De anordnar manifestation – För uppmärksammade kampanjen

Den uppmärksammade kampanjen #MeToo har fått stor spridning på sociala medier. Nu vill fyra ungdomar från Halmstad ta vara på situationen för att skapa engagemang och få till en förändring.

Johan Olsson

Kl.20:04, 8 november, 2017

De anordnar manifestation – För uppmärksammade kampanjen
Foto: Johan Olsson

I samband med den uppmärksammade kampanjen ”#MeToo” har tusentals svenskar trätt fram och berättat om de sexuella övergrepp eller trakasserier som de råkat. Kampanjen har kastat nytt ljus på genusdebatten i Sverige, något som fyra ungdomar från Halmstad vill ta vara på.

Det är Mirella Arnell, 17 år, Jenny Sjöstedt, 21 år, Moa Johansson, 16 år, och Vidar Santesson, 16 år, som med hjälp av Mathea Santesson och Linnea Ljungberg tillsammans arrangerar en manifestation för #MeToo. Manifestationen kommer att hållas den 18 november, framför Rådhuset i centrala Halmstad.

– Vi gör det här för att det är viktigt att ta vara på den ilska som finns just nu, så att det skapas ett engagemang kring detta och att folk börjar prata om problemen på ett annat sätt, säger Vidar Santesson.

Av de personer som pekats ut i Sverige har flera varit prominenta och folkkära medieprofiler. Något som gänget tror kan ha fått upp ögonen hos det svenska folket.

– Jag tror att många tidigare har haft en föreställning att den här typen av övergrepp bara är något som andra gör, men nu när man ser vilka som pekats ut så får man tänka om och inser att det handlar om gemene man så att säga. Det kan vara vem som helst, det är inte bara något som ”andra” gör, säger Jenny Sjöstedt.

– Jag tror också det blir lättare för många att träda fram med sin berättelse nu när det är så uppmärksammat. När det bara är en enstaka person kanske man inte vågar, men när det är flera på samma gång blir det lättare, säger Mirella Arnell.

Det är heller inte någon slump att flera av de uppmärksammade fallen har skett i mediebranschen, menar de. De utsatta kvinnorna har ofta haft otrygga anställningsförhållanden som gjort att de inte vågat säga ifrån, och det är först när de själva är på säker mark som de hittar modet.

Dock är det inte bara fallet i media utan liknande fall kan även hittas i privata relationer. I många fall är kvinnor ekonomiskt beroende av mannen, eftersom de ofta jobbar mindre för att kunna ta hand om barnen. På samma sätt som  kvinnor inte vågar riskera sina anställningar i mediebranschen vågar de inte riskera att säga ifrån då de är ekonomiskt beroende av mannen, menar arrangörerna.

– Det viktiga att förstå är att det här är något som händer hela tiden, överallt. Inte bara på en fest eller på jobbet eller inom media utan överallt, även i skolan, säger Moa Johansson.

De fyra är aktiva i Ung Vänster och SSU och hymlar inte med att de gärna ser att manifestationen bidrar till att medlemstalet växer. Detta är dock inte det viktigaste.

– Det är klart att vi inte hycklar med det men det viktiga är att vi skapar engagemanget. Sen är det såklart så att det är väldigt svårt att få till en förändring på egen hand. Är man dock med i en förening är det lättare att påverka politiker och göra skillnad, säger Jenny Sjöstedt.

Vad är målsättningen med själva manisfestationen?
– Det är just att skapa engagemanget och få folk att börja prata om det. Lyckas vi med det spelar det inte någon roll om det kommer tio personer eller om vi fyller torget. Kan vi bara få de tio som kommer att engagera sig och prata om det är det ett steg framåt, säger Jenny Sjöstedt.

Och långsiktigt?
– Det är som sagt att ta vara på den ilska som finns så att det sker en förändring. Det värsta som kan hända är att detta rinner ut i sanden. Sen är såklart de slutgiltiga målet att få slut på sexuella trakasserier och att det kommer en samtyckeslag, säger Vidar Santesson.

Ett ytterligare steg är även på ett tidigt stadie få bort den machokultur och ändra genustänket i Sverige.

– Machokulturen är så djupt rotad i Sverige att man egentligen utsätts för den redan från det att man föds. Sen kan man titta på hur skolor arbetar med sex och samlevnad också. I många fall blir det något man bara gör någon gång om året som en del av biologilektionen, men det är verkligen något man måste jobba med hela tiden, säger Mirella Arnell.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Flera bilar i kollision

Utryckningen pågår. Texten uppdateras.

Viktor Jerner

Kl.12:20, 24 mars, 2018

JUST NU: Flera bilar i kollision
Foto: Arkiv/Bildbyrån

Klockan 12.05 på lördagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till Laholmsvägen i Halmstad med anledning av en trafikolycka.

Enligt inledande uppgifter ska det röra sig om en kollision med två personbilar och totalt två inblandade personer.

Texten uppdateras. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man hotade med kniv på asylboende

Mannen greps av polis och är nu misstänkt för olaga hot.

Michaela Ekström

Kl.11:20, 24 mars, 2018

Man hotade med kniv på asylboende
Foto: Arkiv

Strax efter klockan 10.00 på lördagsförmiddagen kallades polis till migrationsverkets boende i Spenshult. En man ska ha uppträtt hotfullt med en kniv mot andra boende.

Mannen greps när polis kom till platsen och är nu misstänkt för olaga hot mot flera personer.

Ingen person kom till skada i samband med händelsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala satsningen under Earth hour

Projektet lanseras i samband med manifestationen.

Jesper Norell

Kl.11:01, 24 mars, 2018

Lokala satsningen under Earth hour
Foto: Collage / Pixabay

Lördag 24 mars, klockan 20.30, är det dags för världens största miljömanifestation – Earth hour. Folk uppmanas då att släcka ned omkring sig vid klockslaget och en timme framåt för att uppmärksamma klimatfrågan. I samband med manifestationen så lanserar Halmstads kommun ett projekt för att minska matsvinnet i kommunen.

Förhoppningen är att man som gäst vid restaurangbesök kommer erbjudas en ”doggy bag” i större utsträckning om man vill ta med sig överbliven mat hem.

– Vi har gjort en marknadsundersökning där vi frågat privatpersoner om deras inställning till doggy bag. Resultatet var att 87 % vet vad en doggy bag är men bara knappt en tredjedel frågar om det, säger Åsa Jacobsson på Konsument Halmstad i ett pressmeddelande.

Även restauranger har frågats om detta. Åtta av tio har doggy bags men väldigt få marknadsför det. Därför har nu Konsument Halmstad tagit fram ett klistermärke som delas ut till de restauranger som varit med i undersökningen.

– Vår förhoppning och mål är att fler vågar fråga om doggy bag och att klistermärket öppnar upp för frågan. Genom att ta vara på all mat minskar vi matsvinnet vilket både plånbok och miljö vinner på, säger Åsa Jacobsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Tjuvar sprängde kassaskåp- lokal rökfylldes

Polis och räddningstjänst fick rycka ut när tjuvar slog till med en lokal.

Michaela Ekström

Kl.09:05, 24 mars, 2018

EXTRA: Tjuvar sprängde kassaskåp- lokal rökfylldes
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Strax innan klockan 07.30 kallades polis och räddningstjänst till en källarlokal som tillhör en förening i Nyhem. Någon eller några har brutit sig in i lokalen och ska sedan ha använt någon form av sprängmedel för att få upp ett kassaskåp. Enligt polisen ska det har varit en kraftig rökutveckling i källaren.

Vad som har stulits är oklart.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nattens händelser: Så var natten i Halmstad

Bland annat två gripna för rån, flera fall av narkotikabrott och en misshandel.

Michaela Ekström

Kl.08:17, 24 mars, 2018

Nattens händelser: Så var natten i Halmstad
Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrΌn

22.52: En polispatrull kontrollerade en man i 30-årsåldern på Karl XI väg då han misstänktes vara narkotikapåverkad. Det visade sig även att mannen hade narkotika på sig. Han är nu misstänkt för narkotikabrott, eget bruk och innehav.

Vid samma tid, men på Anderbergsringen misstänks en man i 25-årsåldern också vara narkotikapåverkad. Han fick följa med till polisstationen och är nu misstänkt för narkotikabrott, eget bruk.

00.15: Den kvinna som tidigare under kvällen blev rånad på Vallås ser en moped med två personer på Brogård som hon kopplar till brottet. Efter en stunds sökande kunde polis gripa de två unga männen samt beslagta mopeden. De två männen är misstänkta för rånet.

00.26: En ordningsvakt griper en man född 62 misstänkt för våld mot tjänsteman. Det inträffade på Karl XI väg. Mannen blev också omhändertagen för fylleri. Det är oklart vad det ska ha varit för våld eller mot vem.

00.30: Lilla torg, en man i 25-årsåldern får följa med till polisstationen för provtagning. Han är misstänkt för narkotikabrott, eget bruk.

01.33: Någon ska ha blivit slagen med en glasflaska på Nyvången. Personen ska inte ha behövt uppsöka sjukvård. Vad som har hänt eller vilka som är inblandade i händelsen är oklart.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng