Hyllades av förbundskaptenen – nu ska han lyfta HBK | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Hyllades av förbundskaptenen – nu ska han lyfta HBK

Nyförvärvet: "Skönt att testa vingarna"

Mattias Olsson

Kl.20:02, 11 januari, 2018

Hyllades av förbundskaptenen – nu ska han lyfta HBK
Foto: Mattias Olsson.

Andreas Hadenius har vunnit SM–guld och hyllats stort av förbundskapten Janne Andersson. Nu är han på plats i Halmstad för att lyfta HBK och även sitt eget spel till nya höjder. 24Halmstad har träffat ett av HBK:s nyförvärv.

– De första träningarna har varit mycket kul, snälla killar och det finns bra kvalité i laget. Så det är mycket skönt att vara här. Bra träningar och ändå lättsamt stämning och mycket glädje, säger Andreas Hadenius.

Hadenius anlände till Halmstad på söndagkvällen, och bor i dagsläget på hotell innan han flyttar in i sitt permanenta boende i februari.

Har du hunnit skaffa dig någon bild av staden?
– Ja, jag har varit ute ganska mycket. Under tisdagen var jag och kollade på bordtennislaget och såg lite matcher. Jag har gått mycket på stan också, och det är en väldigt mysig stad.

Bortsett från en säsong i Värnamo 2012, har Andreas Hadenius spelat för lag i Norrköping. Mest för IFK Norrköping, som han också var med och vann SM–guld med 2015.

Foto: Mattias Olsson.

Foto: Mattias Olsson.

Hur ser du på att lämna Norrköping?
– Jag ser positivt på det faktiskt. Jag kan se det lite som en nystart på något sätt. Det är skönt att testa vingarna och släppa tryggheten hemifrån, och utvecklas på fler plan.

Vad fick dig att bestämma dig för att ta chansen?
– Jag kände att jag ville spela mer fotboll och vara med i fler matcher, där det verkligen gäller och hettar till. Sedan är Halmstad en trevlig stad, och en klubb som visade gott intresse för mig och som är unga och utvecklingsbara. Och har ett lag som vill uppåt.

Du har ju tidigare varit en flexibel spelare och spelat på många olika positioner. Var spelar du helst?
– Skulle nog säga central mittfältare, även om jag nog spelat mittback mer i mina dagar, men jag är mest intresserad av att spela mittfältare.

Var tror du att du får spela i HBK?
– Jag avvaktar med den frågan, det är Igors uppgift.

Så var det ju det här med hyllningen från förbundskaptenen. Den kom efter Hadenius debut i IFK Norrköping under hösten 2014, då Janne Andersson var tränare i klubben.

– Ja, det var mot Gefle borta, en viktig match för att slippa kvalspel, minns Hadenius.

Janne Andersson kallade det den bästa debut han sett i sin fotbollskarriär.

– Jo men det stämmer, det sade han direkt efter slutsignalen, men det var mycket glädje från hans sida, det kanske stämmer, kanske inte. Men att Janne säger något sådant är smickrande. Det är självklart. Jag kände att hans förtroende för mig stärktes, säger Hadenius.

De efterföljande åren fick Hadenius kanske inte ut så mycket som debuten lovade, men han är övertygad om att han fortfarande kan hitta nya och bättre nivåer i sitt spel.

– Det tror jag absolut att jag har i mig.

Och det ska du få ut här i Halmstad?
– Ja, exakt.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De hyllas på Stora torg i helgen

Hjältar bjuds in till ceremoni.

Wilhelm Nilsson

Kl.08:58, 26 maj, 2018

De hyllas på Stora torg i helgen
Foto: Wilhelm Nilsson

Halmstad fortsätter att briljera som idrottsstad. Bara för ett par veckor sedan tog det svenska landslaget i bordtennis VM-brons i Halmstad, med bland andra Mattias Karlsson, Kristian Karlsson och Ulf ”Tickan” Carlsson i laget, all med anknytning till Halmstad.

Utöver detta bärgades SM-guld och SM-silver av Hylte/Halmstads, herr- respektive damlag. Och så sent som i förra veckan tog Halmstads BTK hem sitt tredje SM-guld.

Halmstad har verkligen drabbats av en riktig framgångsyra, vilket ska lyftas under lördagen. Då hyllas nämligen bordtennislandslaget tillsammans med Halmstads BTK och Hylte/Halmstad på Stora torg. Klockan 14.30 kickar hyllningsceremonin igång, och utöver gäster som Jörgen Persson och ”Tickan” Carlsson, utlovas även en rad hemliga gäster på scen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sverige försvarade VM-guldet efter straffrysare

VM-finalen mellan Sverige och Schweiz blev en rysare från början till slut. Men i straffläggningen lyckades Tre Kronor vinna och försvara VM-guldet.

Michael Olsson

Kl.23:16, 20 maj, 2018

Sverige försvarade VM-guldet efter straffrysare
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

2013 vann Tre Kronor med 5–1 mot Schweiz i VM-finalen i ishockey. Men när länderna ställdes mot varandra i en ny VM-final under söndagskvällen blev det betydligt jämnare än så.

Det blev en rivstart på matchen i Royal Arena i Köpenhamn. Redan tidigt skapades chanser åt båda håll och det var en underhållande ishockey som det bjöds på. Med drygt tre minuter kvar av den första perioden kom öppningsmålet – och det var Schweiz som stod för det.

Men den schweiziska glädjen blev kortvarig. Drygt en minut efter målet kom kvitteringen genom NHL-proffset Gustav Nyquist. Forwarden snappade upp en puck i slottet och tryckte in 1–1 bakom storspelande målvakten Leonardo Genoni.

I den andra perioden tog Schweiz återigen ledningen. Skicklige Timo Meier sköt in 2–1 från högerkanten efter en snabb kontring i powerplay, men Tre Kronor skulle komma tillbaka. 14.53 in i andra utnyttjade Mika Zibanejad ett powerplay-läge smällde in 2–2 från blålinjen.

Slutperioden blev en stängd tillställning med få målchanser. Schweiz lät Sverige vara spelförande och försökte förlita sig på snabba omställningar. Men Tre Kronor lyckades inte få hål på Genoni och perioden slutade mållös.

I förlängningen var det en nervös väntan på vem som skulle skjuta hem guldet. Men trots flera stora möjligheter att avgöra finalen blev förlängningen mållös och matchen gick till straffar. Sven Andrighetto satte Schweiz första straff, medan Sverige inledde med två raka missar. Men därefter höll målvakten Anders Nilsson tätt och när Oliver Ekman-Larsson och Filip Forsberg satte sina straffar kunde Sverige bärga VM-titeln i den femte straffomgången.

Segern innebär att Tre Kronor försvarar sitt VM-guld från 2017 när man besegrade Kanada på straffar under mästerskapet i Tyskland/Frankrike.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ivo Pekalski tränar med HBK: ”Öppen för återkomst”

Den tidigare HBK-spelaren tränar med HBK – nu öppnar han för att återvända till Bollklubben.

Wilhelm Nilsson

Kl.20:58, 18 maj, 2018

Ivo Pekalski tränar med HBK: ”Öppen för återkomst”
Foto: Wilhelm Nilsson

I förra sommaren lämnade Ivo Pekalski, 27, Halmstads BK för spel i brittiska League One och Oxford United. Men läget kunde ha varit annorlunda.

– Min tid i Halmstad var helt fantastisk! Jag hade som vision att stanna kvar under hösten, för att vi skulle vara kvar i allsvenskan. Men när Pep (Clotet Ruiz, tränare i Oxford United, tidigare i Halmstad), så lockade det alldeles för mycket. Viljan av att tränas av Pep var väldigt stor, säger Ivo Pekalski.

När Ivo skrev på kontraktet med Oxford, fick han träna med lagets reserver, ett par timmar senare. Han såg fram emot att få träna igen, eftersom han varit borta efter en fotoperation. Men glädjen fick ett abrupt slut ganska fort, då olyckan var framme.

– Jag kom in i en duell, och då vred jag till knät. Känslan kändes snabbt igen efter mina tidigare korsbandsskador. Dagen efter fick jag beskedet om att så var fallet, även om jag redan hade det på känn. Då gick känslorna som en berg-och-dalbana på tivoli – från oerhört glad, med tanke på det nya kontraktet, till helt förkrossad, förklarar mittfältaren.

Den förre HBK-spelaren tillbringade en månad i England, där han genomgick en operation, innan han satte sig på ett flyg till Köpenhamn, för att sedan styra bilen mot Halmstad. Anledningen? HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui.

– Simon är den mest kunnigaste sjukgymnasten jag träffat. Han har berikade kunskaper inom sitt yrke. Dessutom har han ett väldigt varmt hjärta – hans engagemang och stöttning är enormt, säger Ivo.

Sedan en månad tillbaka befinner sig Ivo på Örjans valls träningsplan. När vi slår oss ner för ett snack på avbytarbänken inne på matcharenan, skiner solen, och doften av gräs sticker i näsan. Det märks på Ivo att han trivs av att vara ”hemma” i Halmstad igen. Han nämner snabbt ”familjärt” när vi pratar om Halmstad och Bollklubben.

– Halmstad är ju en fantastisk stad! För att inte tala om all personal som finns i klubben. Alla är jättesnälla, och man känner sig alltid välkommen hit. HBK är verkligen en familjär klubb, berättar han.

Den senaste månadens träning i Halmstad, har gett Ivo en bra grund för sitt fortsatta fotbollsspelande. I slutet av nästa månad ska han åka tillbaka till England och Oxford, för att starta försäsongen med sitt United.

Mittfältaren har ett år kvar på sitt kontrakt med klubben. Om kontraktet inte skulle förlängas, är han fri att gå till vilken klubb han vill. Ivo är öppen för en sejour i Halmstads BK igen.

– Absolut, det skulle vara möjligt. Jag är öppen för de flesta förslag. Bara jag får spela fotboll någonstans, så är det bra, förklarar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Sveriges officiella VM-låt 2018

Nu har årets VM-låt släpps. Låten "Bäst när det gäller" är gjord av Gyllene Tider och Linnea Henriksson.

Gabriel Almlöf

Kl.10:10, 15 maj, 2018

Under tisdagsmorgonen släppte Gyllene Tider och Linnea Henriksson Sveriges officiella låt till fotbolls-VM 2018. Låten heter ”Bäst när det gäller”.

– Det har funnits ett enormt intresse från en rad artister att skriva VM-låten – att det blev Gyllene Tider känns helt rätt. För mig är Gyllene Tider synonymt med sommar, glädje och hits som förenar generationer. Nu krävs bara att vi presterar på planen också för att det ska bli en magisk VM-sommar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Även om bandets frontfigur Per Gessle gjort det mesta i musikväg, säger han att det är speciellt att få göra VM-låten.

– Att skriva den officiella låten är förstås en gigantisk utmaning som man inte kan tacka nej till. Hela Sverige, ja hela världen, är engagerade i fotbolls-VM så vi i Gyllene Tider blev enormt stolta när vi blev tillfrågade, säger Per Gessle.

Hör VM-låten i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tung förlust – EM äventyret är över för HBK–talangerna.

Sverige föll i kvartsfinalen: "Stor besvikelse"

Mattias Olsson

Kl.20:53, 14 maj, 2018

Tung förlust – EM äventyret är över för HBK–talangerna.
Foto: Mattias Olsson.

Det blir inte någon semifinal i P17–EM i England för det svenska landslaget, som innehåller de båda HBK–spelarna Simon Andersson och Isac Larsson.

Söndagskvällens match mot Italien slutade i en tung förlust med 0–1. Det mål som också skulle visa sig bli matchavgörande kom tidigt i matchen. Redan i den fjärde minuten tog Italien ledningen efter ett skott från nära håll, som var helt otagbart för Simon Andersson i målet.

Sverige jagade sedan en kvittering, och den bästa chansen fick man i slutet av den första halvleken då man fick en straff. Men den italienska målvakten Russo räddade Fredrik Hammars straff och närmare än så kom aldrig svenskarna.

– Det är en stor besvikelse över resultatet hos både ledare och spelare. Vi trodde både innan och under matchen att vi hade en stor chans att vinna det här. I samma stund måste jag säga att jag är stolt över prestationen i dag som är vår bästa, säger förbundskaptenen Roger Franzén till fotbollsförbundets hemsida.

Sveriges mästerskap slutade därmed i kvartsfinalen och totalt spelade man fyra matcher. Vann två av dem och förlorade två.

För HBK–spelarna skiljde sig turneringen åt. Isac Larsson fick ett inhopp medan Simon Andersson vaktade målet i samtliga matcher, där han höll nollan i två av dem. Nu väntar en återkomst till vardagen i Halmstad och HBK efter EM äventyret.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng