Hunden Balto fångade flyende tjuvar i vattnet

Nu hyllas polishunden Balto stort på sociala medier.

Michael Olsson

Kl.11:11, 4 februari, 2018

2 bilder
  • Foto: Polisen
    Foto: Polisen
  • Foto: Polisen
    Foto: Polisen

Som 24Halmstad redan skrivit om under söndagen så greps tre män vid Nissan efter en polisjakt på lördagskvällen. Nu hyllas hjälten bakom gripandet stort på sociala medier – nämligen polishunden Balto.

Det var när en skåpbil lämnade en skrottipp i hög hastighet som polisen larmades om en misstänkt stöld. En väktare följde efter skåpbilen som efter en stund dumpades på en grusväg öster om E6 Norra infarten.

LÄS MER: Tre gripna efter dramatisk jakt – hoppade i Nissan

De tre gärningsmännen som satt i bilen sprang i väg, och när polispatrullerna kom till platsen inleddes sökandet efter männen. En av patrullerna som befann sig på platsen var Helena med sin polishund Hardstyles Balto.

”Balto som är en rejäl schäferhane släpar med Helena över stock och sten, de snubblar omkring på frusna plöjda åkrar och vadar över ett flertal djupa diken. Dyngblöt, lerig och med blodsmak i munnen kämpar Helena och Balto på då de känner att de är nära”, skriver polisen på sin Facebooksida.

I tre minusgrader, blåst och snö fortsatte Helena och Balto leta i sammanlagt fem kilometer innan Balto började skälla vid strandkanten till Nissan. Där befann sig en av de tre männen som greps, men sökandet var inte över.

”Helena och Balto spårar därifrån vidare och spåret går parallellt med Nissan, terrängen är att jämföra med ett mangroveträsk i Floridas sumpmarker. Efter ytterligare några hundra meter börjar Balto simma ut i Nissan, Helena känner att hon inte längre bottnar utan simmar efter och dras till slut likt en jolle efter en båt. Mitt ute i Nissan börjar Balto skälla och där framför dem simmar de två misstänkta gärningsmännen.”

De två männen gav upp och simmade tillbaka till strandkanten där det greps. Nu hyllas Balto och Helena stort för sin insats. Tre timmar efter att polisen publicerat sitt inlägg om händelsen hade inlägget fått över 3 100 reaktioner, 220 delningar och drygt 300 värmande kommentarer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varning: Kraftigt ökad risk för IT-attacker

Många av de prylar du har i hemmet kan kapas och användas vid en cyberattack.

Mia Martelleur

Kl.21:03, 22 februari, 2018

Varning: Kraftigt ökad risk för IT-attacker
Montage: Pixabay / Wikimedia Commons

Risken för cyberattacker har ökat kraftigt sedan valet 2014, enligt flera experter som TT har varit i kontakt med. En av de stora anledningarna till hotet är att många av de prylar vi kopplar upp oss mot, som kylskåp, TV-apparater och låssystem, helt eller delvis saknar säkerhetsdesign. De kan därför enkelt kapas av så kallade botnätverk, berättar cybersäkerhetsexpert Gunnar Idesten på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– De botnätverk som används är ofantligt mycket större nu, så det har blivit svårare att försvara sig mot angreppen, säger han till TT.

Enligt TT håller flera andra experter med om det Gunnar Idesten säger. Gazmend Huskaj, doktorand i militärteknik på Försvarshögskolan berättar att många svenskar, utan att veta om det, har utrustning i hemmet som har kapats av botnätverk.

– Du kanske har en bredbandsuppkoppling på 100 megabit. Om ditt kylskåp är kapat kommer du inte märka att du har 10 megabit mindre, säger han till TT.

Att det finns fler kapade maskiner gör att det går att välja varifrån trafiken i en attack ska komma från, vilket innebär att attacker mot Sverige kan designas så att bara utrustning inom gränserna används. Det här gör det svårare att avstyra cyberattackerna då det inte hjälper att stänga av trafik från andra länder.

Experterna berättar också för TT att prispressen på attacker nu är så hård att det går att få gratis testattacker genomförda som varuprov.

– En överbelastningsattack är jättebillig. Du kan köpa en attack mot vem som helst för väldigt små medel, säger Olli Lähteenmaa, Nordenchef på Arbor Networks, som utvecklar skydd mot cyberattacker till TT.

Då det är valår förutspås risken för överbelastningsattacker, eller DDOS-attacker, som kan störa och slå ut hemsidor i Sverige vara en ökad säkerhetsrisk. Men risken för nätverksintrång riktade mot politiker och partier ökar också. Liksom risken för påverkanskampanjer där man använder sig av botnätverk för att öka spridning av sin propaganda i sociala medier.

För att kunna stärka skyddet av demokratiska institutioner tror Gazmend Huskaj att det på sikt kan bli nödvändigt med minskad öppenhet. Enligt TT skulle det innebär att till exempel bygga nationella brandväggar som inte släpper in utländska IP-adresser och ta bort känsliga myndighetsservrar från internet.

Enligt Huskaj kan det också på sikt vara så att Sverige helt stänger dörren för inkommande trafik i ett moln kontrollerat av svenska saten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt rån i Halmstad – maskerade rånare på rymmen

Målsägaren skulle sälja kläder, men utsattes istället för ett rån.

Michael Olsson

Kl.20:49, 22 februari, 2018

Nytt rån i Halmstad – maskerade rånare på rymmen
FOTO: Arkiv

Klockan 19.42 på torsdagskvällen larmades polisen om ett rån på Stationsgatan i Halmstad. En man hade bestämt träff med tre andra män på platsen för att sälja kläder för runt 4 000 kronor.

Men istället möttes mannen av tre mörkklädda män, varav två var maskerade. Målsägaren blev slagen och neddragen till marken och därefter tog gärningsmännen kläderna och sprang från platsen.

Enligt målsägaren ska han ha fått kontakt med männen på Instagram där de uppgav att de ville köpa kläderna. Offret ska inte ha skadats i samband med rånet.

Polisen meddelade på sin hemsida att de sökte efter gärningsmännen i området efter att rånet skett. Men än har ingen gripits.

Tidigare under torsdagen blev en äldre kvinna rånad vid en bankomat i Halmstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Äldre kvinna rånad vid bankomat – ung man anhållen

Rånades på kontanter i centrala Halmstad.

Mattias Olsson

Kl.15:26, 22 februari, 2018

Äldre kvinna rånad vid bankomat – ung man anhållen
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Under torsdagseftermiddagen rånades en äldre kvinna på kontanter vid en bankomat i centrala Halmstad under torsdagseftermiddagen.

I samband med att hon tagit ut pengar på Storgatan, ska en yngre man dykt upp och slitit åt sig pengarna hon tagit ut.

– Kvinnan som blev rånad är i 80-årsåldern och hon klarade sig utan fysiska skador, men var skärrad av händelsen, säger Peter Adlersson.

Polisen sökte efter gärningsmannen och kunde strax före klockan tre meddela att en man i 20-årsåldern gripits.

– Han har även anhållits av jouråklagare misstänkt för rån. Brottsrubriceringen kan komma att ändras men är i nuläget rån, säger Peter Adlersson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är svenskarnas bucket list

Ett av resmålen toppar listan för alla åldrar.

Matilda Larsson

Kl.14:59, 22 februari, 2018

Här är svenskarnas bucket list
Foto: Good free photos.

Allt har vi drömmar och mål i livet. Många väljer att göra en så kallad ”bucket list”, där man skriver ner vad man drömmer om att göra eller uppleva under exempelvis ett år eller under sin livstid.

När Resia gjorde sin årliga undersökning Resiabarometern 2018, frågade de svenskarna vilka resor som står högst upp på listan över resmål de drömmer om att besöka.

Enligt undersökningen vill flest, hela 31 procent av svenskarna, leva lyxliv på Maldiverna.

Åldersmässigt skiljer det också en del. Hos den yngsta åldersgruppen, 16-34 år, toppar lyxliv på Maldiverna följt av att få uppleva körsbärsträden i Japan och roadtrip i USA.

Mellangruppen, 35-55 år, listar lyxliv på Maldiverna högst, följt av roadtrip i USA och Hurtigruten/Toscana/Barriärrevet. Den äldsta gruppen, 56-79 år, drömmer om Hurtigruten, följt av semester på en vingård i Toscana och körsbärsträden i Japan, enligt undersökningen.

Margareta Hallin som driver bloggen Hallins Reseblogg, tipsar i ett inlägg:
”Dela drömmen med andra och gör det till en gemensam dröm för att enklare nå målet. Om det du tänker på är att göra den där härliga resan men att du ser många hinder på vägen, vågar jag, har jag pengar, är det säkert mm, så gäller det att ha en plan. Ta reda på mer om resmålet och fundera samtidigt på vad du kan spara in på. Gör en budget för att se hur mycket pengar du behöver för just den här drömresan och sätt av så mycket som du kan varje månad. Då ser du hur lång tid det tar innan du kan förverkliga drömmen.”

Svenskarnas rese-bucket list:

1. Lyxboende ute på pelare på Maldiverna.
2. Bo på vingård i Toscana.
3. Uppleva Norges fjordar ombord på Hurtigruten.
4. Köra Route 66 eller Highway 1 i USA.
5. Uppleva körsbärsträden i Japan.
6. Snorkla på Barriärrevet.
7. Isbjörnssafari på Svalbard.
8. Uppleva Franska Rivieran från en cab eller en yacht.
9. Helikoptertur över New York.
10. Åka på yoga retreat till Bali.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dramatik före rättegång – man misstänks för brott

Ertappades på bar gärning.

Michael Olsson

Kl.13:51, 22 februari, 2018

Dramatik före rättegång – man misstänks för brott
Foto: Johan Olsson

Dagligen hålls det rättegångar vid Halmstads tingsrätt. Under torsdagsmorgonen inträffade en incident på platsen som resulterade i en polisanmälan.

Inför varje rättgång måste personerna som ska in i lokalen gå igenom en säkerhetskontroll. Det var då brottet upptäcktes.

– Det är en man i 40-årsåldern som ska ha försökt gå in i tingsrätten med en kniv, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen region Väst.

Nu har mannens kniv tagits i beslag av polisen.

– Han blir givetvis misstänkt för brott mot knivlagen, säger Stefan Gustafsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng