Halmstads okända proffs: ”En helt annan spelare nu”

Norgeproffset om tiden efter HBK:

Mattias Olsson

Kl.15:50, 26 november, 2017

Halmstads okända proffs: ”En helt annan spelare nu”
Joakim Wrele i mitten, när han skriver på för Hödd. Foto: IL Hödd

Fotbollsspelaren Joakim Wrele spelade i början av sin fotbollskarriär i Halmstadklubbar. 2013 lämnade han dock Halmstads BK för ett äventyr utomlands. Med undantag av en kortare period, har Joakim Wrele sedan dess varit utlandsproffs i fotboll. 24Halmstad ringde upp honom för att ta ett snack om livet som utlandsproffs.

Hur är läget?
– Jodå, det är fint. Jag är mitt uppe i lite flyttkaos, då jag ska flytta tillbaka till min tidigare klubb IL Hödd. Så just nu är det mycket med flytten, och det är lite halvt stressigt.

Just Hödd är en av tre klubbar som Joakim Wrele spelat i sedan han lämnade tryggheten i Halmstad. De andra klubbarna är IA Akranes och Levanger FK.

– När jag lämnade HBK 2013 gick jag på lån då jag ville ha kontinuerlig speltid och tog chansen att gå till Akranes. Det var en väldigt spännande upplevelse som var mycket lärorik. Framförallt kanske allt runt omkring fotollen, då jag fick ta hand om mig själv och var så långt hemifrån, säger Joakim Wrele.

När lånet på Island var slut ville Wrele fortsatt ha mer speltid än den som gavs i HBK och 2014 gick flytten till Norge och Hödd. Då låg laget i den norska motsvarigheten till Superettan.

När Wrele nu återvänder till klubben (officiellt blir han en Hödd–spelare igen i januari), efter ett år där han spelade tillsammans med sin bror Andreas i Levanger, ligger Hödd nu en division längre ner i systemet.

– Det var ett svårt beslut att ta eftersom laget nu låg en division lägre, så det blev en massa funderande där. Min käresta kommer från området så det spelade också in lite, och till slut kändes det rätt att försöka hjälpa klubben tillbaka. Jag trivdes väldigt bra i Hödd förra gången och hade tre fantastiska år här. Jag hade en central roll i laget, och hade skaffat mig många vänner, säger Wrele och fortsätter:

– Klubben har dessutom en bra organisation vilket är viktigt för framtiden. Jag vill inte vara på den här nivån som vi är på nu men eftersom jag trivdes så bra här förra gången så vill jag ju hjälpa dem tillbaka.

Hur skiljer sig norsk fotboll mot svensk?
– Skillnaden är väl att det är mer fysiskt i Norge, och mer spel på kontring. Jag skulle nog säga att det är mer Hawaii fotboll här i Norge, och inte lika strukturerat som i Sverige. Norge är mer pang på.

Hur mycket har du ändrats som fotbollsspelare sedan du lämnade HBK?
– Jag tycker att jag har ändrats väldigt mycket. Jag har haft duktiga tränare och utvecklats mycket i min roll som mittfältare. Jag har utvecklat mitt passningsspel och min orientering på planen. De små tingen som behövs för att vara mittfältare. Jag är absolut en bättre spelare nu, och jag är en helt annan spelare än jag var i Halmstad.

Har det varit aktuellt med en återkomst vid något tillfälle?
– Det var lite aktuellt efter säsongen 2015, då satt jag på ett utgående kontrakt och hade ett snack med HBK:s dåvarande tränare Janne Jönsson. Då var jag lite sugen. Men det är inte ett måste att komma tillbaka till HBK, men visst finns det ett sug att komma tillbaka också.

Är det något annat land som lockar?
– Jag är öppen för allt. Ska jag lämna norden så vore det trevligast med ett varmare land. Men nu har jag en käresta som jag trivs väldigt gott med, så jag har egentligen inga planer på att flytta alls, säger Joakim Wrele.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK - Trelleborgs FF

HBK:s tre stjärnor – han var bäst

De presterade bäst i förlustmatchen mot Trelleborg.

Viktor Andersson

Kl.15:38, 17 mars, 2018

HBK:s tre stjärnor – han var bäst
Foto: Bildbyrån.

Halmstads BK stod för en bra insats mot den allsvenska nykomlingen Trelleborgs FF på hemmaplan.

Länge och väl hade laget 1-1, men Deniz Hümmet rullade in 2-1 bakom Malkolm Nilsson på stopptid och bortalaget vann med 2-1.

LÄS MER: HBK:s tre stjärnor – han var bäst

Många spelade bra i HBK men här är de jag ansåg stack ut mest:

3 stjärna, Dida Rashidi. Innermittfältaren löpte över stora ytor, var stabil defensivt och kvick offensivt.

2 stjärnor, Kosuke Kinoshita. Anfallaren visade upp bra energi, rörde sig över stora ytor och skapade farligheter. Kan bli en viktig pusselbit för HBK i år.

1 Stjärnor, Thomas Boakye. Pigg matchen igenom. Utmanade, kom förbi och var ett ständigt hot mot Trelleborgs-försvaret. Stod också för assisten till Johan Oremos mål.

 

FaktaTräningsmatch
Halmstads BK - Trelleborgs BK: 1-2 (0-1)
Mål HBK: Johan Oremo

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK - Trelleborgs FF

Oremos succéinhopp hjälpte inte – HBK föll i sista minuten-drama

Trelleborgs två skott avgjorde. "I det stora hela är vi det bättre laget".

Viktor Andersson

Kl.15:04, 17 mars, 2018

Oremos succéinhopp hjälpte inte – HBK föll i sista minuten-drama
Johan Oremo. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN.

En överlag pigg Thomas Boakye fick bollen serverad av Johan Oremo, som fortsatte sin löpning in i boxen, Boakye spelade in direkt och Oremo tryckte dit den direkt.

Ett mål av en spelare som vet hur man gör mål och ett riktigt succéinhopp av den rutinerade Oremo.

Det skedde i den andra halvleken efter att Oremo bytts in mot Tryggvi Haraldssson.

Målel betydde 1-1 efter att Trelleborg gjort mål 1-0, tidigt i den första halvlek. Målet inprickat av Trelleborgs-nyförvärvet Óttar Magnús Karlsson.

– Vi var inte vakna i början, det  brinner inte tillräckligt i skallen på oss. Vi behöver mer variation i andra halvlek, säger Halmstads tränare Igor Krulj i Hallandspostens livesändning i paus.

Det fick han. Efter målet var Halmstad det klart bättre laget mot den allsvenska nykomlingen Trelleborg – men trots det skulle Trelleborg gå vinnande ur träningsmatchen.

På tilläggstid rann ett annat TFF-nyförvärv, Deniz Hümmet igenom HBK-försvaret, väntade ut Malkolm Nilsson, rundade honom och placerade in avgörande 2-1 i ett kylslaget Halmstad.

Halmstads tränare Igor Krulj var nöjd med lagets andra halvlek.

– Ser man till det stora hela är vi bättre laget. Framförallt blev det mer kontrollerat och vi kom runt mer på kanterna, säger Igor Krulj i HP:s livesändning, och fortsätter.

– Sen gäller det att sätta chanserna och att vinna, men jag tror de var inne i straffområdet två gånger och gjorde två mål, avslutar Krulj.

I den första halvleken klev anfallaren Gabriel Gudmundsson av med en misstänkt höftskada, men enligt Krulj ska det inte vara någon större fara.

– Vi vet inte ännu, han fick en smäll på en mjuk del men det ska inte vara värre än så.

 

FaktaTräningsmatch
Halmstads BK - Trelleborgs BK: 1-2 (0-1)
Mål HBK: Johan Oremo

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skrällen: Tidigare HBK-mittbacken klar för konkurrent

Förhandlade med Halmstads BK in i det sista – har skrivit på för annan klubb.

André Eriksson

Kl.14:41, 9 mars, 2018

Skrällen: Tidigare HBK-mittbacken klar för konkurrent
Marcus Johansson. Foto: Bildbyrån

Mittbacken Marcus Johansson, 24, var en av få spelare som gjorde det bra i fjolårets upplaga av Halmstads BK som åkte ner i superettan.

Efter säsongen gick kontraktet ut och sedan dess har det spekulerats flitigt om spelarens framtid.

Enligt HBK har förhandlingar om ett nytt kontrakt pågått in i det sista – men nu står det definitivt klart att Marcus Johansson fortsätter sin spelarkarriär någon annanstans.

Jönköpings-Posten rapporterar att mittbacken har skrivit på för superettankonkurrenten Jönköpings Södra.

J-Södras tränare Jörgen Wålemark berättar att han först trodde att Johansson skulle gå bli utlandsproffs, men så blev det inte.

– Vi är tacksamma att han blev kvar och att han nu är hos oss. Kontraktet är i första hand skrivet fram till sommaruppehållet, med möjlighet till förlängning om det känns rätt för båda parter, säger Jörgen Wålemark till Jönköpings-Posten.

Johansson kan göra debut redan i morgon (lördag) mot Kalmar FF.

– Han kommer inte att starta men tanken är att han ska få göra sin debut, säger Södratränaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

AIK – Halmstads BK

HBK utslaget – föll mot AIK

Förlorade "gruppfinalen" mot storklubben.

André Eriksson

Kl.16:54, 4 mars, 2018

HBK utslaget – föll mot AIK
Halmstads BK föll mot AIK. Foto: Bildbyrån

Efter fyra poäng på de inledande två gruppspelsmatcherna för Halmstads BK var det dags för gruppfinal inför 7 828 åskådare på Tele2 Arena i Stockholm.

Förutsättningarna var klara: HBK var tvungna att besegra ettan AIK för att vinna gruppen och därmed gå vidare till kvartsfinal.

LÄS MER: Storkross av HBK – efter läckra frisparksmålet

Halmstads BK stred tappert mot storklubben – men till slut föll laget med 3–1 utan någon större dramatik. En hedersam förlust där Pontus Silfwer, som stod för den vackra frisparken senast, gjorde mål igen, denna gången på straff.

Därmed slutade HBK på en andraplats i gruppen.

 

FaktaSvenska cupen
AIK–Halmstads BK 3–1 (1–0)
Målen: 1–0 (6) Tarik Elyounoussi (straff), 1–1 (61) Pontus Silfwer (straff) , 2–1 (68) Kristoffer Olsson, 3–1 (88) Rasmus Lindkvist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK-talang till landslaget

Kallad till årliga landslagslägret på Bosön.

André Eriksson

Kl.14:54, 2 mars, 2018

HBK-talang till landslaget
Jacob Olsson. Foto: Bildbyrån

Mellan den 19-22 mars hålls P18-landslagets årliga träningsläger på Bosön. Nu har förbundskaptenen Viktor Eriksson tagit ut de 66 spelarna som ska vara med på samlingen.

Bland dem finns en spelare från Halmstads BK representerad. Det rör sig om högerbacken Jacob Olsson.

Hela truppen hittar ni här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng