KD: ”Vi vill införa fri parkering i Halmstad”

Henrik Östlund och Kristdemokraterna vill införa fri parkering i Halmstad city. Anledningen är att man vill värna om näringslivet i centrum.

Johan Olsson

Kl.18:58, 23 november, 2017

KD: ”Vi vill införa fri parkering i Halmstad”
Foto: Johan Olsson

Med mindre än ett år kvar till val slår Kristdemokraterna, med viceordförande  Henrik Östlund i spetsen, på stora trumman. De vill införa gratis parkering i form av P-skiva i Halmstad City, en fråga man drivit i två år.

– Jag har själv varit på möte med fastighetsägarna och näringsidkarna, det vill säga butikerna, i Halmstad City. Och det som kommer upp på mötena är två saker, det är hyrorna och det är parkering. För några år sedan gjordes ett försök med fri parkering mellan klockan nio och tolv på lördagarna, men vem är i stan då?

Östlund menar att det är svårt att behålla butikerna i city, när köpcentrum som Flygstaden och Hallarna erbjuder ett stort utbud av shopping, och framför allt gratis parkering.

– Jag har inget emot varken Flygstaden eller Hallarna då de skapar mycket arbetstillfällen och lockar besökare till vår stad. Men för mig blir det konstigt att man tar en parkeringsavgift i stan men inte vid våra köpcentrum. Det blir även en rättvisefråga kan jag tycka. Är det rättvist att andra inte tar parkeringsavgift, men här inne i centrum måste man betala? Det måste ju vara konkurrens på lika villkor.

Det ska inte röra sig om ”spiken i kistan” för näringslivet i city, menar Östlund, som istället menar att Halmstads stadskärna är full av liv och med många spännande utmaningar.

– Men vad händer med city när företag efter företag väljer att etablera sig, exempelvis ute på Hallarna? För Halmstadbon och den som besöker city blir det ofta minsta motståndets lag.

Rent konkret, vad är det ni vill åstadkomma?
– Vi vill införa fri parkering i Halmstad på de parkeringsplatser som är på kommunens mark, som kommunen styr över. Kan kommunen tillhandahålla mark utanför Halmstad, för köpcentrum som har privata ägare så borde man kunna ha samma sak i Halmstad city.

Hur tänker ni lösa det rent praktiskt?
– Först och främst så måste vi ha förtroende i frågan och det måste till en demokratisk process genom kommunen. Sen steg två är ju för tjänstemännen att utreda frågan och se efter hur det är möjligt och var det är möjligt genomföra det.

Med P-skivan kan man styra hur lång period man som det är gratis parkering, menar Östlund. Tanken är att de populäraste platserna ska ha en kortare tid än de som är en bit ifrån de mest centrala delarna.

– Det handlar ju också om att få till en rotation på platserna, så att man inte får en bil som tar upp en plats mitt i centrala Halmstad hela dagen. Det är ju dessutom väldigt dyrt.

Frågan är än så länge bara något som Kristdemokraterna som parti är överens om internt och har som ett av sina vallöften till nästa års val.

Även om det är dyrt med parkering så genererar det ju trots allt intäkter till kommunen, så hur ska detta finansieras?
– Man kan ju säga så här, att om vi inte längre har någon som puls i city, inga butiker och inga företag, så har vi ingen som parkerar. Då får vi ändå inte in några intäkter från parkeringen. Men hur det ska finansieras får komma i steg två, först och främst måste vi få väljarnas förtroende. En idé kan ju dock kanske vara att höja avgiften för felparkeringar.

– Jag vill se det mer som en investering än en kostnad. Det är trots allt kommunens mark och kommunen har ett ansvar att ha ett levande city.

Enligt Östlund är det dock inte bara besökarna i Halmstad city som råkar ut för parkeringsavgiften utan även de närmare 10 000 personer som det är beräknat arbetar i centrala Halmstad.

– I den röda parkeringszonen i Halmstad kostar det 540 kronor i veckan att parkera bilen. Det är inte klokt att den som arbetar i staden ska behöva betala över 2000 kronor i månaden för parkering. Sen får vi se hur vi löser det. Det kanske kan bli något slags kort eller en särskild P-skiva.

Östlund har som sagt drivit frågan i flera år och skrivit flera insändare. Bland annat menar han exempelvis att ett bilfritt city, bara är en önskedröm.

– Det är klart det är bättre för miljön, men med tanke på hur många personer och familjer som måste lämna på dagis, eller som bara bor i ytterområden så är det en utopi att alla ska ta sig till stan med buss och cykel i en kommun med 100 000 invånare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon är näste kommunråd att lämna sin post

Har suttit tre mandatperioder - lämnar efter årsskiftet.

Johan Olsson

Kl.12:04, 11 oktober, 2017

Hon är näste kommunråd att lämna sin post
Foto: Pressbild/Wikimedia

Under onsdagen tillkännagavs att Liberalernas kommunråd Suzanne Åkerlund lämnar sin post vid årsskiftet. Förutom sin plats som kommunråd och ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen så kommer hon bland annat även att lämna sina uppdrag som ordförande för både handikapprådet.

– Efter snart tre mandatperioder känns det självklart att stiga åt sidan, nu behövs det nya krafter för att driva utvecklingen framåt i kommunen. För att en efterträdare ska ha möjlighet att etablera sig i miljön som heltidspolitiker innan valet i september så är det bra att lämna nu, säger Suzanne Åkerlund (L).

Åkerlund blir nu det femte av sex kommunråd som meddelat att de lämnar sin post.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mångåriga kommunrådet lämnar sin post

Ställer inte upp i nästa val.

Johan Olsson

Kl.11:58, 22 september, 2017

Mångåriga kommunrådet lämnar sin post
Foto: Wikimedia

I nästan 25 år och tre mandatperioder har Anders Rosén varit socialdemokratiskt kommunråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Nu meddelar han dock att han inte kommer att ställa upp för omval och lämnar därför politiken, det rapporterar P4 Halland.

– Nu vill jag ge tillbaka till partiet, säger Anders Rosén och syftar på att han tänker vara mentor och rådgivare åt yngre och nya företrädare för Socialdemokraterna,

Rosén blir nu det fjärde av sex kommunråd som redan slutat eller som slutar i samband med nästa val.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Anna Kinberg Batra avgår

Under fredagsmorgonen kallade Moderaternas partiledare till pressträff och avslöjade sitt beslut.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:38, 25 augusti, 2017

Anna Kinberg Batra avgår
Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrΌn

Det var under en pressträff på fredagsmorgonen som den moderata ledaren berättade att hon beslutat att lämna sin post.

– Jag är stolt över förtroendet jag fick att vara partiledare och bli Moderaternas första kvinnliga partiledare, säger Anna Kinberg Batra efter beskedet.

Partiledaren berättar att beslutet togs i går kväll och att det beror på att hon inte längre känner att hon får de förutsättningar som krävs från partiet för att fullfölja det uppdrag hon tagit på sig.

– Jag har inte ångrat en dag att jag tog den här uppgiften. Men när det inte finns förutsättningar att lösa min uppgift, och allt handlar om annat än vår politik, då går det inte att lösa, säger Kinberg Batra under presskonferensen.

Under torsdagen ställde sig förbund efter förbund bakom kravet på Kindberg Batras avgång och innan presskonferensen stod 11 av partiets 22 länsförbund bakom kravet. Vid 9.30 på fredagen anordnades pressträffen på Moderaternas kansli med avsikten att Anna Kinberg Batra skulle prata om läget i Moderaterna och partiledaren meddelade sin avgång.

Någon självklar efterträdare finns inte i nuläget, och Kinberg Batra själv vill inte kommentera om någon särskild borde efterträda henne. En extrainsatt stämma kommer hållas senare i höst och fram till dess kommer Kinberg Batra vara partiledare.

FaktaLänsförbund som vill att Anna Kinberg Batra avgår 

 • Stockholms län

 • Uppsala

 • Dalarna

 • Västerbotten

 • Gotland, Örebro

 • Västernorrland

 • Södermanland

 • Östergötland

 • Jämtland

 • Stockholms stad


Länsförbund som har gett henne sitt stöd

 • Blekinge

 • Gävleborg

 • Halland

 • Kalmar

 • Norrbotten

 • Skåne

 • Värmland

 • Västmanland

 • Västra Götaland

 • Jönköping


Länsförbund som inte tagit ställning än

 • Kronoberg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Alliansen vill avsätta tre ministrar efter skandalen: ”De ska avgå”

Under onsdagsmorgonen meddelade Alliansen att de lämnat in en misstroendeförklaring mot inrikesministern Anders Ygeman, försvarsministern Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. "Ett historiskt haveri" menar Centerledaren Annie Lööf.

Gabriel Almlöf

Kl.09:47, 26 juli, 2017

Alliansen vill avsätta tre ministrar efter skandalen: ”De ska avgå”
Foto: Commons

Under onsdagsmorgonen kallade Allianspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna till en gemensam presskonferens. Inför den samlade pressen meddelade partierna att man lämnar in en misstroendeförklaring mot tre socialdemokratiska ministrar. Det rör sig om inrikesministern Anders Ygeman, försvarsministern Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. 

Bakgrunden är den skandal som briserat den senaste tiden där Transportstyrelsen inte följt lagarna kring IT-säkerhet. Bristen har inneburit att hela det se det svenska militära fordonsprogrammet lämnades över till utländska tekniker som inte säkerhetsprövats. Även det svenska registret över körkort och information om hamnar, broar, tunnelbana och vägar har hamnat i händerna på utländsk personal som inte säkerhetsprövats. Någon som ses som en stor säkerhetsrisk för Sveriges trygghet menar Alliansen.

Det är ett historiskt unikt haveri på Transportstyrelsen. De har gått emot befintlig lagstiftning och det har funnits en risk att främmande nationer kan få information. Samtidigt är det uppenbart att de tre statsråden inte har gjort tillräckliga åtgärder. De har inte redogjort för problem som kan ha hotat Sveriges säkerhet, sa Centerpartiets ledare Annie Lööf på pressträffen.

– Det som förvånar oss mest är att det saknar politisk ansvarstagande. Vi har efter mötena i Riksdagen gjort en samlad bedömning, och kommit fram till att vi vill väckte misstroende mot de tre ansvariga ministrarna i säkerhetskrisen, sa moderatledaren Anna Kinberg Batra.

På frågan vad som krävs för att åtgärda problemen hade Anna Kinberg Batra ett tydligt svar på tal.

– De ska avgå.

Omröstningen i Riksdagen kan ske redan under sommaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stäng