Storstjärnan: ”En dröm kvar”

Så nära är han ny klubb:

Mattias Olsson

Kl.16:00, 19 november, 2017

Storstjärnan: ”En dröm kvar”
Foto: Robert Boman / Bildbyrån

Han har varit utlandsproffs i 15 år och firat stora triumfer som ligatitlar, Champions League seger, och blivit utsedd till mest värdefulle spelare i just Champions League vid två tillfällen. Men just nu är Marcus Nilsson hemma i Halmstad igen.

– Det känns bra. Jag njuter av att vara hemma och umgås med vänner och familj, säger Nilsson till 24Halmstad.

Egentligen skulle Marcus Nilsson ha varit i Ryssland och spelat för proffsklubben Zenit St Petersburg, men för lite drygt en månad sedan fick Nilsson sparken från klubben efter att klubben påstod att han var så allvarligt skadad att han inte skulle kunna spela på tre månader. Problemet var bara att Nilsson inte var skadad.

Vad hände egentligen i Ryssland?
– Jag vet inte riktigt. De påstod att jag var skadad och inte kunde spela på tre månader och valde att bryta kontraktet.

Du hade ingen skada alls?
– Jag hade en liten inflammation i en knäsena. Och den var borta efter två dagars vila, så det var verkligen inga tre månader. Jag fick ingen förklaring till varför de sparkade mig. Det var jättekonstigt då det var så tidigt in på säsongen också. Jag hade inte spelat dåligt i början heller utan hade blivit utsedd till bästa spelare under matcher på försäsongen. Så det var märkligt. Det ligger något icke sportsligt bakom tror jag.

Nu är han alltså tillbaka hemma i Halmstad och tränar med Hylte/Halmstad.

– Jag tränar med Hylte/Halmstad och så kör jag hårt på gymmet, så jag tränar nästan lika mycket som om jag vore utomlands och så hinner jag ändå med att träffa familj och vänner. Jag har ett permanent boende i Halmstad sedan i oktober, så det finns mycket att göra ändå.

Hur ser det ut med framtida spel, har du gjort klart med någon klubb?
– Där är det fortfarande ingenting, och jag är inte superstressad över det. Min agent håller ögonen öppna så får vi se vad som händer. Jag har inte satt någon tidsgräns för när jag måste ha en klubb. Jag är nöjd med tillvaron. Det är första gången sedan 2001 som jag är hemma just på hösten.

Hylte/Halmstad då?
– 
Just nu känner jag mig inte så sugen att till exempel åka till Tierp och spela en söndag, men det kanske kommer ett sug av att spela matcher också, men just nu trivs jag bra som det är.

Ska det bli spel utomlands så måste det komma något som verkligen intresserar.

– Utomlands är fortfarande målet ja. Men inte till vad som helst. Det måste vara attraktivt. Jag kunde redan haft ett lag om jag velat, men ska jag ut så ska det vara bra, säger Marcus Nilsson.

En svårighet för ett proffs som redan vunnit det mesta, är att hitta ett lag i en kvalitativ liga, men där även landet passar bra att bo i.

– Ja, precis. Det är ett dilemma. Av de länder jag varit proffs i så trivdes jag bäst i Grekland och kanske Frankrike utanför volleybollen, men ligan i Ryssland är en av de starkaste. Så det är svårt att hitta ett ställe där man får allt.

Ställer du högre krav på livet utanför nu när du är lite äldre?
– Så är det nog. När jag var yngre så sket jag i var jag bodde. Då ville jag egentligen bo i en idrottshall och spela volleyboll 24 timmar om dygnet, så lite har det förändrats.

150531 Sveriges Marcus Nilsson jublar under Volleyboll matchen i Em-kvalet mellan Sverige och Estland den 31 maj 2015 i Halmstad. Foto: Robert Boman / BILDBYRN / Cop 160

Foto: Robert Boman / Bildbyrån

Under sin långa karriär har Nilsson hunnit vara proffs i 7 olika länder. Italien, Grekland, Frankrike, Kuwait, Ryssland, Polen och Turkiet. Det råder dock ingen tvekan om vilken titel han är mest stolt över i karriären.

– Vinsten i Champions League 2013 smäller helt klart högst rent sportsligt. Det var en mäktig och svårslagen känsla, säger han.

Inte blev det sämre av att Marcus Nilsson dessutom (för andra gången) blev utsedd till den mest värdefulla spelaren i hela Champions League.

– Att vinna Champions League och dessutom bli MVP är det högsta som går att få till inom klubbvolleyboll.

Har du några drömmar kvar att uppnå?
– Med klubblag känns det som om jag gjort allt, så det skulle vara ett slutspel med landslaget då. Det ser ganska ljust ut så till vida att man gjort om systemet för EM så att det är 24 lag med framöver istället för 16 som det var tidigare. Sverige är rankade 21:a i Europa, så rent statistiskt borde vi kunna ta oss dit.

Du fyllde nyligen 35 och EM går 2019, är du med då?
– Ingen aning. Numera tar jag en dag i taget så får vi se vad som händer.

Men den paus du får nu kanske kan förlänga karriären lite?
– Varför inte. Det är inte omöjligt, säger Marcus Nilsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK–talangen om landslagssuccén: ”Försöker göra mitt bästa”

Målvaktstalangen höll nollan i samtliga matcher när Sverige gick till EM.

Mattias Olsson

Kl.21:43, 19 mars, 2018

HBK–talangen om landslagssuccén: ”Försöker göra mitt bästa”
Foto: Mattias Olsson.

HBK:s talangfulle målvakt Simon Andersson stod för rakt igenom starka insatser när det svenska P17–landslaget kvalificerade sig till EM i England i maj. I det avgörande kvalet stod Andersson alla tre matcher (mot Kroatien, Belgien och Cypern), och höll nollan i samtliga. En seger och två oavgjorda gjorde att Sverige kvalificerade sig för mästerskapet.

– Det kan alltid bli bättre, men det är bra att hålla nollan i tre matcher, jag är nöjd, säger Simon Andersson till 24Halmstad.

– Jag försöker göra mitt bästa hela tiden, och vi är ett bra lag tillsammans. De hjälper mig att göra min grej bra, och jag hjälper dem att kunna göra sin grej bra, säger han.

Var det någon av de tre matcherna där du var extra bra?
– Jag är nöjd med alla tre. Första och sista är jag mer nöjd med, för där får jag göra några räddningar, i andra matchen hade de faktiskt inte ett skott mot mål. Så där är jag väldigt nöjd med försvarsspelet, så att jag slapp göra räddningar.

Hur känns det att vara klar för ett EM–slutspel nu då?
– Det är verkligen jätteroligt att få möjligheten att kunna spela ett EM. Det är inte så många chanser man får i livet att kunna spela ett EM.

Jag antar att du siktar på att behålla din plats i mål när det är dags för EM i maj?
– Det gör jag såklart. Jag ska vara hemma här i Halmstad nu och köra på för fullt och träna hårt. Och så hoppas jag att jag får ha kvar platsen till EM.

Att mästerskapet går i fotbollstokiga England gör naturligtvis det hela ännu lite bättre.

– Det är häftigt. Det är ett av fotbollsländerna, och de har en av världens största ligor, så det är väldigt nice, säger Simon Andersson.

I november fick Andersson A–lagskontrakt med HBK, och han trivs utmärkt i A–truppen.

– Det känns bra. Jag känner att jag tar steg i min utveckling hela tiden, och jag har jättebra förutsättningar att kunna ta steg i min utveckling hela tiden. Vi har en fantastiskt bra tränarstab, framförallt målvaktstränaren Damir Hadrovic som jag jobbar mycket med. Sedan får jag mycket tips av framförallt Malkolm(Nilsson), men också utav Otto(Martler). De hjälper mig att hela tiden kunna utvecklas, säger Andersson.

Allt känns bra både på och utanför planen?
– Det tycker jag. Det är inte som att spela med kompisarna, men det är jättekul att vara där, och nu blir man kompisar med dem också. Man blir lite mer vuxen, säger Andersson med ett skratt.

Även skolan tycker han har fungerat bra sedan han gick upp i A–laget.

– Det har gått bättre än väntat tycker jag. Men jag har bra stöd både från skolan och mina föräldrar.

När du skrev på ditt A–lagskontrakt var det du och Malkolm som var målvakterna, nu har klubben även plockat in rutinerade Otto Martler. Hur ser du på det?
– Vi vet var vi har varandra, jag tycker det bara är bra att han har kommit in. Han har mycket erfarenhet, så det ser jag inte som något negativt alls, säger Simon Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HK Drott – Kärra

Krisklubbens fiasko: Klart för division 2

Problemtyngda klubben faller fritt genom seriesystemet.

André Eriksson

Kl.16:20, 17 mars, 2018

Krisklubbens fiasko: Klart för division 2
Andreas Holmen, målvakt i Drott. Foto: Bildbyrån

HK Drott vann SM-guld och spelade Champions League-handboll så sent som 2013.

Lördagen den 17 mars 2018 – bara fem år senare – står det klart att den klassiska klubben åker ur tredjedivisionen.

LÄS MER: Efter undanröjda konkurshotet – nu vågar Drott blicka framåt: ”Förbaskat skönt”

Drott förlorade säsongens sista hemmamatch mot Kärra med 19–29 och där och då sprack också drömmen om ett säkrat kontrakt i division ett södra.

Nu väntar spel i division två nästa säsong för den problemtyngda klubben, som inför säsongen valde att satsa på yngre förmågor på grund av de ekonomiska svårigheterna som Drott har haft de senaste åren.

Under gårdagen kunde dock 24Halmstad.se rapportera om att konkurshotet nu är undanröjt för klassikerklubben.

Ordförande Roger Wohlin berättade då att Drott har en vision om att vara tillbaka i allsvenskan 2022.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK - Trelleborgs FF

Oremos succéinhopp hjälpte inte – HBK föll i sista minuten-drama

Trelleborgs två skott avgjorde. "I det stora hela är vi det bättre laget".

Viktor Andersson

Kl.15:04, 17 mars, 2018

Oremos succéinhopp hjälpte inte – HBK föll i sista minuten-drama
Johan Oremo. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN.

En överlag pigg Thomas Boakye fick bollen serverad av Johan Oremo, som fortsatte sin löpning in i boxen, Boakye spelade in direkt och Oremo tryckte dit den direkt.

Ett mål av en spelare som vet hur man gör mål och ett riktigt succéinhopp av den rutinerade Oremo.

Det skedde i den andra halvleken efter att Oremo bytts in mot Tryggvi Haraldssson.

Målel betydde 1-1 efter att Trelleborg gjort mål 1-0, tidigt i den första halvlek. Målet inprickat av Trelleborgs-nyförvärvet Óttar Magnús Karlsson.

– Vi var inte vakna i början, det  brinner inte tillräckligt i skallen på oss. Vi behöver mer variation i andra halvlek, säger Halmstads tränare Igor Krulj i Hallandspostens livesändning i paus.

Det fick han. Efter målet var Halmstad det klart bättre laget mot den allsvenska nykomlingen Trelleborg – men trots det skulle Trelleborg gå vinnande ur träningsmatchen.

På tilläggstid rann ett annat TFF-nyförvärv, Deniz Hümmet igenom HBK-försvaret, väntade ut Malkolm Nilsson, rundade honom och placerade in avgörande 2-1 i ett kylslaget Halmstad.

Halmstads tränare Igor Krulj var nöjd med lagets andra halvlek.

– Ser man till det stora hela är vi bättre laget. Framförallt blev det mer kontrollerat och vi kom runt mer på kanterna, säger Igor Krulj i HP:s livesändning, och fortsätter.

– Sen gäller det att sätta chanserna och att vinna, men jag tror de var inne i straffområdet två gånger och gjorde två mål, avslutar Krulj.

I den första halvleken klev anfallaren Gabriel Gudmundsson av med en misstänkt höftskada, men enligt Krulj ska det inte vara någon större fara.

– Vi vet inte ännu, han fick en smäll på en mjuk del men det ska inte vara värre än så.

 

FaktaTräningsmatch
Halmstads BK - Trelleborgs BK: 1-2 (0-1)
Mål HBK: Johan Oremo

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK - Trelleborgs FF

HBK:s tre stjärnor – han var bäst

De presterade bäst i förlustmatchen mot Trelleborg.

Viktor Andersson

Kl.15:38, 17 mars, 2018

HBK:s tre stjärnor – han var bäst
Foto: Bildbyrån.

Halmstads BK stod för en bra insats mot den allsvenska nykomlingen Trelleborgs FF på hemmaplan.

Länge och väl hade laget 1-1, men Deniz Hümmet rullade in 2-1 bakom Malkolm Nilsson på stopptid och bortalaget vann med 2-1.

LÄS MER: HBK:s tre stjärnor – han var bäst

Många spelade bra i HBK men här är de jag ansåg stack ut mest:

3 stjärna, Dida Rashidi. Innermittfältaren löpte över stora ytor, var stabil defensivt och kvick offensivt.

2 stjärnor, Kosuke Kinoshita. Anfallaren visade upp bra energi, rörde sig över stora ytor och skapade farligheter. Kan bli en viktig pusselbit för HBK i år.

1 Stjärnor, Thomas Boakye. Pigg matchen igenom. Utmanade, kom förbi och var ett ständigt hot mot Trelleborgs-försvaret. Stod också för assisten till Johan Oremos mål.

 

FaktaTräningsmatch
Halmstads BK - Trelleborgs BK: 1-2 (0-1)
Mål HBK: Johan Oremo

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK-målvakten höll nollan – tog Sverige till EM

Sverige klar för U17-EM i England.

Viktor Andersson

Kl.17:37, 15 mars, 2018

2 bilder
  • Simon Andersson. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN
    Simon Andersson. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN
  • Foto: Bildbyrån.
    Foto: Bildbyrån.

Halmstad BK:s målvakt Simon Andersson höll nollan när Sveriges U17-lag kryssade sig fram till EM-slutspelet i England i maj.

Trots det mindre meriterande motståndet, Cypern, lyckades Sverige inte prestera framåt.

Men vad gjorde det när Simon Andersson fanns mellan stolparna. Målvakten höll nollan och det räckte.

Sverige behövde bara oavgjort för att säkra gruppsegern och ta sig till EM.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng