamt läge.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-09-kl-11-30-13
Foto: Mäklarhuset/Hemnet

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordmånga ansöker om skuldsanering

Ansökningarna har ökat kraftigt i Halland de senaste åren.

Matilda Larsson

Kl.14:09, 11 februari, 2018

Rekordmånga ansöker om skuldsanering
Foto: Kronofogden.

Förra året fick Kronofogden in cirka 19 000 ansökningar om skuldsanering.

Under 2016 var antalet 12 300, vilket innebär en ökning med 54 procent. Den stora ökningen hänger ihop med de nya skuldsaneringslagarna som trädde i kraft den 1 november 2016.

Bakgrunden till lagändringen är att väldigt många människor har levt under knappa ekonomiska förhållanden under många år, ibland i decennier. Ofta är orsaken till överskuldsättningen att livet förändras oväntat eller drastiskt, exempelvis en skilsmässa, arbetslöshet, sjukdom eller en annan livskris, enligt Kronofogden.

– Man kan se skuldsanering som en ekonomisk rehabilitering, där någon som har haft skulder i många år får möjlighet att starta om med nya förutsättningar. Det är bra att fler nu får den chansen, säger Per- Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

Den största ökningen av ansökningar finns i ÖstergötlandVärmland och  Kronobergs län. I Halland har antalet ansökningar dock ökat från 237 år 2015 till 416 år 2017, vilket är en ökning med 43 procent. Mellan 2016 och 2017 ökade antalet med 36 procent i Halland.

Ökningen har samtidigt fört med sig långa väntetider för de som ansöker. För att hantera det ökade antalet ansökningar har regeringen tillfälligt utökat Kronofogdens anslag med 20 miljoner kronor per år under perioden 2017-2019, men myndigheten har ändå svårt att hinna med. För närvarande tar det cirka fyra och en halv månad innan handläggningen startar.

– Som det är nu får de sökande vänta allt för länge på sina beslut, säger Per-Olof Lindh. Vi har effektiviserat handläggningen och vidtagit flera andra åtgärder, till exempel tagit in resurser från andra delar av myndigheten, rekryterat och förstärkt med extra personal. Men trots detta har vi svårt att säkra rimliga väntetider utan att riskera andra delar av vår verksamhet. Det kan tilläggas att Sverige har varit inne i en högkonjunktur. Om ekonomin försämras kan vi förmodligen förvänta oss ännu fler ansökningar, och då riskerar handläggningstiden att bli ännu längre än i dag.

Vid årsskiftet hade knappt 33 000 personer i landet en pågående skuldsanering.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-08-kl-08-40-11

FaktaFakta om skuldsanering: 

 • Skuldsanering innebär att du slipper betala hela eller delar av din skuld. För att kunna få skuldsanering ska du sakna möjligheter att betala skulderna inom överskådlig tid. Det behöver inte handla om stora skulder – det är din personliga situation som avgör.

 • Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden, antingen digitalt eller genom att fylla i en pappersblankett. Kommunens budget- och skuldrådgivare kan hjälpa till med ansökan om du vill det.

 • När Kronofogden beslutat om skuldsanering görs en betalningsplan. Lite förenklat innebär det att du får leva på existensminimum i några år, oftast fem. Alla inkomster som överstiger den nivån går till att betala skulderna. När fem år har gått är du skuldfri.

 • Lagändringen har gjort det enklare att ansöka om skuldsanering. Kronofogden efterfrågar färre uppgifter och det går även att ansöka på webben. Det finns också förändringar som syftar till att göra det lättare att genomgå skuldsaneringen. En av förändringarna är att du har två betalningsfria månader per år. En annan är att du betalar en summa per månad till Kronofogden som sedan fördelar till dem som ska ha betalt. Tidigare låg det ansvaret på den skuldsatta. En tredje nyhet är att personer med barn kan beviljas en förkortad betalningsplan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng