Henrik Dagård: ”Där gjorde jag mitt stora misstag”

Förre friidrottsstjärnan om karriärens höjd och lågpunkt, vad han gör nu och titeln som Sveriges sexigaste man:

Mattias Olsson

Kl.07:09, 25 december, 2017

Henrik Dagård: ”Där gjorde jag mitt stora misstag”
Foto: Mattias Olsson

1994 slog Henrik Dagård igenom med buller och bång och tog silver på friidrotts– EM, och var plötsligt namnet man pratade om i friidrotts–Sverige.

– Ja, det får man säga är mitt genombrott, jag kom väl egentligen från ingenstans in på den stora scenen 1994, efter att ha haft skadeproblem både 92 och 93. Fast jag var innan dess framgångsrik som junior, så jag hade kapaciteten. När jag kunde träna ett år utan skador så fick jag ut kapaciteten, säger Henrik Dagård till 24Halmstad.

Var 1994 ditt bästa år i karriären?
– Jag hade en starkt period med EM–silver inomhus 94, och så EM–silvret utomhus följt av ett VM–brons inomhus 1995. Där hade jag en stark period med tre raka medaljer.

Sedan kom VM i Sverige under sommaren 1995, och tanken var att du skulle göra succé?
– Där (inför mästerskapet) gjorde jag mitt största misstag, något jag kom på i efterhand. Att istället för att vara lite smart och planera sin träning så kör man ner huvudet och kör på för att bli ännu bättre, så istället för att lite på det som var, och få ytterligare ett års träning i kroppen så skulle man höja allting, och då blev jag nedtränad istället. Och då kom skadorna. Det var en stor miss.

– När mästerskapet var så var jag i princip skadefri, men skadorna innan gjorde att jag inte var i den form jag skulle kunna ha varit i.

000927 OS, Friidrott, Tiokamp: Henrik DagŒrd, Sverige. © BildbyrŒn - OS00

Henrik Dagård under OS 2000. Foto: Bildbyrån.

Det blev aldrig någon framskjuten i mästerskapet på hemmaplan. Men Henrik Dagård tog hem en annan titel under året. Detta då Aftonbladet utsåg honom till Sveriges sexigaste man.

– Det är väl ingenting som jag tänker på så, men man blir påmind om det ibland. Det är väl en fjäder i hatten. Borde kanske haft någon löpsedel på kontoret, säger Dagård med ett skratt.

– Men det är kul, absolut, för det är inte många som har den titeln.

Skadorna som hade hindrat framgången 1995 ville inte heller ge med sig utan det blev många skadefyllda säsonger, men 1999 var han åtminstone tillräckligt hel för att bli sjua på VM.

– Men kroppen var inte riktigt hundra. Jag ska inte ska säga slutkörd utan sliten. Den höll inte för idrott. Jag fick kämpa de sista åren och gjorde inte många tävlingar varje år då. Hade skavanker där hela tiden egentligen. Och det märks när man ska hoppa och sprinta till max.

Han kämpade på i några år till innan han lade av 2001.

Hur nöjd är du med karriären?
– Jag är nöjd med det som jag har gjort, men missnöjd med kunskapen att träningsplanera. Hade den funnits där kunde resultaten blivit bättre. Då tror jag perioden 96 till 98 blivit riktigt, riktigt bra. Då hade jag nog kunnat vara med i absoluta toppen. Men nu blev det inte så, och så är det. Sedan hade jag gärna velat hålla på några år till.

Nu är Henrik Dagård tillbaka på sin hemmaplan i Halmstad och jobbar på Eleiko som försäljningschef i Sverige.

Hur hamnade du där?
– Jag har varit här sedan 2003. Jag började med att starta igång utbildningsverksamhet. Sedan gick jag mer över på försäljningen och sedan har det blivit mer ansvar i försäljningen och nu det sista har jag varit försäljningschef.

–  Eleiko undrade om intresse fanns för att titta just på det här med utbildningsbiten. Det föll bra i hand när man ändå skulle börja jobba, så då kändes detta som en perfekt arbetsplats. Jag var i försäkringsbranschen innan jag började här, och då kändes detta lite mer spännande och anpassat för mig. Nu känner jag att det här med försäljning har fallit mig varmt om hjärtat, så jag tycker det är trevligt att jobba, framförallt när man jobbar med de här produkterna. Att få jobba med en positiv produkt.

Hur upplevde du övergången från idrottskarriär till att börja jobba?
– Tyckte absolut i början att man inte var van att ha de här inrutade tiderna. Även om man hade mycket tider och tränade mycket när jag idrottade så var det plötsligt 8–17 jobb. Det var lite annorlunda i början och tog tid att anpassa sig till.

– Jag kände däremot inte den delen av tomhet som många sagt att de känt, det bekymret har jag inte haft. Utan jag har kommit in i det här jobbet, och det har varit mycket att stå i, så det känns bra.

Till sist, hur mår kroppen idag?
– Jag har inga bekymmer alls egentligen, men jag hoppar ju inte höjd och så längre, så det är inga skavanker alls i dagsläget. Jag tränar fortfarande varje vecka mellan en och fyra gånger.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu har de öppnat sin egen klinik: ”Känns jättebra – är väldigt omväxlande”

Siktar på stor roll i Södra Sverige.

Mattias Olsson

Kl.19:47, 16 mars, 2018

Nu har de öppnat sin egen klinik: ”Känns jättebra – är väldigt omväxlande”
Foto: Mattias Olsson.

Den 3 mars slogs portarna upp till Lisa Phan och Angelica Franzéns nystartade skönhetssalong Face Atlas. Något man firade med en invigning. Fast redan i februari hade man smygstartat verksamheten på Lokföraregatan lite, med några besök.

Fast att kalla Face Atlas för en skönhetssalong är kanske bara delvis korrekt. På hemsidan är Face Atlas beskriven som en estetisk klinik.

– Om det är en skönhetssalong? Egentligen både ja och nej. Det är ju estetiska injektioner vi jobbar med, och vi har en mer specialiserad skönhetsvård, där vi är specialiserade på fillers, botulinumtoxin och Dermapen. Det är avancerad hudvård kan man säga, säger Lisa Phan under 24Halmstads besök.

Hur känns det nu när ni har kommit igång?
– Det känns jättebra. Det är så himla roligt också, med tanke på att man ser resultatet med en gång på kunderna. Och är kunden nöjd så är jag själv också minst lika nöjd. Det är härligt att man kan göra någon så himla glad. Det är dessutom väldigt omväxlande mot vad vi vanligtvis jobbar med på sjukhuset , säger Lisa.

–Det känns verkligen jätteroligt, men samtidigt är det mycket att tänka på. Marknadsföring och bokföring, ja alltihop när man startar företag, men det är roligt, säger Angelica Franzén.

Vanligtvis jobbar tjejerna inom psykiatrin på sjukhuset. Tanken är att de nu ska kombinerad det jobbet, med jobbet på Face Atlas.

– Ja, jag kommer att fortsätta att jobba heltid på sjukhuset. Jag jobbar natt. Här på Face Atlas kör vi bara bokningar, så vi är ju inte här hela tiden, säger Lisa.

– Jag kommer att kombinera jobbet här med både föräldraledighet och jobbet på sjukhuset, så det blir till att planera schemat, säger Angelica.

Angelica Franzén och Lisa Phan. Foto: Mattias Olsson.

Angelica Franzén och Lisa Phan. Foto: Mattias Olsson.

Hur kom det sig att ni drog igång det här projektet just nu?
– Det var nog mest att allt klaffade. Vi hittade en lokal som vi gillade, och utbildningarna går inte så ofta heller, så det var verkligen som att allting klaffade samtidigt med både utbildning och lokal, säger Angelica.

Utbildningen bestod av en tvådagskurs via MyBeauty Academy i Göteborg.

– Detta är ju en skola, där det inte är något läkemedelsbolag som ligger bakom, för det är det på många av de här utbildningarna annars. Så de vi gjorde vår utbildning hos är oberoende. De kräver att man har kunskap inom anatomi och fysiologi, så där har vi jättemycket nytta av att vi är sjuksköterskor, säger Angelica och fortsätter:

– Det finns väldigt många som inte är legitimerad personal som jobbar med detta, eftersom det inte riktigt finns några regleringar inom branschen, så vi har stor nytta av vår sjuksköterskekompetens. Både handhavandet med sprutor och renligheten.

Att de valde att etablera sig just på Lokföraregatan var dels närheten till resecentrum.

– Sedan är det inte mitt i smeten heller, för det är ändå lite tabubelagt i Sverige fortfarande med att göra den här typen av injektioner och behandlingar, och då kan det vara lite mer diskret, säger Angelica Franzén.

Vad har ni för mål på sikt? Vill ni satsa på det här fullt ut till 100 procent?
– Vi vill bli störst och bäst i södra Sverige i alla fall. Sedan vill vi kunna ägna oss åt detta en större del än vad vi gör idag, säger Angelica Franzén.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De ska anställa 50 personer: ”Växer stadigt”

Företaget fortsätter att satsa – behöver anställa 50 personer inom kort.

Martin Persson

Kl.10:51, 16 mars, 2018

De ska anställa 50 personer: ”Växer stadigt”

Företaget Stena Recycling har under de senaste åren investerat en miljard kronor i arbetet för att utöka återvinningsgraden av metall. Inför nästa steg i utvecklingen tror man att minst 50 personer behöver anställas till företagets lokaler i Kistinge där 175 personer arbetar just nu

– Det handlar dels om tjänstemän, men det mesta är produktionspersonal, typ personer med industriell utbildning, maskinoperatörer och maskinförare. Det är mycket personal på kort tid så det kanske kan bli svårt, men vi hoppas att vi ses som attraktiva, säger Sverker Rosdahl,  process- och kvalitetschef, till Hallandsposten.

Därmed kommer företaget att närma sig 300 anställda i sina verksamheter i Halmstads kommun. Rekryteringen väntas vara klar till hösten 2018 – och sedan kan det bli tal om ytterligare anställningar.

– Det är troligt. Alla avfallsslag vi har kräver ytterligare förbättringsprocesser. Vi är ständigt växande och har en väldig utvecklingspotential så vi kommer att satsa ytterligare, säger Sverker Rosdahl till HP.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurangkedjan etablerar sig på Flygstaden: ”Kändes klockrent”

Så många arbetstillfällen genererar etableringen.

Mattias Olsson

Kl.17:52, 15 mars, 2018

Restaurangkedjan etablerar sig på Flygstaden: ”Kändes klockrent”
Foto: Linnea & Basilika / Pressbild.

Det är den sydostasiatiska restaurangkedjan Linnea & Basilika som kommer att öppna på Flygstadens handelsplats i Halmstad. Om allt går som planerat så kommer man att öppna under sommaren.

– Det känns kanon. Det ska bli roligt att komma tillbaka till Halmstad där jag jobbat tidigare och startade min första restaurang. Det ska bli spännande att komma igång, säger VD:n Anette Ngo till 24Halmstad.

Grunden till Linnea & Basilika lades 2008 då restaurang Basilika öppnade i Landskrona. Året därpå blev man årets restaurang i Landskrona. Konceptet med hemlagad mat från Sydostasien har sedan 2014 utvecklats till restaurangkedjan Linnea & Basilika.

– Halmstad har länge funnits med på vår priolista. Både jag och min fru Anette kommer från Halmstad från början. Vi har letat efter en lämplig lokal i två år, och detta kändes klockrent. Nu har vi en fastighetsägare som tror väldigt mycket på konceptet. Så det blev ett ganska enkelt val till slut, säger etableringschefen Martin Pham.

Hur känns det att det nu är klart att ni ska öppna i Halmstad?
– 
Det känns helt fantastiskt. Nu ska bara bygglovet igenom. Det är den enda process som kan påverka när vi ska öppna. Fastighetsägaren hoppas att vi ska kunna öppna i början av juli. Och någon gång under juli hoppas vi att det ska bli.

Etableringen av restaurangkedjan innebär också att fler arbetstillfällen skapas. I dagsläget räknar man med 15 nya arbetstillfällen på heltid. Kockarna är planerat att i första hand ta från de andra restaurangerna i kedjan. Serveringspersonal och övrig kökspersonal ska dock rekryteras lokalt. Rekryteringsprocessen för att hitta serveringspersonal startas omgående.

Linnea & Basilika finns sedan tidigare i Landskrona, Löddeköpinge, Hyllinge, Varberg, Eslöv, Skurup och i Ängelholm där man har sin bas.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klassiska butiken firar 20 år i Halmstad: ”Idag firar vi”

Detta händer under jubileumsdagen.

Mattias Olsson

Kl.19:38, 14 mars, 2018

Klassiska butiken firar 20 år i Halmstad: ”Idag firar vi”
Foto: Mattias Olsson

Under onsdagen är det på dagen 20 år sedan Butterick’s öppnade sin butik i Halmstad. Något man givetvis firar.

– Idag firar vi med godis, ballonger och 20 procents rabatt. Rabatten gäller dock under hela veckan, säger butikschefen Pernilla Ericsson.

Under samtliga 20 år har butiken funnits på Klammerdammsgatan 3, och Pernilla Ericsson har varit med under hela perioden.

– Jag märker inte så mycket skillnad nu mot hur det var när vi började. Förutom att vi säljer väldigt mycket mer ballonger nu, säger hon.

Hur kommer det sig att konceptet håller lika bra nu som för 20 år sedan?
– Det är alltid temafester, ja mycket fester överlag. Någon kanske fyller 50, eller så är det studenterna på Högskolan som ska ha någon temafest.

Vad har sålt bäst under åren?
– Maskeradartiklar går allra bäst, och partygrejer.

Kommer butiken köra 20 år till?
– Det vet jag inte. Men det hoppas jag, för det behövs.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Glädjande beskedet för city: ”Är en fantastisk stad”

Positivt svar efter konsultföretagets handelsutredning och analys av centrala Halmstad.

Mattias Olsson

Kl.14:38, 14 mars, 2018

Glädjande beskedet för city: ”Är en fantastisk stad”
Sandra Holm, Sapna Billengren Lindström, Sanna Westerberg och Per Arbin. Foto: Mattias Olsson.

På uppdrag av Halmstad City, Fastighetsägarna och Halmstads kommun, har konsultföretaget Reteam gjort en handelsutredning och analys av centrala stan. Under onsdagen var 24Halmstad på plats när resultatet presenterades.

– Halmstad är en stark stad, alla ramar finns. Sedan gäller det att skruva upp det lite. Man har rätt tänk men behöver justera lite. Men Halmstad är en fantastisk stad, säger Sandra Holm, från Reteam, som är den som har gjort undersökningen.

Utredning innehöll en inventering av butiksstrukturen, en marknadsundersökning och en stråkanalys. Vad visade då själva undersökningen? Jo, bland annat följande:

  • 19 av Halmstadbornas 20 favoritbutiker finns redan i city. Den butiken man saknar är Zara.
  • Halmstad har många butiker i stadskärnan (369 stycken för att vara exakt). Staden har en bra struktur att bygga vidare på. City har 800 meter gågata, vilket anses bra.
  • Service och bemötande var prio ett. 34 procent av de som deltog i undersökningen ansåg det som viktigast. Service och bemötande ansågs därmed viktigare än utbud när man handlade i city.
  • Om Halmstadborna fick bestämma och hade obegränsat med pengar så är det parkeringsfrågan som flest vill påverka. Undersökningen visar dock att Halmstad har billigast p-avgift och många lediga platser i jämförelse med andra liknande kommuner som Jönköping, Gävle och Borås.

– Det här tyckte jag var väldigt intressant eftersom allmänhetens bild inte riktigt stämmer med verkligheten. Här har alla aktörer ett ansvar att försöka förändra bilden och göra den mer nyanserad, säger Sandra Holm.

  • 10 procent av butikslokalerna i city står tomma. Staden upplevs dock inte som tom enligt undersökningen.

– Det är inga problem att hyra ut lokalerna. Men fastighetsägarna är bättre på att tänka rätt nu, och vill ha rätt butik på rätt plats. En feletablering kan vara den största anledningen till en försämring, och det är inte helt orimligt att det kan ta ett år att få rätt butik på plats, säger Per Arbin från Fastighetsägarna.

Ett tips man fick som snabbt och enkelt kunde ge ett lyft var att fixa fasaderna på byggnader, till exempel genom att tvätta dem, och butikerna kan jobba med skyltning.

Eftersom kommunen, Halmstad City och Fastighetsägarna precis fått ta del av utredningens innehåll så har inga praktiska åtgärder hunnit planeras ännu, men det ska komma. Och de erkänner att de blev positivt överraskade.

– Jag tycker det känns fantastiskt bra att vi har det här bekräftat av en oberoende part som har analyserat stadskärnans dagsläge. Och sammanfattar vad vi gemensamt nu ska fokusera på och vilka prioriteringar vi ska göra. Vilka saker vi ska samla kraft kring. Det här handlar om att vi ska göra någonting tillsammans. Och då fungerar det här bra som underlag, säger Sanna Westerberg, från Halmstad City.

– Det är oerhört glädjande. Jag tycker att det är bra att vi har fått så mycket med oss i undersökningen som vi kan börja jobba med direkt, säger Per Arbin.

– Jag tycker att det var positivt att det var en hel del politiker på plats när vi presenterade detta på morgonen. Jag hoppas att de kan ta med sig en del till sina partier och att de också kan skruva upp lite grann och vara med i centrumutvecklingen, säger Sapna Billengren Lindström från Halmstads kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng