”Gillar stå ute när det är två grader och köra med grabbarna”

Efter uppflyttningen – Så bygger man framåt:

Mattias Olsson

Kl.19:59, 11 november, 2017

”Gillar stå ute när det är två grader och köra med grabbarna”
Foto: BK Astrio

För fem veckor sedan tog BK Astrio hem segern i division 4, och tog klivet upp i division 3. Det var lagets första serieseger sedan 1989.

24Halmstad ringde upp BK Astrios tränare och sportchef Mats Altemyr, för att ta reda på varför laget lyckades, och framförallt vad de har för förhoppningar nu när de kommit upp en division.

Varför lyckades ni gå upp i år?
– Ja, det är en bra fråga, med tanke på hur sällan det har skett. Anledningen tror jag är att det sker ett långsiktigt arbete i föreningen. Vi har en stor och omfattande ungdomsverksamhet. Tidigare så har det väl varit så att de lite bättre spelarna har lämnat laget, men nu jobbar vi på ett lite annat sätt och försöker behålla så många som möjligt så länge som möjligt. Vi vill skapa en attraktiv, instruktiv och lärande miljö, för att öka möjligheterna att spelarna stannar längre. Och ja, nu känner vi att spelarna vill stanna längre.

Detta långsiktiga arbete har pågått längre än Altemyr själv varit i klubben.

– Jag har varit här i två år, och den här strategin fanns innan min tid. Så det är flera års arbete som har gett resultat. Sedan har nog klubben medvetet anställt folk som kan föra den strategin vidare. När vi säkrade avancemanget var 10 av våra 11 startspelare egna produkter, och det gäller inte bara i A–laget. Vårt utvecklingslag har gått från division 7 till division 5 på två år och där var också 10 av 11 som startade när segern säkrades från de egna leden, säger Mats Altemyr.

Under tisdagen körde BK Astrio sitt första träningspass efter att ha säkrat seriesegern.

– Det var förbaskat roligt. Vi har inte träffats på fem veckor sedan vi säkrade segern, så både vi ledare och spelare kände att det var kul att dra igång igen. Så det var första träningen inför division 3 nu kan man säga.

Vad är målsättningen inför nästa år?
– Vi har en långsiktig målsättning om att skapa en plattform på division 3 nivå. Vi hoppas att det ska gå snabbt för oss att hålla den här nivån, men det får ta den tid det tar. I vår långsiktiga målsättning så ska vi vara i division 3 eller högre upp, och då måste vi få det att fungera såväl organisatoriskt som på planen. Men jag hoppas att vi redan nu är redo för kostymen som krävs på den här nivån, både som förening i stort och med A–laget. Däremot har vi inte sagt något om någon placering vi siktar på nästa år. Men det ska synas en tydlighet i det vi gör, och en långsiktighet.

Nu när det gått så bra för er, jagas era spelare av andra klubbar?
– Intresset ökar såklart när det går bra, och folk håller koll. Några spelare har fått förfrågningar, men just nu stannar merparten av spelarna och vill följa med laget ytterligare steg.

Planerar ni att värva spelare?
– Intressant fråga. Tanken är att ta in våra egna spelare. Har man till exempel två etablerade mittbackar så vill vi ju ha en ung backup under förutsättning att spelaren tagit steg mot den här nivån, men det är klart, upptäcker vi att det saknas spelare på någon position får vi givetvis kolla på annat. Vi har några spelare som kommer att provträna med oss kommande veckor.

Nu när ni tar klivit upp, innebär det att ni kommer att träna mer?
– Inte så mycket mer, möjligen något enstaka pass, men vi ska försöka ha lite högre intensitet och effektivitet, men sett till antalet pass, nej. Vi kommer att ligga  kvar på tre pass i veckan plus match.

Mats Altemyr själv har själv en minst sagt avgörande roll för klubbens närmsta framtid då han är både tränare och sportchef.

– Det är spännande uppdrag och är urkul. Tiden kan bli ett problem så det skulle kunna bli en omorganisation till nästa år.

Vilken av rollerna är roligast?
– Den är svår. Så länge spelarna tycker att jag tillför något och så länge jag själv känner att jag utvecklas så är jag gärna tränare. Skulle det inte vara så, så kan det istället bli som sportchef. Men tränarlivet är oerhört kul, gillar att stå ute när det är två grader och köra med grabbarna, så jag hoppas att jag är med ett litet tag till.

Med de dubbla rollerna, hur mycket tid lägger du på klubben?
– Vågar inte svara på det, sedan beror det ju på vilken del på året, men med träning, planering och matcher så kanske det ligger på mellan 15–25 timmar i veckan, och då har jag ett heltidsjobb utöver det, samt att jag är instruktör för Hallands FF och SvFF också.

Kan det bli för mycket fotboll?
– Nej, det kan det inte. Jag var idrottslärare innan så detta är mitt liv. Ett livslångt intresse. Jag hade aldrig hållit på så länge om det inte vore så vansinnigt roligt, säger Mats Altemyr.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK - Trelleborgs FF

HBK:s tre stjärnor – han var bäst

De presterade bäst i förlustmatchen mot Trelleborg.

Viktor Andersson

Kl.15:38, 17 mars, 2018

HBK:s tre stjärnor – han var bäst
Foto: Bildbyrån.

Halmstads BK stod för en bra insats mot den allsvenska nykomlingen Trelleborgs FF på hemmaplan.

Länge och väl hade laget 1-1, men Deniz Hümmet rullade in 2-1 bakom Malkolm Nilsson på stopptid och bortalaget vann med 2-1.

LÄS MER: HBK:s tre stjärnor – han var bäst

Många spelade bra i HBK men här är de jag ansåg stack ut mest:

3 stjärna, Dida Rashidi. Innermittfältaren löpte över stora ytor, var stabil defensivt och kvick offensivt.

2 stjärnor, Kosuke Kinoshita. Anfallaren visade upp bra energi, rörde sig över stora ytor och skapade farligheter. Kan bli en viktig pusselbit för HBK i år.

1 Stjärnor, Thomas Boakye. Pigg matchen igenom. Utmanade, kom förbi och var ett ständigt hot mot Trelleborgs-försvaret. Stod också för assisten till Johan Oremos mål.

 

FaktaTräningsmatch
Halmstads BK - Trelleborgs BK: 1-2 (0-1)
Mål HBK: Johan Oremo

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK - Trelleborgs FF

Oremos succéinhopp hjälpte inte – HBK föll i sista minuten-drama

Trelleborgs två skott avgjorde. "I det stora hela är vi det bättre laget".

Viktor Andersson

Kl.15:04, 17 mars, 2018

Oremos succéinhopp hjälpte inte – HBK föll i sista minuten-drama
Johan Oremo. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN.

En överlag pigg Thomas Boakye fick bollen serverad av Johan Oremo, som fortsatte sin löpning in i boxen, Boakye spelade in direkt och Oremo tryckte dit den direkt.

Ett mål av en spelare som vet hur man gör mål och ett riktigt succéinhopp av den rutinerade Oremo.

Det skedde i den andra halvleken efter att Oremo bytts in mot Tryggvi Haraldssson.

Målel betydde 1-1 efter att Trelleborg gjort mål 1-0, tidigt i den första halvlek. Målet inprickat av Trelleborgs-nyförvärvet Óttar Magnús Karlsson.

– Vi var inte vakna i början, det  brinner inte tillräckligt i skallen på oss. Vi behöver mer variation i andra halvlek, säger Halmstads tränare Igor Krulj i Hallandspostens livesändning i paus.

Det fick han. Efter målet var Halmstad det klart bättre laget mot den allsvenska nykomlingen Trelleborg – men trots det skulle Trelleborg gå vinnande ur träningsmatchen.

På tilläggstid rann ett annat TFF-nyförvärv, Deniz Hümmet igenom HBK-försvaret, väntade ut Malkolm Nilsson, rundade honom och placerade in avgörande 2-1 i ett kylslaget Halmstad.

Halmstads tränare Igor Krulj var nöjd med lagets andra halvlek.

– Ser man till det stora hela är vi bättre laget. Framförallt blev det mer kontrollerat och vi kom runt mer på kanterna, säger Igor Krulj i HP:s livesändning, och fortsätter.

– Sen gäller det att sätta chanserna och att vinna, men jag tror de var inne i straffområdet två gånger och gjorde två mål, avslutar Krulj.

I den första halvleken klev anfallaren Gabriel Gudmundsson av med en misstänkt höftskada, men enligt Krulj ska det inte vara någon större fara.

– Vi vet inte ännu, han fick en smäll på en mjuk del men det ska inte vara värre än så.

 

FaktaTräningsmatch
Halmstads BK - Trelleborgs BK: 1-2 (0-1)
Mål HBK: Johan Oremo

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skrällen: Tidigare HBK-mittbacken klar för konkurrent

Förhandlade med Halmstads BK in i det sista – har skrivit på för annan klubb.

André Eriksson

Kl.14:41, 9 mars, 2018

Skrällen: Tidigare HBK-mittbacken klar för konkurrent
Marcus Johansson. Foto: Bildbyrån

Mittbacken Marcus Johansson, 24, var en av få spelare som gjorde det bra i fjolårets upplaga av Halmstads BK som åkte ner i superettan.

Efter säsongen gick kontraktet ut och sedan dess har det spekulerats flitigt om spelarens framtid.

Enligt HBK har förhandlingar om ett nytt kontrakt pågått in i det sista – men nu står det definitivt klart att Marcus Johansson fortsätter sin spelarkarriär någon annanstans.

Jönköpings-Posten rapporterar att mittbacken har skrivit på för superettankonkurrenten Jönköpings Södra.

J-Södras tränare Jörgen Wålemark berättar att han först trodde att Johansson skulle gå bli utlandsproffs, men så blev det inte.

– Vi är tacksamma att han blev kvar och att han nu är hos oss. Kontraktet är i första hand skrivet fram till sommaruppehållet, med möjlighet till förlängning om det känns rätt för båda parter, säger Jörgen Wålemark till Jönköpings-Posten.

Johansson kan göra debut redan i morgon (lördag) mot Kalmar FF.

– Han kommer inte att starta men tanken är att han ska få göra sin debut, säger Södratränaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

AIK – Halmstads BK

HBK utslaget – föll mot AIK

Förlorade "gruppfinalen" mot storklubben.

André Eriksson

Kl.16:54, 4 mars, 2018

HBK utslaget – föll mot AIK
Halmstads BK föll mot AIK. Foto: Bildbyrån

Efter fyra poäng på de inledande två gruppspelsmatcherna för Halmstads BK var det dags för gruppfinal inför 7 828 åskådare på Tele2 Arena i Stockholm.

Förutsättningarna var klara: HBK var tvungna att besegra ettan AIK för att vinna gruppen och därmed gå vidare till kvartsfinal.

LÄS MER: Storkross av HBK – efter läckra frisparksmålet

Halmstads BK stred tappert mot storklubben – men till slut föll laget med 3–1 utan någon större dramatik. En hedersam förlust där Pontus Silfwer, som stod för den vackra frisparken senast, gjorde mål igen, denna gången på straff.

Därmed slutade HBK på en andraplats i gruppen.

 

FaktaSvenska cupen
AIK–Halmstads BK 3–1 (1–0)
Målen: 1–0 (6) Tarik Elyounoussi (straff), 1–1 (61) Pontus Silfwer (straff) , 2–1 (68) Kristoffer Olsson, 3–1 (88) Rasmus Lindkvist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK-talang till landslaget

Kallad till årliga landslagslägret på Bosön.

André Eriksson

Kl.14:54, 2 mars, 2018

HBK-talang till landslaget
Jacob Olsson. Foto: Bildbyrån

Mellan den 19-22 mars hålls P18-landslagets årliga träningsläger på Bosön. Nu har förbundskaptenen Viktor Eriksson tagit ut de 66 spelarna som ska vara med på samlingen.

Bland dem finns en spelare från Halmstads BK representerad. Det rör sig om högerbacken Jacob Olsson.

Hela truppen hittar ni här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng