Krogdrottningen om tuffa branschen: ”Inte svårare att vara kvinna”

Sedan ett knappt år tillbaka driver hon Halmstads största nattklubb. Trots en tuff bransch och dödshot älskar Katarina Lund sitt yrke. Vid sin sida har hon vapendragaren Krille Nilsson.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.15:58, 11 november, 2017

Krogdrottningen om tuffa branschen: ”Inte svårare att vara kvinna”
Foto: Johan Olsson

För tio månader sedan tog Katarina Lund över nattklubben Boom Boom RoomKarl XI väg i centrala Halmstad. Efter att ha haft ett uppehåll från nattklubbsvärlden på fyra år sedan hon lämnade nattklubben Bond som tidigare låg på Storgatan, är hon tillbaka på banan.

– Jag har förmånen att jobba i en miljö som innehåller så mycket glädje. Det finns en otrolig glädje på allting. Jag jobbar med en personalstyrka som är betydligt yngre än jag själv vilket jag tycker är underbart. Det är nästan det bästa med den här branschen, att ha personal, säger Katarina.

Vid sin sida har hon sedan flera år tillbaka Krille Nilsson, idag nattklubbschef på Boom Boom Room, men deras samarbete sträcker sig tillbaka till Bondtiden. När Katarina tog över Boom Boom Room var dock Krille ovetandes om planerna.

Var det du som övertalade Katarina att ta över?
– Nej faktiskt inte. Vi möttes av en slump här utanför en gång, och då visste jag ingenting. Det var snarare så att det var Katarina som övertalade mig att bli kvar, säger Krille.

– Det känns jättebra, eftersom vi känner varandra så väl så, och jag dessutom har två ben att stå på då jag både är mamma och nattklubbsägare. Så då är det viktigt att ha någon här som kan ta hand om stället när jag inte är här, som jag vet att jag kan lita på. Det är väldigt viktigt rent allmänt i den här branschen, säger Katarina.

Är Krille din högra hand?
– Ja, eller så är jag hans slav, jag vet inte riktigt, säger Katarina med ett skratt.

– Vi kompletterar varandra otroligt bra så man kan nästan säga att vi är varandras högra hand, säger Krille.

Att vara nattklubbsägare låter av förklarliga skäl som ett väldigt glamoröst yrke, men enligt Katarina är det långt ifrån ett glidarjobb. Den ständiga utmaningen är att hela tiden fylla stället.

–  Många tror att den här branschen är glitter och glamour hela tiden, och att man inte gör något annat än att stå här och dricker champagne på kvällarna. Det är inte riktigt så det funkar. Vi ser gärna att andra dricker champagne men vi själva jobbar ju hela tiden. Vi strävar ständigt efter att förbättra stället och försöker lyssna på Halmstadbornas önskemål så att folk trivs här, säger Katarina.

Kan du ge ett exempel?
– Ja vi testade ju till exempel att ha 80-talstema här, vilket väl kanske inte riktigt gick som man hade hoppats. Men så är det ibland, man måste våga testa. Det räckte ju inte bara att testa med en enda kväll utan man fick ju köra på ett tag först.

Nattklubbsbranschen är dock alltjämt en av de tuffare och likt många andra är den väldigt mansdominerad. Trots detta menar Katarina att hon snarare har fördel av att vara kvinna.

– Nu kommer jag inte bli populär där ute, men jag går inte runt omkring och tänker på att jag är kvinna, och jag tror att problemet ibland kan vara att man gör det. Jag är egenföretagare och jag har valt en underbar bransch, vilket många män har gjort också och det är jättepositivt. Men det är inte svårare att vara kvinna i den här branschen, snarare tvärtom.

Hur menar du?
– man kan kan ta konflikter lättare. Samhället är vinklat lite åt att kvinnan får säga och tycka, tänka och göra lite mer rätt ut, helt fritt, och många män ska bara ta detta. Men helt plötsligt står det en kvinna där och då blir det lite svårare. Så jag ser bara positiva saker med att vara kvinna.

Typexemplet på detta hittar Katarina i en anekdot från sin tid som ägare för Bond.

– Nu är lyckligtvis inte klimatet sådant i stan längre, men ett tag var det ju väldigt tufft. Och då var det en som var lite ärlig och sade till mig ”Katarina, hade du inte varit kvinna hade vi dödat dig för länge sedan”, så det är inte så dumt att vara kvinna. Så jag tror man ska dra nytta av det istället.

Krille instämmer helt och hållet.

– Jag drar ju nytta av det varje kväll utan att folk märker det. Det blir en helt annan approach i konflikter och så. Där blir man nästan mer stämplad som man, när man står i dörren och jobbar. Då kan man bara säga ”ta det med Katarina” och till henne kan de dagen efter säga saker som ”vi ville bara informera..” och så vidare, trots att det var en helt annan ton på kvällen innan. Jag försöker erbjuda exakt samma lösning, säger Krille.

– Men du är man och då är du nästan lite äcklig, ”jobbar på nattklubb och sådär”, men så helt plötsligt kommer jag och då är inte problemen så stora längre helt plötsligt, avslutar Katarina.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar den nya butiken: ”Känns spännande”

Den klassiska butiken i Halmstad byter koncept.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.19:02, 20 november, 2017

Då öppnar den nya butiken: ”Känns spännande”
Trafikkiosken blir Pressbyråbutik. Foto: Pressbild

Nu står det klart att Pressbyrån tar över den klassiska kiosk- och spelbutiken TrafikkioskenHalmstads centrumkärna. Butiken har funnits sedan 1950-talet, men nu tar Pressbyrån över verksamheten. Den 19 december är det planerad invigning av butiken och under våren 2018 kommer den att byggas om till Pressbyråns senaste butikskoncept.

– Vi vet att många av våra kunder efterfrågar våra produkter när de är på språng. Det kan vara en kaffe, en korv eller något annat mellanmål på väg hem eller mot andra aktiviteter, säger Johan Kruse, Regionchef för Pressbyrån i södra Sverige.

Joachim och Jenny Winberg kommer att driva butiken på Stora Torg. De driver sedan tidigare en Pressbyråbutik på Välja köpcentrum i Helsingborg.

– Joachim och Jenny Winberg är två duktiga Köpmän med lång erfarenhet av yrket och har tidigare provat på olika inriktningar inom dagligvaruhandeln. Jag är helt övertygad om att kunderna kommer att känna av deras servicekänsla och kunskap när de besöker butiken på torget, säger Johan Kruse.

– Det känns spännande och kul att få starta upp Pressbyrån på Stora Torg i Halmstad. Det finns en väl inarbetad kundkrets och ett bättre läge i Halmstad finns ju inte, säger Joachim Winberg.

Därmed kommer det att finnas två Pressbyrån-butiker i Halmstad. Sedan tidigare finns det en vid Centralstationen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De öppnar i Halmstad: ”Ett naturligt steg”

De fortsätter sin expansion – öppnar i Halmstad under 2018.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.16:58, 20 november, 2017

De öppnar i Halmstad: ”Ett naturligt steg”
Foto: Prevex/Pressbild

Under det första kvartalet 2018 kommer Halmstad att få en komplett yrkesbutik. Det är järnhandeln Prevex som fortsätter sin expansion och öppnar en butik, som ska erbjuda ett stort sortiment av proffsprodukter.

– Att öppna i Halmstad är ett naturligt nästa steg för Prevex. Den nya anläggningen knyter ihop vår södra region med vår västra, och gör att vi kan serva kunder längs hela västkusten och en bra bit in i landet. Halmstad är även en expansiv region där vi redan har många av våra kunder på plats, säger Henrik Granath, vd på Prevex.

Prevex inriktar sig på försäljning, låsverkstad, maskinservice och utbildning och kommer att etablera sig på Andersbergsringen.

– Vi har sökt lokal i Halmstad under en längre tid och när vi fick reda på att lokalen på Andersbergsringen 106 blev tillgänglig kändes det rätt från början. Lokalen har en naturlig närhet till E6:an och bästa skyltläge intill Laholmsvägen med dess 35 – 40 000 passerande fordon per dag.

– Vi inleder omgående med en anpassning av lokalerna till vår verksamhet och ämnar öppna en fullskalig järnhandel under första kvartalet 2018, säger Magnus Johansson, regionchef Väst på Prevex.

Just nu söker företaget platschef, utesäljare och butikssäljare i Halmstad. Företaget finns sedan tidigare i Göteborg, Malmö och Helsingborg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Storkedjan flyttar till jättelokal

Tar plats mitt i centrum.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.21:10, 18 november, 2017

KLART: Storkedjan flyttar till jättelokal
Foto: Johan Olsson

Nu kan 24Halmstad avslöja att en butik flyttar i centrala Halmstad. Den här gången är det Naturkompaniet som flyttar från Bastionsgatan 2 upp på Storgatan.

Det är inte heller vilken lokal som helst man tar över utan Storgatan 29, där Finlayson Pop Up och Panduro tidigare funnits. Flytten kommer att ske till våren. Därmed får Naturkompaniet nu hela 338 kvadratmeter att förfoga över, mitt på en av de större shoppinggatorna i centrala Halmstad.

– Det känns riktigt kul. Det ska bli spännande och roligt framförallt. Och se hur det är att ligga i den änden av Storgatan, säger Jakob Wakander, butikschef på Naturkompaniet.

Vad har ni förhoppningar?
– Vi har ju förhoppningen att vi ska synas bättre i staden och kunna exponera våra varor och framförallt vår service på bästa sätt.

Även från fastighetsägarens sida är man nöjda med flytten.

– Vi är glada att de valt att satsa på en helt uppdaterad butik i Halmstad centrum, säger Johan TorstenssonCityfastigheter.

Vilken butik som ersätter Naturkompaniet i lokalen på Bastionsgatan 2 väntas bli klart framåt årsskiftet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nattklubbsdrottningen: ”Vi stoppar ingen, men…”

Inte bara klubbarna som har krav på sig i Halmstads nattliv.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.21:04, 17 november, 2017

Nattklubbsdrottningen: ”Vi stoppar ingen, men…”
Foto: Johan Olsson

Driver man stadens största nattklubb så kommer det med ett visst ansvar, både för ägarna, men även för gästerna. 24Halmstad fick en pratstund med Katarina Lund, ägare av nattklubben Boom Boom Room.

– Vi har ju lite krav här i dörren, vi öppnar inte bara dörren och säger ”hej och välkommen till vem som helst”, utan som sagt, vi har krav. Det här är vår arbetsplats och vår miljö. Då vill vi också att gästerna följer vissa riktlinjer.

Kan du ge något exempel?
– Man kan säga som så att det handlar om ålder, klädsen och beteende. Vi brukar säga såhär: Vi stoppar ingen, men det ska synas att man förberett sig för att gå ut en lördagkväll. Det får liksom inte vara såhär att man har stått på gymmet och tänker att man glider inom Boom Boom och tar en öl. Vi öppnar 23, då ska man haft en tanke med det här.

Som 24Halmstad redan rapporterat var det en rätt tuff miljö som Katarina en gång blev nattklubbsägare i. Det har dock ändrats helt och hållet i dagsläget.

– Peppar peppar, men jag måste säga att miljön är helt annorlunda än vad den var då. Och det hoppas jag vid gud att det håller i sig.

Hur var det då?
– Ja, det är ju ingen hemlighet att vi hade stora gäng i den här staden. Och det drabbade ju naturligtvis oss nattetid. Och vem som är kriminell eller inte lägger vi ingen vikt vid. Vi är varken poliser eller domare. Det enda vi har som krav är att när man väl kommer innanför våra dörrar så beter man sig. Sen vad du har för yrkesroll eller status i samhället, bryr vi oss inte om men du sköter dig när du är hos oss, och det är det vissa har lite problem med.

Upplever du någon slags hotfull stämning idag?
– Nej inte alls, och det hoppas vi håller i sig.

Med den tuffa tiden bakom sig kan Katarina och kollegan Krille Nilsson istället fokusera på det de brinner för, att få gästerna att trivas.

– Vi gör allt för att gästerna skall trivas hos oss, och det verkar de göra. Och så skall det förhoppningsvis alltid vara, så länge vi driver Boom Boom Room. Vi vill sprida glädje och fest, och glitter och glamour för våra kära gäster, avslutar Katarina och Krille.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Samma ägare i 30 år – nu säljs klassiska gatuköket

Det har blivit dags att sälja det anrika haket.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.19:02, 16 november, 2017

Samma ägare i 30 år – nu säljs klassiska gatuköket
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Det är anrika Britts Gatukök, på Åttingstigen 14 i Halmstad, som nu är till salu. Gatuköket byggdes 1966 och har haft samma ägare i snart 30 år. Nu är det dock alltså dags att lämna över till nästa ägare.

– Extremt stabil rörelse som idag erbjuder säväl traditionell gatuköksmat, dagens lunch och hemkörning. Verksamheten levererar ett respektabelt resultat år efter år.

– Detta i kombination med att man som fastighetsägare inte behöver betala några skyhöga hyror utan kan behålla eller ändra om allt efter eget tycke, gör detta till ett oslagbart tillfälle, säger mäklaren Kent Lundgren på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

 

attingsstigen-14_fv4fgo
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

attingsstigen-14_oizxhg
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng