Jonas Bergqvist: ”Absolut lyckligaste stunden i mitt liv”

Fick ovärdeliga rådet från sin far – så gick han från hockeyproffs till VD:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.19:57, 23 december, 2017

Jonas Bergqvist: ”Absolut lyckligaste stunden i mitt liv”
Foto: Mattias Olsson

Jonas Bergqvist är ishockeyspelaren som gick från en lysande ishockeykarriär till en framgångsrik civil karriär. Nu är han VD på Swedbank Halmstad. 24Halmstad har träffat honom för att ta reda på hur han tog klivet från idrotten till bankvärlden, hur hans ledarskapsfilosofi är, samt givetvis även ställa en och annan fråga om den imponerande ishockeykarriären.

Vi slår oss ned på Bergqvist kontor. Han förvarnar om att vi kanske måste flytta på oss då någon ska fixa hans dator om en liten stund.

Hur kom det sig att du hamnade i Halmstad?
– Det var så att jag blev headhuntad till ett jobb som koncernchef på AJ produkter som då låg i Hyltebruk, men som nu ligger i Halmstad. Jag flyttade till Halmstad för sju år sedan, så det var så jag hamnade här.

Hur tog du steget till Swedbank?
– Efter AJ produkter drev jag eget företag i konsultbranschen och höll utbildningar i ledarskap och satt i olika styrelser och tyckte att livet var ganska bra. Sedan fick jag en förfrågan från Swedbank att de sökte en seniorchef till kontoret i Halmstad. De frågade om jag var intresserad. Vilket jag var av olika anledningar. Dels är jag intresserad av allt som en bank gör, men jag är även samhällsintresserad och politiskt intresserad utan att ha någon direkt hemvist. Som lokal bankchef på en så stor bank som Swedbank är så har man möjlighet att påverka saker i en positiv riktning. Sedan förverkligar jag ju drömmar varje dag, och lånar ut pengar till folk som vill förverkliga sin dröm. Eller spara till sin dröm.

Det råder ingen tvekan om att han är nöjd med steget han tog till bankvärlden under hösten 2014.

– Jag trivs jättebra på jobbet, jag har fantastiska medarbetare, många som har jobbat i banken länge och studerat ekonomi på högskolan. Mina medarbetare gör att mitt jobb blir enklare, säger Bergqvist.

Hur har det varit att ta steget från idrottslivet ut i det civila arbetslivet?
– Jag är uppfödd i en företagarfamilj. Min far drev ett tvätteri och han var en riktig entreprenör, så jag fick börja vara med på företaget redan i sexårsåldern. När jag som 16–åring flyttade från Ängelholm till Leksand, sade min far till mig: Ishockey spelar du kanske till 30 års ålder, men människa är du för resten av livet, så se till att göra någonting bra utav det.

– Jag studerande i tre år i Leksand, och jobbade extra, i minilivs butiker, fiskaffärer och parkförvaltning och allt vad det var. Efter mina ekonomistudier jobbade jag på en marknadsföringssbyrå i tre år, och bank i fem år. Sedan var jag marknadschef i Leksand. Allt detta under de år jag spelade ishockey. Jag har både jobbat och spelat hockey i alla år, så jag har byggt min civila karriär, så när jag väl slutade som 37–åring så kunde jag kliva ut på en platå och möta resten av livet, och jag har haft en fantastisk tid även efter karriären.

980517 Ishockey, VM, final 2, Sverige - Finland: Jonas Bergqvist och Mats Sundin, Sverige, pokal © BildbyrŒn - 22440

Med Mats Sundin och VM–bucklan 1998. Foto: Bildbyrån.

Känner du samma drivkraft i ditt nuvarande jobb, som du kände inom ishockeyn?
– Jag tror att det har varit hela min hemlighet, nu när jag varit ledare i fyra olika branscher, att jag kunnat behålla den drivkraften och jag har haft användning av den på ett bra sätt. Jag är van att sätta upp egna mål, van att hantera människor i en grupp. Jag är van att vara en människa i en grupp, så jag är helt säker på att jag kunnat behålla min drivkraft.

Adrenalinkicken från hockeyåren har dock visat sig svår att ersätta.

– Den kan man få, men den blir aldrig likadan. När jag såg mitt mål jag gjorde i semifinalen av OS–94 för första gången för ett tag sedan, så såg jag den totala glädjen jag visade då.

– Då kände jag: Undrar om jag varit så glad sedan jag slutade spela hockey som jag var när jag gjorde mål. Den glädjen är så direkt. Däremot så kan jag bli väldigt stolt och glad när vi gemensamt når en framgång på banken, nästan så att jag blir rörd ibland. Men det blir ändå aldrig på samma sätt. Jag är väldigt tacksam att jag fick vara i idrotten och uppleva den totala glädjen, säger Jonas Bergqvist.

Finns det några likheter mellan att var ishockeyspelare och att vara VD på en bank?
Det är människor som jobbar i företagen och det var människor som spelade ishockey. Och ju bättre de människorna mår, desto större är chansen att vi lyckas. Det är min grundtes. Jag har ett motto som ledare att skapa en inspirerande miljö, där motiverade människor trivs och vill utvecklas. Lyckas man med det så finns det en oerhört stor likhet mellan lagidrott och en arbetsplats.

Hur skulle du beskriva din egen ledarskapsstil?
– För det första så börjar det med mig själv. Jag bör alltid vara den som driver stämningen och sätter kulturen. Om jag kommer hit med hängande huvud och en bister min så kommer jag att möta min jämlikar i mina medarbetare. Men gör jag motsatsen så får jag ju också möta motsatsen. Man ska vara tydlig  med mål, man ska vara tydlig med hur det går för oss, tydlig med hur man ligger till mot målen. Att stötta när branschen är i förändring, så att de känner att det finns någon att stötta sig emot.

Om vi går över till din karriär som spelare. Du har tre VM–guld och ett OS–guld. Är OS–guldet det största?
– En del säger att man inte kan rangordna, men jag kan faktiskt rangordna. Och jag har lyxen av att ha fått vara med om så mycket, så att jag kan välja vilket som var störst. Det är klart att de tre VM–gulden ligger mig väldigt varmt om hjärtat men att vinna OS, som första svenska lag någonsin, och på det sättet som vi gjorde det. Med en straffläggning där en magisk straff avgör och en målvaktsräddning som egentligen inte finns på kartan avgör på andra sidan. Det är absolut den lyckligaste stunden i mitt liv idrottsmässigt. Det går inte att komma runt.

Sverige och Peter Forsberg och Tommy Salo avgjorde finalen i den 7:e straffomgången. Bergqvist avslöjar att det var han som skulle ha skjutit om det gått till en nionde runda.

– Först var jag nervös, men när jag fick reda på att jag kanske skulle skjuta så var jag bara fokuserad.

– Det skönaste målet jag någonsin gjort var dock i en VM–final när jag sköt 1–0 mot Sovjet 1991, säger Jonas Bergqvist.

980511 Jonas Bergqvist, Sverige © BildbyrŒn - 22440

Foto: Bildbyrån.

Teknikern som ska fixa datorn kommer in, vilket betyder att vi lämnar rummet. Bergqvist letar snabbt fram ett annat rum. Ett rum med stora glasfönster med inblick över en innergård på övervåningen av Swedbank.

Du hade en ganska unik målgest när du spelade?
– Ja, den kom helt spontant 1984. Jag hade gjort mål mot Södertälje och vart så otroligt glad att jag snurrade klubban över huvudet. Jag såg det på tv på kvällen och tyckte att det såg fräckt ut och tänkte att det ska jag fortsätta med. Så blev det, och många kommer ihåg det än idag.

Firar du likadant nu om det går bra på banken?
– Ha ha. Kanske borde börja med det. Men en och annan kund kommer ihåg det där och kommer ihåg det och kör någon rörelse i luften, så jag har nytta av den än. Men jag gör inget sådant nu, jag är utsliten i armen efter alla mål, ha ha.

Hur trivs du i Halmstad?
– Jag trivs jättebra. I början var det mycket pendlande när jag var i Hyltebruk, då spenderade jag nästan all ljus tid på dagen där. Så det var nog först 2013 när jag sålde mitt hus i Leksand och började jobba i stan som jag började hitta rätt riktigt, men nu trivs jag jättebra. Med betraktarens ögon så ser jag allt det fina som finns i Halmstad.

Vad gör du när du får lite tid över?
– Jag gillar att vara ute mycket. Jag tar gärna en promenad på stranden eller tar cykeln och cyklar. Sedan tycker jag om kulturella grejer, sport eller annat. Jag tycker Halmstad har mycket att erbjuda.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiksjättens oro: ”Vi är tagna på sängen”

Svenska butiksjätten slår larm. "Det kan påverka jobb", säger företagets vd.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.18:04, 22 januari, 2018

Butiksjättens oro: ”Vi är tagna på sängen”
Foto: Pressbild/Teknikmagasinet

Kinesiska sajter som Alibaba och Wish är på väg att slå ut flera svenska kedjor. Den främsta orsaken är att svenska butiker måste betala tull, moms och flera andra avgifter när de importerar varor.

Jättekedjan Teknikmagasinet är satt under rekonstruktion, och menar att de har svårt att konkurrera med den kinesiska lågprisimporten.

LÄS MER: EXTRA: Här är snackisen hela Sverige pratar om just nu

– Vi är alla lite tagna på sängen. Vi kan inte få fram produkter på den prisnivån. Inte om vi importerar från Kina och följer alla regler och betalar alla avgifter. Det går inte för oss, säger Catherine Sahlgren, vd för Teknikmagasinet, till SVT och fortsätter:

– Det här berör inte bara Teknikmagasinet utan gäller för handeln i stort när konkurrensen nu snedvrids. Det kan påverka jobb.

Tullverket är medvetna om problemet, och att svenska arbetstillfällen kan försvinna om det inte vidtas några åtgärder. I slutet av förra veckan avslöjade Breakit att Tullverket och PostNord ska vara överens om att införa en högre administrationsavgift.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar. Idag ligger vår administrationsavgift på 125 kronor. Men vi har inte fastställt exakt hur stor avgiften kommer att bli i och med det nya systemet, säger Postens kommunikationschef Thomas Backteman till Breakit.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klassisk Halmstadpizzeria till salu

Ägaren om försäljningen – därför säljer han.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.06:52, 20 januari, 2018

Klassisk Halmstadpizzeria till salu
Foto: Pexels

 

Det är tidsbrist som ligger bakom ägaren Morteza Abkenaris beslut att sälja Pizzeria Cleopatra på Brogatan i Halmstad. Pizzerian har funnits i närmare 25 år, och sex av dem har varit i Mortezas regi.

– Jag har andra saker som jag driver samtidigt, och dessutom andra projekt på gång. Så jag hinner inte med helt enkelt, det blir för mycket jobb.

Annars går den klassiska pizzerian, på hörnet vid Brogatan och Barnhemsgatan bra.

– Den har funnits i nästan 25 år, så det är en välkänd pizzeria med en stabil och trogen kundkrets. Det är många som känner till oss, avslutar Morteza.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Näringslivschefen: ”Tror vi är mogna att ta steget”

Karolina Davidsson om sammanslagningen.

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.19:52, 19 januari, 2018

Näringslivschefen: ”Tror vi är mogna att ta steget”
Foto: Mattias Olsson.

24Halmstad har tidigare skrivit om att Kommunfullmäktige ska ta beslut angående en sammanslagning mellan Halmstads näringslivs AB och Destination Halmstad. Den 13 februari väntas beslutet tas. 24Halmstad ringde upp Karolina Davidsson, vd för Halmstads näringsliv, för att kolla vad hon tycker om en eventuell sammanslagning.

– Det är ett väldigt grovt beslut, så vi vet väldigt lite om vad det kommer att innebära, och än är ingenting helt klart, säger Karolina Davidsson.

LÄS MER: Stor sammanslagning på gång inom näringslivet

Du har tidigare sagt att du vill att företagsklimatet ska upp på högsta politiska nivå, är det detta som du har tänkt på då?
– Ja, det är väl detta jag pratat om. Jag tycker att det är positivt att man lyfter frågan. Det behövs ett tydligt ledarskap från politiken. En målbild med vad man vill med näringslivet i Halmstad.

Så du hoppas att kommunfullmäktige beslutar om en sammanslagning?
– Jag tror att vi är mogna att ta det här steget. Det viktigaste är att ta näringslivs och destinationsfrågor på allvar. Det uppfattar jag att det är något som politikerna vill.

Diskussionen om en eventuell sammanslagning har pågått under en tid, men Davidsson menar att det viktigaste inte är just själva sammanslagningen.

– Det avgörande är hur man jobbar med frågorna. Hur man jobbar rent praktiskt. Vilka frågor blir viktiga, och vilka blir mindre viktiga. Frågorna är viktigare än organisationen, säger hon.

Faktum är att det redan i nuläget samarbetas en hel del mellan de båda. Men förändringar kan alltid skapa en viss oro.

När två bolag slås ihop kan det ibland leda till nedskärningar. Har du märkt en oro bland de anställda?
– När det sker organisationsförändringar så ställs det alltid frågor. Alla vill ha kontinuerlig information om vad som händer. Nu vet vi egentligen inte så mycket.

Om det blir en fusion mellan de båda är tanken att det nya bolaget ska ha ett nytt och mer operativt uppdrag, medan kommunstyrelsen kommer att ansvara för det strategiska utvecklingsarbetet och kommunikationen kopplad till destinationsutveckling, näringslivsutveckling och företagsetableringar.

 

Fakta24

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Pizzajätten storsatsar – vill öppna i Halmstad

Den amerikanska jätten siktar på Halmstad.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.18:54, 16 januari, 2018

EXTRA: Pizzajätten storsatsar – vill öppna i Halmstad
Foto: Pressbild/Arkiv

Den amerikanska pizzajätten Domino’s kommer under året att göra en storsatsning i Sverige. Genom att öppna 100 nya restauranger de närmaste åren. vill man bli den största pizzakedjan i landet. En restaurang i Halmstad finns med i de planerna.

– Absolut! Nu är vi i fas ett kan man säga, och det innebär att vi under första halvåret kommer att satsa på att täcka stora delar av Skåne. Just nu letar vi aktivt efter lägen i Halmstad och målsättningen är att ha öppnat minst en restaurang i staden under året, säger Mats Åstrand, VD på Domino’s Sverige.

I dagsläget finns det sex Domino’s-restauranger i landet, i Malmö, Lund och Limhamn, ett antal som alltså snart kommer att mångdubblas.

Vad är visionen, ska ni bli störst i Sverige?
– Absolut, det kan man säga. Den svenska marknaden har ju inte så många pizzakedjor på samma sätt som andra länder där det kan finnast närmare två, tre eller kanske fyra stycken. I Sverige finns det Pizzahut, men utan att veta exakt vilka orter de finns på så tror jag inte att de är så värst utbredda. Så vår målsättning är att täcka in så mycket av Sverige det går, och i förlängningen bli den största pizzakedjan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala glädjen över vinnaren: ”Sluter upp för varandra”

Så kan deras företag påverkas av vinsten.

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.17:51, 16 januari, 2018

Lokala glädjen över vinnaren: ”Sluter upp för varandra”
Foto: Sinom Hastegård/Bildbyrån och Johan Olsson.

Under måndagskvällen vann Peder Fredricson Jerringpriset för andra året i rad. Något som gladde många inom hästsporten runt om i landet. Bland dem fanns Susanne Ankarcrona, som tillsammans med sin man Fredrik driver familjeföretaget Equipe Saddles.

Hon upplevde en stor glädje när Fredricson vann.

LÄS MER: De utsågs till årets företagare 2017: ”Jagar inte utmärkelser”

– Ja, ja, ja. Hästsporten i Sverige är fantastisk. Man sluter upp kring varandra. Hästsporten är stark i Sverige, det visar ju det faktum att han vann för andra året i rad, säger Susanne Ankarcrona till 24Halmstad.

Det är dock inte en sadel ifrån Equipe Saddles som Peder Fredricson sitter på när han tävlar.

– Nej, tyvärr inte. Det hade varit kul, säger Ankarcrona.

– Han vet att han skulle få ett positivt svar ifall han skulle vilja testa, men vi trampar ingen på tårna för att det ska bli så.

Ankarcrona berättar att de stora hopparna blir sponsrade och att de brukar vara lojala och ha samma sadel i många år. Hon säger också att de inte skulle trampa någon på tårna genom att ställa frågan rakt ut.

Det faktum att Peder Fredricsson vinner ett så stort pris, påverkar det även er på Equipe Saddles?
– Jag inbillar mig det i alla fall. Det blir en större medvetenhet och det skrivs mycket om hästsporten i tidningarna. Och vi har fått kämpa länge för att få vara med där. Vi kämpar på och vi har nog också kunnat ta del av den ökade uppmärksamheten då fler vänder sig till oss. Det är svårt att mäta exakt, men nog är intresset större.

Susanne Ankarcrona är mycket glad över den utveckling som svensk hästsport har tagit de senaste åren.

– Mycket har hänt de sista åren. Allt hänger samman. Blir det bra resultat så skrivs det mer. Händer det mer så får vi mer sponsorer och så vidare. Alla gynnas. Man vet inte var det ska sluta. Det kan bli riktigt bra för Sverige. Jag är en del i Danmark och Norge också, och där ser det inte alls lika bra ut, säger Ankarcrona.

Susanne och Fredrik Ankarcrona. Foto: Mattias Olsson.

Susanne och Fredrik Ankarcrona. Foto: Mattias Olsson.

Varför är ni inom hästporten så bra på att sluta upp kring varandra?
– Det har nog främst med hästen att göra. Man kan inte fixa allt själv redan som ung, det krävs att någon hjälper en med kärra och utrustning, och hjälper till och köra till och från tävlingar. Sådant skapar sammanhållning, och man är vana att sluta upp kring hästen. Nästan alla som har med hästar att göra stöttar nog Peder, men jag tror inte att alla simmare röstar på Sarah Sjöström även om kanske svarat för en större prestation.

Senast vi sågs hade ni precis tagit hem priset som Årets företag på Halmstads näringslivsgala. Hur har det gått sedan dess?
– Det rullar på. December och januari är väl inte månader där det händer så mycket. Men under våren så kommer vi att anställa en person utanför familjen som ska hjälpa oss med verksamheten, och vi kommer även att öppna en webshop.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng