Butikerna inför Black Friday: ”Förbereder oss på kaos”

Så skiljer sig satsningarna:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.20:01, 23 november, 2017

Butikerna inför Black Friday: ”Förbereder oss på kaos”
Foto: Mattias Olsson

Under fredagen är det den stora readagen Black Friday. 24Halmstad tog en rundvandring bland några av butikerna i city för att se hur de förbereder sig.

Några som satsar rejält är Aim´n som nyligen blev utsedda till årets butik.

– Det blir väldigt spännande att se, men vi förväntar oss folkfest här i stan. Vi kommer att ha rabatter och extra personal, säger den vikarierande butikschefen Ida Nyberg.

Ida Nyberg. Foto: Johan Olsson.

Ida Nyberg. Foto: Johan Olsson.

Det låter som om det kan bli fullt upp?
– Jag vågar knappt tänka på det. Vi förbereder oss på kaos, och det finns en chans att det blir det. Den stora nervositeten är att lagret inte ska räcka så att inte kunderna får det de vill ha.

Får du jobba extra länge i kväll med alla förberedelser?
Ha ha, ja. Jag är glad om jag går hem innan midnatt.

Men de positiva känslorna är starkare än de negativa.

– Jag tycker det är jättekul när det händer någonting utöver det vanliga, men också en press. Vi ser det som en rolig händelse. Och vi hoppas att alla ska bli riktigt nöjda med det vi erbjuder, säger Ida Nyberg.

På Tinizimara räknar man med mycket folk, och man satsar mer än bara på fredagen.

Synnöve Ullberg. Foto: Mattias Olsson

Synnöve Ullberg. Foto: Mattias Olsson

– Mycket folk väntar vi oss. Sedan kör vi en Black Weekend över fredag och lördag. Vi har tagit in extra personal så att vi ska vara redo. Men det blir bara roligt eftersom alla kunder är glada. Det är en rolig dag på jobbet. Vi ser det här som startskottet på julhandeln, säger Synnöve Ullberg.

På Scali har man redan tjuvstartat.

Mattias Dongas. Foto: Mattias Olsson

Mattias Dongas. Foto: Mattias Olsson

– Vi drog igång nu under torsdagen, men vi pumpar ju på i morgon och kör torsdag, fredag och lördag. Det fanns funderingar på om vi skulle köra söndagen också men så blir det inte.

Kan man känna en press att vara med bara för att alla andra är det?
– Som en liten privat butik så blir det att man följer kedjorna. Man får helt enkelt bara hänga med på det. Oftast märker man en liten nedgång dagarna innan Black Friday, innan det då blir en uppgång, säger Mattias Dongas.

På Rock Style har man tagit det än längre.

Anna Lundholm. Foto: Mattias Olsson.

Anna Lundholm. Foto: Mattias Olsson.

– Vi har faktiskt redan tjuvstartat och började Black Week som vi kallar det, och kör tisdag till lördag, säger Anna Lundholm, butiksägare på Rock Style.

Det är dock inte alla butiker som satsar på Black Friday. På Köpmansgården görs inga särskilda satsningar.

Johanna Blomfeldt. Foto: Mattias Olsson.

Johanna Blomfeldt. Foto: Mattias Olsson.

– Vi har inga speciella erbjudanden för just Black Friday. Kunden ska känna att man alltid betalar lika mycket för sina varor, säger Johanna Blomfeldt på Köpmansgården.

Känns det skönt att slippa den hets och press många av de andra butikerna kanske känner nu?
– Det gör det. Vi känner oss bekväma med de små erbjudanden som vi har dagligen. Vi vill inte att kunden ska behöva komma dagen efter och så är priset höjt eller sänkt, säger Johanna Blomfeldt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jätteprojektet skjuts upp – kommun drar sig ur

Interna meningsskiljaktigheter bakom beslutet.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.21:53, 14 december, 2017

Jätteprojektet skjuts upp – kommun drar sig ur
Foto: Arkiv

Markaryds kommun kommer på sikt att dra sig ur jätteprojektet ”Halmstad som regional tillväxtmotor” och tar dessutom time out med omedelbar verkan, det rapporterar HP.

– Projektet innebar att Halmstad skulle vara motorn i en nyskapad region. För vår del var huvudsaken att få persontrafik på järnvägen, säger Markaryds kommunchef Svante Melander.

Nu vill dock både Halmstad och Laholms kommer avvakta med att starta upp persontrafiken tills dess att man kunnat bygga mötesspår på sträckan mellan Markaryd och Halmstad, samt hunnit bygga om Halmstad central.

– Det innebär att allt blir skjutet många år i framtiden, och för vår del blir det mindre intressant att lägga resurser på, säger Melander.

Istället hade man velat se en tillfällig lösning där tåg skulle ha avgått varannan timme mellan sträckorna i väntan utbyggnaden. Enligt Trafikverket hade sträckan kunnat trafikeras med hjälp av Öresundståg. Detta var dock något som Halmstads kommunstyrelseordförande Carl Fredrik Graf motsatte sig, eftersom detta hade inneburit att Öresundstågen inte längre hade stannat i Laholm.

Beslutet att dra sig ur projektet ska dock inte röra sig om något försök till att pressa Halmstads och Laholms kommuner till handling, det säger Svante Melander.

– Vi tror inte heller att det kommer påverka projektet. Nu blir de sex kommuner i stället för sju. Vi meddelar bara att det för vår del inte är ett prioriterat ärende längre och att vi som kommun i stället har andra saker att fokusera på.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halland bäst i landet – Halmstad går emot trenden

Analytikern: "Framtiden är mycket ljus".

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.21:03, 14 december, 2017

Halland bäst i landet – Halmstad går emot trenden
Foton: Arbetsförmedlingen

Under torsdagen kom arbetsförmedlingens siffror över arbetslösheten i november månad.

Det är mycket positiva siffror för Hallands län. Länet har nämligen den lägsta arbetslösheten i hela landet. I november var 5080 personer öppet arbetslösa i Halland. En minskning med närmare 500 personer jämfört med hur det såg ut under september månad 2016. I november var det 6,1 procent av hallänningarna  som var inskrivna som arbetslösa.

– Det finns flera olika anledningar till att det ser så bra ut. Dels att vi pendlar, då får vi en större arbetsyta än länet ger. Närheten till Göteborg gör att många pendlar dit från både Kungsbacka och Varberg, säger Peter Nofors, arbetsmarknadsanalytiker, till 24Halmstad.

– Förutom att vi pendlar så har vi i Halland även ett bra fungerande näringsliv. Vi är ett litet behändigt län med bra samarbete mellan myndigheter och företag. Sedan är vi inne i en positiv spiral, med många som vill flytta hit. vilket ökar produktionen. Vi är ett framgångsrikt län vilket som jag sade skapar en positiv spiral. De som flyttar hit har också ofta ganska gott om pengar vilket leder till att vi behöver mer personer inom restauranger och transportbranschen, säger Nofors.

Hur ser det ut specifikt i Halmstad?
– Där är det högre arbetslöshet. Hylte har högst arbetslöshet i länet, men sedan kommer Halmstad. Halmstad har förvånansvärt hög arbetslös. Man ligger ungefär 1 procent högre än rikssnittet.

Arbetslösheten i Halmstad låg i november på 8,3 procent.

Varför är det så?
– Det är 10 000 kronors frågan det. Det finns inte en enkel orsak, men stora residensstäder har generellt sett högre arbetslöshet. Eftersom de är centralorter flyttar många dit men alla kanske inte har jobb. Sedan har vi förlorat en del industrier under de senaste åren. Det finns inte tillräckligt med företag som kan anställa, det är en del av det. Sedan är det lite brist på mark också. Men det finns som sagt många olika orsaker.

Om vi går tillbaka till Halland som helhet. Hur jobbar ni på arbetsförmedlingen för att få till de här siffrorna?
– Det hade ju varit kul att säga att det bara hade varit arbetsförmedlingens förtjänst. Men vi försöker så gott vi kan. Läget bland de inrikesfödda ser ju väldigt bra ut, och vad gäller de utrikesfödda så har vi lite fler åtgärder nu. Men sedan kan vi jobba hur hårt som helst, det gäller också att näringslivet kan anställa.

Några särskilda åtgärder för Halmstad gör dock inte på arbetsförmedlingen.

– Vi gör inget unikt för Halmstad, utan vi gör motsvarande saker som på andra ställen, säger Peter Nofors.

Hur ser det ut i framtiden?
– Framtiden ser mycket ljus ut. Vi ser att arbetslösheten sjunker. Och vi ser att den kommer att sjunka även i Halmstad. Det räknar vi med. Under 2018 räknar vi med att det kommer att anställas 2000 personer i länet, och då Halmstad har en tredjedel av länets invånare så är det också rimligt att tro att en tredjedel av de 2000 kommer att anställas i Halmstad. I Halmstad finns möjligheter och vi räknar med att arbetslösheten sjunker under 2018. Särskilt i Halmstad och Hylte.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En person till sjukhus efter olycka

Strax före halv nio inträffade olyckan. 

Mia Martelleur

Kl.20:35, 14 december, 2017

En person till sjukhus efter olycka
Foto: Casper Johansson.

Två personbilar har krockat på Sofiebergsvägen under torsdagskvällen. Enligt polisen har olyckan inträffat i höjd med Sofiebergsskolan.

Räddningstjänsten rapporterar vid 21.15 att en person förts till sjukhus för kontroll. Det är i nuläget okänt om bilarna behövt bärning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstadsbo åkte fast för dopningsbrott

Stoppades av polis vid flera tillfällen.

Mia Martelleur

Kl.18:27, 14 december, 2017

Halmstadsbo åkte fast för dopningsbrott
Foto: Casper Johansson.

En man i 25-årsåldern döms för narkotikabrott, tre fall av ringa narkotikabrott samt ringa dopningsbrott. Mannen blev den 25 mars påkommen med 26 tabletter samt en ampull innehållande dopningsmedel.  Vid samma tillfälle hade han på sig tre narkotikaklassade tabletter.

Den 4 april blev mannen åter ertappad. Denna gång hade han på sig 1,18 gram cannabis och var samtidigt påverkad av amfetamin.

Halmstadsbon har även åkt fast den 28 juli för att olovligen ha innehaft 21,71 gram amfetamin, 0,37 gram cannabisharts samt 0,09 gram kokain. Då befann mannen sig i Emmaboda.

Mannens påföljd för brotten blir skyddstillsyn.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Central lokal utsatt för inbrott

Väktare upptäckte brottet.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.14:10, 14 december, 2017

Central lokal utsatt för inbrott
Foto: Arkiv

Natten mot torsdag utsattes en förmedlingsfirma på Klammerdammsgatan för inbrott. Väktare konstaterade brottet vid 02:30-tiden.

Det finns inga spår efter någon misstänkt. En dator saknas i lokalen. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng