Halmstadbons fantastiska bedrift: ”Väldigt surrealistisk känsla”

Är nu medlem i en mycket exklusiv klubb.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.20:07, 1 december, 2017

Halmstadbons fantastiska bedrift: ”Väldigt surrealistisk känsla”
Foto: Antarctic Ice Marathon

Natten till torsdag var Håkan Jonsson tillsammans med sonen Andreas tillbaka på svensk mark efter att ha genomfört en bedrift utöver det vanliga. De har sprungit ett maraton på Antarktis, eller Antarctic Ice Marathon, som är dess fullständiga namn.

Vi börjar med den klassiska frågan, hur känns det?
– Det känns väldigt väldigt bra. Det är ju något jag haft i tankarna i över två år. Så det är en väldigt surrealistisk känsla som infinner sig när Andreas och jag har landat i militärplanet. Vi välkomnas av en iskall vind när man blickar ut på denna horisontlösa vita massa, undantaget några snöklädda toppar.

Bakgrunden till loppet var att det skulle vara en del av projektet ”Låt fler fylla fem”, som skall samla in pengar för att motverka barnadödligheten i Kapstadens kåkstäder.

– Vi har som det är nu, fått in 100 000 kronor, men kampanjen är långt ifrån slut. Jag ska inte säga att det är nu det börjar men det är nästan så. Jag ska ju göra en del föreläsningar med bakgrund i detta. Sedan ska ner och springa på Världens Tak i Tibet i september.

Följer sonen med även då?
– Det är inte klart om Andreas följer med, men jag tror inte det som ser ut nu.

24254662_1603632156360586_6552632166697886312_o
Foto: Antarctic Ice Marathon

Vad var det häftigaste med den här upplevelsen?
– Det allra häftigaste var såklart att efter en lång runda, korsa mållinjen. Det tog över sju timmar i den starka kylan och hårda vinden. När vi närmade oss målet och fick se den svenska flaggan så hörde vi ”Heja Sverige, kom igen!”. Det var Johanna Davidsson, som är den åkt skidor snabbast till sydpolen. Hon hade kommit ut i till mållinjen i tid av en slump. Så när jag med svenska flaggan i handen, och symbolen för ”Låt fler fylla fem” på jackan, korsade mållinjen tillsammans med min son så kändes det riktigt stort.

Och vad var det tuffaste?
– Framför allt vinden. Vi fick besked bara ett par timmar innan start att de vågade släppa iväg oss. De hade gjort om bansträckningen till en fyravarvsbana. Sen var det mycket uppsprunget också, så på vissa ställen hade snön hopat sig på banan på grund av blåsten. Jag ska inte säga att snön stod oss till knäna, men det var riktigt tufft.

På det hela taget är det en stolt löpare som 24Halmstad kommer i kontakt med. Och han är nu med i en väldigt speciell klubb.

– Det känns som sagt fantastiskt stort. Nu har jag sprungit i alla världsdelar och har en väldigt fin medalj som bevis på att jag är med i en riktigt exklusiv klubb. Det är bara cirka 200 personer i världen som har klarat det, och en liten kille från Halmstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emmas recept: ”Ljuvligt god och ett utmärkt alternativ”

Här är Emma Håkanssons mästerliga recept på tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.21:47, 14 januari, 2018

Mästerkocks-Emmas recept: ”Ljuvligt god och ett utmärkt alternativ”

Falafeln är ljuvlig god och ett utmärkt alternativ istället för kött. Den vegetariska bollen består oftast av kikärtor smaksatt med spiskummin och persilja, men går att krydda helt efter sitt eget tycke. Emma har valt att grunda sin falafel med just kikärtor, men även sötpotatis som ger en mildare smak. Panera falafeln med ströbröd, panko, sesamfrön eller som i detta fall – krossade tortillachips.

Tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs
– Frasig falafel gjord på sötpotatis och kikärtor kontrasterar sig väldigt fint mot den friska majonäsdippen och fräscha salladen bestående av avokado och gurka

Du behöver (4 portioner: Cirka 22 stycken falafelbollar á 20 g)
Sötpotatisfalafel
1 pkt kikärtor 380 g
1,5 st normalstora sötpotatis
1 st ägg
1 dl panko
1 tsk dijonsenap
1 tsk grönsaksfond
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk salt

50 g krossade tortillachips (förslagsvis chilismak)
Olivolja

Citronaioli
1,5 dl majonnäs (hemgjord eller Hellmans)
Rivet citronskal från en st citron
1 tsk citronsaft
1 st vitlöksklyfta
Ev salt

Avokado- och gurksallad
1 st gurka
2 st avokado
10-12 st småtomater
1 msk olivolja
1 dl hackad mynta
Salt

Serveras med ris

Gör så här
Sätt ungen på 225 ºC. Skala och riv sötpotatisen. Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa alla ingredienser förutom tortillachipsen till en smet. Krossa chipsen i plastpåse eller mixa till smulor. Rulla fina bollar av smeten och avsluta med att panera i krossade chipsen. Placera falafelbollarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rikligt med olivolja och ställ in i övre ugn ca 20-25 min. Vänd bollarna försiktigt efter hälften av tiden och ringla över ytterligare olivolja.



Citronaioli
Blanda majonnäs, riven vitlöksklyfta, citronskal, citronsaft och smaka av med ev lite salt.

Avokado-och gurksallad
Skär gurka och avokado i önskad form och blanda med halverade småtomater, hackad mynta, olivolja och lite salt.

Koka ris enligt anvisningar. Smaklig måltid och njut!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Så lär du dig att klättra i rep

Emelie Elmes visar hur du får in den rätta tekniken. Det är en skön känsla när man klarar det!

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:49, 13 januari, 2018

Det är riktigt roligt att klättra i rep och en skön känsla att klara det. Förutom att du tränar hela kroppen i repklättring tränar du även upp din greppstyrka. Det kommer du ha nytta av i många andra övningar. Som en härlig bonus kommer det förmodligen kännas i magen dagen efter också.

En vanlig uppfattning är att det är supersvårt att lära sig att klättra i rep och att det skulle krävas en enorm styrka. Att klättra med enbart armarna är väldigt tufft och kräver mycket styrka i överkroppen. Det finns däremot flera varianter som handlar mer om teknik än om styrka. Jag visar två av dem i filmen!

Tagga gärna @Familjefys på Instagram så jag får se när ni klättrar!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Andra tips:
– Vill du att det ska gå fort? Börja med att hoppa upp en bit på repet så sparar du tid.
– När du lossar fötterna för att ta nytt grepp, dra då upp knäna mot bröstet och lås fast benen så högt upp som möjligt. När du sedan sträcker ut benen har du kommit mycket högre upp och sparat både energi och tid.
– Orkar du inte den första gången? Träna genom att hoppa upp och ta tag i repet. Häng i repet en stund och hoppa ner. Träna på låsningen utan att försöka ta dig uppåt. Nästa gång kanske det går bättre.
– Träna på greppstyrkan genom att ligga ner på golvet och dra dig upp till stående i repet och ner till liggande igen.

STORT LYCKA TILL!

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas snabba recept på krämiga pastarätten

Snabbt och enkelt – det uppskattas i de allra flesta hem många gånger. Därför ger Emma Håkansson nu sitt recept på den krämiga pastarätten.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.09:21, 7 januari, 2018

Mästerkock-Emmas snabba recept på krämiga pastarätten

Emma föredrar al dente-kokt pasta, det vill säga när den hårda kärnan i pasta börjar mjukna men fortfarande har lite tuggmotstånd. Men hur länge ska pasta koka egentligen? I regel kan man säga 1 min mindre än förpackningens rekommendationer, men stirra dig inte blind på anvisningen, utan det bästa tipset i köket är att alltid smaka själv för att nå önskat mål.

Pasta carbonara med smak av paprika
– Den klassiska och krämiga rätten med al dente-kokt pasta med en twist. Perfekta snabba vardagsrätten som är uppskattad av både stora som små.

Du behöver (4 portioner)
500 g färsk fettuccine
400 g sidfläsk
2 st gula lökar
4 st hela ägg
4 st äggulor
8 msk paprika pesto
6 msk grädde
150 g riven parmesanost
Svartpeppar

Gör så här
Tärna fläsket och hacka löken. Stek fläsket gyllenbrynt, ha i lök och stek ytterligare någon minut. Koka upp rikligt med saltat pastavatten. Koka pastan al dente, ca 1,5 min – smaka av!

Knäck hela ägg och blanda med pesto, grädde, parmesanost och svartpeppar i en bunke.



Häll av nästan allt pastavattnen när pastan är färdig, spara lite. Häll pastan i stekpannan med sidfläsket och löken. Blanda i äggsmeten lite försiktigt på låg värme. Servera i djupa skålar och toppa med parmesanost, svartpeppar och en äggula till varje portion. Smaklig måltid så hörs vi nästa vecka!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Så tränar du tillsammans med ditt barn

Emelie Elmes visar hur du kan få till ett roligt träningspass tillsammans med ditt barn.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:02, 6 januari, 2018

I januari är många av oss motiverade till träning. Vi lämnar julkorven bakom oss och blickar fram emot sommaren. Det finns dock en grupp som ofta är väldigt motiverade att träna men som har svårt att få till det. Jag pratar om småbarnsföräldrarna!

För småbarnsföräldrar är det viktigt att inte stressa upp sig i onödan och att få tid till träningen bidrar ofta till det. Genom att träna tillsammans slipper vi pussla och barnen blir inte ännu en orsak till att träningen uteblir.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Jag har precis börjat jobba efter en lång föräldraledighet och har under denna period tränat mycket tillsammans med barnen. Det är inte bara ur träningssynpunkt utan det har verkligen varit en rolig stund tillsammans varje gång. Barnen får även in rörelseglädjen och kommer se det som en naturlig del av livet att röra på sig. Det kan vara den viktigaste anledningen. Tänk dig att barnen som vuxna inte kommer sucka i soffan innan träningspasset utan snarare längta dit!

Har du tio minuter över? Ta med barnen ut och spring runt i trädgården. Leker ni på golvet? Ställ dig i plankan eller gör några armhävningar mellan varven. Ta de tillfällen som ges och ta det inte alltid så allvarligt!

I filmen visar jag hur ett typiskt hemmapass kan se ut hos oss!

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Här är Mästerkock-Emmas recept på den trendiga hawaiianska maträtten

Poké Bowl är maträtten som gör sig lika bra på Instagram som i munnen.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:47, 31 december, 2017

Här är Mästerkock-Emmas recept på den trendiga hawaiianska maträtten

Poke bowl – en hawaiiansk nyttig streetfoodrätt som blivit en trendig rätt runtom i världen, mycket tack vare sina variationsmöjligheter. Vanligtvis består en poke bowl av rå fisk, men går lika bra att servera rätten vegetarisk eller köttbaserad.

Poke bowl med korianderkyckling, marinerade nudlar och wasabimajonäs
– Ett fräscht, mättande och färgrik recept med mycket smak från det asiatiska köket.

Du behöver (4 portioner)
4 st kycklingfiléer
Torkad koriander/persilja
1 pkt glasnudlar á 100 g
2 st mogna mango
0,5 st gurka
4 st stora tomater
100 g rädisor
2 st mogna avokado
250 g edamamebönor
Sesamfrön
Färsk koriander
Salt

Glasnudeldressing
2 msk sesamolja
2 msk hoisinsås
2 msk asian fond (på flaska, green &
1 tsk riven ingefära

Wasabimajonäs
1dl majonnäs
2-3 tsk wasabi (på tub)
1 tsk citronsaft
Salt

Gör så här
Sätt ugnen på 150 ºC. Krydda kycklingfiléerna med salt och torkad koriander. Bryn i stekpanna i lite olivolja innan de sätts in i ugnen. Kycklingen är klar när den uppnått 70 ºC. Skiva upp innan servering.



Koka glasnudlarna enligt anvisningar. Blanda ingredienserna till glasnudeldressingen och häll över de färdigkokta nudlarna. Blanda ingredienserna till wasabimajonäsen och ställ åt sidan så länge.

Hyvla gurka och rädisor. Tärna mango och tomat och skiva avokadon. Dags för uppläggning! Lägg nudlarna i botten, lägg övriga ingredienser runt om, toppa med wasabimajonäs, sesamfrön och koriander. Smaklig poke bowl!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng