Han slutar – efter 18 år: ”Jättemycket känslor”

Det minns han bäst efter alla år:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.20:36, 13 januari, 2018

Han slutar – efter 18 år: ”Jättemycket känslor”
Foto: Mattias Olsson.

På hösten 1999 började Per Henrik Johansson som organist i Sankt Nikolai kyrka. Sedan dess har han blivit kvar. Fram till nu. Efter 18 år på jobbet har han beslutat sig för att anta en ny utmaning.

– Jag slutar formellt den 12 februari, men börjar min nya tjänst 1 februari. Jag kommer att gå på semester nu från och med måndag, säger Per Henrik när 24Halmstad träffar honom i Sankt Nikolai kyrka.

Nu väntar en ny tjänst som organist i Åstorp i närheten av Ängelholm. Per Henrik, som ursprungligen kommer från Malmö, Kommer att bo kvar i Halmstad och pendla till sitt nya jobb.

– Jag kommmer ha mindre kör, och mer begravningar nu. Jag kommer att ha ansvar för musikversamheten, konserter och leda en kyrkokör.

Foto: Mattias Olsson.

Foto: Mattias Olsson.

Varför väljer du att byta jobb?
– Det var ett väldigt svårt beslut. Efter mycket funderande så tyckte jag för egen del att jag behövde en förändring. Och när jag såg den annonsen och beskrivningen så passade det mig bra.

– Jag har varit väldigt förtjust i det jag har gjort här och är väldigt tacksam för den tiden, men det kanske har blivit lite mycket, man ska orka med och må bra. Sedan tänkte jag framåt när jag tog beslutet, hur det ska bli fram till pensionen. Och det var i det perspektivet jag frågade mig själv om jag skulle vara kvar, eller om det fanns en station till, och under hösten fick jag svaret att det var dags att hitta något annat.

Med sina snart 52 år räknar han med att hinna skapa något nytt i Åstorp.

– Den tiden jag har nu fram till pensionen, är den tiden som behövs för att kunna bygga upp någonting i Åstorp. Som organist och körledare så innebär det att man bygger upp verksamhet och man behöver ha gott om tid på sig att hinna med det.

Hur har dina 18 år varit på Sankt Nikolai?
– Jag har trivts bra under åren här och jag har känt mig omtyckt. Och man märker nu när man slutar att jag är väldigt omtyckt. Det känns bra att få sluta med flaggan i topp. Det har varit en väldigt fint tid, det har hänt väldigt mycket och jag har utvecklas mycket till det positiva. Så det har gett mig väldigt mycket den här tiden.

Hur känns det att lämna?
– Just nu börjar jag känna att jag får luft under vingarna. Men hela december månad har det varit ganska tungt, för då har jag vetat att jag ska lämna, och då har jag fått gå igenom konserterna och gudstjänsterna med insikten att det var sista gången, och det var rätt jobbigt ska jag säga. Det har varit väldigt jobbigt att ta avsked av en verksamhet som man innerst inne tycker väldigt mycket om.

Det blir mycket känslor?
– Jättemycket känslor blir det.

Foto: Mattias Olsson.

Foto: Mattias Olsson.

FaktaPer Henrik Johansson listar sina höjdpunkter under de 18 åren:

  • Lite längre bak i tiden hade vi rätt mycket Festhögmässor bland annat med anledning av 700 års jubileet i Halmstad 2007.

  • Luciafirandet med både Vocaliskören och barnen, alltså det som kallas familjens lucia. Fantastiskt att få med sig så mycket barn.

  • På gospelsidan väljer jag konserten med Elvis tema som vi gjorde gemensamt med Hylte. Det var mycket folk på den konserten.

  • TV–gudstjänsterna vi gjorde 2015 var fantastiskt kul.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BESKEDET: Så allvarligt skadad är gångbron

Förvaltningschefen: "Bekymmersamt läge"

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.21:02, 22 januari, 2018

BESKEDET: Så allvarligt skadad är gångbron
Foto: Mattias Olsson / Pressbild.

24Halmstad har vid flera tillfällen skrivit om gångbron över Nissan som brann tidigt den första januari. Den 16 januari gjordes den avgörande undersökningen av bron, och nu har ett besked om brons skador kommit.

– Vi väntar fortfarande på en skriftlig slutrapport av undersökningen, men det vi vet idag är att 61 procent av bron är så allvarligt skadad att den måste bytas ut, säger Anders Thorén, chef på teknik- och fritidsförvaltningen till 24Halmstad.

– Det innebär att 47,5 meter av bron inte går att använda. Att läget var allvarligt visste vi, men kanske inte såhär allvarligt. Detta är något värre än vad vi kalkylerade med. Det är ett bekymmersamt läge, säger Anders Thorén.

Tidigare hade Thorén haft förhoppningen om att bara en tredjedel av bron var så allvarligt skadad att den var tvungen att bytas. Men nu blev beskedet alltså sämre än vad man hoppats på.

Något beslut kommer inte att fattas förrän man har fått den skriftliga slutrapporten, men valen är att antingen byta den skadade delen, eller att byta ut hela bron. Ett inte helt lätt val.

– Där kommer kostnaden att bli en avgörande faktor. Pengarna kommer att få styra vilket beslut det blir. Det borde bli billigare att byta ut den skadade delen, men det är kanske praktiskt enklare att byta ut hela bron. Det är svårt att säga vilket alternativ det blir, säger Thorén.

Thorén har ändå lite positiva besked.

– Betongfundamenten verkar ha klarat sig, vilket är bra. Vi är fortsatt optimistiska och har fortsatt högt tryck i frågan, där varje dag är viktig.

– Vi tittar även på en provisorisk lösning. Det kan bli en provisorisk gångled för att kunna ta sig över. Det är något vi kommer att titta på om slutrapporten visar att bron är i sådant fysiskt skick att det kan vara aktuellt. Men även det är en kostnadsfråga. Blir det för dyrt med något provisoriskt så är det inget alternativ för oss, säger Anders Thorén.

När bron kommer att kunna tas i bruk är fortfarande osäkert.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fräcka kuppen – mot egna varuhuset

Anställda bakom stöldliga - kollegor slog larm.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.19:01, 22 januari, 2018

Fräcka kuppen – mot egna varuhuset
Foto: Arkiv

Det var i juni förra året som varuhuset Gekås i Ullared upptäckte en stöldliga, bland sina egna anställda, det rapporterar Hallands Nyheter. Stölderna gick till på så sätt att anställda hjälpte till att smuggla ut varor ur varuhuset genom att helt enkelt inte slå in dem när de placerades på rullbandet av deras kumpaner.

– Vid något tillfälle handlar det om runt 20 000 kronor. Det är mest troligt att det handlar om liknande värden vid flera tillfällen, säger åklagare Cecilia Bengtsson.

Polisen är förtegen om hur många av varurhuset det rör sig om, men det ska i varje fall handla om fler än två personer.

Stölderna upptäcktes när andra anställda fattade misstankar. Detta då de inblandade personerna inte använde den kassa som var avsedd för varuhusets anställda, då de kunde få personalrabatt där.

– De började ana oråd och slog larm till säkerhetsavdelningen, säger Boris Lennerhov, vd på Gekås Ullared AB, till GT.

Lennerhov ser mycket allvarligt på det inträffade men ser också ljust på att brotten har uppdagats.

– Det är väldigt olustigt, och jättetråkigt när anställda hittar en modell för hur man på ett utstuderat sätt kan stjäla i stor omfattning. Samtidigt är jag glad att det har avslöjats. Det innebär också att alla de andra tusentals anställda blir rentvådda, säger Boris Lennerhov.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bor inte i lägenheten – vägrar ändå flytta

En man i Halmstad ställer till problem för HFAB.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.18:00, 22 januari, 2018

Bor inte i lägenheten – vägrar ändå flytta
Foto: Arkiv

En man i Halmstad vägrar att flytta ut från sin lägenhet i Halmstad, trots att han skulle lämnat den den 31 augusti i år, det rapporterar Hallandsposten.

Mannen fick tillträde till lägenheten i fråga för tre år sedan, men HFAB och mannen har olika uppfattningar om vad som hänt sedan dess. Mannen själv menar att han har bott i lägenheten, men haft inneboende. HFAB å andra sidan menar att han bott i en villa tillsammans med sin sambo, på den adress han är folkbokförd.

Istället ska mannen ha låtit hans dotter, svärson och deras barn bo i lägenheten, något som enligt HFAB bevisas av att de i sin tur varit folkbokförda på adressen sedan tillträdesdatmen. Dessutom är det svärsonen som betalat samtliga hyresavier.

HFAB har inget krav på att man måste vara folkbokförd på den adress man hyr, men säger till HP att man ”uppskattar när folk följer folkbokföringslagen”.

– Under vissa omständigheter finns möjligheter att hyra ut i andra hand. I de fallen följer vi hyreslagens regler. När det görs ett antal andra olovliga lösningar riskerar den ordinarie bostadsmarknaden att undergrävas, säger Ulf Nilsson, kommunikationschef på HFAB.

Ärendet skulle ha tagits upp i hyresnämnden under måndagen i förra veckan, men detta har skjutits upp.

– Det är långa bostadsköer i Halmstad. Därför är det viktigare än någonsin att det är rätta hyresgästerna som bor i bostäderna. Vi gör allt för att i möjligaste mån säkerställa att en olovlig andrahandsmarknad inte pågår, säger Ulf Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så mycket regn väntas i veckan

Så blir veckans väder i Halmstad, enligt den senaste prognosen från SMHI.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.17:01, 22 januari, 2018

SMHI: Så mycket regn väntas i veckan
Foto: Arkiv/Bildbyrån

Upp till 25 millimeter regn kan falla i Halmstad under veckan, enligt den senaste prognosen från SMHI.

Inledningen av veckan ser ut att bjuda på minusgrader under kvällar och nätter, men sedan väntar plusgrader. Samtidigt som mildare luft anländer så kommer också regnet. Tunga regnmoln förväntas dra in framåt tisdag kväll och pågå under stor del av onsdagsdygnet.

Dagstemperaturen beräknas landa på fem-sex plusgrader som mest i en genomgående grå vädervecka.

Foto: Skärmdump/SMHI.se

Foto: Skärmdump/SMHI.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Vägarbete hindrar trafiken på E6

Stängt körfält och sänkt hastighet - då är det färdigt:

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.09:45, 22 januari, 2018

KLART: Vägarbete hindrar trafiken på E6
Foto: Bildbyrån

Ett vägarbete i form av ett kabelarbete kommer att hindra trafiken på E6 mellan trafikplats Getinge och trafikplats Kvibille, i södergående riktning.

Trafikverket bedömer att arbetet har en stor påverkan på trafiken eftersom det innebär att ett körfält på sträckan kommer att vara avstängt och hastigheten nedsatt till 50 kilometer i timmen på det öppna körfältet.

Arbetet kommer att pågå från klockan 10:30 idag, måndag, den 22 januari, till klockan 23:00 onsdag den 31 januari.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng