Nya avancerade metoden: Så bryter tjuvarna sig in i din bil | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Nya avancerade metoden: Så bryter tjuvarna sig in i din bil

Polisen varnar: "Töm bilen, se till att det är låst".

André Kvist

Kl.11:38, 29 november, 2017

Nya avancerade metoden: Så bryter tjuvarna sig in i din bil
Göran Holmgren varnar allmänheten. André Kvist/24Malmö.

Den senaste tiden har polisen märkt av en ökning av inbrott i bilar. Bara i helgen inträffade tolv anmälda inbrott i Hyllie och Svågertorp. I tio av fallen misstänker polisen en ny avancerad metod.

– Man använder någon form av störsändare vilket gör att bilen inte låses även om det ser ut som att den gör det med blinkande lampor och ljuden, säger Göran Holmgren, kommunpolis i Malmö.

LÄS MER: Berusad tjuv greps efter flera bilinbrott

Istället för att låsmekanismen fungerar som den ska så störs signalen ut och bilen lämnas olåst.

Den senaste månaden har det skett drygt 10 inbrott om dagen i Malmö. Men den siffran väntas öka när julhandeln nu går in i sin kulm, en period då många är stressade och inköpen ökar.

– Ofta är det så att man ska snabbt sticka inom och köpa något och är inte tillräckligt vaksam på att bilen inte har låsts.

Enligt Göran Holmgren är det främst på stora parkeringar och köpcenter som stölderna inträffar. Tjuvarna är ofta ute efter värdesaker men även julklappar som som sedan lätt kan säljas vidare.

– Sen en vecka tillbaka har vi inlett ett samarbete med affärer, restauranger, hotell och andra näringsidkare. Detta för att varna kunderna och uppmana till vaksamhet, säger Göran Holmgren.

Polisen misstänker att det finns ett stort mörkertal då tjuvar i somliga fall lämnar bilen olåst men utan att ha stulit något. Man menar på att det finns somliga som tänker att man ”glömt låsa” men polisen uppmanar till att anmäla.

– Vi vill veta var det sker så vi vet var vi behöver visa närvaro. Men det viktiga är att ta ut värdesaker från bilen och försäkra er om att det är låst.

Gäller det bara Malmö eller alla städer?

– Detta gäller överallt i princip, var det än finns en större parkering eller köpcenter så finns det en risk. Malmö är mer drabbat på grund av storleken men detta finns överallt och sker dygnet runt, säger Göran Holmgren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inbrott i centrala Halmstad – datorer och telefoner saknas

Polisen kommer att åka till platsen.

Magnus Jansson

Kl.07:14, 26 april, 2018

Inbrott i centrala Halmstad – datorer och telefoner saknas
Arkivfoto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

På torsdagsmorgonen upptäckte en kvinna att det varit inbrott i en lokal på Skansgatan i centrala Halmstad. Larmet kom vid 06.20-tiden.

– En kvinna ringde in till oss och det ska tydligen vara i hemtjänstens lokaler. Det saknas flera datorer och telefoner. På vilket sätt inbrottet har gått till är okänt för mig i nuläget, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Polisen kommer att skicka dit en patrull för att eventuellt säkra vissa spår och även bedöma om man behöver göra en mer ingående brottsplatsundersökning. I nuläget finns det ingen misstänkt och det är också okänt exakt när inbrottet ska ha ägt rum.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Planerade avancerad stöldkupp – nu döms han

Stöldkupp mot företag avslöjades. Nu döms en av huvudpersonerna.

Mia Martelleur

Kl.20:57, 25 april, 2018

Planerade avancerad stöldkupp – nu döms han
Foto: Bildbyrån / Pixabay.

En man i 55-årsåldern har dömts vid Halmstad tingsrätt för stöld. Den 1 april 2017 inträffade stölden i Gullbrandstorp, där mannen ses som en av hjärnorna bakom operationen.

Från ett företag i området stals järnskrot till ett värde av minst 20 000 kronor. Flera personer var inblandade i att lasta upp järnbalkar, med hjälp av en hjullastare, på en lastbil, men endast mannen i 55-årsåldern har stått som åtalad.

Mannen själv har nekat till medverkan i stölden och påstår att han har blivit lurad av en annan person som också verkar ha varit en av hjärnorna bakom kuppen. Men tingsrätten anser att mannens förklaring inte stämmer.

”Han har lagt ned mycket tid och möda på ett projekt som han hävdar att han inte vetat någonting om; såsom vart balkarna kom ifrån, vart de skulle eller varför de skulle transporteras”, skriver tingsrätten.

Det är bevisat att den nu dömda mannen vistades på området under stölden och höll vakt vid en vägbom. Han hade också tillgång till nyckeln till hänglåset och kunde låsa upp bommen.

Det är också bevisat att mannen har gjort upp planer innan stölden, samt övertalat personer att hjälpa honom. Som bevisning finns bland annat sms-konversationer som visar att mannen har vetat om stölden innan den inträffade och där han också övertalar bland annat sin son att hjälpa honom med jobbet.

Påföljden för mannen blir villkorlig dom och 50 dagsböter.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ilsken tjur på E6 – stångade bilist

Polisen larmades om en ko på E6 – visade sig att vara tre tjurar.

Dennis Johansson

Kl.16:36, 25 april, 2018

Ilsken tjur på E6 – stångade bilist
Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån/Pexels

Strax efter klockan fyra på tisdagseftermiddagen skickade Trafikverket ut ett meddelande om att en ko befann sig i vägrenen på E6. Istället visade sig det vara tre tjurar som hade rymt från ett stall och en hade tagit sig upp på motorvägen via ett hål i viltstängslet.

– Exakt varifrån djuren har rymt vet jag inte och enligt anmälan så var det i norrgående riktning strax norr om avfart 51 (Falkenberg C) som tjuren hade setts på vägen, säger Emelie Rapp, stationsbefäl på polisen i Falkenberg, till HN.

Polis och skyddsjägare larmades till platsen men eftersom ett av djuren var ilsket fick det avlivas ganska omgående. Ägaren var med på plats.

Efter att första tjuren avlivats tog sig en annan upp på vägen, vände och sprang sedan upp på vägen igen via en avfart. Tjuren ska då först ha sparkat på en bil innan den stångade en bilist som stannade upp för att försöka lugna ner den.

– I de uppgifter jag har står att personen fått rodnad och röda märken på armar, mage och ben. Men jag tror inte att personen behövde avföras med ambulans utan kunde ta sig därifrån själv, säger Emelie Rapp till tidningen.

De två andra tjurarna fick senare också avlivas i samband med händelsen. En polisanmälan upprättades med rubriceringen: ”trafikolycka utan misstanke om brott”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sjukhuset kritiseras efter stökig operation

Operationen var långt ifrån problemfri.

Michael Olsson

Kl.12:18, 25 april, 2018

Sjukhuset kritiseras efter stökig operation
Foto: Arkiv

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, väljer att kritisera Hallands sjukhus i Halmstad för en otillräcklig riskbedömning inför en gallstensoperation.

Kvinnan som opererades hade avvikande anatomi i luftvägarna, men det var något som förbisågs i riskbedömningen. Läkarna klarade inte av syretillförseln vid sövningen och tvingades gå in med en tub i luftstrupen för att rädda kvinnans andning.

IVO väljer inte att kritisera själva galloperationen som senare fullföljdes, trots att den ledde till en blödning i buken som i sin tur krävde en ny operation.

I sin anmälan beskriver kvinnan en besvärlig tillfriskningsperiod efter operationerna då röret i luftstrupen fått sitta kvar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lastbil i olycka – förare förd till sjukhus

(UPPDATERAD 10.45). Räddningstjänsten fick lyfta ut mannen ur lastbilen.

Mia Martelleur

Kl.10:07, 25 april, 2018

Lastbil i olycka – förare förd till sjukhus
FOTO: Emma Uddesson.

En lastbilsolycka har inträffat på Strandgatan i Halmstad. Larmet kom vid 10.00 på onsdagen. Räddningstjänst och ambulans ryckte ut.

– En lastbil hade gjort en kraftig inbromsning och då skedde en förskjutning av lasten som tryckte på förarhytten. Det gjorde att föraren fick ont i ryggen, säger Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten.

När räddningstjänsten kom fram satt fortfarande föraren i hytten.

– Jag vet inte exakt hur det har gått till men man har tagit ut honom på ett lugnt och säker sätt, säger Peter Karlborg.

Föraren lastades in i ambulansen och räddningstjänsten lämnade platsen. Skadeläget är okänt.

Under räddningsarbetet stängdes vägen av för trafik men ska nu åter vara öppen.

– Lastbilen kvar och ska förflyttas av polis och bärgare, säger Peter Karlborg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng