Krogdrottningen om tuffa branschen: ”Inte svårare att vara kvinna”

Sedan ett knappt år tillbaka driver hon Halmstads största nattklubb. Trots en tuff bransch och dödshot älskar Katarina Lund sitt yrke. Vid sin sida har hon vapendragaren Krille Nilsson.

Johan Olsson

Kl.15:58, 11 november, 2017

Krogdrottningen om tuffa branschen: ”Inte svårare att vara kvinna”
Foto: Johan Olsson

För tio månader sedan tog Katarina Lund över nattklubben Boom Boom RoomKarl XI väg i centrala Halmstad. Efter att ha haft ett uppehåll från nattklubbsvärlden på fyra år sedan hon lämnade nattklubben Bond som tidigare låg på Storgatan, är hon tillbaka på banan.

– Jag har förmånen att jobba i en miljö som innehåller så mycket glädje. Det finns en otrolig glädje på allting. Jag jobbar med en personalstyrka som är betydligt yngre än jag själv vilket jag tycker är underbart. Det är nästan det bästa med den här branschen, att ha personal, säger Katarina.

Vid sin sida har hon sedan flera år tillbaka Krille Nilsson, idag nattklubbschef på Boom Boom Room, men deras samarbete sträcker sig tillbaka till Bondtiden. När Katarina tog över Boom Boom Room var dock Krille ovetandes om planerna.

Var det du som övertalade Katarina att ta över?
– Nej faktiskt inte. Vi möttes av en slump här utanför en gång, och då visste jag ingenting. Det var snarare så att det var Katarina som övertalade mig att bli kvar, säger Krille.

– Det känns jättebra, eftersom vi känner varandra så väl så, och jag dessutom har två ben att stå på då jag både är mamma och nattklubbsägare. Så då är det viktigt att ha någon här som kan ta hand om stället när jag inte är här, som jag vet att jag kan lita på. Det är väldigt viktigt rent allmänt i den här branschen, säger Katarina.

Är Krille din högra hand?
– Ja, eller så är jag hans slav, jag vet inte riktigt, säger Katarina med ett skratt.

– Vi kompletterar varandra otroligt bra så man kan nästan säga att vi är varandras högra hand, säger Krille.

Att vara nattklubbsägare låter av förklarliga skäl som ett väldigt glamoröst yrke, men enligt Katarina är det långt ifrån ett glidarjobb. Den ständiga utmaningen är att hela tiden fylla stället.

–  Många tror att den här branschen är glitter och glamour hela tiden, och att man inte gör något annat än att stå här och dricker champagne på kvällarna. Det är inte riktigt så det funkar. Vi ser gärna att andra dricker champagne men vi själva jobbar ju hela tiden. Vi strävar ständigt efter att förbättra stället och försöker lyssna på Halmstadbornas önskemål så att folk trivs här, säger Katarina.

Kan du ge ett exempel?
– Ja vi testade ju till exempel att ha 80-talstema här, vilket väl kanske inte riktigt gick som man hade hoppats. Men så är det ibland, man måste våga testa. Det räckte ju inte bara att testa med en enda kväll utan man fick ju köra på ett tag först.

Nattklubbsbranschen är dock alltjämt en av de tuffare och likt många andra är den väldigt mansdominerad. Trots detta menar Katarina att hon snarare har fördel av att vara kvinna.

– Nu kommer jag inte bli populär där ute, men jag går inte runt omkring och tänker på att jag är kvinna, och jag tror att problemet ibland kan vara att man gör det. Jag är egenföretagare och jag har valt en underbar bransch, vilket många män har gjort också och det är jättepositivt. Men det är inte svårare att vara kvinna i den här branschen, snarare tvärtom.

Hur menar du?
– man kan kan ta konflikter lättare. Samhället är vinklat lite åt att kvinnan får säga och tycka, tänka och göra lite mer rätt ut, helt fritt, och många män ska bara ta detta. Men helt plötsligt står det en kvinna där och då blir det lite svårare. Så jag ser bara positiva saker med att vara kvinna.

Typexemplet på detta hittar Katarina i en anekdot från sin tid som ägare för Bond.

– Nu är lyckligtvis inte klimatet sådant i stan längre, men ett tag var det ju väldigt tufft. Och då var det en som var lite ärlig och sade till mig ”Katarina, hade du inte varit kvinna hade vi dödat dig för länge sedan”, så det är inte så dumt att vara kvinna. Så jag tror man ska dra nytta av det istället.

Krille instämmer helt och hållet.

– Jag drar ju nytta av det varje kväll utan att folk märker det. Det blir en helt annan approach i konflikter och så. Där blir man nästan mer stämplad som man, när man står i dörren och jobbar. Då kan man bara säga ”ta det med Katarina” och till henne kan de dagen efter säga saker som ”vi ville bara informera..” och så vidare, trots att det var en helt annan ton på kvällen innan. Jag försöker erbjuda exakt samma lösning, säger Krille.

– Men du är man och då är du nästan lite äcklig, ”jobbar på nattklubb och sådär”, men så helt plötsligt kommer jag och då är inte problemen så stora längre helt plötsligt, avslutar Katarina.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu har de öppnat sin egen klinik: ”Känns jättebra – är väldigt omväxlande”

Siktar på stor roll i Södra Sverige.

Mattias Olsson

Kl.19:47, 16 mars, 2018

Nu har de öppnat sin egen klinik: ”Känns jättebra – är väldigt omväxlande”
Foto: Mattias Olsson.

Den 3 mars slogs portarna upp till Lisa Phan och Angelica Franzéns nystartade skönhetssalong Face Atlas. Något man firade med en invigning. Fast redan i februari hade man smygstartat verksamheten på Lokföraregatan lite, med några besök.

Fast att kalla Face Atlas för en skönhetssalong är kanske bara delvis korrekt. På hemsidan är Face Atlas beskriven som en estetisk klinik.

– Om det är en skönhetssalong? Egentligen både ja och nej. Det är ju estetiska injektioner vi jobbar med, och vi har en mer specialiserad skönhetsvård, där vi är specialiserade på fillers, botulinumtoxin och Dermapen. Det är avancerad hudvård kan man säga, säger Lisa Phan under 24Halmstads besök.

Hur känns det nu när ni har kommit igång?
– Det känns jättebra. Det är så himla roligt också, med tanke på att man ser resultatet med en gång på kunderna. Och är kunden nöjd så är jag själv också minst lika nöjd. Det är härligt att man kan göra någon så himla glad. Det är dessutom väldigt omväxlande mot vad vi vanligtvis jobbar med på sjukhuset , säger Lisa.

–Det känns verkligen jätteroligt, men samtidigt är det mycket att tänka på. Marknadsföring och bokföring, ja alltihop när man startar företag, men det är roligt, säger Angelica Franzén.

Vanligtvis jobbar tjejerna inom psykiatrin på sjukhuset. Tanken är att de nu ska kombinerad det jobbet, med jobbet på Face Atlas.

– Ja, jag kommer att fortsätta att jobba heltid på sjukhuset. Jag jobbar natt. Här på Face Atlas kör vi bara bokningar, så vi är ju inte här hela tiden, säger Lisa.

– Jag kommer att kombinera jobbet här med både föräldraledighet och jobbet på sjukhuset, så det blir till att planera schemat, säger Angelica.

Angelica Franzén och Lisa Phan. Foto: Mattias Olsson.

Angelica Franzén och Lisa Phan. Foto: Mattias Olsson.

Hur kom det sig att ni drog igång det här projektet just nu?
– Det var nog mest att allt klaffade. Vi hittade en lokal som vi gillade, och utbildningarna går inte så ofta heller, så det var verkligen som att allting klaffade samtidigt med både utbildning och lokal, säger Angelica.

Utbildningen bestod av en tvådagskurs via MyBeauty Academy i Göteborg.

– Detta är ju en skola, där det inte är något läkemedelsbolag som ligger bakom, för det är det på många av de här utbildningarna annars. Så de vi gjorde vår utbildning hos är oberoende. De kräver att man har kunskap inom anatomi och fysiologi, så där har vi jättemycket nytta av att vi är sjuksköterskor, säger Angelica och fortsätter:

– Det finns väldigt många som inte är legitimerad personal som jobbar med detta, eftersom det inte riktigt finns några regleringar inom branschen, så vi har stor nytta av vår sjuksköterskekompetens. Både handhavandet med sprutor och renligheten.

Att de valde att etablera sig just på Lokföraregatan var dels närheten till resecentrum.

– Sedan är det inte mitt i smeten heller, för det är ändå lite tabubelagt i Sverige fortfarande med att göra den här typen av injektioner och behandlingar, och då kan det vara lite mer diskret, säger Angelica Franzén.

Vad har ni för mål på sikt? Vill ni satsa på det här fullt ut till 100 procent?
– Vi vill bli störst och bäst i södra Sverige i alla fall. Sedan vill vi kunna ägna oss åt detta en större del än vad vi gör idag, säger Angelica Franzén.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De ska anställa 50 personer: ”Växer stadigt”

Företaget fortsätter att satsa – behöver anställa 50 personer inom kort.

Martin Persson

Kl.10:51, 16 mars, 2018

De ska anställa 50 personer: ”Växer stadigt”

Företaget Stena Recycling har under de senaste åren investerat en miljard kronor i arbetet för att utöka återvinningsgraden av metall. Inför nästa steg i utvecklingen tror man att minst 50 personer behöver anställas till företagets lokaler i Kistinge där 175 personer arbetar just nu

– Det handlar dels om tjänstemän, men det mesta är produktionspersonal, typ personer med industriell utbildning, maskinoperatörer och maskinförare. Det är mycket personal på kort tid så det kanske kan bli svårt, men vi hoppas att vi ses som attraktiva, säger Sverker Rosdahl,  process- och kvalitetschef, till Hallandsposten.

Därmed kommer företaget att närma sig 300 anställda i sina verksamheter i Halmstads kommun. Rekryteringen väntas vara klar till hösten 2018 – och sedan kan det bli tal om ytterligare anställningar.

– Det är troligt. Alla avfallsslag vi har kräver ytterligare förbättringsprocesser. Vi är ständigt växande och har en väldig utvecklingspotential så vi kommer att satsa ytterligare, säger Sverker Rosdahl till HP.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurangkedjan etablerar sig på Flygstaden: ”Kändes klockrent”

Så många arbetstillfällen genererar etableringen.

Mattias Olsson

Kl.17:52, 15 mars, 2018

Restaurangkedjan etablerar sig på Flygstaden: ”Kändes klockrent”
Foto: Linnea & Basilika / Pressbild.

Det är den sydostasiatiska restaurangkedjan Linnea & Basilika som kommer att öppna på Flygstadens handelsplats i Halmstad. Om allt går som planerat så kommer man att öppna under sommaren.

– Det känns kanon. Det ska bli roligt att komma tillbaka till Halmstad där jag jobbat tidigare och startade min första restaurang. Det ska bli spännande att komma igång, säger VD:n Anette Ngo till 24Halmstad.

Grunden till Linnea & Basilika lades 2008 då restaurang Basilika öppnade i Landskrona. Året därpå blev man årets restaurang i Landskrona. Konceptet med hemlagad mat från Sydostasien har sedan 2014 utvecklats till restaurangkedjan Linnea & Basilika.

– Halmstad har länge funnits med på vår priolista. Både jag och min fru Anette kommer från Halmstad från början. Vi har letat efter en lämplig lokal i två år, och detta kändes klockrent. Nu har vi en fastighetsägare som tror väldigt mycket på konceptet. Så det blev ett ganska enkelt val till slut, säger etableringschefen Martin Pham.

Hur känns det att det nu är klart att ni ska öppna i Halmstad?
– 
Det känns helt fantastiskt. Nu ska bara bygglovet igenom. Det är den enda process som kan påverka när vi ska öppna. Fastighetsägaren hoppas att vi ska kunna öppna i början av juli. Och någon gång under juli hoppas vi att det ska bli.

Etableringen av restaurangkedjan innebär också att fler arbetstillfällen skapas. I dagsläget räknar man med 15 nya arbetstillfällen på heltid. Kockarna är planerat att i första hand ta från de andra restaurangerna i kedjan. Serveringspersonal och övrig kökspersonal ska dock rekryteras lokalt. Rekryteringsprocessen för att hitta serveringspersonal startas omgående.

Linnea & Basilika finns sedan tidigare i Landskrona, Löddeköpinge, Hyllinge, Varberg, Eslöv, Skurup och i Ängelholm där man har sin bas.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klassiska butiken firar 20 år i Halmstad: ”Idag firar vi”

Detta händer under jubileumsdagen.

Mattias Olsson

Kl.19:38, 14 mars, 2018

Klassiska butiken firar 20 år i Halmstad: ”Idag firar vi”
Foto: Mattias Olsson

Under onsdagen är det på dagen 20 år sedan Butterick’s öppnade sin butik i Halmstad. Något man givetvis firar.

– Idag firar vi med godis, ballonger och 20 procents rabatt. Rabatten gäller dock under hela veckan, säger butikschefen Pernilla Ericsson.

Under samtliga 20 år har butiken funnits på Klammerdammsgatan 3, och Pernilla Ericsson har varit med under hela perioden.

– Jag märker inte så mycket skillnad nu mot hur det var när vi började. Förutom att vi säljer väldigt mycket mer ballonger nu, säger hon.

Hur kommer det sig att konceptet håller lika bra nu som för 20 år sedan?
– Det är alltid temafester, ja mycket fester överlag. Någon kanske fyller 50, eller så är det studenterna på Högskolan som ska ha någon temafest.

Vad har sålt bäst under åren?
– Maskeradartiklar går allra bäst, och partygrejer.

Kommer butiken köra 20 år till?
– Det vet jag inte. Men det hoppas jag, för det behövs.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Glädjande beskedet för city: ”Är en fantastisk stad”

Positivt svar efter konsultföretagets handelsutredning och analys av centrala Halmstad.

Mattias Olsson

Kl.14:38, 14 mars, 2018

Glädjande beskedet för city: ”Är en fantastisk stad”
Sandra Holm, Sapna Billengren Lindström, Sanna Westerberg och Per Arbin. Foto: Mattias Olsson.

På uppdrag av Halmstad City, Fastighetsägarna och Halmstads kommun, har konsultföretaget Reteam gjort en handelsutredning och analys av centrala stan. Under onsdagen var 24Halmstad på plats när resultatet presenterades.

– Halmstad är en stark stad, alla ramar finns. Sedan gäller det att skruva upp det lite. Man har rätt tänk men behöver justera lite. Men Halmstad är en fantastisk stad, säger Sandra Holm, från Reteam, som är den som har gjort undersökningen.

Utredning innehöll en inventering av butiksstrukturen, en marknadsundersökning och en stråkanalys. Vad visade då själva undersökningen? Jo, bland annat följande:

  • 19 av Halmstadbornas 20 favoritbutiker finns redan i city. Den butiken man saknar är Zara.
  • Halmstad har många butiker i stadskärnan (369 stycken för att vara exakt). Staden har en bra struktur att bygga vidare på. City har 800 meter gågata, vilket anses bra.
  • Service och bemötande var prio ett. 34 procent av de som deltog i undersökningen ansåg det som viktigast. Service och bemötande ansågs därmed viktigare än utbud när man handlade i city.
  • Om Halmstadborna fick bestämma och hade obegränsat med pengar så är det parkeringsfrågan som flest vill påverka. Undersökningen visar dock att Halmstad har billigast p-avgift och många lediga platser i jämförelse med andra liknande kommuner som Jönköping, Gävle och Borås.

– Det här tyckte jag var väldigt intressant eftersom allmänhetens bild inte riktigt stämmer med verkligheten. Här har alla aktörer ett ansvar att försöka förändra bilden och göra den mer nyanserad, säger Sandra Holm.

  • 10 procent av butikslokalerna i city står tomma. Staden upplevs dock inte som tom enligt undersökningen.

– Det är inga problem att hyra ut lokalerna. Men fastighetsägarna är bättre på att tänka rätt nu, och vill ha rätt butik på rätt plats. En feletablering kan vara den största anledningen till en försämring, och det är inte helt orimligt att det kan ta ett år att få rätt butik på plats, säger Per Arbin från Fastighetsägarna.

Ett tips man fick som snabbt och enkelt kunde ge ett lyft var att fixa fasaderna på byggnader, till exempel genom att tvätta dem, och butikerna kan jobba med skyltning.

Eftersom kommunen, Halmstad City och Fastighetsägarna precis fått ta del av utredningens innehåll så har inga praktiska åtgärder hunnit planeras ännu, men det ska komma. Och de erkänner att de blev positivt överraskade.

– Jag tycker det känns fantastiskt bra att vi har det här bekräftat av en oberoende part som har analyserat stadskärnans dagsläge. Och sammanfattar vad vi gemensamt nu ska fokusera på och vilka prioriteringar vi ska göra. Vilka saker vi ska samla kraft kring. Det här handlar om att vi ska göra någonting tillsammans. Och då fungerar det här bra som underlag, säger Sanna Westerberg, från Halmstad City.

– Det är oerhört glädjande. Jag tycker att det är bra att vi har fått så mycket med oss i undersökningen som vi kan börja jobba med direkt, säger Per Arbin.

– Jag tycker att det var positivt att det var en hel del politiker på plats när vi presenterade detta på morgonen. Jag hoppas att de kan ta med sig en del till sina partier och att de också kan skruva upp lite grann och vara med i centrumutvecklingen, säger Sapna Billengren Lindström från Halmstads kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng