Igor Krulj: ”Fotboll är mitt jobb och min fritid”

Han blev A–lagstränare mitt under säsongen och fick se sitt HBK åka ur Allsvenskan. Men det har inte tagit lång tid för Igor Krulj att blicka framåt. Planen för nästa säsong finns redan i hans huvud. Liksom den stora drömmen längre fram.

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.16:57, 12 november, 2017

Igor Krulj: ”Fotboll är mitt jobb och min fritid”
Foto: Mattias Olsson.

Det har gått fort för Igor Krulj. När säsongen startade var han ny som tränare i Halmstads BK, och då som assisterande. Men där blev han inte kvar länge, utan fick ta över efter Janne Jönsson under säsongen. Nu är HBK klara för Superettan men Krulj har snabbt blickat framåt för att 2018 ska bli så bra det bara kan för HBK. 24Halmstad träffade Igor Krulj på hans kontor på Örjans Vall för att fråga om planen för nästa år, och vad han gör när han inte håller på med fotboll.

Du började säsongen som assisterande. Hur kände du när du fick chansen där?
– Dt var väldigt roligt. En stolthetskänsla eftersom jag är ifrån Halmstad och varit i klubben själv.

Sedan blev du huvudtränare mitt under säsongen. Vad tänkte du när du fick frågan?
– Först, eftersom det är ett ärofyllt uppdrag så säger du självklart ja direkt. Sedan blev det lite: vad kommer jag att ställas inför. Efter det började jag bearbeta de punkterna och försökte förutspå lite hur framtiden kunde bli, då började man känna sig lite mer lugn och trygghet, men framförallt så var det oerhört kul och en stolthet. Fanns ingen anledning att tacka nej. Så det var givet att tacka ja till uppdraget.

Vad tycker du om din första tid som huvudtränare?

– Lärorik. Tyvärr har inte resultaten gått som vi velat, så betyget är att vi inte klarade av det. Men det har varit en lärorik period. Det har varit fantastiskt kul att se de killarna som inte fick så mycket speltid i våras ta stora kliv och ha gjort det väldigt bra under hösten.

De flesta kanske skulle älta en nedflyttning en längre tid. Men inte Igor Krulj. Han har redan lyft blicken framåt.

– Fokus är redan på nästa säsong. Det märks genom att de spelarna som inte kommer att vara med under 2018 inte är på plats längre. Nu får vi träna och förbereda oss, både skadeförebyggande och med rörlighetsträning, och se till  att vi är kloka, när vi kliver på i januari. Vi har nu lagt upp en individuell utvecklingsplan för samtliga spelare. Vi kommer att jobba mer individuellt med spelarna, så förberedelserna inför 2018 har redan startat, säger Krulj.

Har du redan en plan fram till premiären?
– Klart jag har en plan, men fotboll är en färskvara och saker ändrar sig på ett sätt som inte alltid går att förutspå. Men vi har förberett oss så mycket som vi kan göra.

På ledarsidan kommer det att bli förändringar den kommande säsongen. Målvaktstränaren Damir Hadrovic har gått från en halvtidstjänst till att nu ha en tjänst på heltid. Det är också klart sedan tidigare att assisterande tränaren Andreas Jankevics lämnar. Han kommer inte att ersättas med en ny assisterande tränare.

– Där kommer det att vara jag, Billy(Magnusson) och Damir, men vi kommer att sammansvetsa U–19 med A–laget på ett bättre sätt så att ledarna där också får ta del av träningar och hjälpa till. Simon (Bakkioui) är kvar, sedan kommer vi tillsätta en mental tränare i form av Andreas Ivarsson, sedan ska vi tillsätta ytterligare någon specialist. Planen är att ta in specialister för att fånga individen, både fotbollsmässigt men även som en helhet. Hur ofta de kommer vara med är inte klart. Det kan vara allt från varje dag till någon gång i veckan till färre än så.

På spelarsidan då, hur blir det där?
– Keita är tillbaka i Köpenhamn, de spelar just nu. Men jag har ett bokat möte med dem i slutet på november, så får vi se var den pucken landar. Kring Ruud Tveter får vi se. Just nu är han inte med, vilket pekar på att vi kommer att skiljas åt. I övrigt så är inget klart. Vad gäller att ta in spelare så har vi en tydlig plan hur vi vill göra och var vi vill förstärka. Det kommer nog tillsättas spelare, men innan något är påskrivet så är ingenting klart, och ingenting är påskrivet i dagsläget.

Vad krävs för att HBK ska lyckas nästa säsong?
– Vi måste fortsätta utvecklingen, så att alla individer blir bättre, sedan ska det utgöra ett bra lagarbete och att vi jobbar tillsammans som lag. Vi ska vara bäst förberedda mot samtliga lag vi ställs inför. Sedan kommer vi ändra ganska mycket hur vi jobbar med träningsmetoder och hur vi arbetar med vår taktik.

Om vi lämnar HBK lite och fokuserar på dig. Vad gör Igor Krulj utanför fotbollen?
– Oj. Det farliga är när du har fotboll som jobb och fritid, det är svårt att skilja när man jobbar och när man inte jobbar. Även utanför Örjans Vall är det mycket fotboll, och många timmar man tittar där man försöker utveckla sig själv men även analysera hur övriga jobbar. Det blir mycket fotboll hemma också. Utöver det så är jag väl en ganska lugn människa, som umgås med polare och med tjejen.

Han funderar ytterligare ett tag där han sitter i sin stol.

– Jag älskar film och serier, men finns inte så mycket tid till det. Har jag två timmar över så är det inte omöjligt att man sätter på någon klassiker som Gudfadern eller Nyckeln till frihet, men det kan i princip vara vad som helst, även nyare grejer eller dokumentärer. Där är jag mångsidig. Jag älskar att kolla på film.

Du har ett jobb som kan bli ganska stressigt. Hur hanterar du det?
– Det är ett resultatkrävande jobb jag har. Det avgörande är hur man hanterar det. Känslor är bara känslor, och det är tankarna som styr. Det är väl ingen nackdel att jag har en sambo som är KBT–terapeut. Någon gång kan jag, fotbollssjuk som man är, sätta på någon fotbollsmatch och stänga av ljudet och slappna av på det sättet.

Vad vill du utveckla som fotbollstränare?
– Allting. Det finns ett ordspråk jag gillar som lyder: Allt beror på allt. Det gäller för mig att utveckla alla bitar. Desto mer expert du blir på sporten fotboll desto bättre. Sedan får du aldrig stanna upp, för du utvecklas dagligen.

Om du tittar framåt. Vad har du för drömmar du vill uppnå som tränare?
– Första målet var att bli huvudtränare för ett elitlag, och det blev jag. Drömmen är, och jag tycker man ska få drömma så långt man vill, såklart ett SM–guld med Halmstad Bollklubb.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

silly season

Tidigare HBK-anfallaren klar för Gais

HBK-bekantingen Junes Barny, 28, är klar för superettanklubben Gais.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.16:14, 16 januari, 2018

Tidigare HBK-anfallaren klar för Gais
Junes Barny.

Junes Barny värvades till Halmstads BK från Ängelholms FF inför säsongen 2015 och gjorde sedan 29 allsvenska starter när klubben åkte ner i superettan.

Halvvägs in i säsongen 2016 valde anfallaren sedan att lämna HBK för spel i den marockanska högstaligan.

Nu är Junes Barny klar för en återkomst i Sverige.

Den 28-årige anfallaren har kritat på ett tvåårskontrakt med Gais.

Därmed ställs alltså Junes Barny mot sin forna klubb HBK under den kommande säsongen i superettan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

silly season

Allsvensk klubb jagar tidigare HBK-kaptenen

Den allsvenska nykomlingen Dalkurd vill värva Fredrik Liverstam, rapporterar fotbolldirekt.se.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.12:54, 3 januari, 2018

Allsvensk klubb jagar tidigare HBK-kaptenen
Fredrik Liverstam.

När Halmstads BK åkte ur allsvenskan i höstas valde lagkaptenen Fredrik Liverstam, 29, att gå skilda vägar med klubben efter fem säsonger tillsammans.

Nu kan mittbacken vara på väg till den allsvenska nykomlingen Dalkurd.

Enligt sajten fotbolldirekt.se är Fredrik Liverstam ”ett huvudspår” för Dalkurd i Borlängeklubbens jakt på rutin i backlinjen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Uppgifter: HBK värvar mittback från Peking

Halmstads BK rycker i IFK Norrköpings mittback Andreas Hadenius, 26, enligt Kvällsposten.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.10:29, 12 december, 2017

Uppgifter: HBK värvar mittback från Peking
Andreas Hadenius.

Halmstads BK rustar för att göra sejouren i superettan så kortvarig som möjligt.

Nu uppges laget vara på väg att förstärka med allsvensk rutin – i form av IFK Norrköpings mittback Andreas Hadenius. Enligt uppgifter till Kvällsposten är man i det närmaste överens med 26-åringen, men några detaljer återstår fortfarande.

Andreas Hadenius – som varit fyra säsonger i allsvenska IFK Norrköping, men haft svårt att slå sig in i startelvan – ansluter i så fall som bosman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klart: HBK-stjärnan lämnar klubben

Efter nedflyttningen - nu lämnar han.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.12:24, 28 november, 2017

Klart: HBK-stjärnan lämnar klubben
Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Det står nu klart att HBK tappar sin lagkapten Fredrik Liverstam. Efter fem säsonger i klubben väljer nu 29-åringen att testa nya utmaningar, det rapporterar Kvällsposten.

– Det är ett beslut som har vuxit fram de senaste veckorna. Jag har tänkt väldigt mycket. Det är ett tufft beslut eftersom jag har haft en väldigt fin tid i Halmstad och jag har varit i föreningen i fem år. Det var inget lätt beslut att ta, men det känns rätt, säger Fredrik Liverstam.

Än så länge är det dock inte klart med någon ny klubb. Liverstam som under sin tid i HBK bott kvar i Helsingborg, utesluter inte heller en återkomst till laget han gjorde sex matcher för mellan 2009 och 2010.

– Jag stänger inga dörrar och är öppen för det mesta, men det finns ingen specifik klubb i nuläget, säger Liverstam.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är det udda förslaget: ”Kan ha en motverkande effekt”

Hallands FF har ett förslag på hur ungdomar ska lockas kvar i fotbollen.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.20:24, 26 november, 2017

Här är det udda förslaget: ”Kan ha en motverkande effekt”
Foto: Privat/Arkiv

Den 1 december är det dags för Svenska Fotbollförbundets årliga Representantskapsmöte. Till mötet har Hallands Fotbollförbund lämnat in en motion med ett annorlunda förslag. Man vill införa fria byten i division 2 och 3, det rapporterar Fotbollskanalen.

Förslaget kommer ursprungligen från Onsala BK som i en skrivelse uttrycker sin oro för att det nuvarande systemet med tre byten kan hämma unga spelares utveckling.

”Dagens system med tre byten riskerar att yngre spelare får stå tillbaka till förmån för lagets prestation vilket kan innebära att en ung spelare slutar spela fotboll”, skriver man.

Orförande för Hallands Fotbollförbund, Johan Johqvist menar att förslaget kan få fler unga spelare att stanna kvar inom sporten.

– Vi har fått signaler från föreningar i länet att det begränsade antalet spelare som får bytas in och ut i division två och tre så betyder det att man inte vågar spela med de yngre spelarna. Skulle man ha fria byten så skulle man faktiskt kunna låta alla på bänken få spela. Då kan det vara så att man faktiskt låter de yngre spelarna få chansen mer än vad som är fallet i dag, säger han till Fotbollskanalen.

– Vi vet ju att barn och ungdomar slutar att spela fotboll. Om man får åka 25 mil, sitta på bänken och frysa och inte spela en minut – vi tror att det här kan ha en motverkande effekt.

Alla tycker dock inte att det är en bra idé. Förslaget har dock möts av blandade reaktioner, bland annat på sociala medier.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng