TV: Effektiv träning för småbarnsföräldrar | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Effektiv träning för småbarnsföräldrar

24Sveriges skribent Emelie Elmes tipsar om hur du kan kombinera promenaden med träning.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:53, 11 november, 2017

Många är vi småbarnsföräldrar som promenerar överallt. Barnen brukar vara nöjda när vagnen rullar och vi får motion = alla vinner! Jag kombinerar gärna promenaden med lite styrketräning. Hur skönt är det inte att träna i friska luften?

Förutom parkbänkar, backar och stränder så är faktiskt barnvagnen ett bra redskap. Har du en bebis som vaknar så fort vagnen står still så är detta ett extra hett tips då alla sex övningar utförs medan vagnen rullar.

LÄS MER: TV: Så får du en vältränad mage

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Bestäm upplägg innan promenaden! Många upplever att det är större chans att det blir av om du skriver upp vad du ska göra på en lapp.

Tre exempel:

* Vid varje parkbänk jag stannar vid så kör jag tio utfall på varje ben.

* När jag kommit till parken som ligger halvvägs hem så kör jag tio repetitioner av alla sex övningar som visas på filmen.

*Jag ska göra sex stopp under promenaden och utföra så många repetitioner jag orkar av utfallen på första stoppet, knäböjen på andra stoppet, superman på tredje stoppet och så vidare.

Ha en plan, se till att ha roligt och träna efter dina förutsättningar!

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Experten: Tio av sommarens värsta faror för hundägare

Se upp – här är är de otäcka sakerna som din hund kan råka ut för.

Matilda Larsson

Kl.18:45, 26 maj, 2018

Experten: Tio av sommarens värsta faror för hundägare
Genrefoton: Flickr/Martin Cathrae, Pixabay.

Sommaren är här och med årstiden kommer också saker att tänka på för dig som djurägare. Enligt Agria Djurförsäkrings skadestatistik är det tydligt att sommar och sol inte bara är härliga dagar.

För hunden lurar till exempel många faror i gräset, på stranden och vid grillen.

LÄS MER: Polisens vädjan: Lämna aldrig barn och djur i bilen

Veterinär Lotta Möller tipsar om de tio vanligaste farorna, hur du undviker dem och behandlar din fyrfota vän om olyckan är framme:

1. Värmeslag
Lämna aldrig hunden i bilen. Inte ens i skuggan med öppna fönster då temperaturen stiger snabbt. Det är livsfarligt för en hund att bli överhettad.  Lägg våta handdukar på hunden, inte iskallt vatten, eller ställ ner den i ljummet vatten. Symtom kan vara vinglighet, hög kroppstemperatur, påverkan på andningen och förvirring. Kontakta veterinären.

2. Huggormar
Ormbett kan vara mycket farligt för hunden. Ormens gift angriper blodkroppar och vävnader, påverkar hjärtat, kan skada njurar och lever. Symtomen är svullnad, hunden blir trött och har ont. Håll en biten hund i stillhet, bär den helst och åk direkt till veterinär. Under 2017 blev runt 1 000 hundar i Agrias bestånd så sjuka att de uppsökte veterinär för behandling.

3. Getingstick
Ett getingstick är oftast ofarligt. Hunden kan få en rodnad, blir svullen och lite öm. Ta bort gadden om den är kvar, men kläm inte. Smärtlindra med en kylklamp inlindad i en handduk. Angrepp från aggressiva jordgetingar kan bli allvarliga och medföra en allergisk reaktion.

4. Skärsår
Sönderslagna flaskor eller andra vassa kanter som döljs på stranden eller i gräset kan ge hunden otäcka sår. Glipande sårskador ska helst sys inom 6-8 timmar och senast inom ett dygn. Rengör genom att spola med koksalt så fort som möjligt, sätt på bandage och gärna en krage för att undvika att hunden slickar på såret.

5. Grill- och picknickrester
Ge inte hunden överblivna grillrester, särskilt inte majskolvar. Symtom på att hunden har fått i sig något olämpligt är att den börjar kräkas, får diarré, dricker och äter dåligt.

6. Fukteksem
Glöm inte att torka hunden torr efter bad eller regn för att undvika hudproblem som fukteksem – en röd, varig, ömmande fläck på huden. Behandla genom att raka rent kring infektionen, tvätta med klorhexidin och badda med ett desinficerande medel ett par gånger om dagen.

7. Vattensvans
Vattensvans, även kallad retrieversvans, kan uppstå när hunden blir kall om bakdelen. Det är en inflammation i svansen som går över med värme, vila och antiinflammatorisk behandling. Torka hunden torr efter bad eller regn.

8. Algförgiftning
Är hunden orolig, darrar, kräks och vinglar efter strandutflykten? Om den har druckit eller badat kan den drabbas av algförgiftning. Algblommande vatten är mycket farligt för hunden och får den i sig algtoxiner kan det leda till döden eller inom en timme. Kontakta omedelbart veterinär om du misstänker algförgiftning.

9. Solbränna
Hundar kan också bränna sig och behöver skydd mot UV-strålning. Se till att hunden alltid har möjlighet att dra sig undan i skugga. Hundar med gles eller vit päls blir lättare solbrända, huden blir röd och svider. Använda solkräm på särskilt utsatta ställen, till exempel öron, nos, mage och pung.

10. Fästingar
Fästingar kan smitta hunden med borrelia och anaplasma. Sök igenom hundens päls dagligen och ta bort fästingen direkt. Symtom på fästingöverförda sjukdomar kan vara hälta, feber, trötthet, nedsatt aptit och ovillighet att röra sig. Köp fästingmedel på apoteket – halsband eller spot-on preparat. Veterinären kan även skriva ut tabletter som fästingprofylax.

Källa: Lotta Möller/Agria.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna döms efter inlägg på Facebook

Kvinnan skrev ett nedsättande inlägg – nu döms hon för hets mot folkgrupp.

Josefine Göransson

Kl.16:49, 26 maj, 2018

Kvinna döms efter inlägg på Facebook
Foto: Pixabay

En kvinna i 60-årsåldern döms vid Halmstads tingsrätt för hets mot folkgrupp. Bakgrunden till det hela är att kvinnan under våren förra året publicerade ett inlägg på Facebook där hon uttryckte missaktning för muslimer.

Meddelandet spreds och enligt domen ska ett stort antal personer ha läst inlägget. Kvinnan har i förhör vidgått att hon skrivit de aktuella inlägget men menat att hon saknade uppsåt att begå något brott eller hetsa någon.

Tingsrätten anser att kvinnan måste ha förstått att inlägget skulle spridas och att det kunde uppfattas som uttryck för missaktning av muslimer i allmänhet. Straffet för brottet blir 100 dagsböter á 50 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ska du klä dig på studenten

Halmstadbutiken tipsar.

Wilhelm Nilsson

Kl.16:03, 26 maj, 2018

5 bilder
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • En härlig sommarblus. Foto: Wilhelm Nilsson
  En härlig sommarblus. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Klassisk student-utstyrsel. Foto:Wilhelm Nilsson
  Klassisk student-utstyrsel. Foto:Wilhelm Nilsson
 • Blommorna sätter färg på årets student. Foto: Wilhelm Nilsson
  Blommorna sätter färg på årets student. Foto: Wilhelm Nilsson
 • "Det blir lite roligare med något blommigt på fotona." – Marie Wellander, Nicco. Foto: Wilhelm Nilsson

Årets studentfirande närmar sig med stormsteg, och det är högtid att börja tänka på sin student-outfit. Det gäller såklart studenten som gästen.

I år handlar det om att våga sticka ut. Rutigt och enfärgat är 2017. Nicco tipsar därför om det blommiga-mönstret, som passar både kille, tjej – man som kvinna.

– Det blir roligare när det händer grejer på fotona. Då livar en blommig skjorta, eller blus, upp i vimlet, säger Marie Wellander, butiksbiträde på Nicco.

Som student gäller det inte samma hårda regler denna dag. Då kan en vanlig vit skjorta, sitta som en smäck bakom kavajen. Eller en ljus blus, om man är tjej.

Vid studenttider är det många killar som inhandlar sin första kostym. Därför erbjuder nu butiken ett helhetskit där skjorta, kavaj, byxor, slips eller fluga samt en näsduk ingår.

Men det kan vara svårt att finna en kavaj med bra passform – speciellt då, om det är kavaj-debut som väntar.

– Vi har en mörkblå kavaj, där passformen är otrolig, säger butiksbiträdet, Alexandra Johansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kollision på E6

(Uppdaterad 16:15) Två personer till sjukhus.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.14:43, 26 maj, 2018

Kollision på E6
Foto: Larm-Soderhamn, Mostphotos

Ett larm inkom till SOS Alarm klockan 14:18 under lördagen. Enligt uppgifter ska två personbilar ha kolliderat med varandra. Olyckan ska ha inträffat vid avfart 45 på E6 i södergående riktning i höjd med Övraby.

– Räddningstjänsten tvingades såga upp en av bilarna för att få ut en person, sa Jenny Widén, presstalesperson vid Polisens ledningscentral väst.

Ambulanspersonal var snabbt på plats där flera inblandade uppgavs ha nacksmärtor efter kollisionen. Två personer fördes till sjukhus för kontroll. Båda bilarna var så pass skadade att bärgning från platsen krävdes.

Det är var stor påverkan på trafiken vid olycksplatsen. Avfarten uppges vara öppen för trafik igen klockan 16.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Problem för swish – betalfunktionen fungerade inte

Under lördagen har funktionen att betala med appen Swish slutat fungera.

Mattis Andersson

Kl.14:34, 26 maj, 2018

Problem för swish – betalfunktionen fungerade inte
Foto: Arkiv

Betalningsappen Swish fungerar för tillfället inte.

Appen slutade fungera kring 13.00 på lördagen. Att betala med appen fungerar bara för vissa, skriver Aftonbladet.

– Betalningarna går igenom för vissa användare men det är ingen idé att sitta och försöka och försöka, då är det bättre att vänta tills systemet är i gång igen, uppger Per Ekwall på Swish till Aftonbladet.

 

Klockan 16:30 ska Swish fungera som vanligt igen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng