Drott vägrar ge upp: ”Vi har ett ansvar gentemot ungdomarna” | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Drott vägrar ge upp: ”Vi har ett ansvar gentemot ungdomarna”

Mörka tider för klassiska klubben - men än är det inte över.

Johan Olsson

Kl.20:58, 29 januari, 2018

Drott vägrar ge upp: ”Vi har ett ansvar gentemot ungdomarna”
Foto: Johan Olsson

Några dagar har nu passerat sedan beskedet om att HK Drott begärts i konkurs av Skatteverket nådde klubben, via media. Än så länge är läget dock relativt oklart. 24Halmstad har träffat Claes Andersson, matchcoach för Drotts herrlag

– Det senaste som gäller är att vi har varit i kontakt med Tingsrätten som säger att ärendet inte är påbörjat. Mer än så vet vi inte just nu. Vi jagar Skatteverket för att få något slags besked men det har vi inte lyckats få ännu.

Andersson menar dock att den situation man nu befinner sig i är avsevärt bättre än den sits man var i i somras. Då fick klubben inte ens tillgång till Halmstad Arena, på grund av obetalda fakturor till kommunen. Dessa fakturor är nu reglerade tack vare generösa gåvor från runt om i Sverige.

– Beslutet som Skatteverket har tagit har skett utan att de har tagit del av det aktuella läget, och när de gjort det, så tror jag inte de kommer att vilja begära oss i konkurs länge, säger Claes Andersson.

Föreningen har sedan i somras skurit ner på utgifter rejält och såväl spelare, ledare samt övrig personal i klubben arbetar helt gratis. Man spelar till och med med förra årets bollar. Helt utan utgifter är man dock inte, tvärtom. En busshyra för damlagets bortamatcher kan kosta närmare 20 000 kronor. Och det är långt ifrån det enda som ska betalas.

– Lejonparten av de pengar vi faktiskt drar in går till att täcka kostnader som någon annan har dragit på oss. Läget är så att vi har en rätt rejäl ryggsäck med skulder med oss från tidigare år, som egentligen till stor del grundlades guldåret 2013.

Mitt i allt detta står spelarna, som själva inte har någon del i det ekonomiska trångmål klubben befinner sig i.

– Spelarna ska ha en så stor eloge för det sätt de hanterat detta på. Damerna har nyligen lyckats vända en lite negativ trend i och med segern mot Skånela. Herrarna i sin tur har spelat upp sig rejält och har tagit poäng i sju av de åtta senaste matcherna, trots spelarflytt och tunga skador.

Claes passar även på att hylla klubbens ordförande Roger Wohlin. Utan honom, menar Claes, hade uppdraget att rädda klubben varit helt omöjligt.

– Det måste bli någon form av tapperhetsmedalj till Roger. Han riskerar företag och mer därtill för att få det här att fungera. Han och Ola Bengtsson ska ha all heder. Jag kan tänka mig annars att det är många som tycker att det är lite Rogers fel att det blivit såhär, men man ska ha klart för sig att bara för att någon är ordförande så bestämmer man inte ensam för det. Majoritetsbeslut gäller.

Tillsammans försöker Wohlin och Bengtsson att rädda livet på den anrika föreningen. De är dessutom i stort sett allt som finns kvar av föreningens styrelse, och lämnas därför med hundgörat

– Jag tror att folk många gånger går med i styrelser för det ser lite fint ut att sitta i en styrelse, men man inser inte att man inte bara skall sitta. Man skall resa sig upp och jobba och bidra också. Sen är det tyvärr så i idrottsvärlden, att folk fattar beslut som de aldrig någonsin skulle få för sig att göra med sitt eget företag eller med sin privata ekonomi för den delen.

För andra gången på kort tid får Drott alltså vända sig till allmänheten för att få hjälp. Trots en stor välvilja från omvärlden förvånas ändå Claes av några av de reaktioner man fått.

– Vissa resonerar som att de säger att de kan hjälpa oss om vi klarar den här perioden, men det förstår jag inte riktigt. Det är som att säga att man kan tänka sig att kasta en livboj till någon i nöd som håller på att drunkna, men först vill man kolla om denna någon klarar att hålla sig flytande själv. Så funkar det inte, det är ju nu vi behöver hjälp.

Klubbens budskap till omvärlden står dock klart.

– Det som har hänt, det kan man aldrig ändra på. Det kunde bara Stålmannen i en film, när han räddade Lois Lane, men det kan inte vi tyvärr. Besluten som satt oss i situationen vi är i nu kan vi inte få ogjorda, däremot så kan vi förändra framtiden.

– Jag tycker att vi har ett ansvar gentemot ungdomarna i vårt Allsvenska damlag och i det kämpande herrlaget.  Och om vi får hjälp så kommer klubben att hushålla med resurserna på ett sätt som tidigare styrelser inte mäktat med. Intäkt före utgift är konceptet vi försöker jobba efter för att få det här att fungera, men historiska misstag är tunga att reparera. Avbetalningar blir en begränsande faktor.

– Alla de som vill vara med och hjälpa till under den här processen, hur lite det än är, kommer att vara Drotthjältar för alltid, avslutar Claes.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstadelever får ta del av VM–festen

Så många elever får biljetter.

Mattias Olsson

Kl.13:09, 23 april, 2018

Halmstadelever får ta del av VM–festen

Ett av målen med bordtennis–VM i Halmstad är att involvera hela staden och kommuninvånarna i olika åldrar i bordtennisen.

Som en del av detta har samtliga mellanstadie- och högstadieskolor i Halmstad bjudits in att uppleva bordtennis-VM tisdagen den 2 maj. Intresset för detta har varit mycket stort.

550 biljetter kommer att delas ut till Halmstadelever till tisdagen, som kommer att bli ”skolans dag” på VM.

– Det känns väldigt kul att kunna erbjuda detta till Halmstads skolelever. Kommunen och invånarna har gett oss ett oerhört starkt stöd på resan fram till VM och detta är en gest för att visa vår tacksamhet. Vi vill ge så många Halmstadbor som möjligt chansen att uppleva bordtennis-VM, säger VM-projektledaren Johnny Ewerstein i ett pressmeddelande.

– Det är jätteroligt att elever från Halmstad får möjlighet att delta och se ett sådant här världsarrangemang och kan det inspirera elever att röra på sig ännu mer så ser jag bara vinster i det, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef vid barn- och ungdomsförvaltningen.

Målet på 10 000 sålda förköpsbiljetter är också på väg att nås. I dagsläget har man sålt över 9000 biljetter.

– Vi är oerhört nöjda med biljettförsäljningen så här långt, och tror att vi kommer sälja ännu fler biljetter inför och under VM, säger Johnny Ewerstein.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hylte/Halmstad tog SM–guld

Vann finalen i tre raka matcher.

Mattias Olsson

Kl.11:03, 23 april, 2018

Hylte/Halmstad tog SM–guld
Foto: Mattias Olsson och Bildbyrån.

Under söndagen spelade Hylte/Halmstad hem SM–guldet i volleyboll på herrsidan. Detta efter att ha avgjort finalserien i tre raka matcher.

Inför finalen sade lagets tränare Per–Erik Dalqvist till 24Halmstad att man såg sig själva som underdogs, men att man hade en tro på att kunna utmana favoriterna Linköping. Framförallt på hemmaplan. Men inför söndagens drabbning hade man alltså vunnit de två första matcherna. Och man lyckades vinna även den tredje matchen och därmed säkra SM–guldet.

Den tredje finalen blev jämn och oerhört dramatisk. Men Hylte/Halmstad stod till sist som segrare efter 25-23, 28-30, 25-18, 23-25, 16-14.

– Jag känner bara så otroligt mycket glädje just nu. Och en hel del lättnad. Med tanke på matchbilden slutade det här väldigt bra. Det här var vår sämsta match under slutspelet och det såg tungt ut i femte set, men vi lyckades vända ännu en gång. Så jäkla starkt av killarna. Det kunde ju ha varit lugnare för nerverna om man säger så, men det är kul och bra att vi kan bjuda publiken på dramatik och nervkittlande volleyboll, säger segerrusige H/H-coachen Per-Erik Dalqvist efter matchen till volleyboll.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Örgryte – HBK

Ny käftsmäll för HBK – förlust och noll mål igen

Andra raka förlusten för uddlöst HBK.

André Eriksson

Kl.17:27, 21 april, 2018

3 bilder
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån

Halmstads BK följde upp fiaskot i hemmapremiären med ett nytt bottennapp. Det förmodade topplaget fick stryk med 2–0 mot ÖrgryteGamla Ullevi i Göteborg.

Båda målen kom till i den första halvleken och halvtidsresultatet 2–0 stod sig alltså matchen ut, trots flera försök till reducering från det blåa laget.

Efter den fina premiären och bortasegern mot Degerfors har HBK nu blivit nollat i två superettanmatcher i rad i två 2–0-förluster.

De tre inkasserade poängen gör att de parkerar på en tolfte plats i tabellen.

FaktaSuperettan, omgång 3
Örgryte IS–Halmstads BK 2–0 (2–0)
Målen: 1–0 (18) Simon Nilsson, 2–0 (41) Gustaf Ludwigson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ygeman: ”Hoppas man ska se mer av Halmstad”

De stod som segrare i Partikampen.

Mattias Olsson

Kl.20:40, 18 april, 2018

Ygeman: ”Hoppas man ska se mer av Halmstad”
Anders Ygeman i blått och svart. Foto: Destination Halmstad.

Under tisdagen avgjordes Partikampen. Bordtennisturneringen mellan riksdagspartierna som spelades med anledning av kommande bordtennis–VM i Halmstad. En av deltagarna i turneringen var Socialdemokraternas Anders Ygeman som sade såhär innan tävlingen startade.

– Man känner en viss nervositet ändå. Det var väl i mellanstadiet jag spelade någon form av riktig pingis senast. Men det ska också bli kul att få möta sina politiska motståndare på ett litet annat sätt.

Vad är dina styrkor som spelare?
– En hyfsad reaktionsförmåga, men jag skulle behöva ett större bord och lägre nät.

Vad betyder mästerskapet för Sverige i stort?
– Mycket. Inte minst på den asiatiska marknaden, där pingis är en jättestor sport. Så jag hoppas att man ska se mer av Halmstad, mer av Sverige och framförallt kanske svensk bordtennis, säger Anders Ygeman.

Halmstadpolitikern och riksdagsmannen Lars Püss var nöjd.

– Detta är en bra start när riksdagen slår ett slag för bordtennisen i Halmstad, säger Püss.

Den enda personen på plats som kommer att spela i själva VM var landslagets Matilda Ekholm.

– Det är intressant. Det är första gången jag är här. Men kul. Jag hade inga förväntningar, men de som är här verkar tycka att det är kul med pingis.

Hur bra är kvalitén?
– Den är väl blandad kanske, säger Ekholm med ett leende på läpparna.

Själva tävlingen då? Jo, den vanns av Moderaterna med Maria Malmer Stenergard och Pål Johnsson. De besegrade Centerpartiets Daniel Bäckström och Rickard Nordin i finalen.

Vinnarna flankerade av Jörgen Persson och Matilda Ekholm. Foto: Destination Halmstad.

Vinnarna flankerade av Jörgen Persson och Matilda Ekholm. Foto: Destination Halmstad.

Anders Ygeman utgjorde ett enmannalag och kom på en delad tredjeplats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK–talangerna uttagna till EM

De fanns med i förbundskaptens trupp.

Mattias Olsson

Kl.15:37, 17 april, 2018

HBK–talangerna uttagna till EM
Foto: Krister Andersson/ Bildbyrån

Under tisdagen presenterade den svenske förbundskaptenen Roger Franzén truppen till P17–EM i England. Två spelare från Halmstads BK tar plats i truppen, nämligen målvakten Simon Andersson och försvararen Isac Larsson. 

Mästerskapet spelas alltså i England och pågår mellan 4 – 20 maj.

LÄS MER: HBK–talangen om landslagssuccén: ”Försöker göra mitt bästa”

Sverige ställs i tur och ordning mot Slovenien, Norge och Portugal i gruppspelet.

Simon Andersson, Isac Larsson. Foto: Mattias Olsson.

Simon Andersson och Isac Larsson. Foto: Mattias Olsson.

Både Simon Andersson och Isac Larsson har spelat i P–17 landslaget tidigare. Simon Andersson vaktade målet i samtliga tre matcher i det avgörande kvalet, och höll då nollan i samtliga matcher.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng