Enorma uppoffringen – för att leva sin dröm: ”Aldrig tänkt lägga av”

Hanna åker 28 mil om dagen för att följa sin dröm:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.07:06, 26 december, 2017

Enorma uppoffringen – för att leva sin dröm: ”Aldrig tänkt lägga av”
Foto: Privat

I augusti flyttade 20–åriga Hanna Sköld till Halmstad. Där började hon plugga internationell marknadsföring på Högskolan i Halmstad. Men sin stora passion ishockey ville hon dock inte sluta med. Hanna Sköld som tidigare spelade i Leksand i SDHL och har meriter från landslaget bestämde sig för att kombinera studierna med spel för SDHL–nykomlingen Göteborg HC.

170908 Gšteborg HC:s Hanna Skšld deppar under ishockeymatchen i SDHL mellan Gšteborg HC och Modo den 8 september 2017 i Gšteborg. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRN / Cop 200

Foto: MATHIAS BERGELD / Bildbyrån.

Det innebär att Sköld måste ta sig sammanlagt 28 mil tur och retur, från sitt boende i Halmstad till träningar och matcher i Göteborg.

– All tid som jag inte tränar lägger jag på plugget, säger Hanna Sköld till 24Halmstad.

En vanlig dag brukar hon ha en föreläsning strax efter 10, och sedan är hon klar i skolan antingen runt lunch eller vid 15 –16 tiden.

– Sedan åker jag till Göteborg direkt efter plugget. Vi tränar i Angered 17:45. Sedan sitter jag på tåget tillbaka igen strax innan 21 eller 22 om det går som det är tänkt. Oftast så är jag i Göteborg 5–6 dagar i veckan.

Vem står för resekostnaderna?
– Det gör klubben.

Hur orkar du med alla resor?
– Det är tufft. Så är det. Men detta är enda sättet att kunna kombinera det jag ville läsa tillsammans med ishockeyn. Jag ville inte sluta spela så detta blev lösningen. Det är väl kärleken till hockeyn som driver mig.

Hanna Sköld. Foto: Privat.

Foto: Privat.

Något man inte vill drabbas av när man reser så mycket som Hanna Sköld gör är förseningar. Det har hon klaras sig bra ifrån tycker hon själv.

– Det har inträffat några gånger att det blivit försenat. Men det är verkligen få gånger med tanke på hur mycket jag åkt. Men nu kommer ju vintern, så jag ska inte säga för mycket.

Hur kom det sig att du valde att plugga i just Halmstad?
– Det jag ville läsa fanns bara här i Halmstad och i Västerås, och då kändes utbildningen i Halmstad bättre. Sedan blev det Göteborg framför HV 71 i Jönköping eftersom tågkommunikationerna är bättre dit.

Trivs du i stan?
– Jag trivs bra i Halmstad. Jag bor så att jag har nära till både skola och till centrum. Det är en fin stad, så jag trivs jättebra.

Det blir ju minst sagt mycket resande. Har du någon gång tänkt: Nu skiter jag i det här?
– När det är mycket så tar det på en när man kommer hem 00:30. Men jag har aldrig tänkt lägga av med ishockeyn, utan då funderade jag på om skolan är det rätta. Men jag har kommit fram till att det är detta jag vill göra.

170830 Hanna Skšld under en trŠning med ishockeylaget Gšteborg HC den 30 augusti 2017 i Gšteborg. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRN / Cop 200

Foto: MATHIAS BERGELD / Bildbyrån.

Vad har du för dröm med ishockeyn?
– Innan jag flyttade hit, så spelade jag i landslaget. Men det känns lite lagt åt sidan nu, nu tänker jag mer på framtiden vid sidan av ishockeyn. Men visst är det en dröm att någon gång kunna leva på hockeyn. Men just nu är jag glad över att det går att kombinera så som jag gör nu, så länge det fungerar.

Det kommer snart ett OS och du har ju spelat i landslaget?
– Jag var med på ett läger i somras, men spelat i landslaget har jag inte gjort sedan januari 2016, så just nu känns inte chanserna så stora, och det känns som att det får stå lite åt sidan nu.

– Sedan är jag ju inte så gammal och det kommer ju fler OS även om det inte är kört med detta OS heller. Jag gör mitt bästa och ser hur långt det räcker, säger Hanna Sköld.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tung dag för Hylte/Halmstad i Uppsala

Så gick det för Hylte/Halmstad i Grand Prix:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.12:31, 15 januari, 2018

Tung dag för Hylte/Halmstad i Uppsala
Foto: Pixabay

Det blev en spännande helg i Uppsala där GP–tävlingarna avgjordes. Hylte/Halmstad Volley spelade sig fram till final, både på herrsidan och damsidan. Men där blev det desto tuffare.

Damerna hade besegrat Lindesberg med 3–0 i set i semifinalen. Sedan väntade Engelholm i finalen. Hylte/ Halmstad var med bra i första set, som man till slut förlorade knappt med 22–25, innan motståndarna gick ifrån och kunde vinna matchen med: 22–25, 13–25, 11–25.

Hylte/Halmstads herrar besegrade Sollentuna i semifinalen med 3–1 i set. Sedan väntade Linköping i finalen. Inte heller herrarna lyckades vinna sin final, även om starten var bra då laget tog hem första set. Matchen var oerhört jämn i samtliga set. Resultatet skrevs till: 27–25, 23–25, 26–28, 23–25.

För båda lagen väntar närmast 2018 års första elitseriematch, då båda lagen spelar till helgen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Peter Larsson: ”Det gäller att veta om riskerna”

HBK:s stjärnvärvning om den historiska landslagsinsatsen, den nya säsongen och favoritsysselsättningen på fritiden:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.16:38, 14 januari, 2018

Peter Larsson: ”Det gäller att veta om riskerna”
Foto: Mattias Olsson.

I veckan gjorde HBK de första träningarna för den nya säsongen. I ett mycket ungt lag blir kommer 33–årige Peter Larsson att ha en nyckelroll. Larsson är nu tillbaka i sin hemstad efter att ha spelat i andra klubbar under 10 års tid.

Han erkänner att trots alla den rutin han samlat på sig så är första träningen för året ändå speciell.

– Det är det, särskilt för mig som just har bytt klubb och får träffa de nya grabbarna, det är väldigt speciellt. Det är kul att vara tillbaka igen och genomföra första träningen. Så det känns väldigt bra. Det är på riktigt nu, säger Peter Larsson till 24Halmstad.

– Det är väldigt kul att vara tillbaka i min gamla klubb igen. I staden jag är uppväxt i och där min karriär startade. Jag har väldigt mycket att tacka HBK för i min karriär. Det är väl egentligen bara Westerberg som är kvar sedan innan och Igor har jag ju spelat lite med innan faktiskt. Så det är kul att han är huvudtränare nu. Sedan är det många i klubben man känner igen så det är väldigt kul, säger han.

Du är till och med äldre än tränaren här?
– Ja, jag är det ju, ha ha. Jag är ålderman. Jag var äldst i Helsingborg också, fast där var jag inte äldre än tränaren. Det känns bra att få en roll som jag kan trivas med och där jag kan bidra med min rutin.

Vad ser du fram emot under säsongen?
– Att gå ut på Örjans Vall och spela hemmamatcherna. Vi får ju en väldigt rolig start också med Helsingborg hemma i första matchen. Sedan även det vardagliga att man är med grabbarna varje dag och tränar, och bygger upp någonting tillsammans, och få det att fungera. Så det är vardagen och matcherna man ser fram emot.

Premiärmatchen i Superettan kommer också att bli speciell för Larsson, då han direkt ställs mot sitt gamla lag.

– Det blir speciellt eftersom jag varit där i sex år, och möta det gamla gänget, det blir spännande. Det är många klassiska lag i Superettan i år så det känns nästan som allsvenskan, så det kommer bli många roliga matcher, säger Larsson.

180108 Halmstads assisterande trŠnare Billy Magnusson och Peter Larsson under en fotbollstrŠning med Halmstad BK den 8 januari 2018 i Halmstad. Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

Foto: Krister Andersson / Bildbyrån.

Några personliga mål har han inte satt upp.

– Nej, det har jag inte gjort. För mig så gäller det att komma igång och få upp en bra fysik under försäsongen. Och sedan prestera bra, spela bra fotboll och hjälpa laget till en bra position i år. Det är mitt mål, och det hör väl ihop med lagets prestation och mål också.

En av de allra viktigaste uppgifterna för Peter Larsson är att bidra med sin rutin.

– Det är klart, vi har många unga spelare, och det är som en skolgård när man kommer in här. Vi är några som är lite äldre och jag är klart äldst. Jag har varit med en del och vet vad som gäller och vad som krävs för att nå resultat och framgång. Jag tänker bidra på planen med mina aktioner, jobba hårt och vara verbal. Och är det någonting utanför planen som behöver styras upp så ska jag vara där och hjälpa till med det.

Upplever du en stor press att mycket hänger på dig?
– Klart att det blir en press på mig, för att använda dina ord, men det trivs jag med, och spelar man under press så sporrar det lite extra också, och det ska det göra när man är på elitnivå. Så det ser jag bara som kul om man har förhoppningar och ställer krav på mig, för det gör jag också på de runtomkring mig.

Någon större problem att anpassa sig till livet utanför planen lär det inte bli för Peter Larsson, dels för att han är uppväxt i staden, men också för att han redan bott i Halmstad under det senaste året, då han spelade i Helsingborg.

– Min sambo studerar i Varberg, så då har vi båda pendlat åt varsitt håll.

Det är ändå en viss skillnad mot tidigare.

– Nu har man familj och ett annat liv så att säga, så det är klart att det är annorlunda, men vi trivs bra och det är nära till familj och vänner, så det känns kul, och barnen har det bra där vi bor, så allt klaffar bra tycker jag.

Vad gillar du att göra utanför planen?
– Just nu är det mycket med barnen, som är två och ett halvt samt fem och ett halvt år gamla, så det hinns inte med så mycket mer utöver fotbollen, men annars gillar jag att utöva andra sporter som squash och skidåkning. Men numera blir det faktiskt mest aktier. Jag har hållit på och varit intresserad i något år sådär, det var någon i HIF som fick mig intresserad så det passar bra när man har lite tid över på kvällarna.

Hur går det med aktierna då?
– Jag tycker att man lär sig mer och mer, men man blir aldrig fullärd. Jag är rätt så försiktig. Jag är långt ifrån något proffs så det gäller att inte tro att man kan något som man inte vet. Det gäller att veta om riskerna.

Peter Larsson har även spelat i det svenska landslaget. Trots att han bara spelade två landskamper såg han till att skriva in sig i den svenska fotbollshistorien, med en historisk prestation. När Larsson gjorde sin debut i landslaget, mot Costa Rica, under januariturnén 2008, blev han nämligen den 1000:e spelaren i ordningen att representera det svenska herrlandslaget.

– Det är klart att det är en kul grej. Men då när det hände, var det mest kul att få göra debut i landslaget.

Visste du om det när du sprang in planen?
– Jag hade ingen aning om det. Jag blev inbytt under matchen och fick reda på det efteråt av någon från förbundet. Och jag har väl egentligen inte tänkt på det så mycket. Det var mer kul att få vara med i landslaget och göra två landskamper. Det är lite trist att jag aldrig fick göra några ”riktiga” landskamper (på Januariturnén deltar endast spelare från de nordiska ligorna). Jag var med i det ”riktiga” landslaget under två samlingar, men fick aldrig spela.

En annan spelare som faktiskt kunde ha varit Sveriges 1000:e landslagsspelare är Larssons nuvarande klubbkamrat Johan Oremo. Oremo debuterade nämligen i samma match.

Hur tror du han känner över det?
– Jag tror att han är väldigt, väldigt avundsjuk, säger Peter Larsson med ett stort skratt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ingen lyckad Stockholmsturné för Drotts damer

Det blev förlust även i dagens viktiga streckmatch borta mot Spårvägen

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.15:38, 14 januari, 2018

Ingen lyckad Stockholmsturné för Drotts damer
Foto: Mattias Lindskog

Matchen var till en början en jämn tillställning. I mitten av första halvlek gör Spårvägen 4 raka mål och tar ett grepp om matchen. En timeout ifrån Drott gör att man tag sig tillbaka in i matchen. Spårvägen går till pausvila med 17- 15.

Drott får en tung start i andra halvlek. På tre minuter gör Spårvägen fem raka mål och går fram till 22-16. Drott hämtar sig och avslutningen blir än en gång dramatisk. Med drygt två minuter kvar gör Sara Olsson 28-27. Närmare kommer man tyvärr inte, Spårvägen vinner matchen med 30-27.

Bästa målskytt i Drott blev höger sexan Anna Wibring med 6 mål. I och med dagens förlust har man nu 5 raka matcher utan poäng. Nästa helg har man möjlighet att bryta den negativa trenden då man möter Skånela på hemmaplan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Drotts herrar tog viktig seger hemma mot Warta

Hemmalaget tog en tung tvåpoängare och klättrade över strecket.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.18:53, 13 januari, 2018

Drotts herrar tog viktig seger hemma mot Warta
Foto: Mattias Lindskog

Drotts herrar tog idag en viktig seger i kampen om att undvika nedflyttning eller negativt kval. Warta besegrades på hemmaplan med 25-20.

I halvtid ledde Drott med 14-11 och hemmalaget hade ledningen i matchen från start till slut. Bästa målskytt blev Daniel Hagström med 9 mål.

I och med segern klättrade man över strecket och ligger för närvarande på säker mark.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rivstart fällde Drott i Stockholm

Drottt fick en tuff start på helgens bortaturné.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:27, 13 januari, 2018

Rivstart fällde Drott i Stockholm
Drott förlorade helgens första bortamatch med 30-20. Foto: Mattias Lindskog

Drotts damer fick en tuff start på helgens turné i Stockholm. Under lördagen förlorade laget mot tabelltvåan Tyresö med 30-20.

Hemmalaget rivstartade tillställningen och ryckte snabbt åt sig en stor ledning. Halvtidssiffrorna 17-8 putsades till en aning under den andra halvleken som mer eller mindre spelades av från Tyresös sida.

Bästa målskytt i Drott blev Sally Sivertsson med sex mål. I morgon väntar helgens andra drabbning, en viktig streckmatch mot Spårvägen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng