Legendaren: ”Klart det gör ont, jädrigt ont” | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Legendaren: ”Klart det gör ont, jädrigt ont”

Magnus Andersson om tuffa tiden i Tyskland, drömklubben, och den konstiga uppladdningen med "Bengan".

Mattias Olsson

Kl.21:08, 29 december, 2017

Legendaren: ”Klart det gör ont, jädrigt ont”
Foto: Mattias Olsson.

I slutet av september fick Magnus Andersson lämna sin post som tränare för tyska Bundesliga–laget Frisch Auf Göppingen efter tre och ett halvt år i klubben.

– Det blev ett turbulent slut efter tre och ett halvt år i klubben, med dåliga resultat där jag fick gå. På ett sätt känns det ganska skönt efter den turbulenta tiden, säger Magnus Andersson till 24Halmstad.

Hur kändes det när du fick sparken?
– Klart att det gör ont, det gör jädrigt ont. Man tar illa vid sig, men så är det ju i handbollen. Framförallt i Tyskland är det väldigt höga krav. I Göppingen levde alla för handbollen och man fick ofta frågor om man var på stan, men det har sin tjusning det också.

Att Magnus Andersson inte längre hade något handbollslag att träna gjorde att han för första gången på länge kunde fira jul hemma i Halmstad.

– Julen var trevlig, jag har ju inte firat jul här hemma i Halmstad de senaste fyra åren, så det var trevligt att få göra det.

Vad väntar framöver?
– Just nu händer det inte så mycket. Jag är fortfarande anställd av Göppingen fram till juni, även om jag inte tränar laget. Men det finns lite att ta ställning till. Men jag ska ta det lite lugnt, jag behöver samla lite energi. Nu har jag möjligheten att sätta mig ner och fundera över framtiden och reflektera.

– Grundplanen är att hitta ett nytt jobb någonstans. Var det blir är oklart just nu, men med största sannolikhet så kör jag utomlands ett par år till.

Om du tillåter dig att drömma fritt, vad vore drömmen?
– Om man fick drömma så får gärna Barcelona ringa i morgon, ha ha. Helst så skulle jag träna ett klubblag, men jag är även öppen för att träna ett landslag. Men jag känner att jag nog vill vara i hetluften med ett klubblag innan man tar det lite lugnare med ett landslag.

Efter att ha lämnat Göppingen har Magnus Andersson tagit chansen att göra saker under hösten han inte skulle ha hunnit med om han hade varit kvar som tränare.

– Jag var en månad i Thailand och Indonesien. Det är skoj att vara i Sverige nu eftersom jag har varit här så sällan de senaste åren. Jag älskar att spela golf, och det blir det vanligtvis för lite utav, sedan har jag provat att spela padel, samt umgås med familj och vänner. Man får passa på nu när man har möjligheten, säger Andersson.

930317 Handboll, VM, Sverige - Tyskland: Straff, Magnus Andersson, Sverige © BildbyrŒn - 16631

Magnus Andersson 1993, året han utsågs till världens bästa handbollsspelare. Foto: Bildbyrån.

Även om det har gått många år sedan han slutade spela så saknar han fortfarande att spela.

– Det gör jag nog varje dag. Det är inte lika lätt att påverka som tränare som det var som spelare.

Från den egna karriären, som var både lång och framgångsrik, har han många fina minnen.

– Det har kanske förändrats lite med åren, när man blivit lite mer nostalgisk. Nu är det mer upplevelserna och vännerna man minns än medaljerna. Jag är glad och stolt över att ha fått vara med under den här eran från 1990 till 2003. Första OS var speciellt, även om det bara blev ett silver. EM–gulden vi tog var nog de som kändes bäst att vinna, fast OS var ju så stort så det var väl det man allra helst ville ha. Det kanske mest fantastiska var nog EM–guldet 2002. Det var fantastiskt att få vinna på hemmaplan och hålla för trycket. Och vi var alla rätt gamla då.

– Tiden i Drott var också speciell, och jag fick ta mitt första SM–guld. Sedan gjorde vi fantastiska resor med Drott ute i Europa. På den tiden var inte gränserna öppna som nu så det var speciellt att se en del länder. Det väcker mycket minnen till liv när man pratar om det, säger Magnus Andersson.

Ett annat minne kommer från tiden i landslaget då ”Bengan” Johansson var förbundskapten.

– Det hände väl ofta oförutsedda saker med ”Bengan” men en sak jag minns är i uppladdningen inför OS 1992. Vi var i Montpellier i Frankrike och hade ett intervallpass. Det märkliga var dock att vi körde intervallpasset på en parkeringsplats på ett industriområde. Det är ett minne som har fastnat. Många spelare klagade på ont i hälsenor och knän efteråt, men de gick ju bra till slut ändå, säger Magnus Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstadelever får ta del av VM–festen

Så många elever får biljetter.

Mattias Olsson

Kl.13:09, 23 april, 2018

Halmstadelever får ta del av VM–festen

Ett av målen med bordtennis–VM i Halmstad är att involvera hela staden och kommuninvånarna i olika åldrar i bordtennisen.

Som en del av detta har samtliga mellanstadie- och högstadieskolor i Halmstad bjudits in att uppleva bordtennis-VM tisdagen den 2 maj. Intresset för detta har varit mycket stort.

550 biljetter kommer att delas ut till Halmstadelever till tisdagen, som kommer att bli ”skolans dag” på VM.

– Det känns väldigt kul att kunna erbjuda detta till Halmstads skolelever. Kommunen och invånarna har gett oss ett oerhört starkt stöd på resan fram till VM och detta är en gest för att visa vår tacksamhet. Vi vill ge så många Halmstadbor som möjligt chansen att uppleva bordtennis-VM, säger VM-projektledaren Johnny Ewerstein i ett pressmeddelande.

– Det är jätteroligt att elever från Halmstad får möjlighet att delta och se ett sådant här världsarrangemang och kan det inspirera elever att röra på sig ännu mer så ser jag bara vinster i det, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef vid barn- och ungdomsförvaltningen.

Målet på 10 000 sålda förköpsbiljetter är också på väg att nås. I dagsläget har man sålt över 9000 biljetter.

– Vi är oerhört nöjda med biljettförsäljningen så här långt, och tror att vi kommer sälja ännu fler biljetter inför och under VM, säger Johnny Ewerstein.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hylte/Halmstad tog SM–guld

Vann finalen i tre raka matcher.

Mattias Olsson

Kl.11:03, 23 april, 2018

Hylte/Halmstad tog SM–guld
Foto: Mattias Olsson och Bildbyrån.

Under söndagen spelade Hylte/Halmstad hem SM–guldet i volleyboll på herrsidan. Detta efter att ha avgjort finalserien i tre raka matcher.

Inför finalen sade lagets tränare Per–Erik Dalqvist till 24Halmstad att man såg sig själva som underdogs, men att man hade en tro på att kunna utmana favoriterna Linköping. Framförallt på hemmaplan. Men inför söndagens drabbning hade man alltså vunnit de två första matcherna. Och man lyckades vinna även den tredje matchen och därmed säkra SM–guldet.

Den tredje finalen blev jämn och oerhört dramatisk. Men Hylte/Halmstad stod till sist som segrare efter 25-23, 28-30, 25-18, 23-25, 16-14.

– Jag känner bara så otroligt mycket glädje just nu. Och en hel del lättnad. Med tanke på matchbilden slutade det här väldigt bra. Det här var vår sämsta match under slutspelet och det såg tungt ut i femte set, men vi lyckades vända ännu en gång. Så jäkla starkt av killarna. Det kunde ju ha varit lugnare för nerverna om man säger så, men det är kul och bra att vi kan bjuda publiken på dramatik och nervkittlande volleyboll, säger segerrusige H/H-coachen Per-Erik Dalqvist efter matchen till volleyboll.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Örgryte – HBK

Ny käftsmäll för HBK – förlust och noll mål igen

Andra raka förlusten för uddlöst HBK.

André Eriksson

Kl.17:27, 21 april, 2018

3 bilder
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån

Halmstads BK följde upp fiaskot i hemmapremiären med ett nytt bottennapp. Det förmodade topplaget fick stryk med 2–0 mot ÖrgryteGamla Ullevi i Göteborg.

Båda målen kom till i den första halvleken och halvtidsresultatet 2–0 stod sig alltså matchen ut, trots flera försök till reducering från det blåa laget.

Efter den fina premiären och bortasegern mot Degerfors har HBK nu blivit nollat i två superettanmatcher i rad i två 2–0-förluster.

De tre inkasserade poängen gör att de parkerar på en tolfte plats i tabellen.

FaktaSuperettan, omgång 3
Örgryte IS–Halmstads BK 2–0 (2–0)
Målen: 1–0 (18) Simon Nilsson, 2–0 (41) Gustaf Ludwigson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ygeman: ”Hoppas man ska se mer av Halmstad”

De stod som segrare i Partikampen.

Mattias Olsson

Kl.20:40, 18 april, 2018

Ygeman: ”Hoppas man ska se mer av Halmstad”
Anders Ygeman i blått och svart. Foto: Destination Halmstad.

Under tisdagen avgjordes Partikampen. Bordtennisturneringen mellan riksdagspartierna som spelades med anledning av kommande bordtennis–VM i Halmstad. En av deltagarna i turneringen var Socialdemokraternas Anders Ygeman som sade såhär innan tävlingen startade.

– Man känner en viss nervositet ändå. Det var väl i mellanstadiet jag spelade någon form av riktig pingis senast. Men det ska också bli kul att få möta sina politiska motståndare på ett litet annat sätt.

Vad är dina styrkor som spelare?
– En hyfsad reaktionsförmåga, men jag skulle behöva ett större bord och lägre nät.

Vad betyder mästerskapet för Sverige i stort?
– Mycket. Inte minst på den asiatiska marknaden, där pingis är en jättestor sport. Så jag hoppas att man ska se mer av Halmstad, mer av Sverige och framförallt kanske svensk bordtennis, säger Anders Ygeman.

Halmstadpolitikern och riksdagsmannen Lars Püss var nöjd.

– Detta är en bra start när riksdagen slår ett slag för bordtennisen i Halmstad, säger Püss.

Den enda personen på plats som kommer att spela i själva VM var landslagets Matilda Ekholm.

– Det är intressant. Det är första gången jag är här. Men kul. Jag hade inga förväntningar, men de som är här verkar tycka att det är kul med pingis.

Hur bra är kvalitén?
– Den är väl blandad kanske, säger Ekholm med ett leende på läpparna.

Själva tävlingen då? Jo, den vanns av Moderaterna med Maria Malmer Stenergard och Pål Johnsson. De besegrade Centerpartiets Daniel Bäckström och Rickard Nordin i finalen.

Vinnarna flankerade av Jörgen Persson och Matilda Ekholm. Foto: Destination Halmstad.

Vinnarna flankerade av Jörgen Persson och Matilda Ekholm. Foto: Destination Halmstad.

Anders Ygeman utgjorde ett enmannalag och kom på en delad tredjeplats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK–talangerna uttagna till EM

De fanns med i förbundskaptens trupp.

Mattias Olsson

Kl.15:37, 17 april, 2018

HBK–talangerna uttagna till EM
Foto: Krister Andersson/ Bildbyrån

Under tisdagen presenterade den svenske förbundskaptenen Roger Franzén truppen till P17–EM i England. Två spelare från Halmstads BK tar plats i truppen, nämligen målvakten Simon Andersson och försvararen Isac Larsson. 

Mästerskapet spelas alltså i England och pågår mellan 4 – 20 maj.

LÄS MER: HBK–talangen om landslagssuccén: ”Försöker göra mitt bästa”

Sverige ställs i tur och ordning mot Slovenien, Norge och Portugal i gruppspelet.

Simon Andersson, Isac Larsson. Foto: Mattias Olsson.

Simon Andersson och Isac Larsson. Foto: Mattias Olsson.

Både Simon Andersson och Isac Larsson har spelat i P–17 landslaget tidigare. Simon Andersson vaktade målet i samtliga tre matcher i det avgörande kvalet, och höll då nollan i samtliga matcher.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng