Halmstadrestaurangens glädjebesked: ”En dröm vi inte trodde skulle bli sann” | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Halmstadrestaurangens glädjebesked: ”En dröm vi inte trodde skulle bli sann”

Öppnar för att expandera efter platsen i White Guide.

Mattias Olsson

Kl.19:28, 8 februari, 2018

Halmstadrestaurangens glädjebesked: ”En dröm vi inte trodde skulle bli sann”
Johanna Norström och My Djurberg. Foto: Mattias Olsson

I början av året fick My Djurberg och Johanna Norström veta att deras restaurang Tillsammans fått ett tillfälligt bygglov för att kunna bedriva sin verksamhet under sommaren. Något 24Halmstad skrivit om tidigare. Under onsdagen nåddes tjejerna av ännu ett glädjebesked då deras andra restaurang Söderfamiljen kommit med i White Guide för 2018.

– Det är en dröm vi inte trodde skulle bli sann. Det kändes som en kärleksförklaring till det här sjukt roliga jobbet som vi gör varje dag, säger My Djurberg till 24Halmstad.

– Det blir en bekräftelse på att det vi gjort i några år fungerar, att andra människor också tycker att det är bra. Och det är lite som en barndomsdröm. Man har alltid läst White Guide när den kommit ut, och vi har ju tänkt lite sådär att en gång kanske vi kommer med. Men vi trodde inte att det skulle vara nu, säger Johanna Norström.

Det råder ingen tvekan om att tjejerna både är stolta och överraskade över att ha tagit plats i det fina sällskapet.

– När vi var 22 och träffades och startade Tillsammans så sade vi att målet är väl White Guide, och så skrattade vi. Lite som ett skämt. Detta trodde vi nog ändå var ouppnåeligt. Vi är mycket nöjda att vara med, säger My.

– När de ringde och berättade på telefon så trodde man lite att han ville sälja en annons först, så vi var lite negativa först, säger Johanna med ett skratt.

Hur tar ni det här vidare?
Vi vill på något sätt fortsätta att vara de vi är. Vi vill inte tappa våran anda bara för att vi är med i en guide, säger My.

– Det är samtidigt ett mål att sträva efter att vara kvar i White Guide nu. År in och år ut. Vi vill förvalta det men ändå inte anpassa oss till någonting som skulle anpassa oss bättre för guiden, säger Johanna.

Söderfamiljen startade My och Johanna 2014. Då hade de redan haft Tillsammans i fyra års tid.

Foto: Mattias Olsson.

Foto: Mattias Olsson.

– Vi blev lite uttråkade eftersom Tillsammans bara var en säsongskrog. Vi kände att vi skulle vara lite vuxna, och då startade vi Söderfamiljen, säger My.

Totalt har de 30 anställda i de båda restaurangerna. Åtminstone under sommarperioderna när det är som mest.

Har det alltid varit självklart att ni ska göra detta ihop?
– Från den dagen vi träffades har det nog känts självklart, men det gick snabbt. Vi träffades på vintern 2009 då vi båda jobbade på samma restaurang. Vi lärde känna varandra genom att vi båda älskade mat och dryck. Sedan hade vi samma dröm och vision om stället vi ville öppna. Så vi tänkte att nu gör vi det på riktigt eftersom vi är två, säger Johanna.

Vilken känsla vill ni förmedla med Söderfamiljen?
– Kärlek och gemenskap. Alla ska känna sig välkomna och det ska vara opretentiöst och gött häng med god mat och dryck, säger My.

– Man ska känna sig glad när man kommer in. Lite: Oj, här var det härligt, säger Johanna.

Har ni någon målsättning för restaurangen?
– Man hoppas såklart att den kommer att bli kvar under en lång tid, som en kvarterskrog som alltid varit här. Det är häftigt med något långsiktigt. Sedan hoppas vi ju att söder som stadsdel kommer att utvecklas väldigt mycket. Då är ju det här ett guldläge som vi i så fall förvaltat sedan innan utvecklingen. Men något mål att sälja mer finns inte. Bygga ut vill man ju alltid, men det är ingenting vi fokuserar på just nu. säger Johanna.

Däremot avslöjar tjejerna att de kan ha något nytt på gång till sommaren.

– Vi är sugna och kommer eventuellt att starta ett tredje projekt i sommar. Ju mer desto bättre som man säger. Det är också inom restaurangbranschen, men mer än så kan jag inte säga, säger My hemlighetsfullt.

Snart blir Tillsammans året runt restaurang, ska den in i White Guide då också?
– Exakt, då blir det två i guiden, säger Johanna och båda skrattar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiken firade nypremiär i city

Så var minglet.

Wilhelm Nilsson

Kl.20:55, 24 maj, 2018

12 bilder
 • Se minglet i galleriet ovan. Foto: Wilhelm Nilsson
  Se minglet i galleriet ovan. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Gabriella Zahlbruckner. Foto: Wilhelm Nilsson
  Gabriella Zahlbruckner. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Gabriella Carpenheim räddade törsten på sina kunder. Foto: Wilhelm Nilsson
  Gabriella Carpenheim räddade törsten på sina kunder. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Emma Södergren och Emma Wilands hopp om att hitta de sista paketen var stort. Foto: Wilhelm Nilsson
  Emma Södergren och Emma Wilands hopp om att hitta de sista paketen var stort. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Alexander och Tove agerade disckjockey. Foto: Wilhelm Nilsson
  Alexander och Tove agerade disckjockey. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Alexandra Jämtestam, Rum och miljö, och Anna Nilsson, Rowico, har hjälpt till med inredningen i butiken. Foto: Wilhelm Nilsson
  Alexandra Jämtestam, Rum och miljö, och Anna Nilsson, Rowico, har hjälpt till med inredningen i butiken. Foto: Wilhelm Nilsson

Det gick inte att undgå Lagerhaus nypremiär på Klammerdamsgatan. Köerna ringlade sig långa, när ett hundratal Halmstadbor trotsade sommarhettan – allt för att få vara med på starten i den nya lokalen på 280 kvadratmeter.

Förväntningarna var många, alltifrån vilka erbjudanden butiken skulle ha till hur butiken hade inrett sitt nya hem. En som hade höga förväntningar om sin favoritbutiks nya lokal, var Gabriella Zahlbruckner, som ställde sig i kö strax innan 17.

LÄS MER: Butiksjätten flyttar: ”Ett superläge för oss”

– Jag verkligen älskar Lagerhaus! Det är en bra inredningsbutik och trevlig personal. Vilken min favoritprodukt är? Deras mattor, säger Gabriella Zahlbruckner.

När kunderna närmat sig entrén, mottog de en flaska saft, för att sedan knalla in genom dörren – där festen kunde starta. Det var girlanger, ballonger, tilltugg och discjockeyer – men framför allt glädje.

– Hela Halmstad delar den här glädjen med oss. Ända sedan två veckor tillbaka har vi fixat i lokalen. Har vi tappat saker på vägen från den förra lokalen, har en och annan Halmstadbo sprungit efter, för att hjälpa till, säger Gabriella Carpenheim.

Hon fortsätter:

– Sedan var vi inte glömma våra samarbetpartners. Spis och deli har fixat tilltugg, Hafi har fixat dryck, Rowico och Rum och miljö har stått för inredning, för att nämna några.

Gabriella är verkligen lyrisk över att hennes butik, fick återigen ställa till med kalas.

– Det här är verkligen häftigt och jättespännande för oss! Vi har arbetat inför den här festen sedan i januari, och på mindre än tio minuter är här 150 personer, berättar hon.

Festen tjuvstartade dock redan på torsdagsmorgonen. Då gömde butiken flera paket runtom i staden. Två paket fanns fortfarande på rymmen, när klockan slog sex på kvällen. Ett av paketen som finns kvar, är en så kallad store run, där den lyckliga får samla på sig vilka varor som helst på 60 sekunder. Emma Södergren och Emma Wiland var två av dem som suktade efter just det paketet.

– Vi gillar inredning, och vi gillar Lagerhaus – så det är klart att vi vill hitta paketet. Om vi vår äran att göra en store run, skulle vi samla på oss en massa sommarprylar, typ glas, ljus och kuddar som matchar sommarstilen. Då skulle vi vara fullbordade för en riktig sommarfest, förklarar tjejerna.

Enligt säkra källor ska paketet som innehåller en store run, ha Nissan som riktmärke. Det återstår att se om någon annan hinner före de två tjejerna, som heter Emma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Davidsson: ”Där har vi höjt oss ordentligt”

24Halmstad träffade näringslivschefen innan hon går på föräldraledighet.

Mattias Olsson

Kl.17:51, 17 maj, 2018

Davidsson: ”Där har vi höjt oss ordentligt”
Foto: Mattias Olsson.

Under fredagen gör Halmstads näringslivs AB:s vd Karolina Davidsson sin sista dag på jobbet innan hon går på föräldraledighet. 24Halmstad passade på att träffa Davidsson innan hon lämnade sina uppgifter för den här gången.

Nyss så kom SKL:s Insiktsundersökning av företagsklimatet i landet och Halmstad var på plats 51. Vad säger du om det?
– Där har vi verkligen gjort en uppryckning. Vi var på 160:e plats senast, så vi har höjt oss ordentligt. Jag blev väldigt glad när jag såg resultatet. Det har gjorts många insatser för att förbättra servicen, framförallt på myndighetssidan.

Förra året slutade Halmstad på 103 plats när Svenskt näringsliv undersökte företagsklimatet. Men under tisdagen fick man en hint om att utvecklingen har gått åt rätt håll, även om den nya listan blir officiell först i september.

– Rankingen får vi inte veta förrän i höst, men enkätsläppet som gjordes den 15 maj visar att vi har höjt oss jämfört med föregående år. Det syns framförallt på det sammanfattande omdömet. Så det var jättekul, säger Karolina Davidsson.

Då blir det lite lättare att gå på föräldraledighet nu då?
– Ja, det  är roligt att ha det i ryggen, men vi är absolut inte färdiga. Arbetet med företagsklimatet behöver pågå hela tiden.Men visst är det roligt när det går åt rätt håll. Sen var det ju en positiv nyhet att Halmstad blev utsedd till årets superkommun i veckan- det visar också att vi är attraktiva och på rätt väg.

Och nu går du hem på fredag?
– Ja. Nu är det knappt två veckor kvar tills en ny liten bebis ska titta ut. Målet är ju att bli 150 000 invånare år 2050, så det här blir min insats på vägen dit.

När du går hem, vad kommer du att sakna mest?
– Jag kommer att sakna alla underbara företagare som ger sådan energi till att vilja utveckla staden. Jag kommer att sakna mina fantastiska kollegor,ett härligt team som alltid jobbar med näringslivets bästa för ögonen.

– Men de försvinner ju inte, och inte jag heller, så vi håller kontakten.

Vad kommer du att sakna minst då?
– Vi är ju en del av en väldigt stor organisation, och det är klart att man önskar att en del saker skulle kunna gå ännu snabbare. Och man kanske inte alltid har makt att hjälpa till där man skulle vilja hjälpa till. Samtidigt så vet jag ju att det finns goda ambitioner.

Sedan tidigare står det klart att det blir Håkan Strömqvist som kommer att ta över som vd under Karolina Davidssons ledighet. Något hon själv gillar.

– Det är en väldigt god kollega så det känns bra att han ska axla den rollen, och det kommer han att göra galant.

Finns det någon drömgrej som du hoppas att Halmstads näringsliv har  gjort under det året du är ledig?
– Nu har Halmstads politiker uttalat en hög ambition vad gäller företagsklimatet i kommunen. Om ett år tror jag att vi kommer att kunna börja se resultat av den viljan. Organisationen är på plats och man har inkluderat näringslivet i planerna framåt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstadcaféet efter fina omdömet: ”Bättre än vi hade trott”

Så många poäng fick Halmstadcaféet.

Mattias Olsson

Kl.17:53, 16 maj, 2018

Halmstadcaféet efter fina omdömet: ”Bättre än vi hade trott”
Foto: Mattias Olsson.

24Halmstad har tidigare skrivit om hur Cortado Cofeeshop som nykomling tagit plats i White Guide café. Under måndagen prisades vinnarna på en gala i Göteborg, dessutom fick samtliga caféer sina klassificeringspoäng.

Något pris blev det inte för Cortado under måndagens gala.

LÄS MER: Halmstadcaféets drömbesked: ”Otroligt stort för oss”

– Vi hade faktiskt ingen på plats på galan i Göteborg, vi var tvungna att jobba, säger platschefen Lisa Bui till 24Halmstad.

Besked om hur det hade gått fick Cortado nu via mejl. Där kunde de konstatera att de hade fått poängen 29 av maximala 40. De poängen kvalificerade in Cortado Coffeeshop i kategorin Mycket God Klass, vilket är den tredje högsta som är möjlig att nå. En poäng de var nöjda och stolta över.

– Hela grejen var ju inte förväntad och 29 poäng var väldigt bra och bättre än vad vi hade trott. Vi hamnade väldigt bra där, säger Lisa Bui.

Ni var nöjda när ni fick beskedet?
– 
Det var bara positivt. Det är som att vinna guld.

Siktar ni ännu högre nu, mot mästarklass och internationell mästarklass?
– Det är klart att vi alltid ska sikta högre.

För att nå en plats bland landets 20 bästa caféer så krävdes 34 poäng.

– Vi är bara fem poäng ifrån, men det kan säkert vara svårt att höja sig de poängen, men vi fortsätter som vi gör och skapar stämning, samt serverar god mat och dryck, säger Lisa Bui.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unik klädbutik i konkurs: ”Ingen rymdforskning att handeln stannat av”

Butik i centrala Halmstad försatt i konkurs.

Axel Brantemo

Kl.19:15, 15 maj, 2018

Unik klädbutik i konkurs: ”Ingen rymdforskning att handeln stannat av”
Foto: Mattias Olsson.

Det är klädbutiken Rockstyle i centrala Halmstad som har försatts i konkurs av Halmstads tingsrätt. Bolaget har satts i konkurs på egen begäran.

– Det är ingen rymdforskning att handeln har stannat av. Det är mycket mindre folk i flöde och försäljningen har sjunkit varje dag jättemycket. Till slut blir det tomt i kistbotten, säger Lasse Lundholm, som drivit butiken tillsammans med sin fru sedan 2010.

Största anledningen till konkursen är enligt Lasse Lundholm konkurrensen från E-handeln.

– Det är folket själva som ser till att det blir dåligt. Hade folk handlat mer hade vi kunnat köpta in mer varor och man hade kunnat hitta mer i stan, säger han.

Hur känns det nu?
– Jag hade planerat för mer än en butik så det känns givetvis inte roligt. Det här var en dröm vi hade där vi drog till USA och hittade de första skjortorna, säger Lasse Lundholm.

Vad händer för er del nu?
– Jag är en entreprenör och har planer, men kan inte säga mer än så. Det är en trevlig sak om det går i lås, avslutar Lasse Lundholm.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uteserveringarna slår rekord i Halmstad

Man kan räkna med många uteserveringar i Halmstad denna sommar.

Mattias Olsson

Kl.18:02, 15 maj, 2018

Uteserveringarna slår rekord i Halmstad
Foto: Mattias Olsson.

Den som befinner sig i Halmstad i sommar kan räkna med att se många uteserveringar. Närmare bestämt mer än någonsin.

Över 70 aktörer har fått upplåtelse för en servering på kommunal mark under säsongen 2018. Det innebär att man får hyra den allmänna marken under förutsättning att man ansöker hos polisen.

LÄS MER: Nya krav ställs på uteserveringar

Med så många aktörer kommer det att finnas ungefär 3500 kvadratmeter uteservering i Halmstad i år meddelar kommunen på sin hemsida. Alltså ett nytt rekord.

Till den här säsongen har riktlinjerna för uteserveringar ändrats. Något 24Halmstad skrev om i början på året. De nya riktlinjerna ska vara generösare för uteserveringarna och kommer att utvärderas efter den gångna säsongen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng