Igor Krulj: ”Fotboll är mitt jobb och min fritid”

Han blev A–lagstränare mitt under säsongen och fick se sitt HBK åka ur Allsvenskan. Men det har inte tagit lång tid för Igor Krulj att blicka framåt. Planen för nästa säsong finns redan i hans huvud. Liksom den stora drömmen längre fram.

Mattias Olsson

Kl.16:57, 12 november, 2017

Igor Krulj: ”Fotboll är mitt jobb och min fritid”
Foto: Mattias Olsson.

Det har gått fort för Igor Krulj. När säsongen startade var han ny som tränare i Halmstads BK, och då som assisterande. Men där blev han inte kvar länge, utan fick ta över efter Janne Jönsson under säsongen. Nu är HBK klara för Superettan men Krulj har snabbt blickat framåt för att 2018 ska bli så bra det bara kan för HBK. 24Halmstad träffade Igor Krulj på hans kontor på Örjans Vall för att fråga om planen för nästa år, och vad han gör när han inte håller på med fotboll.

Du började säsongen som assisterande. Hur kände du när du fick chansen där?
– Dt var väldigt roligt. En stolthetskänsla eftersom jag är ifrån Halmstad och varit i klubben själv.

Sedan blev du huvudtränare mitt under säsongen. Vad tänkte du när du fick frågan?
– Först, eftersom det är ett ärofyllt uppdrag så säger du självklart ja direkt. Sedan blev det lite: vad kommer jag att ställas inför. Efter det började jag bearbeta de punkterna och försökte förutspå lite hur framtiden kunde bli, då började man känna sig lite mer lugn och trygghet, men framförallt så var det oerhört kul och en stolthet. Fanns ingen anledning att tacka nej. Så det var givet att tacka ja till uppdraget.

Vad tycker du om din första tid som huvudtränare?

– Lärorik. Tyvärr har inte resultaten gått som vi velat, så betyget är att vi inte klarade av det. Men det har varit en lärorik period. Det har varit fantastiskt kul att se de killarna som inte fick så mycket speltid i våras ta stora kliv och ha gjort det väldigt bra under hösten.

De flesta kanske skulle älta en nedflyttning en längre tid. Men inte Igor Krulj. Han har redan lyft blicken framåt.

– Fokus är redan på nästa säsong. Det märks genom att de spelarna som inte kommer att vara med under 2018 inte är på plats längre. Nu får vi träna och förbereda oss, både skadeförebyggande och med rörlighetsträning, och se till  att vi är kloka, när vi kliver på i januari. Vi har nu lagt upp en individuell utvecklingsplan för samtliga spelare. Vi kommer att jobba mer individuellt med spelarna, så förberedelserna inför 2018 har redan startat, säger Krulj.

Har du redan en plan fram till premiären?
– Klart jag har en plan, men fotboll är en färskvara och saker ändrar sig på ett sätt som inte alltid går att förutspå. Men vi har förberett oss så mycket som vi kan göra.

På ledarsidan kommer det att bli förändringar den kommande säsongen. Målvaktstränaren Damir Hadrovic har gått från en halvtidstjänst till att nu ha en tjänst på heltid. Det är också klart sedan tidigare att assisterande tränaren Andreas Jankevics lämnar. Han kommer inte att ersättas med en ny assisterande tränare.

– Där kommer det att vara jag, Billy(Magnusson) och Damir, men vi kommer att sammansvetsa U–19 med A–laget på ett bättre sätt så att ledarna där också får ta del av träningar och hjälpa till. Simon (Bakkioui) är kvar, sedan kommer vi tillsätta en mental tränare i form av Andreas Ivarsson, sedan ska vi tillsätta ytterligare någon specialist. Planen är att ta in specialister för att fånga individen, både fotbollsmässigt men även som en helhet. Hur ofta de kommer vara med är inte klart. Det kan vara allt från varje dag till någon gång i veckan till färre än så.

På spelarsidan då, hur blir det där?
– Keita är tillbaka i Köpenhamn, de spelar just nu. Men jag har ett bokat möte med dem i slutet på november, så får vi se var den pucken landar. Kring Ruud Tveter får vi se. Just nu är han inte med, vilket pekar på att vi kommer att skiljas åt. I övrigt så är inget klart. Vad gäller att ta in spelare så har vi en tydlig plan hur vi vill göra och var vi vill förstärka. Det kommer nog tillsättas spelare, men innan något är påskrivet så är ingenting klart, och ingenting är påskrivet i dagsläget.

Vad krävs för att HBK ska lyckas nästa säsong?
– Vi måste fortsätta utvecklingen, så att alla individer blir bättre, sedan ska det utgöra ett bra lagarbete och att vi jobbar tillsammans som lag. Vi ska vara bäst förberedda mot samtliga lag vi ställs inför. Sedan kommer vi ändra ganska mycket hur vi jobbar med träningsmetoder och hur vi arbetar med vår taktik.

Om vi lämnar HBK lite och fokuserar på dig. Vad gör Igor Krulj utanför fotbollen?
– Oj. Det farliga är när du har fotboll som jobb och fritid, det är svårt att skilja när man jobbar och när man inte jobbar. Även utanför Örjans Vall är det mycket fotboll, och många timmar man tittar där man försöker utveckla sig själv men även analysera hur övriga jobbar. Det blir mycket fotboll hemma också. Utöver det så är jag väl en ganska lugn människa, som umgås med polare och med tjejen.

Han funderar ytterligare ett tag där han sitter i sin stol.

– Jag älskar film och serier, men finns inte så mycket tid till det. Har jag två timmar över så är det inte omöjligt att man sätter på någon klassiker som Gudfadern eller Nyckeln till frihet, men det kan i princip vara vad som helst, även nyare grejer eller dokumentärer. Där är jag mångsidig. Jag älskar att kolla på film.

Du har ett jobb som kan bli ganska stressigt. Hur hanterar du det?
– Det är ett resultatkrävande jobb jag har. Det avgörande är hur man hanterar det. Känslor är bara känslor, och det är tankarna som styr. Det är väl ingen nackdel att jag har en sambo som är KBT–terapeut. Någon gång kan jag, fotbollssjuk som man är, sätta på någon fotbollsmatch och stänga av ljudet och slappna av på det sättet.

Vad vill du utveckla som fotbollstränare?
– Allting. Det finns ett ordspråk jag gillar som lyder: Allt beror på allt. Det gäller för mig att utveckla alla bitar. Desto mer expert du blir på sporten fotboll desto bättre. Sedan får du aldrig stanna upp, för du utvecklas dagligen.

Om du tittar framåt. Vad har du för drömmar du vill uppnå som tränare?
– Första målet var att bli huvudtränare för ett elitlag, och det blev jag. Drömmen är, och jag tycker man ska få drömma så långt man vill, såklart ett SM–guld med Halmstad Bollklubb.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK - Trelleborgs FF

HBK:s tre stjärnor – han var bäst

De presterade bäst i förlustmatchen mot Trelleborg.

Viktor Andersson

Kl.15:38, 17 mars, 2018

HBK:s tre stjärnor – han var bäst
Foto: Bildbyrån.

Halmstads BK stod för en bra insats mot den allsvenska nykomlingen Trelleborgs FF på hemmaplan.

Länge och väl hade laget 1-1, men Deniz Hümmet rullade in 2-1 bakom Malkolm Nilsson på stopptid och bortalaget vann med 2-1.

LÄS MER: HBK:s tre stjärnor – han var bäst

Många spelade bra i HBK men här är de jag ansåg stack ut mest:

3 stjärna, Dida Rashidi. Innermittfältaren löpte över stora ytor, var stabil defensivt och kvick offensivt.

2 stjärnor, Kosuke Kinoshita. Anfallaren visade upp bra energi, rörde sig över stora ytor och skapade farligheter. Kan bli en viktig pusselbit för HBK i år.

1 Stjärnor, Thomas Boakye. Pigg matchen igenom. Utmanade, kom förbi och var ett ständigt hot mot Trelleborgs-försvaret. Stod också för assisten till Johan Oremos mål.

 

FaktaTräningsmatch
Halmstads BK - Trelleborgs BK: 1-2 (0-1)
Mål HBK: Johan Oremo

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK - Trelleborgs FF

Oremos succéinhopp hjälpte inte – HBK föll i sista minuten-drama

Trelleborgs två skott avgjorde. "I det stora hela är vi det bättre laget".

Viktor Andersson

Kl.15:04, 17 mars, 2018

Oremos succéinhopp hjälpte inte – HBK föll i sista minuten-drama
Johan Oremo. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN.

En överlag pigg Thomas Boakye fick bollen serverad av Johan Oremo, som fortsatte sin löpning in i boxen, Boakye spelade in direkt och Oremo tryckte dit den direkt.

Ett mål av en spelare som vet hur man gör mål och ett riktigt succéinhopp av den rutinerade Oremo.

Det skedde i den andra halvleken efter att Oremo bytts in mot Tryggvi Haraldssson.

Målel betydde 1-1 efter att Trelleborg gjort mål 1-0, tidigt i den första halvlek. Målet inprickat av Trelleborgs-nyförvärvet Óttar Magnús Karlsson.

– Vi var inte vakna i början, det  brinner inte tillräckligt i skallen på oss. Vi behöver mer variation i andra halvlek, säger Halmstads tränare Igor Krulj i Hallandspostens livesändning i paus.

Det fick han. Efter målet var Halmstad det klart bättre laget mot den allsvenska nykomlingen Trelleborg – men trots det skulle Trelleborg gå vinnande ur träningsmatchen.

På tilläggstid rann ett annat TFF-nyförvärv, Deniz Hümmet igenom HBK-försvaret, väntade ut Malkolm Nilsson, rundade honom och placerade in avgörande 2-1 i ett kylslaget Halmstad.

Halmstads tränare Igor Krulj var nöjd med lagets andra halvlek.

– Ser man till det stora hela är vi bättre laget. Framförallt blev det mer kontrollerat och vi kom runt mer på kanterna, säger Igor Krulj i HP:s livesändning, och fortsätter.

– Sen gäller det att sätta chanserna och att vinna, men jag tror de var inne i straffområdet två gånger och gjorde två mål, avslutar Krulj.

I den första halvleken klev anfallaren Gabriel Gudmundsson av med en misstänkt höftskada, men enligt Krulj ska det inte vara någon större fara.

– Vi vet inte ännu, han fick en smäll på en mjuk del men det ska inte vara värre än så.

 

FaktaTräningsmatch
Halmstads BK - Trelleborgs BK: 1-2 (0-1)
Mål HBK: Johan Oremo

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skrällen: Tidigare HBK-mittbacken klar för konkurrent

Förhandlade med Halmstads BK in i det sista – har skrivit på för annan klubb.

André Eriksson

Kl.14:41, 9 mars, 2018

Skrällen: Tidigare HBK-mittbacken klar för konkurrent
Marcus Johansson. Foto: Bildbyrån

Mittbacken Marcus Johansson, 24, var en av få spelare som gjorde det bra i fjolårets upplaga av Halmstads BK som åkte ner i superettan.

Efter säsongen gick kontraktet ut och sedan dess har det spekulerats flitigt om spelarens framtid.

Enligt HBK har förhandlingar om ett nytt kontrakt pågått in i det sista – men nu står det definitivt klart att Marcus Johansson fortsätter sin spelarkarriär någon annanstans.

Jönköpings-Posten rapporterar att mittbacken har skrivit på för superettankonkurrenten Jönköpings Södra.

J-Södras tränare Jörgen Wålemark berättar att han först trodde att Johansson skulle gå bli utlandsproffs, men så blev det inte.

– Vi är tacksamma att han blev kvar och att han nu är hos oss. Kontraktet är i första hand skrivet fram till sommaruppehållet, med möjlighet till förlängning om det känns rätt för båda parter, säger Jörgen Wålemark till Jönköpings-Posten.

Johansson kan göra debut redan i morgon (lördag) mot Kalmar FF.

– Han kommer inte att starta men tanken är att han ska få göra sin debut, säger Södratränaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

AIK – Halmstads BK

HBK utslaget – föll mot AIK

Förlorade "gruppfinalen" mot storklubben.

André Eriksson

Kl.16:54, 4 mars, 2018

HBK utslaget – föll mot AIK
Halmstads BK föll mot AIK. Foto: Bildbyrån

Efter fyra poäng på de inledande två gruppspelsmatcherna för Halmstads BK var det dags för gruppfinal inför 7 828 åskådare på Tele2 Arena i Stockholm.

Förutsättningarna var klara: HBK var tvungna att besegra ettan AIK för att vinna gruppen och därmed gå vidare till kvartsfinal.

LÄS MER: Storkross av HBK – efter läckra frisparksmålet

Halmstads BK stred tappert mot storklubben – men till slut föll laget med 3–1 utan någon större dramatik. En hedersam förlust där Pontus Silfwer, som stod för den vackra frisparken senast, gjorde mål igen, denna gången på straff.

Därmed slutade HBK på en andraplats i gruppen.

 

FaktaSvenska cupen
AIK–Halmstads BK 3–1 (1–0)
Målen: 1–0 (6) Tarik Elyounoussi (straff), 1–1 (61) Pontus Silfwer (straff) , 2–1 (68) Kristoffer Olsson, 3–1 (88) Rasmus Lindkvist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK-talang till landslaget

Kallad till årliga landslagslägret på Bosön.

André Eriksson

Kl.14:54, 2 mars, 2018

HBK-talang till landslaget
Jacob Olsson. Foto: Bildbyrån

Mellan den 19-22 mars hålls P18-landslagets årliga träningsläger på Bosön. Nu har förbundskaptenen Viktor Eriksson tagit ut de 66 spelarna som ska vara med på samlingen.

Bland dem finns en spelare från Halmstads BK representerad. Det rör sig om högerbacken Jacob Olsson.

Hela truppen hittar ni här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng