”Gillar stå ute när det är två grader och köra med grabbarna”

Efter uppflyttningen – Så bygger man framåt:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.19:59, 11 november, 2017

”Gillar stå ute när det är två grader och köra med grabbarna”
Foto: BK Astrio

För fem veckor sedan tog BK Astrio hem segern i division 4, och tog klivet upp i division 3. Det var lagets första serieseger sedan 1989.

24Halmstad ringde upp BK Astrios tränare och sportchef Mats Altemyr, för att ta reda på varför laget lyckades, och framförallt vad de har för förhoppningar nu när de kommit upp en division.

Varför lyckades ni gå upp i år?
– Ja, det är en bra fråga, med tanke på hur sällan det har skett. Anledningen tror jag är att det sker ett långsiktigt arbete i föreningen. Vi har en stor och omfattande ungdomsverksamhet. Tidigare så har det väl varit så att de lite bättre spelarna har lämnat laget, men nu jobbar vi på ett lite annat sätt och försöker behålla så många som möjligt så länge som möjligt. Vi vill skapa en attraktiv, instruktiv och lärande miljö, för att öka möjligheterna att spelarna stannar längre. Och ja, nu känner vi att spelarna vill stanna längre.

Detta långsiktiga arbete har pågått längre än Altemyr själv varit i klubben.

– Jag har varit här i två år, och den här strategin fanns innan min tid. Så det är flera års arbete som har gett resultat. Sedan har nog klubben medvetet anställt folk som kan föra den strategin vidare. När vi säkrade avancemanget var 10 av våra 11 startspelare egna produkter, och det gäller inte bara i A–laget. Vårt utvecklingslag har gått från division 7 till division 5 på två år och där var också 10 av 11 som startade när segern säkrades från de egna leden, säger Mats Altemyr.

Under tisdagen körde BK Astrio sitt första träningspass efter att ha säkrat seriesegern.

– Det var förbaskat roligt. Vi har inte träffats på fem veckor sedan vi säkrade segern, så både vi ledare och spelare kände att det var kul att dra igång igen. Så det var första träningen inför division 3 nu kan man säga.

Vad är målsättningen inför nästa år?
– Vi har en långsiktig målsättning om att skapa en plattform på division 3 nivå. Vi hoppas att det ska gå snabbt för oss att hålla den här nivån, men det får ta den tid det tar. I vår långsiktiga målsättning så ska vi vara i division 3 eller högre upp, och då måste vi få det att fungera såväl organisatoriskt som på planen. Men jag hoppas att vi redan nu är redo för kostymen som krävs på den här nivån, både som förening i stort och med A–laget. Däremot har vi inte sagt något om någon placering vi siktar på nästa år. Men det ska synas en tydlighet i det vi gör, och en långsiktighet.

Nu när det gått så bra för er, jagas era spelare av andra klubbar?
– Intresset ökar såklart när det går bra, och folk håller koll. Några spelare har fått förfrågningar, men just nu stannar merparten av spelarna och vill följa med laget ytterligare steg.

Planerar ni att värva spelare?
– Intressant fråga. Tanken är att ta in våra egna spelare. Har man till exempel två etablerade mittbackar så vill vi ju ha en ung backup under förutsättning att spelaren tagit steg mot den här nivån, men det är klart, upptäcker vi att det saknas spelare på någon position får vi givetvis kolla på annat. Vi har några spelare som kommer att provträna med oss kommande veckor.

Nu när ni tar klivit upp, innebär det att ni kommer att träna mer?
– Inte så mycket mer, möjligen något enstaka pass, men vi ska försöka ha lite högre intensitet och effektivitet, men sett till antalet pass, nej. Vi kommer att ligga  kvar på tre pass i veckan plus match.

Mats Altemyr själv har själv en minst sagt avgörande roll för klubbens närmsta framtid då han är både tränare och sportchef.

– Det är spännande uppdrag och är urkul. Tiden kan bli ett problem så det skulle kunna bli en omorganisation till nästa år.

Vilken av rollerna är roligast?
– Den är svår. Så länge spelarna tycker att jag tillför något och så länge jag själv känner att jag utvecklas så är jag gärna tränare. Skulle det inte vara så, så kan det istället bli som sportchef. Men tränarlivet är oerhört kul, gillar att stå ute när det är två grader och köra med grabbarna, så jag hoppas att jag är med ett litet tag till.

Med de dubbla rollerna, hur mycket tid lägger du på klubben?
– Vågar inte svara på det, sedan beror det ju på vilken del på året, men med träning, planering och matcher så kanske det ligger på mellan 15–25 timmar i veckan, och då har jag ett heltidsjobb utöver det, samt att jag är instruktör för Hallands FF och SvFF också.

Kan det bli för mycket fotboll?
– Nej, det kan det inte. Jag var idrottslärare innan så detta är mitt liv. Ett livslångt intresse. Jag hade aldrig hållit på så länge om det inte vore så vansinnigt roligt, säger Mats Altemyr.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

silly season

Tidigare HBK-anfallaren klar för Gais

HBK-bekantingen Junes Barny, 28, är klar för superettanklubben Gais.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.16:14, 16 januari, 2018

Tidigare HBK-anfallaren klar för Gais
Junes Barny.

Junes Barny värvades till Halmstads BK från Ängelholms FF inför säsongen 2015 och gjorde sedan 29 allsvenska starter när klubben åkte ner i superettan.

Halvvägs in i säsongen 2016 valde anfallaren sedan att lämna HBK för spel i den marockanska högstaligan.

Nu är Junes Barny klar för en återkomst i Sverige.

Den 28-årige anfallaren har kritat på ett tvåårskontrakt med Gais.

Därmed ställs alltså Junes Barny mot sin forna klubb HBK under den kommande säsongen i superettan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

silly season

Allsvensk klubb jagar tidigare HBK-kaptenen

Den allsvenska nykomlingen Dalkurd vill värva Fredrik Liverstam, rapporterar fotbolldirekt.se.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.12:54, 3 januari, 2018

Allsvensk klubb jagar tidigare HBK-kaptenen
Fredrik Liverstam.

När Halmstads BK åkte ur allsvenskan i höstas valde lagkaptenen Fredrik Liverstam, 29, att gå skilda vägar med klubben efter fem säsonger tillsammans.

Nu kan mittbacken vara på väg till den allsvenska nykomlingen Dalkurd.

Enligt sajten fotbolldirekt.se är Fredrik Liverstam ”ett huvudspår” för Dalkurd i Borlängeklubbens jakt på rutin i backlinjen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Uppgifter: HBK värvar mittback från Peking

Halmstads BK rycker i IFK Norrköpings mittback Andreas Hadenius, 26, enligt Kvällsposten.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.10:29, 12 december, 2017

Uppgifter: HBK värvar mittback från Peking
Andreas Hadenius.

Halmstads BK rustar för att göra sejouren i superettan så kortvarig som möjligt.

Nu uppges laget vara på väg att förstärka med allsvensk rutin – i form av IFK Norrköpings mittback Andreas Hadenius. Enligt uppgifter till Kvällsposten är man i det närmaste överens med 26-åringen, men några detaljer återstår fortfarande.

Andreas Hadenius – som varit fyra säsonger i allsvenska IFK Norrköping, men haft svårt att slå sig in i startelvan – ansluter i så fall som bosman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klart: HBK-stjärnan lämnar klubben

Efter nedflyttningen - nu lämnar han.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.12:24, 28 november, 2017

Klart: HBK-stjärnan lämnar klubben
Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Det står nu klart att HBK tappar sin lagkapten Fredrik Liverstam. Efter fem säsonger i klubben väljer nu 29-åringen att testa nya utmaningar, det rapporterar Kvällsposten.

– Det är ett beslut som har vuxit fram de senaste veckorna. Jag har tänkt väldigt mycket. Det är ett tufft beslut eftersom jag har haft en väldigt fin tid i Halmstad och jag har varit i föreningen i fem år. Det var inget lätt beslut att ta, men det känns rätt, säger Fredrik Liverstam.

Än så länge är det dock inte klart med någon ny klubb. Liverstam som under sin tid i HBK bott kvar i Helsingborg, utesluter inte heller en återkomst till laget han gjorde sex matcher för mellan 2009 och 2010.

– Jag stänger inga dörrar och är öppen för det mesta, men det finns ingen specifik klubb i nuläget, säger Liverstam.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är det udda förslaget: ”Kan ha en motverkande effekt”

Hallands FF har ett förslag på hur ungdomar ska lockas kvar i fotbollen.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.20:24, 26 november, 2017

Här är det udda förslaget: ”Kan ha en motverkande effekt”
Foto: Privat/Arkiv

Den 1 december är det dags för Svenska Fotbollförbundets årliga Representantskapsmöte. Till mötet har Hallands Fotbollförbund lämnat in en motion med ett annorlunda förslag. Man vill införa fria byten i division 2 och 3, det rapporterar Fotbollskanalen.

Förslaget kommer ursprungligen från Onsala BK som i en skrivelse uttrycker sin oro för att det nuvarande systemet med tre byten kan hämma unga spelares utveckling.

”Dagens system med tre byten riskerar att yngre spelare får stå tillbaka till förmån för lagets prestation vilket kan innebära att en ung spelare slutar spela fotboll”, skriver man.

Orförande för Hallands Fotbollförbund, Johan Johqvist menar att förslaget kan få fler unga spelare att stanna kvar inom sporten.

– Vi har fått signaler från föreningar i länet att det begränsade antalet spelare som får bytas in och ut i division två och tre så betyder det att man inte vågar spela med de yngre spelarna. Skulle man ha fria byten så skulle man faktiskt kunna låta alla på bänken få spela. Då kan det vara så att man faktiskt låter de yngre spelarna få chansen mer än vad som är fallet i dag, säger han till Fotbollskanalen.

– Vi vet ju att barn och ungdomar slutar att spela fotboll. Om man får åka 25 mil, sitta på bänken och frysa och inte spela en minut – vi tror att det här kan ha en motverkande effekt.

Alla tycker dock inte att det är en bra idé. Förslaget har dock möts av blandade reaktioner, bland annat på sociala medier.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng