Legendaren: ”Klart det gör ont, jädrigt ont”

Magnus Andersson om tuffa tiden i Tyskland, drömklubben, och den konstiga uppladdningen med "Bengan".

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.21:08, 29 december, 2017

Legendaren: ”Klart det gör ont, jädrigt ont”
Foto: Mattias Olsson.

I slutet av september fick Magnus Andersson lämna sin post som tränare för tyska Bundesliga–laget Frisch Auf Göppingen efter tre och ett halvt år i klubben.

– Det blev ett turbulent slut efter tre och ett halvt år i klubben, med dåliga resultat där jag fick gå. På ett sätt känns det ganska skönt efter den turbulenta tiden, säger Magnus Andersson till 24Halmstad.

Hur kändes det när du fick sparken?
– Klart att det gör ont, det gör jädrigt ont. Man tar illa vid sig, men så är det ju i handbollen. Framförallt i Tyskland är det väldigt höga krav. I Göppingen levde alla för handbollen och man fick ofta frågor om man var på stan, men det har sin tjusning det också.

Att Magnus Andersson inte längre hade något handbollslag att träna gjorde att han för första gången på länge kunde fira jul hemma i Halmstad.

– Julen var trevlig, jag har ju inte firat jul här hemma i Halmstad de senaste fyra åren, så det var trevligt att få göra det.

Vad väntar framöver?
– Just nu händer det inte så mycket. Jag är fortfarande anställd av Göppingen fram till juni, även om jag inte tränar laget. Men det finns lite att ta ställning till. Men jag ska ta det lite lugnt, jag behöver samla lite energi. Nu har jag möjligheten att sätta mig ner och fundera över framtiden och reflektera.

– Grundplanen är att hitta ett nytt jobb någonstans. Var det blir är oklart just nu, men med största sannolikhet så kör jag utomlands ett par år till.

Om du tillåter dig att drömma fritt, vad vore drömmen?
– Om man fick drömma så får gärna Barcelona ringa i morgon, ha ha. Helst så skulle jag träna ett klubblag, men jag är även öppen för att träna ett landslag. Men jag känner att jag nog vill vara i hetluften med ett klubblag innan man tar det lite lugnare med ett landslag.

Efter att ha lämnat Göppingen har Magnus Andersson tagit chansen att göra saker under hösten han inte skulle ha hunnit med om han hade varit kvar som tränare.

– Jag var en månad i Thailand och Indonesien. Det är skoj att vara i Sverige nu eftersom jag har varit här så sällan de senaste åren. Jag älskar att spela golf, och det blir det vanligtvis för lite utav, sedan har jag provat att spela padel, samt umgås med familj och vänner. Man får passa på nu när man har möjligheten, säger Andersson.

930317 Handboll, VM, Sverige - Tyskland: Straff, Magnus Andersson, Sverige © BildbyrŒn - 16631

Magnus Andersson 1993, året han utsågs till världens bästa handbollsspelare. Foto: Bildbyrån.

Även om det har gått många år sedan han slutade spela så saknar han fortfarande att spela.

– Det gör jag nog varje dag. Det är inte lika lätt att påverka som tränare som det var som spelare.

Från den egna karriären, som var både lång och framgångsrik, har han många fina minnen.

– Det har kanske förändrats lite med åren, när man blivit lite mer nostalgisk. Nu är det mer upplevelserna och vännerna man minns än medaljerna. Jag är glad och stolt över att ha fått vara med under den här eran från 1990 till 2003. Första OS var speciellt, även om det bara blev ett silver. EM–gulden vi tog var nog de som kändes bäst att vinna, fast OS var ju så stort så det var väl det man allra helst ville ha. Det kanske mest fantastiska var nog EM–guldet 2002. Det var fantastiskt att få vinna på hemmaplan och hålla för trycket. Och vi var alla rätt gamla då.

– Tiden i Drott var också speciell, och jag fick ta mitt första SM–guld. Sedan gjorde vi fantastiska resor med Drott ute i Europa. På den tiden var inte gränserna öppna som nu så det var speciellt att se en del länder. Det väcker mycket minnen till liv när man pratar om det, säger Magnus Andersson.

Ett annat minne kommer från tiden i landslaget då ”Bengan” Johansson var förbundskapten.

– Det hände väl ofta oförutsedda saker med ”Bengan” men en sak jag minns är i uppladdningen inför OS 1992. Vi var i Montpellier i Frankrike och hade ett intervallpass. Det märkliga var dock att vi körde intervallpasset på en parkeringsplats på ett industriområde. Det är ett minne som har fastnat. Många spelare klagade på ont i hälsenor och knän efteråt, men de gick ju bra till slut ändå, säger Magnus Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Expertens tips för att nå miljonerna

Nu går de för 13 rätt - ta rygg och var med och slåss om miljonutdelningen.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.12:05, 19 januari, 2018

Ny vecka och en ny kupong. 10 miljoner jackpot, stort fokus och lycka till! Håll dig uppdaterad fram tills lördag genom de senaste och hetaste speltipsen på tipsarenan.se.

1. Manchester City – Newcastle (1)
City svinbra mot Liverpool trots förlusten. Bergspik!

2. Arsenal – Crystal Palace (1,X)
Arsenal en favorit i fara. Ta med även tvåan om du har råd!

3 .Burnley – Manchester United (2)
Burnley verkar återigen gå mot en klen vår. Tvåan känns solklar.

”Tvåan känns solklar”

4. Everton – West Bromwich (1,2)
WBA kan vara nytänt, Everton ännu ur slag. Oavgjort tror vi minst på ändå.

5. Leicester – Watford (1)
Hemmalaget är starkare för dagen, lägg därtill hemmaplan.

6. Stoke – Huddersfield (1)
Stoke bra senast mot MU. Hudds sämst i serien just nu.

7. West Ham – Bournemouth (1)
Bortalaget ser inte bra ut trots vinst mot Arsenal senast. West Ham vinner nu.

”Vi litar på matematiken”

8. Bolton – Ipswich (1,2)
Svårbedömd match i Championship. Vi litar på matematiken och kör 12.

9. Leeds – Millwall (X,2)
Hemmalaget ständigt överskattat av svenskarna. Mycket publik och jämn match.

10. Norwich – Sheffield United (X,2)
Hemmalaget utmattat efter cupspelet mot Chelsea. Man kan även chansspika tvåan.

”Hemmalaget utmattat”

11. QPR – Middlesbrough (1,2)
En i raden av helt omöjliga matcher att tippa.

12. Reading – Brentford (1,2)
Brentford beter sig som Donald Trump, man vet aldrig var man har dom.

13. Sunderland – Hull (1,2)
Brrr. Bör helgarderas. Måste man välja bort något så blir det krysset. Skit i Holmgren.

annons tipsarenan

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

100 dagar kvar till VM–festen

Projektledaren: "En hel del arbete återstår"

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.10:53, 19 januari, 2018

100 dagar kvar till VM–festen
Foto: Mattias Olsson / Linda Carlsson.

I dag, fredag, är det exakt 100 dagar kvar till Lag–VM i bordtennis. Mästerskapet kommer att vara det största idrottsevenemanget i Halmstads historia.

– Vi känner oss trygga med var vi står i processen. Även om en hel del arbete återstår har vi hittat bra lösningar på många praktiska utmaningar. Just nu jobbar vi exempelvis intensivt med att lösa saker som wi-fi, kartor och teknik. Halmstad Arena kommer kunna erbjuda en mycket intim och fantastisk helhetsupplevelse för våra besökare. Bordtennis-VM är hela Halmstads evenemang och tillsammans med företag, föreningar och invånare ska vi ta emot våra besökare med ett värdskap i världsklass. Det är en viktig utmaning för hela Halmstad, säger VM-organisationens projektledare Johnny Ewerstein i ett pressmeddelande.

Intresset för evenemanget är stort, vilket inte minst märks på intresset från utlandet.

– Det internationella intresset märks tydligt, till exempel är cirka en fjärdedel av de sålda biljetterna köpta från utlandet. Jag tror att det finns många Halmstadbor och hallänningar som planerar att se VM men ännu inte köpt biljett. Det ser ut som att vissa dagar kommer bli helt slutsålda, därför uppmanar jag alla att köpa biljett i god tid, säger Johnny Ewerstein.

I dagsläget har 200 volontärer anmält sig. Under mästerskapet kommer man att behöva lika många till. 72 damlag och 72 herrlag är föranmälda att delta i mästerskapet. Lottningen äger rum den 27 februari.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Härlig insats gav en poäng för Drotts herrar

Oavgjort mot topplaget Anderstorp.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.06:30, 19 januari, 2018

Härlig insats gav en poäng för Drotts herrar
Foto: Mattias Lindskog

Drotts svit på 4 raka matcher utan förlust håller i sig. Man tog en viktig poäng på torsdagkvällen på bortaplan mot topplaget Anderstorp. Anderstorp kopplade tidigt ett grepp och gick fram till en tremålsledning.

Efter drygt 22 minuter in i första halvlek varr Drott ikapp. Anderstorp drabbades av sin första utvisning i matchminut 23 och Drott utnyttjar läget och gör ett litet ryck fram till 7-9. Halmstad-laget avslutar halvleken fint och går till pausvila i ledning med 9-11.

Andra halvleken börjar jämt. Lagen byter mål med varandra.

Efter drygt 10 minuner in i andra halvlek tar sig Anderstorp förbi. Man tar en tremålsledning fram till 18-15. I matchminut 45 drabbas Anderstorp ytterligare av en utvisning som Drott än en gång utnyttjar på bästa sätt. Man tar sig ikapp till 21-21.

Avslutningen på matchen blir dramatisk. Med två minuter kvar gör Drott 24-25. Anderstorp tar time out med 1.50 kvar av matchen. I anfallet efter gör man 25-25, Drott tar timeout men bränner sitt sista anfall. Matchen slutar oavgjort 25-25. Ännu en riktigt bra insats av Drott.

Drotts bästa målskytt blev Daniel Hagström med 6 mål

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stenhårt test för Drott – mot gammal bekant

Kvällens match blir inte lätt.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.17:06, 18 januari, 2018

Stenhårt test för Drott – mot gammal bekant
Foto: Johan Olsson

Ikväll 19.15 är det avkast i Anderstorp Sporthall. Drott har visat gryende storform på senare tid då man efter segern senast mot Warta har tagitpoäng i fem av de sex senaste matcherna

– Efter lördagens segermatch mot Warta har vi tränat fys och gnuggat vidare på taktiska detaljer inför mötet med ASK. Det flesta verkar vara uttagningsbara vilket känns bra för mig som fysio, säger Markus Bartholdsson i tränarteamet.

En stor del av framgångsreceptet tillskrivs gruppens sammanhållning.

– Ja, gruppen är bra att jobba med och vi har successivt fått gruppen mer delaktig i hur vi skall spela och hjälpa varandra. Det handlar mycket om en förbättrad kommunikation, säger Micke Mattsson.

Det är dock alltjämt hemmalaget som är de klara favoriterna i kvällens kamp. Och laget siktar högt.

– Anderstorp är såklart skyhöga favoriter. Det är en imponerande och välskött förening. Vi är inte i närheten av den erfarenhet deras spelare har, den storlek som spelarna har och inte minst den budget som Anderstorp har.

– Deras mål är att gå upp i Allsvenskan, vårt mål är att hänga kvar i Div 1. Möjligen kan de bli lite rädda att förlora mot ett bottenlag som oss, vilket skulle kunna få dem att spänna sig en smula, säger Perka Pettersson.

Kvällens match kommer dessutom att bjuda på ett kärt återseende då Daniel Lövgren, tidigare tränare, spelare tillika guldhjälte från 2013, numera leder Anderstorp.

– Vi har studerat hur Anderstorp spelar och har mött dem två gånger. Vi känner oss pålästa och tror inte att de kommer överraska oss. Å andra sidan kan ju deras tränare David Lövgren säga precis samma sak. I förra matchen spelade de 6-0 i första halvlek och blev totalt överkörda av Kristianstad, men i andra halvlek spelade de ett offensivt försvar och den halvleken vann de.

– Så vi har fått träna på att möta både och. Det blir lite schack detta och det är tjusningen med vår sport, menar Claes Andersson.

 

FaktaDrotts trupp mot Anderstorp:

Andreas Holmén, Pontus Söderberg
------------------------------------------------
Daniel Hagström, Dennis Souraniemi
------------------------------------------------
Teodor Simonsson, Gustav Jönne, Rasmus Abrahamsson
------------------------------------------------
Martin Bystedt, Oscar Ljunggren
-----------------------------------------------
Anton Andersson, Johan Larssson, Markus Källström, Lukas Andersson-Mänikkö, Calle Almander

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter provspelet – skyttekungen nobbas av HIF

Halmias anfallare Vuk Lugonjic lyckades inte spela till sig ett kontrakt med Helsingborgs IF.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.16:11, 17 januari, 2018

Efter provspelet – skyttekungen nobbas av HIF
Vuk Lugonjic.

IS Halmias skyttekung Vuk Lugonjic var och provspelade med superettanklubben Helsingborgs IF för några veckor sedan.

– Det kändes hyfsat bra. Jag fick visa upp mig och tränaren tyckte om min spelstil, så det fanns ett visst intresse, men ännu vet jag inte om det blir något, sa Vuk Lugonjic till 24Halmstad då.

LÄS MER: Skyttekungen: ”Tränaren tyckte om min spelstil”

Men nu står det klart att den 21-årige anfallaren inte får något kontrakt med Helsingborg – trots att tränaren imponerades under provspelet. Det rapporterar Helsingborgs Dagblad.

– Vi har pratat med Halmia och det är Halmias spelare. Vi är jättenöjda med vad han har visat, men vi har lagt en strategi inför det här transferfönstret och måste först göra det vi har tänkt. Det är en intressant spelare som har stor potential, men vi kommer inte att kliva ifrån det vi måste göra nu, säger HIF-tränaren Per-Ola Ljung till HD.se.

Lugonjic har också varit och testat med Örgryte, men enligt Helsingborgs Dagblad kommer inte heller Göteborgsklubben att gå vidare med anfallaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng