Skyhög ökning för saneringarna av vägglöss | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Skyhög ökning för saneringarna av vägglöss

Skadedjuren har blivit mycket mer resistenta. Samtidigt har utryckningarna för sanering av vägglöss ökat dramatiskt de senaste åren.

Matilda Larsson

Kl.19:23, 15 november, 2017

Skyhög ökning för saneringarna av vägglöss
Foto: Press / Nomor.

Nyligen rapporterade 24Malmö och 24Halmstad om den höga aktiviteten av vägglöss på flera håll i landet just nu.

Nu visar statistik att antalet utryckningar för sanering av vägglöss i Sverige har ökat med över 400 procent de sex senaste åren, som Hem & Hyra först rapporterade om.

Det är framförallt vår ökade reslust som ligger bakom antalet ökade saneringar. Problemet är inte att krypen är vanligare utomlands, utan att vi under semestern väljer att bo på platser där många andra också sover, menar Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex enligt Hem & Hyra.

Samtidigt överlever vägglöss 400 000 gånger högre koncentration av gift i dag jämfört med för 70 år sedan, enligt Nomor.

Det är bland annat genom att krypa in i resväskor, ryggsäckar och begagnade möbler som vägglöss kan förflytta sig från hem till hem, enligt Anticimex hemsida.

Vägglöss livnär sig på att suga blod från människor. Under dagen lever de i springor i sängbottnar eller möbler och under natten kommer de fram för att äta.

Likt myggor kan symptomen för ett bett från vägglöss skilja sig från person till person. Vissa märker knappt att de har blivit bitna medan andra utvecklar en allergisk reaktion genom klåda och svullnad.

När 24Malmö tidigare pratade med Mikael Östh, gruppchef för skadedjur på Anticimex i Kalmar län berättade han följande:

– Man kan se en trendökning till exempel när det är semesterperiod och vi reser, när skolorna drar igång och när studenter flyttar. De drabbar alla i samhället, säger Mikael Östh.

Man kan inte bli av med vägglöss själv, utan det är viktigt att kontakta professionell skadedjursbekämpning om man upptäcker att man har vägglöss hemma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiken firade nypremiär i city

Så var minglet.

Wilhelm Nilsson

Kl.20:55, 24 maj, 2018

12 bilder
 • Se minglet i galleriet ovan. Foto: Wilhelm Nilsson
  Se minglet i galleriet ovan. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Gabriella Zahlbruckner. Foto: Wilhelm Nilsson
  Gabriella Zahlbruckner. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Gabriella Carpenheim räddade törsten på sina kunder. Foto: Wilhelm Nilsson
  Gabriella Carpenheim räddade törsten på sina kunder. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Emma Södergren och Emma Wilands hopp om att hitta de sista paketen var stort. Foto: Wilhelm Nilsson
  Emma Södergren och Emma Wilands hopp om att hitta de sista paketen var stort. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Alexander och Tove agerade disckjockey. Foto: Wilhelm Nilsson
  Alexander och Tove agerade disckjockey. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Alexandra Jämtestam, Rum och miljö, och Anna Nilsson, Rowico, har hjälpt till med inredningen i butiken. Foto: Wilhelm Nilsson
  Alexandra Jämtestam, Rum och miljö, och Anna Nilsson, Rowico, har hjälpt till med inredningen i butiken. Foto: Wilhelm Nilsson

Det gick inte att undgå Lagerhaus nypremiär på Klammerdamsgatan. Köerna ringlade sig långa, när ett hundratal Halmstadbor trotsade sommarhettan – allt för att få vara med på starten i den nya lokalen på 280 kvadratmeter.

Förväntningarna var många, alltifrån vilka erbjudanden butiken skulle ha till hur butiken hade inrett sitt nya hem. En som hade höga förväntningar om sin favoritbutiks nya lokal, var Gabriella Zahlbruckner, som ställde sig i kö strax innan 17.

LÄS MER: Butiksjätten flyttar: ”Ett superläge för oss”

– Jag verkligen älskar Lagerhaus! Det är en bra inredningsbutik och trevlig personal. Vilken min favoritprodukt är? Deras mattor, säger Gabriella Zahlbruckner.

När kunderna närmat sig entrén, mottog de en flaska saft, för att sedan knalla in genom dörren – där festen kunde starta. Det var girlanger, ballonger, tilltugg och discjockeyer – men framför allt glädje.

– Hela Halmstad delar den här glädjen med oss. Ända sedan två veckor tillbaka har vi fixat i lokalen. Har vi tappat saker på vägen från den förra lokalen, har en och annan Halmstadbo sprungit efter, för att hjälpa till, säger Gabriella Carpenheim.

Hon fortsätter:

– Sedan var vi inte glömma våra samarbetpartners. Spis och deli har fixat tilltugg, Hafi har fixat dryck, Rowico och Rum och miljö har stått för inredning, för att nämna några.

Gabriella är verkligen lyrisk över att hennes butik, fick återigen ställa till med kalas.

– Det här är verkligen häftigt och jättespännande för oss! Vi har arbetat inför den här festen sedan i januari, och på mindre än tio minuter är här 150 personer, berättar hon.

Festen tjuvstartade dock redan på torsdagsmorgonen. Då gömde butiken flera paket runtom i staden. Två paket fanns fortfarande på rymmen, när klockan slog sex på kvällen. Ett av paketen som finns kvar, är en så kallad store run, där den lyckliga får samla på sig vilka varor som helst på 60 sekunder. Emma Södergren och Emma Wiland var två av dem som suktade efter just det paketet.

– Vi gillar inredning, och vi gillar Lagerhaus – så det är klart att vi vill hitta paketet. Om vi vår äran att göra en store run, skulle vi samla på oss en massa sommarprylar, typ glas, ljus och kuddar som matchar sommarstilen. Då skulle vi vara fullbordade för en riktig sommarfest, förklarar tjejerna.

Enligt säkra källor ska paketet som innehåller en store run, ha Nissan som riktmärke. Det återstår att se om någon annan hinner före de två tjejerna, som heter Emma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brand bröt ut i industrilokal: ”Kraftig rökutveckling”

(Uppdaterad 20.58) Branden är släckt och området har spärrats av.

Josefine Göransson

Kl.19:02, 24 maj, 2018

Brand bröt ut i industrilokal: ”Kraftig rökutveckling”
Arkivfoto: Arne Forsell/Bildbyrån

Klockan 18.53 på torsdagen larmades räddningstjänsten till Svetsaregatan i Halmstad med anledning av en brand i en av Samhalls lokaler. Inledningsvis var det oklart hur stor brand det rörde sig om.

– Det är ganska vagt än så länge. Vi är inne just nu och släcker av glödhärdar men det är kraftig rökutveckling. Vi vet inte riktigt hur stort det här är ännu, sa Johan Wallin, Inre befäl vid räddningstjänsten vid 19.30-tiden.

En och en halv timme senare meddelade räddningstjänsten att läget var under kontroll.

– Branden är släckt så vi håller på med restvärde i lokalen och säkerställer. Vi har fått ner värmen i konstruktionen men vi vill inte avsluta ännu. Vi vill inte stressa fram någonting utan vi tar det lugnt, säger Johan Wallin.

Hur mycket av lokalen som har skadats i samband med branden är ännu okänt.

– Det har varit mycket rök där inne så det är lite svårt i nuläget att avgöra.

Enligt räddningstjänsten ska röken ha hållit sig mestadels inne i lokalen och därför inte utgjort någon fara för allmänheten.

 

Även polis skickades till platsen och de spärrade av området kring brandplatsen. Enligt initiala uppgifter ska branden ha startat i en hushållsmaskin och därefter spridit sig till väggar och tak, meddelar polisen.

Ingen person rapporteras ha blivit skadad i samband med branden.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hit åker Halmstadborna just nu

Flera resmål listas.

Wilhelm Nilsson

Kl.17:47, 24 maj, 2018

Hit åker Halmstadborna just nu
Bildbyrån/Mostphotos

Det varma vädret har fått många Halmstadbor att stanna hemma. Men det finns dock gott om dem, som styr skutan söderut. De allra flesta som väljer att semestra utomlands, har valt att boka sin semester på spanska Gran Canaria, det menar Ingrid Törngren, Resias regionala resebyråchef i Halland.

Resia menar också att resmål som Mallorca och Cypern, fortfarande är populärt bland Halmstadborna.

Gran Canaria. Mostphotos

Gran Canaria. Foto: Mostphotos

Men snart kan charterresorna vara ett minne blott, åtminstone i Halmstad. För nu har intresset för kryssningar ökat än mer.

– Det är många som vill kryssa, vi får förfrågningar, och bokar allt från; unga par, barnfamiljer, generationsresor – till äldre som vill kryssa. Under sommartid säljs flest kryssningar till Medelhavet, och under vintern åker de flesta till Karibien, och i vissa fall även Asien och Sydamerika, berättar Ingrid Törngren.

Vill man inte åka alldeles för långt bort, går det även turer från vårt grannland Norge.

Hurtigruten längs Norges kust har också blivit ett populärt resmål, säger Ingrid Törngren.

FaktaToppresmålen i Halmstad just nu:

1. Gran Canaria

2. Mallorca

3. Cypern

4. Teneriffa

5. Rhodos

6. Barcelona

7. Split

8. Antalya

9. Venedig

10. Phuket

11. Prag

12. Kreta

13. New York

Källa: Resia.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sjukhus anmäler två händelser enligt Lex Maria

Vill att Inspektionen för vård och omsorg ska granska.

Axel Brantemo

Kl.16:53, 24 maj, 2018

Sjukhus anmäler två händelser enligt Lex Maria
Foto: Linda LC Berntsson.

Hallands sjukhus anmäler nu två händelser till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det enligt Lex Maria. Den första händelsen gäller en patient som kom till akutmottagningen i Varberg med tecken på svår infektion och väl på sjukhuset gjordes bedömningen att patienten behövde vård på infektionskliniken i Halmstad.

Men under ambulanstransporten blev patienten sämre och väl framme i Halmstad fick patienten direkt vård på intensivvårdskliniken – istället för på infektionskliniken. Med tanke på att patienten blev sämre under ambulansfärden uppstod det en risk för allvarlig vårdskada och det är därför som det nu görs en lex Maria- anmälan.

– I efterhand kan vi konstatera det hade varit bättre om patienten hade vårdats på intensivvårdsavdelningen i Varberg, säger Sonny Ederberg, chefläkare Hallands sjukhus.

Den andra händelsen gäller en patient som remitterades till urologikliniken vid Hallands sjukhus från sin vårdcentral, för ställningstagande till vidare utredning om prostatacancer.

Men utredningen blev fördröjd på grund av oklarheter i remisshanteringen och missbedömning av hur snabbt patienten skulle utredas. Det visade sig sedan att cancern spridit sig och Hallands sjukhus vill att Ivo ska granska ärendet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordmånga svenskar köper bostad i Spanien

Här är platserna flest svenskar flyttar till.

Matilda Larsson

Kl.16:29, 24 maj, 2018

Rekordmånga svenskar köper bostad i Spanien
Foto: Fastighetsbyrån.

Fler och fler svenskar köper bostad i Spanien.

Enligt nya siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten genomfördes 128 990 bostadsaffärer i Spanien under första kvartalet 2018.

Det är över 13 procent högre än för ett år sedan.

Antal bostadsköp av svenskar var drygt 1 100 stycken under kvartalet vilket är högsta kvartalsvolymen någonsin.

Fortfarande är det dock flest britter som står för bostadsköpen i Spanien, följt av Tyskland, Frankrike, och Belgien. Svensk efterfrågan är femte största och har nått nya rekordnivåer i år.

– Svenskarnas intresse för bostadsköp i Spanien är fortsatt mycket stort. Givet en svagare kronkurs under en längre period kunde man ha förväntat sig en viss avmattning. I våra egna siffror att det dock först i mitten av mars och under april, när euron relativt kronan steg förbi 10,20 SEK, som vi kan se en viss avvaktan hos den svenska kunden, säger Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån Utland.

En tredjedel av bostadsköpen sker i Madrid och Barcelona och nästa tredjedel i Valenciaregionen och Andalusien. De sistnämnda utgörs till stora delar av Costa Blanca och Costa del Sol där den utländska efterfrågan är betydande.

– Under första kvartalet utgör utländsk efterfrågan drygt 40 procent på Costa Blanca och Teneriffa och drygt 30 procent på Mallorca och Costa del Sol och är därmed en stark motor på den spanska bostadsmarknaden. Rent konkret ser vi det inte minst på antalet nyöppnade mäklarbyråer. Marknaden växer men konkurrensen hårdnar samtidigt vilket är bra för konsumenten, säger Daniel Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng