Krogdrottningen om tuffa branschen: ”Inte svårare att vara kvinna”

Sedan ett knappt år tillbaka driver hon Halmstads största nattklubb. Trots en tuff bransch och dödshot älskar Katarina Lund sitt yrke. Vid sin sida har hon vapendragaren Krille Nilsson.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.15:58, 11 november, 2017

Krogdrottningen om tuffa branschen: ”Inte svårare att vara kvinna”
Foto: Johan Olsson

För tio månader sedan tog Katarina Lund över nattklubben Boom Boom RoomKarl XI väg i centrala Halmstad. Efter att ha haft ett uppehåll från nattklubbsvärlden på fyra år sedan hon lämnade nattklubben Bond som tidigare låg på Storgatan, är hon tillbaka på banan.

– Jag har förmånen att jobba i en miljö som innehåller så mycket glädje. Det finns en otrolig glädje på allting. Jag jobbar med en personalstyrka som är betydligt yngre än jag själv vilket jag tycker är underbart. Det är nästan det bästa med den här branschen, att ha personal, säger Katarina.

Vid sin sida har hon sedan flera år tillbaka Krille Nilsson, idag nattklubbschef på Boom Boom Room, men deras samarbete sträcker sig tillbaka till Bondtiden. När Katarina tog över Boom Boom Room var dock Krille ovetandes om planerna.

Var det du som övertalade Katarina att ta över?
– Nej faktiskt inte. Vi möttes av en slump här utanför en gång, och då visste jag ingenting. Det var snarare så att det var Katarina som övertalade mig att bli kvar, säger Krille.

– Det känns jättebra, eftersom vi känner varandra så väl så, och jag dessutom har två ben att stå på då jag både är mamma och nattklubbsägare. Så då är det viktigt att ha någon här som kan ta hand om stället när jag inte är här, som jag vet att jag kan lita på. Det är väldigt viktigt rent allmänt i den här branschen, säger Katarina.

Är Krille din högra hand?
– Ja, eller så är jag hans slav, jag vet inte riktigt, säger Katarina med ett skratt.

– Vi kompletterar varandra otroligt bra så man kan nästan säga att vi är varandras högra hand, säger Krille.

Att vara nattklubbsägare låter av förklarliga skäl som ett väldigt glamoröst yrke, men enligt Katarina är det långt ifrån ett glidarjobb. Den ständiga utmaningen är att hela tiden fylla stället.

–  Många tror att den här branschen är glitter och glamour hela tiden, och att man inte gör något annat än att stå här och dricker champagne på kvällarna. Det är inte riktigt så det funkar. Vi ser gärna att andra dricker champagne men vi själva jobbar ju hela tiden. Vi strävar ständigt efter att förbättra stället och försöker lyssna på Halmstadbornas önskemål så att folk trivs här, säger Katarina.

Kan du ge ett exempel?
– Ja vi testade ju till exempel att ha 80-talstema här, vilket väl kanske inte riktigt gick som man hade hoppats. Men så är det ibland, man måste våga testa. Det räckte ju inte bara att testa med en enda kväll utan man fick ju köra på ett tag först.

Nattklubbsbranschen är dock alltjämt en av de tuffare och likt många andra är den väldigt mansdominerad. Trots detta menar Katarina att hon snarare har fördel av att vara kvinna.

– Nu kommer jag inte bli populär där ute, men jag går inte runt omkring och tänker på att jag är kvinna, och jag tror att problemet ibland kan vara att man gör det. Jag är egenföretagare och jag har valt en underbar bransch, vilket många män har gjort också och det är jättepositivt. Men det är inte svårare att vara kvinna i den här branschen, snarare tvärtom.

Hur menar du?
– man kan kan ta konflikter lättare. Samhället är vinklat lite åt att kvinnan får säga och tycka, tänka och göra lite mer rätt ut, helt fritt, och många män ska bara ta detta. Men helt plötsligt står det en kvinna där och då blir det lite svårare. Så jag ser bara positiva saker med att vara kvinna.

Typexemplet på detta hittar Katarina i en anekdot från sin tid som ägare för Bond.

– Nu är lyckligtvis inte klimatet sådant i stan längre, men ett tag var det ju väldigt tufft. Och då var det en som var lite ärlig och sade till mig ”Katarina, hade du inte varit kvinna hade vi dödat dig för länge sedan”, så det är inte så dumt att vara kvinna. Så jag tror man ska dra nytta av det istället.

Krille instämmer helt och hållet.

– Jag drar ju nytta av det varje kväll utan att folk märker det. Det blir en helt annan approach i konflikter och så. Där blir man nästan mer stämplad som man, när man står i dörren och jobbar. Då kan man bara säga ”ta det med Katarina” och till henne kan de dagen efter säga saker som ”vi ville bara informera..” och så vidare, trots att det var en helt annan ton på kvällen innan. Jag försöker erbjuda exakt samma lösning, säger Krille.

– Men du är man och då är du nästan lite äcklig, ”jobbar på nattklubb och sådär”, men så helt plötsligt kommer jag och då är inte problemen så stora längre helt plötsligt, avslutar Katarina.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Pizzajätten storsatsar – vill öppna i Halmstad

Den amerikanska jätten siktar på Halmstad.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.18:54, 16 januari, 2018

EXTRA: Pizzajätten storsatsar – vill öppna i Halmstad
Foto: Pressbild/Arkiv

Den amerikanska pizzajätten Domino’s kommer under året att göra en storsatsning i Sverige. Genom att öppna 100 nya restauranger de närmaste åren. vill man bli den största pizzakedjan i landet. En restaurang i Halmstad finns med i de planerna.

– Absolut! Nu är vi i fas ett kan man säga, och det innebär att vi under första halvåret kommer att satsa på att täcka stora delar av Skåne. Just nu letar vi aktivt efter lägen i Halmstad och målsättningen är att ha öppnat minst en restaurang i staden under året, säger Mats Åstrand, VD på Domino’s Sverige.

I dagsläget finns det sex Domino’s-restauranger i landet, i Malmö, Lund och Limhamn, ett antal som alltså snart kommer att mångdubblas.

Vad är visionen, ska ni bli störst i Sverige?
– Absolut, det kan man säga. Den svenska marknaden har ju inte så många pizzakedjor på samma sätt som andra länder där det kan finnast närmare två, tre eller kanske fyra stycken. I Sverige finns det Pizzahut, men utan att veta exakt vilka orter de finns på så tror jag inte att de är så värst utbredda. Så vår målsättning är att täcka in så mycket av Sverige det går, och i förlängningen bli den största pizzakedjan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala glädjen över vinnaren: ”Sluter upp för varandra”

Så kan deras företag påverkas av vinsten.

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.17:51, 16 januari, 2018

Lokala glädjen över vinnaren: ”Sluter upp för varandra”
Foto: Sinom Hastegård/Bildbyrån och Johan Olsson.

Under måndagskvällen vann Peder Fredricson Jerringpriset för andra året i rad. Något som gladde många inom hästsporten runt om i landet. Bland dem fanns Susanne Ankarcrona, som tillsammans med sin man Fredrik driver familjeföretaget Equipe Saddles.

Hon upplevde en stor glädje när Fredricson vann.

LÄS MER: De utsågs till årets företagare 2017: ”Jagar inte utmärkelser”

– Ja, ja, ja. Hästsporten i Sverige är fantastisk. Man sluter upp kring varandra. Hästsporten är stark i Sverige, det visar ju det faktum att han vann för andra året i rad, säger Susanne Ankarcrona till 24Halmstad.

Det är dock inte en sadel ifrån Equipe Saddles som Peder Fredricson sitter på när han tävlar.

– Nej, tyvärr inte. Det hade varit kul, säger Ankarcrona.

– Han vet att han skulle få ett positivt svar ifall han skulle vilja testa, men vi trampar ingen på tårna för att det ska bli så.

Ankarcrona berättar att de stora hopparna blir sponsrade och att de brukar vara lojala och ha samma sadel i många år. Hon säger också att de inte skulle trampa någon på tårna genom att ställa frågan rakt ut.

Det faktum att Peder Fredricsson vinner ett så stort pris, påverkar det även er på Equipe Saddles?
– Jag inbillar mig det i alla fall. Det blir en större medvetenhet och det skrivs mycket om hästsporten i tidningarna. Och vi har fått kämpa länge för att få vara med där. Vi kämpar på och vi har nog också kunnat ta del av den ökade uppmärksamheten då fler vänder sig till oss. Det är svårt att mäta exakt, men nog är intresset större.

Susanne Ankarcrona är mycket glad över den utveckling som svensk hästsport har tagit de senaste åren.

– Mycket har hänt de sista åren. Allt hänger samman. Blir det bra resultat så skrivs det mer. Händer det mer så får vi mer sponsorer och så vidare. Alla gynnas. Man vet inte var det ska sluta. Det kan bli riktigt bra för Sverige. Jag är en del i Danmark och Norge också, och där ser det inte alls lika bra ut, säger Ankarcrona.

Susanne och Fredrik Ankarcrona. Foto: Mattias Olsson.

Susanne och Fredrik Ankarcrona. Foto: Mattias Olsson.

Varför är ni inom hästporten så bra på att sluta upp kring varandra?
– Det har nog främst med hästen att göra. Man kan inte fixa allt själv redan som ung, det krävs att någon hjälper en med kärra och utrustning, och hjälper till och köra till och från tävlingar. Sådant skapar sammanhållning, och man är vana att sluta upp kring hästen. Nästan alla som har med hästar att göra stöttar nog Peder, men jag tror inte att alla simmare röstar på Sarah Sjöström även om kanske svarat för en större prestation.

Senast vi sågs hade ni precis tagit hem priset som Årets företag på Halmstads näringslivsgala. Hur har det gått sedan dess?
– Det rullar på. December och januari är väl inte månader där det händer så mycket. Men under våren så kommer vi att anställa en person utanför familjen som ska hjälpa oss med verksamheten, och vi kommer även att öppna en webshop.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurangens glädjebesked: ”Det är ren kärlek”

Då beräknas de öppna.

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.19:54, 15 januari, 2018

Restaurangens glädjebesked: ”Det är ren kärlek”
Foto: Linda LC Berntsson/ Mattias Olsson.

Som 24Halmstad har skrivit om tidigare så har Restaurang Tillsammans väntat på ett tillfälligt bygglov för att kunna bedriva sin verksamhet under sommaren.

Under måndagen fick de beskedet, och det blev ett glädjebesked.

LÄS MER: Premiären hotas: ”Kommer gråta hela sommaren”

– Vi fick ett ja under morgonen, och det innebär att vi kan ha kärleksfrossa en sommar till, säger My Djurberg, som tillsammans med Johanna Norström driver restaurangen, till 24Halmstad.

Har ni redan börjat planera?
– Absolut. Brainstorming. Men jag får vara lite hemlighetsfull där, då vi vill hålla lite på konceptet.

Vad kände du när ni fick beskedet?
– Ren kärlek. Ett oerhört pepp. Nu jäklar ska vi köra sista och bästa sommaren någonsin.

Efter det glädjande beskedet har tjejerna firat ordentligt under dagen.

– Det har vi verkligen gjort. Jag har inte ätit så många kakor på år och dag som jag ätit idag. Mitt i glädjen bokade vi en resa till Helsingfors dit vi ska åka för att inspireras. Så det kanske blir finskt tema under sommaren, säger Djurberg.

När Tillsammans fortfarande väntade på besked så sade My Djurberg till 24Halmstad att hon skulle gråta hela sommaren om det blev ett nej till bygglovet. Nu blev det ett positivt besked, och nu är hennes känsla inför sommaren klart bättre.

– Nu blir det en 100 procent roligare sommar, nu blir det bara glädjetårar, säger hon med ett skratt.

– Vi kommer att gör i ordning efter pålningen. Så fort de är klara kommer vi att vara där, säger Djurberg.

Tillsammans är planerad att öppna för säsongen någon gång under maj månad. Efter säsongen kommer den att byggas om och bli en permanent restaurang.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Näringslivschefen: Så satsar vi under 2018

Detta är viktigast att uppnå under året:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.16:02, 13 januari, 2018

Näringslivschefen: Så satsar vi under 2018
Foto: Mattias Olsson.

Under förra året hamnade Halmstad på 103 plats bland landets kommuner när Svenskt näringsliv undersökte företagsklimatet. En placering Halmstads näringslivs VD Karolina Davidsson tycker är långt ifrån kommunens potential, och något hon kommer att jobba hårt för att förbättra under det nya året.

– Jag vill att Halmstad ska vara topp 25. Minst 25:a ska vi ligga, då är jag nöjd, säger hon till 24Halmstad.

Placeringen fick kommunen i september, och sedan dess har man jobbat med åtgärder.

– Sedan dess har vi analyserat resultatet och tittat på vilka faktorer vi behöver förbättra och se till att vi under det här året blir bättre på de här sakerna. Framförallt handlar det om service till företag, det handlar om tillgången på kompetens och våra attityder, säger Davidsson och fortsätter:

– Nytt för i år blir att tillståndslotsen numera kommer att jobba heltid med de här frågorna. Nytt är också att man numera kan göra en drop in lots, som kommer att ske vid ungefär fem tillfällen under våren. Allt för att öka dialogen och möjligheten till kontakt, mellan kommun och företagen. Det är en väldigt konkret åtgärd som gjorts nu.

För Karolina Davidssons egen del så kommer hon inte kunna vara med och påverka arbetet under hela året, då hon ska ha barn i maj.

– Jag jobbar på så länge jag mår bra. Nu är man lite sugen på att fortsätta, det kan jag lugnt säga. Det är lite frustrerande att man inte kan få jobba fullt ut med det här, men det är bara att inse att livet är livet och man får glädjas åt det man har framför sig.

24Halmstad bad Karolina Davidsson och lista de viktigaste punkterna för Halmstads näringsliv att lyckas med under 2018. Hon valde följande:

  • Företagsklimatet upp på högsta politiska nivå, vilket vi ser goda möjligheter till.
  • Utöka dialogen med näringslivet i olika forum.
  • Satsa ännu mer på ung företagsamhet som är en jätteviktig del för framtiden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Halmstads populäraste pizzeria: ”Känns underbart”

Onlinepizza har utsett stadens populäraste pizzeria.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.18:56, 12 januari, 2018

Här är Halmstads populäraste pizzeria: ”Känns underbart”
Foto: Pixabay.

Den populära sajten Onlinepizza.se har under fredagen presenterat den populäraste pizzerian i landet och det blev Pizzeria Venedig i Borlänge som knep den åtråvärda titeln.

– Genom att utse årets bästa pizzerior får vi en chans att lyfta fram våra fantastiska pizzabagare, personerna som ligger bakom alla beställningar. Personer som under året även försett våra användare med snabb prisvärd service och mat av hög kvalitet, säger Daniel Strömberg, vd för Onlinepizza.

Tävlingen har även inneburit att den populäraste pizzerian i Halmstad har kunnat utses och det var ingen mindre än Delux Döner Pizzeria.

– Det känns underbart att vi blivit utsedda till Halmstads bästa pizzeria, något som visar att våra kunder verkligen tycker om vår mat och vår service, säger Jamil Dalwish på Delux Döner Pizzeria.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng