Bordtennislegendaren: ”Hade varit magiskt” | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Bordtennislegendaren: ”Hade varit magiskt”

Jörgen Persson om bordtennis–VM, sitt projekt i Kina och när han var som allra bäst.

Mattias Olsson

Kl.16:03, 28 januari, 2018

Bordtennislegendaren: ”Hade varit magiskt”
Foto: Mattias Olsson.

Det är mindre än 100 dagar kvar till årets största idrottsevenemang i Halmstad, Lag–VM i bordtennis börjar, och känslan av att det snart är dags börjar infinna sig. 24Halmstad tog ett snack med Jörgen Persson, som är ambassadör för mästerskapet och fyrdubbel världsmästare i lag, om hur han tror att mästerskapet kommer att bli.

Fast vi börjar i en annan ände då Jörgen Persson mindre än 20 timmar innan 24Halmstad träffade honom kom hem från ett åtta dagar långt besök i Kina.

Vad gjorde du i Kina?
– Jag har ett projekt i Kina där jag säljer mjölkpulver, så det var huvudmålet med resan. Jag var i Shanghai, Tianjin och så avslutade jag i Peking. Jag hade massa möten med olika människor. Mjölkpulvret är en egen idé jag fick då jag bodde i i Tianjin efter OS 2012. Då såg jag att det fanns ett stort mjölkbehov i Kina och att kineserna gärna köper utländsk mjölk. Då gick jag och kikade i lite butiker och såg att ingenting var från Sverige så då fick jag den idén och tänkte att jag måste prova.

– Det gör jag ihop med en kompanjon som heter Bengt Darhult. Han kan mest om mjölken och jag försöker använda mina pingiskontakter i Kina. Sedan blir det några enstaka grejer man gör för företag ibland också, säger Jörgen Persson.

Persson berättar att det brukar bli mellan fem och tio besök om året till Kina.

Kan du röra dig på gatorna i Kina nuförtiden, eller kommer det fram folk hela tiden?
– Det händer att folk kommer fram, men det är inte likadant som det var förr. Nu är det väl mer den äldre generationen som känner igen en, så det är faktiskt väldigt lugnt.

910506 Bordtennis, VM: Jan-Ove Waldner hissar sin šverman efter finalen. Jšrgen Persson, Sverige vŠrldsmŠstare i singel. ©ÊBildbyrŒn - 15060

Året är 1991 och Jörgen Persson har just blivit Världsmästare. Foto: Bildbyrån.

Om vi tittar fram mot Lag–VM i bordtennis här i Halmstad. Hur tror du att det kommer att bli?

– Jag hoppas på succé. Att det går bra både för damerna och herrarna, för det är viktigt för mästerskapet. Sedan hoppas jag på en succé publikmässigt, och att Halmstad visar sig från sin bästa sida.

– Det kommer att bli en häftig grej att uppleva. Jag tror aldrig att vi kommer att få uppleva ett så här stort mästerskap någon gång mer i Halmstad. Alla borde ta chansen att komma dit och kolla åtminstone någon dag. Man får se världens bästa spelare och det är häftigt.

Tidigare mästerskap har gått i städer av betydligt större storlek än Halmstad.

– Jag tror man från det internationella hållet vill ge en lite mindre stad chansen. Halmstads fördel är närheten till allt. Sedan kommer alla lag befinna sig under samma tak, och så har det inte varit de senaste gångerna, utan då har de olika lagen spelat i olika hallar. Det kommer att gå galant för Halmstad som arrangör.

Du är själv ambassadör för mästerskapet. Vad innebär det?
– Att jag ska promota det, men även träffa sponsorer. Jag har besökt min gamla skola, Vallåsskolan, Sedan blir det lite mer skolor. Kanske på äldreboenden också, för att skapa intresse. Så jag har lite olika roller. Under mästerskapet blir det nog lugnare. Jag sitter med i ITTF (Internationella Bordtennisförbundet) så jag ska på ett möte åtminstone. Sedan har jag nog en friare roll, där ingenting riktigt är klart vad jag ska göra mer. Men det kommer nog att bli tillräckligt att göra.

Hur surt är det att inte det här mästerskapet kom medan du fortfarande var aktiv?
– Det hade varit en enorm upplevelse att få spela ett VM på hemmaplan i Halmstad. Jag har spelat två i Göteborg, men att få ha spelat ett i Halmstad hade varit magiskt. Samtidigt så var det så länge sedan man slutade. Hade jag slutat för något år sedan så, men nu är det sex år sedan jag slutade. Det är ju inte så att jag har varit nära. Men jag är väldigt glad att bara få uppleva det på hemmaplan och vara med och jobba med det.

Även fast han har slutat går det fortfarande att se Jörgen Persson med jämna mellanrum i bordtennishallen på Halmstad Arena.

Hur mycket tränar du nuförtiden?
– Det blir mindre och mindre. Jag går gärna dit, sitter och kollar träningen. Ibland hoppar jag in och sparrar lite grann. Jag tycker ändå det är kul att vara i hallen fortfarande och även kunna hoppa in och spela lite. Slagen sitter fortfarande ganska bra. Men det blir ett fåtal timmar numera. Jag kanske är där fem gånger på en vecka men kanske tränar två gånger. Sedan kör jag lite på gym också.

040817 OS, Pingis, Bordtennis: Jšrgen Persson, Sverige - Kalinikos Kreanga, Grekland, 4-0. © BildbyrŒn - 27711 - OS04

Foto: Bildbyrån.

När var du som bäst som spelare?
 – Det känns som om jag var allra bäst 2000. Då var jag grymt bra alltså. Då var jag komplett och skulle ha vunnit OS då också. Det var min bästa chans, så det sved lite. Det året var jag nog som mest komplett.

Just år 2000 var senaste gången något annat land än Kina vunnit lag–VM i bordtennis för herrar, då Sverige vann finalen med 3–2. Jörgen Persson var tungan på vågen och vann båda sina matcher, varav den ena var den femte och avgörande matchen.

Ni var senaste lag att slå Kinas herrar för 18 år sedan. Kan någon rubba dem nu?
– Ja, denna gången är bästa chansen på länge, för Kina har haft lite strul på hemmaplan och de har bytt tränare, så det har varit lite turbulens där. Jag tror inte de vet vem som kommer att leda laget nu i VM. Främst Japan och Tyskland har chansen nu.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstadelever får ta del av VM–festen

Så många elever får biljetter.

Mattias Olsson

Kl.13:09, 23 april, 2018

Halmstadelever får ta del av VM–festen

Ett av målen med bordtennis–VM i Halmstad är att involvera hela staden och kommuninvånarna i olika åldrar i bordtennisen.

Som en del av detta har samtliga mellanstadie- och högstadieskolor i Halmstad bjudits in att uppleva bordtennis-VM tisdagen den 2 maj. Intresset för detta har varit mycket stort.

550 biljetter kommer att delas ut till Halmstadelever till tisdagen, som kommer att bli ”skolans dag” på VM.

– Det känns väldigt kul att kunna erbjuda detta till Halmstads skolelever. Kommunen och invånarna har gett oss ett oerhört starkt stöd på resan fram till VM och detta är en gest för att visa vår tacksamhet. Vi vill ge så många Halmstadbor som möjligt chansen att uppleva bordtennis-VM, säger VM-projektledaren Johnny Ewerstein i ett pressmeddelande.

– Det är jätteroligt att elever från Halmstad får möjlighet att delta och se ett sådant här världsarrangemang och kan det inspirera elever att röra på sig ännu mer så ser jag bara vinster i det, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef vid barn- och ungdomsförvaltningen.

Målet på 10 000 sålda förköpsbiljetter är också på väg att nås. I dagsläget har man sålt över 9000 biljetter.

– Vi är oerhört nöjda med biljettförsäljningen så här långt, och tror att vi kommer sälja ännu fler biljetter inför och under VM, säger Johnny Ewerstein.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hylte/Halmstad tog SM–guld

Vann finalen i tre raka matcher.

Mattias Olsson

Kl.11:03, 23 april, 2018

Hylte/Halmstad tog SM–guld
Foto: Mattias Olsson och Bildbyrån.

Under söndagen spelade Hylte/Halmstad hem SM–guldet i volleyboll på herrsidan. Detta efter att ha avgjort finalserien i tre raka matcher.

Inför finalen sade lagets tränare Per–Erik Dalqvist till 24Halmstad att man såg sig själva som underdogs, men att man hade en tro på att kunna utmana favoriterna Linköping. Framförallt på hemmaplan. Men inför söndagens drabbning hade man alltså vunnit de två första matcherna. Och man lyckades vinna även den tredje matchen och därmed säkra SM–guldet.

Den tredje finalen blev jämn och oerhört dramatisk. Men Hylte/Halmstad stod till sist som segrare efter 25-23, 28-30, 25-18, 23-25, 16-14.

– Jag känner bara så otroligt mycket glädje just nu. Och en hel del lättnad. Med tanke på matchbilden slutade det här väldigt bra. Det här var vår sämsta match under slutspelet och det såg tungt ut i femte set, men vi lyckades vända ännu en gång. Så jäkla starkt av killarna. Det kunde ju ha varit lugnare för nerverna om man säger så, men det är kul och bra att vi kan bjuda publiken på dramatik och nervkittlande volleyboll, säger segerrusige H/H-coachen Per-Erik Dalqvist efter matchen till volleyboll.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Örgryte – HBK

Ny käftsmäll för HBK – förlust och noll mål igen

Andra raka förlusten för uddlöst HBK.

André Eriksson

Kl.17:27, 21 april, 2018

3 bilder
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån

Halmstads BK följde upp fiaskot i hemmapremiären med ett nytt bottennapp. Det förmodade topplaget fick stryk med 2–0 mot ÖrgryteGamla Ullevi i Göteborg.

Båda målen kom till i den första halvleken och halvtidsresultatet 2–0 stod sig alltså matchen ut, trots flera försök till reducering från det blåa laget.

Efter den fina premiären och bortasegern mot Degerfors har HBK nu blivit nollat i två superettanmatcher i rad i två 2–0-förluster.

De tre inkasserade poängen gör att de parkerar på en tolfte plats i tabellen.

FaktaSuperettan, omgång 3
Örgryte IS–Halmstads BK 2–0 (2–0)
Målen: 1–0 (18) Simon Nilsson, 2–0 (41) Gustaf Ludwigson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ygeman: ”Hoppas man ska se mer av Halmstad”

De stod som segrare i Partikampen.

Mattias Olsson

Kl.20:40, 18 april, 2018

Ygeman: ”Hoppas man ska se mer av Halmstad”
Anders Ygeman i blått och svart. Foto: Destination Halmstad.

Under tisdagen avgjordes Partikampen. Bordtennisturneringen mellan riksdagspartierna som spelades med anledning av kommande bordtennis–VM i Halmstad. En av deltagarna i turneringen var Socialdemokraternas Anders Ygeman som sade såhär innan tävlingen startade.

– Man känner en viss nervositet ändå. Det var väl i mellanstadiet jag spelade någon form av riktig pingis senast. Men det ska också bli kul att få möta sina politiska motståndare på ett litet annat sätt.

Vad är dina styrkor som spelare?
– En hyfsad reaktionsförmåga, men jag skulle behöva ett större bord och lägre nät.

Vad betyder mästerskapet för Sverige i stort?
– Mycket. Inte minst på den asiatiska marknaden, där pingis är en jättestor sport. Så jag hoppas att man ska se mer av Halmstad, mer av Sverige och framförallt kanske svensk bordtennis, säger Anders Ygeman.

Halmstadpolitikern och riksdagsmannen Lars Püss var nöjd.

– Detta är en bra start när riksdagen slår ett slag för bordtennisen i Halmstad, säger Püss.

Den enda personen på plats som kommer att spela i själva VM var landslagets Matilda Ekholm.

– Det är intressant. Det är första gången jag är här. Men kul. Jag hade inga förväntningar, men de som är här verkar tycka att det är kul med pingis.

Hur bra är kvalitén?
– Den är väl blandad kanske, säger Ekholm med ett leende på läpparna.

Själva tävlingen då? Jo, den vanns av Moderaterna med Maria Malmer Stenergard och Pål Johnsson. De besegrade Centerpartiets Daniel Bäckström och Rickard Nordin i finalen.

Vinnarna flankerade av Jörgen Persson och Matilda Ekholm. Foto: Destination Halmstad.

Vinnarna flankerade av Jörgen Persson och Matilda Ekholm. Foto: Destination Halmstad.

Anders Ygeman utgjorde ett enmannalag och kom på en delad tredjeplats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK–talangerna uttagna till EM

De fanns med i förbundskaptens trupp.

Mattias Olsson

Kl.15:37, 17 april, 2018

HBK–talangerna uttagna till EM
Foto: Krister Andersson/ Bildbyrån

Under tisdagen presenterade den svenske förbundskaptenen Roger Franzén truppen till P17–EM i England. Två spelare från Halmstads BK tar plats i truppen, nämligen målvakten Simon Andersson och försvararen Isac Larsson. 

Mästerskapet spelas alltså i England och pågår mellan 4 – 20 maj.

LÄS MER: HBK–talangen om landslagssuccén: ”Försöker göra mitt bästa”

Sverige ställs i tur och ordning mot Slovenien, Norge och Portugal i gruppspelet.

Simon Andersson, Isac Larsson. Foto: Mattias Olsson.

Simon Andersson och Isac Larsson. Foto: Mattias Olsson.

Både Simon Andersson och Isac Larsson har spelat i P–17 landslaget tidigare. Simon Andersson vaktade målet i samtliga tre matcher i det avgörande kvalet, och höll då nollan i samtliga matcher.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng