Tekniska problem på Skatteverket | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Tekniska problem på Skatteverket

(Uppdaterad 14.19) Onsdagen är sista dagen att lämna in kontrolluppgifter för inkomståret 2017. Enligt uppgifter har även Kronofogden haft tekniska bekymmer.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.09:37, 31 januari, 2018

Tekniska problem på Skatteverket
Foto: Arkiv

Skatteverket drabbades av tekniska problem under onsdagsmorgonen. Både myndighetens telefon och hemsida låg nere.

– Vi vet inte varför. Det går inte att ringa på telefonerna eller att komma in på webbplatsen, säger Christina Lindqvist, pressekreterare på Skatteverket, till Aftonbladet under förmiddagen.

”Vi har just nu störningar i våra system. Det går varken att ringa till oss eller att komma in på vår webbplats”, meddelade Skatteverket via Facebook-sidan.

Onsdagen är sista dagen att lämna in kontrolluppgifter. Den 31 januari ska Skatteverket ha alla uppgifter för inkomståret 2017. Det är även sista dagen för företag att begära utbetalning för rot- och ruttjänster som de fick betalt för under 2017.

”Du som ska lämna kontrolluppgifter kan göra det så snart våra tjänster fungerar igen. Förseningen påverkar inte vår hantering av kontrolluppgifterna och du behöver därför inte meddela oss. E-tjänsten för ansökan om Rot och rut – företag ligger nere. Du som senast idag ska lämna in begäran om utbetalning för rot och rut för arbeten utförda under 2017 kan göra det så snart e-tjänsten fungerar igen. Vi förlänger ansökan till 1 februari”, skrev Skatteverkets personal på Facebook-sidan.

Enligt uppgifter hade även Kronofogden tekniska problem.

Vid 11.30 fungerade Skatteverkets hemsida igen, men e-tjänsterna och telefonerna låg fortfarande nere vid 14-tiden på onsdagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ändrar Postnord reglerna – paketkaos väntar

De nya ändringarna kommer mycket snabbare än väntat.

Matilda Larsson

Kl.10:13, 16 februari, 2018

Nu ändrar Postnord reglerna – paketkaos väntar
Foto: Public Domain Pictures / Matilda Larsson.

Från och med 1 mars 2018 ändrar Postnord reglerna för utländska paket.

Alla som har köpt varor på nätet från Kina och andra länder utanför EU, kommer då att behöva betala en administrationsavgift på minst 75 kronor för paket med värde av upp till 1 500 kronor, vilket SVT först rapporterade.

LÄS MER: Kritiken: Därför bör du undvika populära shoppingjätten

Om paketvärdet är högre än 1 500 kronor blir administrationsavgiften 125 kronor.

– Det är bara att bita ihop och antingen betala för den billiga vara man ändå köpt eller konsumera mer på hemmaplan, säger Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket till SVT.

Som vi tidigare har rapporterat, skickas över en miljon paket från Kina till Sverige varje vecka. Av dessa är det endast en bråkdel av kunderna som betalar den svenska momsen på 25 procent.

Enligt Tullverket går statskassan miste om ungefär 0,5-1 miljard kronor på grund av staten inte får in dessa momspengar. Därför har Tullverket krävt att Postnord tar fram en handlingsplan som ska vara klar senast den första mars.

Men nu är beskedet att Postnords handlingsplan också ska börja gälla från samma datum.

– Det är naturligtvis på det sättet att från ett konsumentperspektiv hade det varit bättre om vi hade kunnat få en längre övergångsperiod, säger Thomas Backteman, kommunikationschef på Postnord, till SVT.

Det stora problemet för Postnord är att det kan ta upp till två månader från beställning, till att varorna dyker upp i Sverige. Därför är det många som har köpt varor de senaste veckorna som inte vetat om att de ska betala administrationsavgiften, plus svensk moms på 25 procent.

Det innebär till exempel att ett paket strumpor från Wish som skulle vara ”gratis”, det vill säga att kunden bara betalar 19 kronor för frakt, istället kostar kunden 19 kronor plus fem kronor i moms och ytterligare 75 kronor i administrationsavgift. Kostnaden för paketet blir därför 99 kronor istället för 19 kronor.

Eftersom 97 procent av alla de produkter som flödar in till Sverige har ett värde på under 200 kronor, räknar Postnord med att många inte kommer att betala administrationsavgiften och momsen i det system som nu införs.

Det innebär att hundratals paket troligen inte kommer att bli uthämtade under en period framöver, vilket SVT beskriver som ett kommande paketkaos.

– Det kommer säkert att vara väldigt negativa reaktioner från konsumenter i media. Å andra sidan har vi många privata aktörer här i landet och andra länder som tacksamt tar emot den förändring som vi nu möjliggör, säger Åsa Willcox.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Det här granskar Skatteverket extra noga under 2018

Vill rikta in sig på skattefusk inom fem områden.

Matilda Larsson

Kl.16:39, 13 februari, 2018

KLART: Det här granskar Skatteverket extra noga under 2018
Foto: Wikimedia / Pexels.

I dag avslöjades Skatteverkets årliga skattegranskning.

I år kommer Skatteverket att öka sina insatser mot fusk inom folkbokföringen för att hindra felaktigt utnyttjande av välfärdssystemen.

– Exempelvis handlar det om fel där någon är felaktigt folkbokförd, det vill säga är skriven på fel adress eller att falska identiteter blir inregistrerade, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Man vill också rikta in sig på skattefusk inom tre nya branscher: Fordonsservice, kropps- och skönhetsvård, samt livsmedels- och tobaksgrossister.

Svartarbete och organiserad brottslighet ska motverkas med kontroller av personalliggare i branscherna och genom mer samverkan mellan myndigheter.

I år inleds även införandet av månadsvis rapportering av skatter och avgifter på individnivå i företagen. De nya reglerna ger Skatteverket möjligheter att arbeta mer effektivt mot organiserat svartarbete och så kallad social dumpning.

Skatteverket utvidgar även kontrollen i den digitala ekonomin, bland annat av handel med kryptovalutor.

– Det blir allt vanligare att privatpersoner på olika sätt tjänar pengar via internet inom den så kallade digitala ekonomin. Exempel på detta kan vara att man har hyrt ut sin privatbostad eller att man spekulerat i kryptovalutor och gjort vinster. Skatteverket får normalt sett inga kontrolluppgifter på den här typen av inkomster, men det innebär inte att de är skattefria. Utan de är skattepliktiga på samma sätt som andra inkomster, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare på Skatteverket.

Vidare har läckor av uppgifter om transaktioner i lågskatteländer lett till att Skatteverket höjt skatten med hundratals miljoner kronor för svenskar som undanhållit inkomster. I nyare läckor förekommer främst stora företags internationella skatteupplägg, som nu utreds, skriver Skatteverket.

De fem punkter som Skatteverket kommer satsa extra mycket på 2018:
1. Kontroll av svartarbete
2. Internationell skattekontroll
3. Digital ekonomi
4. Folkbokföringskontroll
5. Grov ekonomisk brottslighet

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är Halmstadsborna under 30 år som tjänar bäst

24Halmstad har listan med de under 30 år som tjänar bäst.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.17:45, 12 februari, 2018

LISTA: Här är Halmstadsborna under 30 år som tjänar bäst
Foto: Arkiv

I veckan skrev 24Halmstad om vilka yrken Arbetsförmedlingen trodde hade godast framtidsutsikter. Då visade det sig att det var brist på bland annat byggnadsarbetare, lärare och vårdpersonal. Men det finns ett yrke där det kommer vara stor brist på kompetens de kommande åren.

– På fem års sikt kommer it-utbildade att vara allra mest eftertraktade, säger Annelie Almérus, analytiker på AF till Dinapengar.se.

Om en IT-utbildning hjälper en till att tjäna stora pengar är oklart. Desto klarare är listan sajten Dinapengar.se presenterat. Här är de 10 personerna under 30 som tjänat bäst i Halmstad.

Anders Viktorsson, 26 år.
Sammanräknad inkomst: 6 141 244

Simon Erik Vilhelm Cederbom, 26 år.
Sammanräknad inkomst: 1 167 058

Hampus Simonsson, 28 år.
Sammanräknad inkomst: 1 104 547

Rasmus Enoksson, 24 år.
Sammanräknad inkomst: 1 019 496

Emil Ryssén, 27 år.
Sammanräknad inkomst: 1 001 849

Philip Lenell, 25 år.
Sammanräknad inkomst: 986 526

Fredrik Karlsson, 29 år.
Sammanräknad inkomst: 976 194

Rickard Sköld, 26 år.
Sammanräknad inkomst: 963 214

Tobias Kron, 28 år.
Sammanräknad inkomst: 956 170

Alexander Johansson, 25 år.
Sammanräknad inkomst: 945 835

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler svenska patent godkänns

Trenderna visar på att företag "signalerar en mognadsprocess".

Matilda Larsson

Kl.14:09, 12 februari, 2018

Fler svenska patent godkänns
Foto: PRV.

Årsstatistiken för 2017 visar att antalet beviljade patent i Sverige var 1 031, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med föregående år.

Medellivslängden på ett patent har även ökat sedan början på 10-talet och låg under 2017 på 13,3 år, jämfört med 11,5 år under 2010.

Samtidigt minskar antalet patentansökningar, enligt Patent- och registreringsverket, PRV. Förra året inkom 2 296 patentansökningar till PRV jämfört med 2 384 under 2016.

– Att fler patent beviljas och lever längre, samtidigt som antalet patentansökningar blir färre signalerar en mognadsprocess där svenska företag söker färre och mer strategiska patent, säger Stefan Hultquist, enhetschef för patentavdelningen på PRV.

Stockholm ansöker fortsatt om flest patent, 745 stycken, men minskar något jämfört med tidigare år. Därefter kommer Skåne med 313 patentansökningar följt av Västra Götaland, 278.

I övriga landet är den största skillnaden för Gävleborg som dubblat antalet sökta patent samt Örebro. Anmärkningsvärt är också Gotland som under 2017 gjorde fyra ansökningar, jämfört med noll året innan. En stor minskning skedde i Jönköping samt Kalmar, enligt PRV.

Länen där flest ansöker om patent:

1. Stockholm: 745
2. Skåne: 313
3. Västra Götaland: 278
4. Jönköping: 76
5. Västernorrland: 73
6. Uppsala: 71
7. Östergötland: 67
8. Väserbotten: 50
9. Örebro: 41
10. Halland: 36

Källa: PRV.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

CSN: Tusentals hos Kronofogden i onödan

Förra året hade nästan 90 000 personer betalningsproblem med sina studielån.

Matilda Larsson

Kl.13:22, 12 februari, 2018

CSN: Tusentals hos Kronofogden i onödan
Foto: CSN / Matilda Larsson.

CSN är en av de organisationer som har flest kunder med betalningsproblem hos Kronofogden. Under 2017 hade cirka 87 000 personer betalningsproblem med sina studielån.

Det är cirka sju procent av alla låntagare med studielån. Fyra av tio med studielånsskulder hos Kronofogden, har så låga inkomster att de kan ha rätt att skjuta på återbetalningen till CSN.

Samtidigt är det få personer med studielån som känner till rätten till så kallad nedsättning, en möjlighet att skjuta fram betalningen av studielånen, enligt CSN.

CSN försöker därför sprida information om nedsättningen som kan ofta kan lösas genom ett enkelt samtal.

– Vi vill hjälpa våra kunder som har svårt att betala. Ibland kan lösningen vara att betala mindre eller inte alls under en tid, säger Maria Edström, kontorschef vid CSN.

Ansökan görs via en e-tjänst på CSN:s webbplats. Besked lämnas vanligtvis inom en timme. CSN uppmanar därför fler med låga inkomster att kontakta myndigheten direkt.

CSN har även börjat kontakta studerande som har studielån för att försöka informera fler om möjligheten.

– Resultatet av de insatserna är goda. Av de personer som vi fick kontakt med var det 14 procent som fick krav skickat till Kronofogden. Av de personer som CSN inte lyckades få kontakt med var det 62 procent som fick krav skickade till Kronofogden, säger Maria Edström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng