Henrik Dagård: ”Där gjorde jag mitt stora misstag”

Förre friidrottsstjärnan om karriärens höjd och lågpunkt, vad han gör nu och titeln som Sveriges sexigaste man:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.07:09, 25 december, 2017

Henrik Dagård: ”Där gjorde jag mitt stora misstag”
Foto: Mattias Olsson

1994 slog Henrik Dagård igenom med buller och bång och tog silver på friidrotts– EM, och var plötsligt namnet man pratade om i friidrotts–Sverige.

– Ja, det får man säga är mitt genombrott, jag kom väl egentligen från ingenstans in på den stora scenen 1994, efter att ha haft skadeproblem både 92 och 93. Fast jag var innan dess framgångsrik som junior, så jag hade kapaciteten. När jag kunde träna ett år utan skador så fick jag ut kapaciteten, säger Henrik Dagård till 24Halmstad.

Var 1994 ditt bästa år i karriären?
– Jag hade en starkt period med EM–silver inomhus 94, och så EM–silvret utomhus följt av ett VM–brons inomhus 1995. Där hade jag en stark period med tre raka medaljer.

Sedan kom VM i Sverige under sommaren 1995, och tanken var att du skulle göra succé?
– Där (inför mästerskapet) gjorde jag mitt största misstag, något jag kom på i efterhand. Att istället för att vara lite smart och planera sin träning så kör man ner huvudet och kör på för att bli ännu bättre, så istället för att lite på det som var, och få ytterligare ett års träning i kroppen så skulle man höja allting, och då blev jag nedtränad istället. Och då kom skadorna. Det var en stor miss.

– När mästerskapet var så var jag i princip skadefri, men skadorna innan gjorde att jag inte var i den form jag skulle kunna ha varit i.

000927 OS, Friidrott, Tiokamp: Henrik DagŒrd, Sverige. © BildbyrŒn - OS00

Henrik Dagård under OS 2000. Foto: Bildbyrån.

Det blev aldrig någon framskjuten i mästerskapet på hemmaplan. Men Henrik Dagård tog hem en annan titel under året. Detta då Aftonbladet utsåg honom till Sveriges sexigaste man.

– Det är väl ingenting som jag tänker på så, men man blir påmind om det ibland. Det är väl en fjäder i hatten. Borde kanske haft någon löpsedel på kontoret, säger Dagård med ett skratt.

– Men det är kul, absolut, för det är inte många som har den titeln.

Skadorna som hade hindrat framgången 1995 ville inte heller ge med sig utan det blev många skadefyllda säsonger, men 1999 var han åtminstone tillräckligt hel för att bli sjua på VM.

– Men kroppen var inte riktigt hundra. Jag ska inte ska säga slutkörd utan sliten. Den höll inte för idrott. Jag fick kämpa de sista åren och gjorde inte många tävlingar varje år då. Hade skavanker där hela tiden egentligen. Och det märks när man ska hoppa och sprinta till max.

Han kämpade på i några år till innan han lade av 2001.

Hur nöjd är du med karriären?
– Jag är nöjd med det som jag har gjort, men missnöjd med kunskapen att träningsplanera. Hade den funnits där kunde resultaten blivit bättre. Då tror jag perioden 96 till 98 blivit riktigt, riktigt bra. Då hade jag nog kunnat vara med i absoluta toppen. Men nu blev det inte så, och så är det. Sedan hade jag gärna velat hålla på några år till.

Nu är Henrik Dagård tillbaka på sin hemmaplan i Halmstad och jobbar på Eleiko som försäljningschef i Sverige.

Hur hamnade du där?
– Jag har varit här sedan 2003. Jag började med att starta igång utbildningsverksamhet. Sedan gick jag mer över på försäljningen och sedan har det blivit mer ansvar i försäljningen och nu det sista har jag varit försäljningschef.

–  Eleiko undrade om intresse fanns för att titta just på det här med utbildningsbiten. Det föll bra i hand när man ändå skulle börja jobba, så då kändes detta som en perfekt arbetsplats. Jag var i försäkringsbranschen innan jag började här, och då kändes detta lite mer spännande och anpassat för mig. Nu känner jag att det här med försäljning har fallit mig varmt om hjärtat, så jag tycker det är trevligt att jobba, framförallt när man jobbar med de här produkterna. Att få jobba med en positiv produkt.

Hur upplevde du övergången från idrottskarriär till att börja jobba?
– Tyckte absolut i början att man inte var van att ha de här inrutade tiderna. Även om man hade mycket tider och tränade mycket när jag idrottade så var det plötsligt 8–17 jobb. Det var lite annorlunda i början och tog tid att anpassa sig till.

– Jag kände däremot inte den delen av tomhet som många sagt att de känt, det bekymret har jag inte haft. Utan jag har kommit in i det här jobbet, och det har varit mycket att stå i, så det känns bra.

Till sist, hur mår kroppen idag?
– Jag har inga bekymmer alls egentligen, men jag hoppar ju inte höjd och så längre, så det är inga skavanker alls i dagsläget. Jag tränar fortfarande varje vecka mellan en och fyra gånger.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiksjättens oro: ”Vi är tagna på sängen”

Svenska butiksjätten slår larm. "Det kan påverka jobb", säger företagets vd.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.18:04, 22 januari, 2018

Butiksjättens oro: ”Vi är tagna på sängen”
Foto: Pressbild/Teknikmagasinet

Kinesiska sajter som Alibaba och Wish är på väg att slå ut flera svenska kedjor. Den främsta orsaken är att svenska butiker måste betala tull, moms och flera andra avgifter när de importerar varor.

Jättekedjan Teknikmagasinet är satt under rekonstruktion, och menar att de har svårt att konkurrera med den kinesiska lågprisimporten.

LÄS MER: EXTRA: Här är snackisen hela Sverige pratar om just nu

– Vi är alla lite tagna på sängen. Vi kan inte få fram produkter på den prisnivån. Inte om vi importerar från Kina och följer alla regler och betalar alla avgifter. Det går inte för oss, säger Catherine Sahlgren, vd för Teknikmagasinet, till SVT och fortsätter:

– Det här berör inte bara Teknikmagasinet utan gäller för handeln i stort när konkurrensen nu snedvrids. Det kan påverka jobb.

Tullverket är medvetna om problemet, och att svenska arbetstillfällen kan försvinna om det inte vidtas några åtgärder. I slutet av förra veckan avslöjade Breakit att Tullverket och PostNord ska vara överens om att införa en högre administrationsavgift.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar. Idag ligger vår administrationsavgift på 125 kronor. Men vi har inte fastställt exakt hur stor avgiften kommer att bli i och med det nya systemet, säger Postens kommunikationschef Thomas Backteman till Breakit.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klassisk Halmstadpizzeria till salu

Ägaren om försäljningen – därför säljer han.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.06:52, 20 januari, 2018

Klassisk Halmstadpizzeria till salu
Foto: Pexels

 

Det är tidsbrist som ligger bakom ägaren Morteza Abkenaris beslut att sälja Pizzeria Cleopatra på Brogatan i Halmstad. Pizzerian har funnits i närmare 25 år, och sex av dem har varit i Mortezas regi.

– Jag har andra saker som jag driver samtidigt, och dessutom andra projekt på gång. Så jag hinner inte med helt enkelt, det blir för mycket jobb.

Annars går den klassiska pizzerian, på hörnet vid Brogatan och Barnhemsgatan bra.

– Den har funnits i nästan 25 år, så det är en välkänd pizzeria med en stabil och trogen kundkrets. Det är många som känner till oss, avslutar Morteza.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Näringslivschefen: ”Tror vi är mogna att ta steget”

Karolina Davidsson om sammanslagningen.

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.19:52, 19 januari, 2018

Näringslivschefen: ”Tror vi är mogna att ta steget”
Foto: Mattias Olsson.

24Halmstad har tidigare skrivit om att Kommunfullmäktige ska ta beslut angående en sammanslagning mellan Halmstads näringslivs AB och Destination Halmstad. Den 13 februari väntas beslutet tas. 24Halmstad ringde upp Karolina Davidsson, vd för Halmstads näringsliv, för att kolla vad hon tycker om en eventuell sammanslagning.

– Det är ett väldigt grovt beslut, så vi vet väldigt lite om vad det kommer att innebära, och än är ingenting helt klart, säger Karolina Davidsson.

LÄS MER: Stor sammanslagning på gång inom näringslivet

Du har tidigare sagt att du vill att företagsklimatet ska upp på högsta politiska nivå, är det detta som du har tänkt på då?
– Ja, det är väl detta jag pratat om. Jag tycker att det är positivt att man lyfter frågan. Det behövs ett tydligt ledarskap från politiken. En målbild med vad man vill med näringslivet i Halmstad.

Så du hoppas att kommunfullmäktige beslutar om en sammanslagning?
– Jag tror att vi är mogna att ta det här steget. Det viktigaste är att ta näringslivs och destinationsfrågor på allvar. Det uppfattar jag att det är något som politikerna vill.

Diskussionen om en eventuell sammanslagning har pågått under en tid, men Davidsson menar att det viktigaste inte är just själva sammanslagningen.

– Det avgörande är hur man jobbar med frågorna. Hur man jobbar rent praktiskt. Vilka frågor blir viktiga, och vilka blir mindre viktiga. Frågorna är viktigare än organisationen, säger hon.

Faktum är att det redan i nuläget samarbetas en hel del mellan de båda. Men förändringar kan alltid skapa en viss oro.

När två bolag slås ihop kan det ibland leda till nedskärningar. Har du märkt en oro bland de anställda?
– När det sker organisationsförändringar så ställs det alltid frågor. Alla vill ha kontinuerlig information om vad som händer. Nu vet vi egentligen inte så mycket.

Om det blir en fusion mellan de båda är tanken att det nya bolaget ska ha ett nytt och mer operativt uppdrag, medan kommunstyrelsen kommer att ansvara för det strategiska utvecklingsarbetet och kommunikationen kopplad till destinationsutveckling, näringslivsutveckling och företagsetableringar.

 

Fakta24

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Pizzajätten storsatsar – vill öppna i Halmstad

Den amerikanska jätten siktar på Halmstad.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.18:54, 16 januari, 2018

EXTRA: Pizzajätten storsatsar – vill öppna i Halmstad
Foto: Pressbild/Arkiv

Den amerikanska pizzajätten Domino’s kommer under året att göra en storsatsning i Sverige. Genom att öppna 100 nya restauranger de närmaste åren. vill man bli den största pizzakedjan i landet. En restaurang i Halmstad finns med i de planerna.

– Absolut! Nu är vi i fas ett kan man säga, och det innebär att vi under första halvåret kommer att satsa på att täcka stora delar av Skåne. Just nu letar vi aktivt efter lägen i Halmstad och målsättningen är att ha öppnat minst en restaurang i staden under året, säger Mats Åstrand, VD på Domino’s Sverige.

I dagsläget finns det sex Domino’s-restauranger i landet, i Malmö, Lund och Limhamn, ett antal som alltså snart kommer att mångdubblas.

Vad är visionen, ska ni bli störst i Sverige?
– Absolut, det kan man säga. Den svenska marknaden har ju inte så många pizzakedjor på samma sätt som andra länder där det kan finnast närmare två, tre eller kanske fyra stycken. I Sverige finns det Pizzahut, men utan att veta exakt vilka orter de finns på så tror jag inte att de är så värst utbredda. Så vår målsättning är att täcka in så mycket av Sverige det går, och i förlängningen bli den största pizzakedjan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala glädjen över vinnaren: ”Sluter upp för varandra”

Så kan deras företag påverkas av vinsten.

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.17:51, 16 januari, 2018

Lokala glädjen över vinnaren: ”Sluter upp för varandra”
Foto: Sinom Hastegård/Bildbyrån och Johan Olsson.

Under måndagskvällen vann Peder Fredricson Jerringpriset för andra året i rad. Något som gladde många inom hästsporten runt om i landet. Bland dem fanns Susanne Ankarcrona, som tillsammans med sin man Fredrik driver familjeföretaget Equipe Saddles.

Hon upplevde en stor glädje när Fredricson vann.

LÄS MER: De utsågs till årets företagare 2017: ”Jagar inte utmärkelser”

– Ja, ja, ja. Hästsporten i Sverige är fantastisk. Man sluter upp kring varandra. Hästsporten är stark i Sverige, det visar ju det faktum att han vann för andra året i rad, säger Susanne Ankarcrona till 24Halmstad.

Det är dock inte en sadel ifrån Equipe Saddles som Peder Fredricson sitter på när han tävlar.

– Nej, tyvärr inte. Det hade varit kul, säger Ankarcrona.

– Han vet att han skulle få ett positivt svar ifall han skulle vilja testa, men vi trampar ingen på tårna för att det ska bli så.

Ankarcrona berättar att de stora hopparna blir sponsrade och att de brukar vara lojala och ha samma sadel i många år. Hon säger också att de inte skulle trampa någon på tårna genom att ställa frågan rakt ut.

Det faktum att Peder Fredricsson vinner ett så stort pris, påverkar det även er på Equipe Saddles?
– Jag inbillar mig det i alla fall. Det blir en större medvetenhet och det skrivs mycket om hästsporten i tidningarna. Och vi har fått kämpa länge för att få vara med där. Vi kämpar på och vi har nog också kunnat ta del av den ökade uppmärksamheten då fler vänder sig till oss. Det är svårt att mäta exakt, men nog är intresset större.

Susanne Ankarcrona är mycket glad över den utveckling som svensk hästsport har tagit de senaste åren.

– Mycket har hänt de sista åren. Allt hänger samman. Blir det bra resultat så skrivs det mer. Händer det mer så får vi mer sponsorer och så vidare. Alla gynnas. Man vet inte var det ska sluta. Det kan bli riktigt bra för Sverige. Jag är en del i Danmark och Norge också, och där ser det inte alls lika bra ut, säger Ankarcrona.

Susanne och Fredrik Ankarcrona. Foto: Mattias Olsson.

Susanne och Fredrik Ankarcrona. Foto: Mattias Olsson.

Varför är ni inom hästporten så bra på att sluta upp kring varandra?
– Det har nog främst med hästen att göra. Man kan inte fixa allt själv redan som ung, det krävs att någon hjälper en med kärra och utrustning, och hjälper till och köra till och från tävlingar. Sådant skapar sammanhållning, och man är vana att sluta upp kring hästen. Nästan alla som har med hästar att göra stöttar nog Peder, men jag tror inte att alla simmare röstar på Sarah Sjöström även om kanske svarat för en större prestation.

Senast vi sågs hade ni precis tagit hem priset som Årets företag på Halmstads näringslivsgala. Hur har det gått sedan dess?
– Det rullar på. December och januari är väl inte månader där det händer så mycket. Men under våren så kommer vi att anställa en person utanför familjen som ska hjälpa oss med verksamheten, och vi kommer även att öppna en webshop.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng