Bordtennislegendaren: ”Hade varit magiskt” | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Bordtennislegendaren: ”Hade varit magiskt”

Jörgen Persson om bordtennis–VM, sitt projekt i Kina och när han var som allra bäst.

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.16:03, 28 januari, 2018

Bordtennislegendaren: ”Hade varit magiskt”
Foto: Mattias Olsson.

Det är mindre än 100 dagar kvar till årets största idrottsevenemang i Halmstad, Lag–VM i bordtennis börjar, och känslan av att det snart är dags börjar infinna sig. 24Halmstad tog ett snack med Jörgen Persson, som är ambassadör för mästerskapet och fyrdubbel världsmästare i lag, om hur han tror att mästerskapet kommer att bli.

Fast vi börjar i en annan ände då Jörgen Persson mindre än 20 timmar innan 24Halmstad träffade honom kom hem från ett åtta dagar långt besök i Kina.

Vad gjorde du i Kina?
– Jag har ett projekt i Kina där jag säljer mjölkpulver, så det var huvudmålet med resan. Jag var i Shanghai, Tianjin och så avslutade jag i Peking. Jag hade massa möten med olika människor. Mjölkpulvret är en egen idé jag fick då jag bodde i i Tianjin efter OS 2012. Då såg jag att det fanns ett stort mjölkbehov i Kina och att kineserna gärna köper utländsk mjölk. Då gick jag och kikade i lite butiker och såg att ingenting var från Sverige så då fick jag den idén och tänkte att jag måste prova.

– Det gör jag ihop med en kompanjon som heter Bengt Darhult. Han kan mest om mjölken och jag försöker använda mina pingiskontakter i Kina. Sedan blir det några enstaka grejer man gör för företag ibland också, säger Jörgen Persson.

Persson berättar att det brukar bli mellan fem och tio besök om året till Kina.

Kan du röra dig på gatorna i Kina nuförtiden, eller kommer det fram folk hela tiden?
– Det händer att folk kommer fram, men det är inte likadant som det var förr. Nu är det väl mer den äldre generationen som känner igen en, så det är faktiskt väldigt lugnt.

910506 Bordtennis, VM: Jan-Ove Waldner hissar sin šverman efter finalen. Jšrgen Persson, Sverige vŠrldsmŠstare i singel. ©ÊBildbyrŒn - 15060

Året är 1991 och Jörgen Persson har just blivit Världsmästare. Foto: Bildbyrån.

Om vi tittar fram mot Lag–VM i bordtennis här i Halmstad. Hur tror du att det kommer att bli?

– Jag hoppas på succé. Att det går bra både för damerna och herrarna, för det är viktigt för mästerskapet. Sedan hoppas jag på en succé publikmässigt, och att Halmstad visar sig från sin bästa sida.

– Det kommer att bli en häftig grej att uppleva. Jag tror aldrig att vi kommer att få uppleva ett så här stort mästerskap någon gång mer i Halmstad. Alla borde ta chansen att komma dit och kolla åtminstone någon dag. Man får se världens bästa spelare och det är häftigt.

Tidigare mästerskap har gått i städer av betydligt större storlek än Halmstad.

– Jag tror man från det internationella hållet vill ge en lite mindre stad chansen. Halmstads fördel är närheten till allt. Sedan kommer alla lag befinna sig under samma tak, och så har det inte varit de senaste gångerna, utan då har de olika lagen spelat i olika hallar. Det kommer att gå galant för Halmstad som arrangör.

Du är själv ambassadör för mästerskapet. Vad innebär det?
– Att jag ska promota det, men även träffa sponsorer. Jag har besökt min gamla skola, Vallåsskolan, Sedan blir det lite mer skolor. Kanske på äldreboenden också, för att skapa intresse. Så jag har lite olika roller. Under mästerskapet blir det nog lugnare. Jag sitter med i ITTF (Internationella Bordtennisförbundet) så jag ska på ett möte åtminstone. Sedan har jag nog en friare roll, där ingenting riktigt är klart vad jag ska göra mer. Men det kommer nog att bli tillräckligt att göra.

Hur surt är det att inte det här mästerskapet kom medan du fortfarande var aktiv?
– Det hade varit en enorm upplevelse att få spela ett VM på hemmaplan i Halmstad. Jag har spelat två i Göteborg, men att få ha spelat ett i Halmstad hade varit magiskt. Samtidigt så var det så länge sedan man slutade. Hade jag slutat för något år sedan så, men nu är det sex år sedan jag slutade. Det är ju inte så att jag har varit nära. Men jag är väldigt glad att bara få uppleva det på hemmaplan och vara med och jobba med det.

Även fast han har slutat går det fortfarande att se Jörgen Persson med jämna mellanrum i bordtennishallen på Halmstad Arena.

Hur mycket tränar du nuförtiden?
– Det blir mindre och mindre. Jag går gärna dit, sitter och kollar träningen. Ibland hoppar jag in och sparrar lite grann. Jag tycker ändå det är kul att vara i hallen fortfarande och även kunna hoppa in och spela lite. Slagen sitter fortfarande ganska bra. Men det blir ett fåtal timmar numera. Jag kanske är där fem gånger på en vecka men kanske tränar två gånger. Sedan kör jag lite på gym också.

040817 OS, Pingis, Bordtennis: Jšrgen Persson, Sverige - Kalinikos Kreanga, Grekland, 4-0. © BildbyrŒn - 27711 - OS04

Foto: Bildbyrån.

När var du som bäst som spelare?
 – Det känns som om jag var allra bäst 2000. Då var jag grymt bra alltså. Då var jag komplett och skulle ha vunnit OS då också. Det var min bästa chans, så det sved lite. Det året var jag nog som mest komplett.

Just år 2000 var senaste gången något annat land än Kina vunnit lag–VM i bordtennis för herrar, då Sverige vann finalen med 3–2. Jörgen Persson var tungan på vågen och vann båda sina matcher, varav den ena var den femte och avgörande matchen.

Ni var senaste lag att slå Kinas herrar för 18 år sedan. Kan någon rubba dem nu?
– Ja, denna gången är bästa chansen på länge, för Kina har haft lite strul på hemmaplan och de har bytt tränare, så det har varit lite turbulens där. Jag tror inte de vet vem som kommer att leda laget nu i VM. Främst Japan och Tyskland har chansen nu.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tyringe - Halmstad

Hammers mardrömsavslutning – blev utklassade

Spelarflykt i Hammers då vann Tyringe stort.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.20:02, 17 februari, 2018

Hammers mardrömsavslutning – blev utklassade
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN.

Halmstad Hammers hade inte mycket att hämta i den avslutande matchen av Hockeyettan.

Och det var kanske inte så konstigt, efter segermatchen mot HA 74 Sävsjö tappade laget hela sex spelare till andra lag, därav hela deras förstakedja, även benämnd superkedjan.

Med bara tre femmor orkade Hammers, helt utan nått att spela för, inte mot Tyringe. Hemmalaget var dessutom hypereffektiva i powerplay där gjorde tre mål.

I sin tur var Halmstad oerhört ineffektiva. Laget sköt hela 52 skott – utan att ett enda gick i mål.

Till slut blev det 4-0. Ett tungt avslut för Hammers, vars säsong nu är slut.

FaktaHockeyettan
Tyringe - Halmstad: 4-0 (0-0)(2-0)(2-0)

Skott: 28-52

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IK Oddevold - Halmstad BK

Tung match för HBK – tappade poäng mot division 1-lag

Övertygade inte i cuppremiären.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.16:16, 17 februari, 2018

Tung match för HBK – tappade poäng mot division 1-lag
Foto: Sebastian Lamotte / BILDBYRÅN.

Kosuke Kinoshita räddade HBK från en riktigt tung förlust borta mot Oddevold när Svenska Cupen drog i gång under lördagsförmiddagen.

Oddevold, hemma  på Kamratgården, tog tidigt kommandot i matchen och Halmstad såg taget ut.

LÄS MER: ”Drar igång på allvar – då saknas stjärnan.

Efter ett par bra lägen kom också utdelningen för bortalaget. I en kontring sprintade sig Daniel Krezic sig fri, drog sig ut mot höger – avslutades sedan upp i taket.

I den andra halvleken var Halmstad tidigt ute, förmodligen påhejade av tränaren Igor Krulj – och tog över matchen.

Bollen gick fortare, Oddevold kröp längre ner i banan och HBK fick utdelning. Japanen Kosuke Kinoshita höll sig framme på ett inlägg från Pontus Silfwer.

Efter målet var det egentligen spel mot ett mål, Oddevolds, men bollen ville inte in. Matchen slutade 1-1.

FaktaSvenska Cupen
Oddevold - Halmstad: 1-1 (1-0)

Målen HBK: Kosuke Kinoshita
Arena: Kamratgården

Svenska Cupen-tabell
1 AIK 1 1 0 0 2-1 3
2 Halmstad 1 0 1 0 1-1 1
2 Oddevold 1 0 1 0 1-1 1
4 Syrianska FC 1 0 0 1 1-2 0

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IK Oddevold - Halmstad BK

”Drar igång på allvar – då saknas stjärnan.

Svenska cupen drar igång - då saknar HBK målskytten.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.10:57, 17 februari, 2018

”Drar igång på allvar – då saknas stjärnan.
Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrΌn.

Truppen är spikad och klar. Johan Oremo, Alexander Arvidsson är skadade och Alexander Berntsson är sjuk och missar matchen.

Annars ser förberedelserna inför Halmstad BK:s Svenska cupen-premiär mot Oddevold bra ut, menar tränaren Igor Krulj.

– Jag tycker vi gjort det bra och fört stora delar av de träningsmatcher vi spelat, men vi är inte riktigt nöjda med utfallet. Målen har fattats även om vi skapat mycket lägen, säger HBK:s tränare Igor Krulj inför matchen.

Årets första tävlingsmatch – hur känns det?
– Det ska bli väldigt roligt, det är kul att det drar igång på allvar nu – det är trots allt därför vi tränar.

Oddevold då, har ni lyckats scouta dem?
– De har inte spelat så mycket men vi har sett matchen de spelade mot Utsikten och det gäller att utnyttja ytorna över hela plan, menar Krulj.

Med värvningen av den sista pusselbiten Otto Martler ökade Halmstads snittålder i det som annars, i dagsläget, är Superettans näst yngsta trupp.

– Förmodligen kommer vi att vara yngst eftersom Gefle inte är klara med truppen ännu. Och det är helt i linje med vad vi tycker är HBK:s signum. Jag ser det som positivt och alla i vår trupp är nu spelare som kan bli ännu bättre, säger Krulj.

Du ser inga nackdelar med en så ung trupp?
– Nej jag tycker att vi har en ganska bra mix just nu och det är den här vägen vi valt att gå.

Utöver Johan Oremo, Alexander Arvidsson och Alexander Berntsson missar dessutom både Isac Harrysson och Isac Larsson matchen. De kommer att spela med U19 för att få speltid.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ishockeyspelandet minskar bland flickor i Halland

Det visar statistik från Riksidrottsförbundet som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Dennis Johansson

Dennis Johansson

Kl.21:04, 16 februari, 2018

Ishockeyspelandet minskar bland flickor i Halland
Foto: Bildbyrån

I hela Sverige har antalet deltagartillfällen bland hockeyspelande flickor ökat med 15 procent mellan åren 2006 och 2016. Det visar statistik från Riksidrottsförbundet som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Efter några år av negativ utveckling har trenden vänt och antalet flickspelare ökar nu stadigt, men det är fortfarande mycket kvar att göra för att ännu fler tjejer ska upptäcka hockeyn, säger Carina Oddsberg, kanslichef på Stockholms ishockeyförbund.

I Halland ser förändringen mellan åren 2006 och 2016 däremot annorlunda ut jämfört med hela landet. På de åren minskade antalet deltagartillfällen bland hockeyspelande flickor med hela 67 procent.

Toppen nådde Halland år 2008 när 4 649 flickor deltog som till år 2016 nu minskat till 1064 flickor i länet. Allra lägst var deltagandet 2013 när det endast var 763 flickor.

Se statistiken för åren 2006 till 2016 i Sirens bild nedan.

 

hockey-halland

Foto: Nyhetsbyrån Siren

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Klubbchefen lämnar Halmstads BK

Klubben släppte nyheten på fredagen.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.19:17, 16 februari, 2018

KLART: Klubbchefen lämnar Halmstads BK
Susanne Nilsson lämnar Halmstads BK och Örjans Vall efter den här säsongen. Foto: Krister Andersson / BILDBYRŁN

Susanne Nilsson avgår som klubbchef i Halmstads BK. Nilsson kommer att lämna uppdraget efter den här säsongen, meddelar klubben på sin hemsida.

Efter att ha kommit in som styrelseledamot 2016 tillsattes hon som ny klubbchef inför säsongen 2017. Men det blir alltså bara två år på posten.

– Det var ett spännande arbete som startade direkt under min första vecka och jag vågar påstå att vi har lyckats ganska bra med implementeringsarbetet. För att lyckas i nästa fas krävs att vi kan skapa nya intäkter och för att vara en stabil allsvensk förening måste vi omsätta mer, helt enkelt, konstaterar Susanne Nilsson i en kommentar på hemsidan och fortsätter:

– HBK behöver en person som har sälj- och affärsutvecklingsprofil för nästa fas och därför är det bättre att redan nu avisera att jag kommer gå vidare, allt för att styrelsen ska få tid på sig för att sätta organisationen för framtiden.

HBK-ordföranden Tony Karlsson:

– Jag brukar säga att vi måste omsätta 60 miljoner kronor i ett allsvenskt läge och det innebär att vi måste upp ungefär 10 miljoner kronor mot idag. Det måste komma från nya intäkter, projekt och affärsutveckling. Susanne har gjort det bra under sin tid som klubbchef och vi har verkligen en tydlig riktning för hela föreningen och det känns som att vi flyttar fram positionerna varje dag i vardagen, säger han i en kommentar.

Nilsson lämnar efter oktober månad. Fram tills dess pågår hennes arbete som vanligt, enligt Karlsson.

– Vi har haft en bra dialog och genom att släppa denna nyhet redan nu så kan vi i lugn och ro fundera på framtiden och ta nödvändiga kontakter med intressanta personer som kan bli en del av HBK:s organisation i framtiden. Vi är också tydliga med att det är ”business as usual” i vardagen – Susanne leder fortfarande arbetet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng