Bostadsvarningen: Tusentals kan ha drabbats | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Bostadsvarningen: Tusentals kan ha drabbats

Många lägenhetsavtal kan vara ogiltiga, varnar juridiska experter.

Matilda Larsson

Kl.13:48, 30 januari, 2018

Bostadsvarningen: Tusentals kan ha drabbats
Foto: Arkiv / Sveriges Domstolar / Patrik Svedberg.

Svenska bostadsproducenter har systemsatt att vara mycket otydliga mot köparna om när nyproducerade bostadsrätter är inflyttningsklara.

Nu uppger dock flera av landets tyngsta bostadsrättsjurister att avtalen som köparna undertecknar troligtvis är ogiltiga, på grund av att tidpunkt för upplåtelse och inflyttning är alltför svepande, vilket Svenska Dagbladet först rapporterade.

– Så länge bostadsrättspriserna steg, var alla med på tåget. Men nu när priserna faller är ingen med på tåget och det blir bekymmer, konstaterar bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla, som deltog i arbetet med Bostadsrättslagen redan på tidigt 1990-tal.

Svenska Dagbladet har pratat med ett flertal bostadsjurister. De berättar att bostadsproducenter väldigt ofta anger långa tidsintervaller för när lägenheterna ska vara inflyttningsklara.

Samtidigt kräver Bostadsrättslagen att det anges en tidpunkt för när lägenheterna ska vara klara, där juristerna argumenterar att det är för långa tidsintervaller för att räknas som lagliga.

Enligt juristerna bör tidpunkten inte vara längre än ett par veckor och kan absolut inte anges som ett halvårslångt eller ännu längre tidsspann, vilket i dag förekommer i många kontrakt.

– Det vanliga har blivit att bostadsproducenterna anger ett tidsintervall på två kvartal. Men eftersom det är för långt, blir avtalet ogiltigt, hävdar bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla, som själv stöter på avtal där mer än årslånga perioder anges som tidpunkt för inflyttning.

Det innebär att många privatpersoner just nu står med bindande avtal på bostadsrätter som kan ifrågasättas.

Det avslöjas även att bostadsproducenter har startat försäljningen innan vare sig detaljplan eller bygglov är färdigt.

Mot ett löfte om anonymitet, varnar en analytiker att många ogiltiga avtal skulle ”urholka bankernas säkerheter i nyproduktionen”. Han menar att prisfallet i så fall riskerar att vara det som gör att ”bollen kommer i rullning” och att bostadsrätter måste säljas om på nytt.

Inte ens experterna har förutsett det här problemet. När SOU-utredningen Stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden lämnades över till regeringen förra året, var priserna höga och förekomsten om formfel i många köpavtal angående tidpunkten för upplåtelse, var inte med i utredningen.

– Ingen tog upp det. Men om det finns sådana här brister, så är det ingen småsak utan en allvarlig oklarhet, säger nu utredaren Michaël Koch till Svenska Dagbladet.

Det finns flera olika anledningar till att en tidpunkt för inflyttning blir en utdragen period i avtalen. Aktörer kan ha angivit ett exakt datum för upplåtelse av bostadsrätt, men hävdar att tiden för tillträde meddelas senare, vilket inte är samma sak.

– Men lagstiftarens avsikt är att upplåtelse och tillträde är två tidpunkter som ligger tätt ihop. Bakgrunden är att man ville se att kunden betalat, sedan skulle nyckeln delas ut, säger Ingrid Uggla.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN: Här är Halmstads hetaste hus

Här är veckans mest klickande hus.

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.20:32, 18 februari, 2018

KLICKTOPPEN: Här är Halmstads hetaste hus
Foto: Montage /Hemnet.
Västra vägen 29, Trönninge, Halmstad – 2 450 000 kronor

Från Hemnet: ”Solhem” söker ny ägare! Kanske är detta Trönninges vackraste hus som erbjuder massor av charm och bevarade 30-talsdetaljer. Att det ligger på ett av Trönninges bästa lägen gör inte valet av boende svårare! Verandan om ca 20 m² har en underbar utsikt över åkermark och havet i horisonten. Här har nuvarande ägare njutit av många fina solnedgångar genom åren. Planlösningen erbjuder bra sällskapsytor på nedre plan och övre plan har två stora sovrum som går att omdisponera om man önskar fler. En tomt om ca 1500 m² utöver det vanliga, anlagd med omsorg och med en härlig grönska som ramar in tomten. Friliggande gästhus om ca 20 m² samt ett garage.

Foto: Bostad&CO / Hemnet.

Foto: Bostad&CO / Hemnet.

 

Göteborgsvägen 59, Sofieberg, Halmstad – 4 395 000 kronor

Från Hemnet: Vi har nu nöjet att bjuda in till en toppenmodern familjevilla på Sofieberg! Ett Eksjöhus med genomgående fräscha och fina materialval samt en attraktiv arkitektur vilken bjuder på en nykänsla då huset stod klart så sent som 2017.

Foto: Mäklarhuset / Hemnet.

Foto: Mäklarhuset / Hemnet.

 

Ormastensvägen 1, Stenhuggeriet, Halmstad – 12 900 000 kronor

Från Hemnet: En extraordinär privatvilla om 202 kvm med inget mellan dig och havsutsikten. Vågorna slår hundratalet meter ner.

Foto: Bjurfors / Hemnet.

Foto: Bjurfors / Hemnet.

 

Frejas gränd 3, Frösakull, Halmstad – 3 600 000 kronor

Från Hemnet: Fantastiskt läge i Frösakull med en vacker utsikt över Strandlida upp mot Onsjöberg. Villan är en klassisk 1,5-plan om 133 kvm boyta fördelat på 5 rok varav 3 sovrum. Bra planlösning med öppenhet mellan kök och matplats med köksö som avdelare. Stort vardagsrum med påtagligt ljusinsläpp samt vacker utsikt gillar vi också.

Foto: Mäklarhuset / Hemnet.

Foto: Mäklarhuset / Hemnet.

 

Kyrkvägen 32, Simlångsdalen, Halmstad – 2 800 000 kronor

Från Hemnet: En fin byggnad på en parkliknande tomt om hela 7.781 kvm, lantligt beläget men ändå mitt i Simlångsdalen, så kan man summera läget för Breareds Prästgård! Här har man som ny ägare stora möjligheter att förverkliga drömmar genom att förädla fastigheten från 1861 alternativt att man bara lutar sig tillbaka och njuter av tillvaron! 294 kvm fördelat på två plan & 10 rum och kök varav tre sällskapsrum i fil, fyra kakelugnar, ett kök för det större sällskapet och en bergvärmeanläggning som står för uppvärmningen.

Foto: Bostad&CO / Hemnet.

Foto: Bostad&CO / Hemnet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket tjänar du på din bostadsaffär i Halmstad

Bostadsvinsterna varierar kraftigt i landet. Så här ser det ut i Halmstad.

Mia Martelleur

Kl.10:57, 18 februari, 2018

Så mycket tjänar du på din bostadsaffär i Halmstad
Foto: Pixabay

Bostadsvinsterna varierar stort i landet, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Siffrorna visar att invånare kan göra en vinst på allt från 73 000 kronor i Ragunda till hela 1,4 miljoner kronor Danderyd. Den genomsnittliga vinsten i riket ligger på 575 720 kronor.

Statistiken gäller för sålda bostäder år 2016 och visar kapitalvinster och kapitalförluster vid försäljning av fastigheter och bostadsrätter per kommun. I Halmstad låg den genomsnittliga vinsten vid bostadsförsäljning på 546 096 kronor 2016. Störst vinst vid försäljning i Hallands län var det i Kungsbacka med ett genomsnitt på 817 219 kronor.

– 2016 präglades till ganska stor del av införandet av amorteringskravet i juni, vilket gav effekter i form av en ökad aktivitet på bostadsmarknaden inför och en avmattning efter den 1 juni, säger Emma Persson, boendeekonom på den statliga banken SBAB, till Nyhetsbyrån Siren.

Under slutet av 2016 och början av 2017 har det skett en viss inbromsning av bostadspriserna, vilket framförallt har märkts av i Stockholmsområdet. Men Emma Persson förutspår till Nyhetsbyrån Siren att bostadsmarknaden kommer återhämta sig inom en snar framtid.

– Man ska komma ihåg att räntorna förväntas vara låga ett tag till, svensk ekonomi är stark och människor har fortfarande behov av att köpa och sälja bostäder. Det talar för att bostadsmarknaden återhämtar sig en bit in på året. Men de kraftiga prisuppgångarna vi har sett under de senaste åren är nog över, säger Emma Persson.

I grafiken här nedanför kan du se hur bostadsförsäljningen skiljer sig mellan Hallands län och riket.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sportlovet – en högsäsong för inbrottstjuvar

Stöldskyddsföreningen ger tips om hur du skyddar ditt hem.

Matilda Larsson

Kl.12:51, 17 februari, 2018

Sportlovet – en högsäsong för inbrottstjuvar
Foto: Pexels / Flickr / Bureau of Land Management.

Nu under sportlovsveckorna åker många familjer iväg på skidsemester eller mot varmare breddgrader för sol och bad.

Tyvärr anmäls dock många inbrott under sportlovsveckorna. Förra året anmäldes cirka 1 800 inbrott i Sverige under sportlovsveckorna, enligt Stöldskyddsföreningen.

För en tjuv är det inte svårt att se om du är hemma eller bortrest, men genom att tänka som en tjuv och vidta några brottsförebyggande åtgärder minskar risken att utsättas för inbrott medan huset står tomt.

– Om inte redan fungerande Grannsamverkan finns i området, tala om för grannarna att du ska åka bort så kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet och tömma brevlådan. Kanske en granne kan parkera sin bil på din parkering när du är borta och skotta lite på din tomt också om det börjar snöa, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Men det är inte bara hemmet som du riskerar att råka ut för tjuvar.

Även på resan finns det en risk att tjuvar försöker distrahera dig genom att knuffas eller fråga efter något, så var extra vaksam på det i större folksamlingar och i köer. Även i skidbacken och på stranden kan du utsättas för stöld så tänk efter även här, påpekar Stöldskyddsföreningen.

– Ska du in på en restaurang och äta lite i backen, ställ inte skidorna ihop utan dela på dem. En skida är inte lika attraktiv som två. Lämna heller inga värdesaker på stranden när du badar, utan skaffa en vattentät förvaring som du kan ha med i vattnet så du inte behöver lämna något på stranden, säger Lina Nilsson.

SSF:s tips för att minska risken för stöld hemma och på resan:

Säkra ditt hem innan du åker:

  • Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren.
  • Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda på Skatteverkets hemsida.
  • Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller.
  • Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.

Ha koll på värdesaker på resan:

  • Pengar, kontokort, mobiltelefon och ev. pass bör bäras på framsidan av kroppen och gärna i innerfickor.
  • Var försiktig med att lämna värdeföremål obevakade på hotellrummet, finns det värdeboxar på hotellrummet använd dem.

Märk din skidutrustning:

  • Skriv upp det unika tillverkningsnummer som finns på all nyare utrustning. Hyr du skidor är det viktigt att kolla upp om din hemförsäkring täcker en eventuell förlust, eller om du behöver en extra försäkring.
  • Märk din skidutrustning med exempelvis DNA-märkning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HFAB polisanmäler: ”Riskerar att bli ett samhällsproblem”

Agerar mot oriktiga hyresförhållanden:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.06:55, 17 februari, 2018

HFAB polisanmäler: ”Riskerar att bli ett samhällsproblem”
Foto: Engman/Wikimedia.

HFAB har bestämt sig för att agera kraftfullt mot oriktiga hyresförhållanden. Det låter man meddela i ett pressmeddelande med titeln: HFAB polisanmäler oriktiga hyresförhållande.

– I vårt systematiska arbete mot oriktiga hyresförhållande har vi byggt in kontrollpunkter som reagerar på vissa normavvikelser. Att vi avslöjade det här visar att vi är på rätt spår i vårt arbete, säger Helene Blomberg, chef för affärsområde hyresgäster hos HFAB.

Det var under försommaren 2015 som HFAB började att arbeta emot de oriktiga hyresförhållandena. Ett arbete som har gjort att man än så länge kunnat frigöra närmare 150 lägenheter. Som nu istället kan hyras ut på den ordinarie bostadsmarknaden.

– Den svarta hyresmarknaden riskerar att bli ett samhällsproblem. Vi vill att våra hyresgäster ska veta vilka deras grannar är och kunna känna sig trygga när de bor hos oss, säger Helene Blomberg.

En stor anledning till problemet är bristen på bostäder.

– Vi har identifierat tre viktiga faktorer för att hyresmarknaden i Halmstad ska fungera. För det första ska så många som möjligt ha möjlighet att hyra en bostad. Därför ändrade vi våra uthyrningsregler och sänkte bl a inkomstkraven för några år sedan. För det andra måste det byggas fler bostäder och för det tredje måste vi aktivt arbeta för att förhindra oriktiga hyresförhållanden säger Helene Blomberg.

Under 2018 har HFAB ungefär 700 lägenheter under produktion.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler mäklare tror på prisuppgång

"Många familjer känner sig nu pressade att agera".

Matilda Larsson

Kl.16:52, 15 februari, 2018

Fler mäklare tror på prisuppgång
Carolina Stegman, vd på FMF. Foto: Wikimedia Commons / FMF / Fredrik Stehn.

Ett ökande antal mäklare tror på prisuppgång de kommande tre månaderna.

Det visar den mäklarpanel som genomförs av Valueguard i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet, FMF.

En av fyra tror på prisuppgång vilket är en ökning med sex procentenheter jämfört med förra månaden. Knappt hälften tror på stillastående priser, enligt FMF.

Under den senaste undersökningen tror knappt en tredjedel av mäklarna att priserna kommer att gå ned den kommande tremånadersperioden.

Människors livsstilsförändringar och behov av bostadsbyte aktiviteten på bostadsmarknaden i hög grad, enligt FMF.

– Mäklarna träffar kunder varje dag och märker ett ökat intresse av att sälja och köpa bostad. Trots en orolig marknad måste människor fortsätta sina liv, januari är den månad då flest par skiljer sig och många satsar på att hitta nytt jobb. Behovet av att byta bostad blir för många därför viktigare än rädslan för prisnedgång. Något som spås leda till högre priser, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Den fortsatta trenden beror även troligtvis på det kommande amorteringskravet som träder i kraft den 1 mars 2018.

– Att amorteringskravet träder i kraft inom kort påverkar också den ökande tron på prisuppgång bland mäklarna. Man vet att säljare och köpare försöker göra affär innan den nya lagen börjar att gälla. Många familjer som har haft planer på att byta bostad under hösten men avvaktat på grund av den turbulenta marknaden, känner sig nu pressade att agera, säger Carolina Stegman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng