Henrik Dagård: ”Där gjorde jag mitt stora misstag” | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Henrik Dagård: ”Där gjorde jag mitt stora misstag”

Förre friidrottsstjärnan om karriärens höjd och lågpunkt, vad han gör nu och titeln som Sveriges sexigaste man:

Mattias Olsson

Kl.07:09, 25 december, 2017

Henrik Dagård: ”Där gjorde jag mitt stora misstag”
Foto: Mattias Olsson

1994 slog Henrik Dagård igenom med buller och bång och tog silver på friidrotts– EM, och var plötsligt namnet man pratade om i friidrotts–Sverige.

– Ja, det får man säga är mitt genombrott, jag kom väl egentligen från ingenstans in på den stora scenen 1994, efter att ha haft skadeproblem både 92 och 93. Fast jag var innan dess framgångsrik som junior, så jag hade kapaciteten. När jag kunde träna ett år utan skador så fick jag ut kapaciteten, säger Henrik Dagård till 24Halmstad.

Var 1994 ditt bästa år i karriären?
– Jag hade en starkt period med EM–silver inomhus 94, och så EM–silvret utomhus följt av ett VM–brons inomhus 1995. Där hade jag en stark period med tre raka medaljer.

Sedan kom VM i Sverige under sommaren 1995, och tanken var att du skulle göra succé?
– Där (inför mästerskapet) gjorde jag mitt största misstag, något jag kom på i efterhand. Att istället för att vara lite smart och planera sin träning så kör man ner huvudet och kör på för att bli ännu bättre, så istället för att lite på det som var, och få ytterligare ett års träning i kroppen så skulle man höja allting, och då blev jag nedtränad istället. Och då kom skadorna. Det var en stor miss.

– När mästerskapet var så var jag i princip skadefri, men skadorna innan gjorde att jag inte var i den form jag skulle kunna ha varit i.

000927 OS, Friidrott, Tiokamp: Henrik DagŒrd, Sverige. © BildbyrŒn - OS00

Henrik Dagård under OS 2000. Foto: Bildbyrån.

Det blev aldrig någon framskjuten i mästerskapet på hemmaplan. Men Henrik Dagård tog hem en annan titel under året. Detta då Aftonbladet utsåg honom till Sveriges sexigaste man.

– Det är väl ingenting som jag tänker på så, men man blir påmind om det ibland. Det är väl en fjäder i hatten. Borde kanske haft någon löpsedel på kontoret, säger Dagård med ett skratt.

– Men det är kul, absolut, för det är inte många som har den titeln.

Skadorna som hade hindrat framgången 1995 ville inte heller ge med sig utan det blev många skadefyllda säsonger, men 1999 var han åtminstone tillräckligt hel för att bli sjua på VM.

– Men kroppen var inte riktigt hundra. Jag ska inte ska säga slutkörd utan sliten. Den höll inte för idrott. Jag fick kämpa de sista åren och gjorde inte många tävlingar varje år då. Hade skavanker där hela tiden egentligen. Och det märks när man ska hoppa och sprinta till max.

Han kämpade på i några år till innan han lade av 2001.

Hur nöjd är du med karriären?
– Jag är nöjd med det som jag har gjort, men missnöjd med kunskapen att träningsplanera. Hade den funnits där kunde resultaten blivit bättre. Då tror jag perioden 96 till 98 blivit riktigt, riktigt bra. Då hade jag nog kunnat vara med i absoluta toppen. Men nu blev det inte så, och så är det. Sedan hade jag gärna velat hålla på några år till.

Nu är Henrik Dagård tillbaka på sin hemmaplan i Halmstad och jobbar på Eleiko som försäljningschef i Sverige.

Hur hamnade du där?
– Jag har varit här sedan 2003. Jag började med att starta igång utbildningsverksamhet. Sedan gick jag mer över på försäljningen och sedan har det blivit mer ansvar i försäljningen och nu det sista har jag varit försäljningschef.

–  Eleiko undrade om intresse fanns för att titta just på det här med utbildningsbiten. Det föll bra i hand när man ändå skulle börja jobba, så då kändes detta som en perfekt arbetsplats. Jag var i försäkringsbranschen innan jag började här, och då kändes detta lite mer spännande och anpassat för mig. Nu känner jag att det här med försäljning har fallit mig varmt om hjärtat, så jag tycker det är trevligt att jobba, framförallt när man jobbar med de här produkterna. Att få jobba med en positiv produkt.

Hur upplevde du övergången från idrottskarriär till att börja jobba?
– Tyckte absolut i början att man inte var van att ha de här inrutade tiderna. Även om man hade mycket tider och tränade mycket när jag idrottade så var det plötsligt 8–17 jobb. Det var lite annorlunda i början och tog tid att anpassa sig till.

– Jag kände däremot inte den delen av tomhet som många sagt att de känt, det bekymret har jag inte haft. Utan jag har kommit in i det här jobbet, och det har varit mycket att stå i, så det känns bra.

Till sist, hur mår kroppen idag?
– Jag har inga bekymmer alls egentligen, men jag hoppar ju inte höjd och så längre, så det är inga skavanker alls i dagsläget. Jag tränar fortfarande varje vecka mellan en och fyra gånger.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Davidsson: ”Där har vi höjt oss ordentligt”

24Halmstad träffade näringslivschefen innan hon går på föräldraledighet.

Mattias Olsson

Kl.17:51, 17 maj, 2018

Davidsson: ”Där har vi höjt oss ordentligt”
Foto: Mattias Olsson.

Under fredagen gör Halmstads näringslivs AB:s vd Karolina Davidsson sin sista dag på jobbet innan hon går på föräldraledighet. 24Halmstad passade på att träffa Davidsson innan hon lämnade sina uppgifter för den här gången.

Nyss så kom SKL:s Insiktsundersökning av företagsklimatet i landet och Halmstad var på plats 51. Vad säger du om det?
– Där har vi verkligen gjort en uppryckning. Vi var på 160:e plats senast, så vi har höjt oss ordentligt. Jag blev väldigt glad när jag såg resultatet. Det har gjorts många insatser för att förbättra servicen, framförallt på myndighetssidan.

Förra året slutade Halmstad på 103 plats när Svenskt näringsliv undersökte företagsklimatet. Men under tisdagen fick man en hint om att utvecklingen har gått åt rätt håll, även om den nya listan blir officiell först i september.

– Rankingen får vi inte veta förrän i höst, men enkätsläppet som gjordes den 15 maj visar att vi har höjt oss jämfört med föregående år. Det syns framförallt på det sammanfattande omdömet. Så det var jättekul, säger Karolina Davidsson.

Då blir det lite lättare att gå på föräldraledighet nu då?
– Ja, det  är roligt att ha det i ryggen, men vi är absolut inte färdiga. Arbetet med företagsklimatet behöver pågå hela tiden.Men visst är det roligt när det går åt rätt håll. Sen var det ju en positiv nyhet att Halmstad blev utsedd till årets superkommun i veckan- det visar också att vi är attraktiva och på rätt väg.

Och nu går du hem på fredag?
– Ja. Nu är det knappt två veckor kvar tills en ny liten bebis ska titta ut. Målet är ju att bli 150 000 invånare år 2050, så det här blir min insats på vägen dit.

När du går hem, vad kommer du att sakna mest?
– Jag kommer att sakna alla underbara företagare som ger sådan energi till att vilja utveckla staden. Jag kommer att sakna mina fantastiska kollegor,ett härligt team som alltid jobbar med näringslivets bästa för ögonen.

– Men de försvinner ju inte, och inte jag heller, så vi håller kontakten.

Vad kommer du att sakna minst då?
– Vi är ju en del av en väldigt stor organisation, och det är klart att man önskar att en del saker skulle kunna gå ännu snabbare. Och man kanske inte alltid har makt att hjälpa till där man skulle vilja hjälpa till. Samtidigt så vet jag ju att det finns goda ambitioner.

Sedan tidigare står det klart att det blir Håkan Strömqvist som kommer att ta över som vd under Karolina Davidssons ledighet. Något hon själv gillar.

– Det är en väldigt god kollega så det känns bra att han ska axla den rollen, och det kommer han att göra galant.

Finns det någon drömgrej som du hoppas att Halmstads näringsliv har  gjort under det året du är ledig?
– Nu har Halmstads politiker uttalat en hög ambition vad gäller företagsklimatet i kommunen. Om ett år tror jag att vi kommer att kunna börja se resultat av den viljan. Organisationen är på plats och man har inkluderat näringslivet i planerna framåt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstadcaféet efter fina omdömet: ”Bättre än vi hade trott”

Så många poäng fick Halmstadcaféet.

Mattias Olsson

Kl.17:53, 16 maj, 2018

Halmstadcaféet efter fina omdömet: ”Bättre än vi hade trott”
Foto: Mattias Olsson.

24Halmstad har tidigare skrivit om hur Cortado Cofeeshop som nykomling tagit plats i White Guide café. Under måndagen prisades vinnarna på en gala i Göteborg, dessutom fick samtliga caféer sina klassificeringspoäng.

Något pris blev det inte för Cortado under måndagens gala.

LÄS MER: Halmstadcaféets drömbesked: ”Otroligt stort för oss”

– Vi hade faktiskt ingen på plats på galan i Göteborg, vi var tvungna att jobba, säger platschefen Lisa Bui till 24Halmstad.

Besked om hur det hade gått fick Cortado nu via mejl. Där kunde de konstatera att de hade fått poängen 29 av maximala 40. De poängen kvalificerade in Cortado Coffeeshop i kategorin Mycket God Klass, vilket är den tredje högsta som är möjlig att nå. En poäng de var nöjda och stolta över.

– Hela grejen var ju inte förväntad och 29 poäng var väldigt bra och bättre än vad vi hade trott. Vi hamnade väldigt bra där, säger Lisa Bui.

Ni var nöjda när ni fick beskedet?
– 
Det var bara positivt. Det är som att vinna guld.

Siktar ni ännu högre nu, mot mästarklass och internationell mästarklass?
– Det är klart att vi alltid ska sikta högre.

För att nå en plats bland landets 20 bästa caféer så krävdes 34 poäng.

– Vi är bara fem poäng ifrån, men det kan säkert vara svårt att höja sig de poängen, men vi fortsätter som vi gör och skapar stämning, samt serverar god mat och dryck, säger Lisa Bui.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unik klädbutik i konkurs: ”Ingen rymdforskning att handeln stannat av”

Butik i centrala Halmstad försatt i konkurs.

Axel Brantemo

Kl.19:15, 15 maj, 2018

Unik klädbutik i konkurs: ”Ingen rymdforskning att handeln stannat av”
Foto: Mattias Olsson.

Det är klädbutiken Rockstyle i centrala Halmstad som har försatts i konkurs av Halmstads tingsrätt. Bolaget har satts i konkurs på egen begäran.

– Det är ingen rymdforskning att handeln har stannat av. Det är mycket mindre folk i flöde och försäljningen har sjunkit varje dag jättemycket. Till slut blir det tomt i kistbotten, säger Lasse Lundholm, som drivit butiken tillsammans med sin fru sedan 2010.

Största anledningen till konkursen är enligt Lasse Lundholm konkurrensen från E-handeln.

– Det är folket själva som ser till att det blir dåligt. Hade folk handlat mer hade vi kunnat köpta in mer varor och man hade kunnat hitta mer i stan, säger han.

Hur känns det nu?
– Jag hade planerat för mer än en butik så det känns givetvis inte roligt. Det här var en dröm vi hade där vi drog till USA och hittade de första skjortorna, säger Lasse Lundholm.

Vad händer för er del nu?
– Jag är en entreprenör och har planer, men kan inte säga mer än så. Det är en trevlig sak om det går i lås, avslutar Lasse Lundholm.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uteserveringarna slår rekord i Halmstad

Man kan räkna med många uteserveringar i Halmstad denna sommar.

Mattias Olsson

Kl.18:02, 15 maj, 2018

Uteserveringarna slår rekord i Halmstad
Foto: Mattias Olsson.

Den som befinner sig i Halmstad i sommar kan räkna med att se många uteserveringar. Närmare bestämt mer än någonsin.

Över 70 aktörer har fått upplåtelse för en servering på kommunal mark under säsongen 2018. Det innebär att man får hyra den allmänna marken under förutsättning att man ansöker hos polisen.

LÄS MER: Nya krav ställs på uteserveringar

Med så många aktörer kommer det att finnas ungefär 3500 kvadratmeter uteservering i Halmstad i år meddelar kommunen på sin hemsida. Alltså ett nytt rekord.

Till den här säsongen har riktlinjerna för uteserveringar ändrats. Något 24Halmstad skrev om i början på året. De nya riktlinjerna ska vara generösare för uteserveringarna och kommer att utvärderas efter den gångna säsongen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mat- och blomstermässa på Hallarna

Till helgen är det mässa på Hallarna.

Mattias Olsson

Kl.08:29, 15 maj, 2018

Mat- och blomstermässa på Hallarna
Foto: Arkiv.

I helgen går en mat- och blomstermässa av stapeln på Hallarna. Mellan klockan 11–17 under både lördagen och söndagen kommer det att vara full fart på Hallarna. Såhär beskriver Hallarna själva mässan på sin hemsida:

”Föreläsningar, tävlingar och Gallerian kommer att vara fylld med allt som har med mat och trädgård att göra.”

Under lördagen kommer föreläsningen ”Odling blir mat” att hållas av Peter Bengtsson och Charlotte Ek Virack. Föreläsningen kommer att hållas både klockan 13 och klockan 15.

Föreläsningen kommer även att hållas på samma tider under söndagen. För den som gillar tävlingar så kommer man att ha chansen att tävla om matkassar från både Coop och Willys under helgen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng