Skyttekungen ska provspela för klassiska klubben

Får chansen efter succésäsongen:

Mattias Olsson

Kl.11:56, 7 november, 2017

Skyttekungen ska provspela för klassiska klubben
Foto: Krister Andersson/ Bildbyrån

Han har vunnit skytteligan. Han har också blivit utsedd till bästa anfallare i division 2 Västra Götaland. Nu är det också klart att Vuk Lugonjic, kommer att provspela med Helsingborgs IF. Det meddelar Lugonjic nuvarande klubb IS Halmia på sin hemsida. Vuk Lugonjic gjorde hela 21 mål under den gångna säsongen.

Mer Halmia. Det är nu klart att två spelare kommer att lämna klubben. Det rör sig om målvakten Andrée Pettersson, som lämnar klubben för att få mer speltid. Även Alexander Sakac lämnar Halmia. Där har spelaren och klubben kommit överens om att bryta kontraktet.

LÄS MER: Han kan vinna skytteligan: ”En grym säsong”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Arbnoras historiska landslagsuttagning

Efter uttagningen: "Vill spela ett mästerskap"

Mattias Olsson

Kl.19:56, 20 november, 2017

Arbnoras historiska landslagsuttagning
Foto: Privat

HBK Dam kan glädja sig åt att ha fått sin första A–landslagsspelare. Detta då lagets mittback Arbnora Robeli blivit uttagen i Albaniens landslag.

– Det känns bra och roligt. Jag har blivit uttagen tidigare, men det känns ändå som om det är första gången jag är uttagen, säger en glad Arbnora Robeli till 24Halmstad precis innan hon ska kliva på planet och flyga till landslagssamlingen.

Det är alltså inte Robelis första landskamper, däremot de första sedan hon började i HBK.

– Jag var med när landslaget var nytt 2011 och spelade nog 10–15 tävlingsmatcher, sedan var jag inte med på ett tag, men nu är jag tillbaka i landslaget igen, säger Robeli.

Hur känns det att vara HBK Dams första A–landslagsspelare?
– Det är också jätteroligt. Jag bryter lite ny mark på den fronten. Det är kul för mig, men det är även kul och bra för klubben. Det är kul att kunna representera både Albanien och HBK.

Hur kom det sig att det blev Albanien?
– När jag var yngre så satsade jag på att komma med i de svenska flicklandslagen, och sedan drömde jag om svenska A–landslaget. Men när jag var 19 så kände jag att det var för långt bort. Jag var på väg att sluta helt med fotbollen, men när Albanien hörde av sig 2011 så steg motivationen.

Men nu var det ett tag sedan Robeli spelade i landslaget, vilket gör känslan lite annorlunda än vanligt.

– Det är pirrigt nu, helt klart. Det är mycket nytt, både vad gäller ledare och spelare. Jag tror det är fem spelare som är med nu som var med när jag spelade senast. Jag har mer rutin nu, men det är pirrigt att lära känna alla dessa nya människor, säger hon.

23758196_1363787147080121_247942808_n

Nu väntar alltså matcher i VM–kvalet, där Albanien närmast ställs mot Polen och Schweiz.

– Polen har jag ingen aning om hur bra de är, men Schweiz har ju några världsklass spelare som bland annat Ramona Bachmann, så det kommer att bli tufft.

Hur bra är Albanien då?
– Vi ligger på 73:e plats på FIFAs ranking, att jämföra med Sverige som ligger elva. Så det finns att jobba med, men också möjligheter.

Hur skiljer sig matcherna du spelar för Albanien mot när du har spelat matcher i Sverige?
– Det skiljer en hel del. Till exempel får vi inte ha våra mobiler 24 timmar innan match. Sedan är det ju internationella matcher så man förbereder sig på ett helt annat sätt, och så får vi eskort till planen också. Albanien som lag behöver jobba på sitt kollektiva spel, men spelarna har bra individuell skicklighet och teknik.

Hur känns det att gå från division 3 till VM–kvalmatcher.
– Det är klart att det blir skillnad, även om jag spelat i Elitettan innan. Men jag har tränat extra nu för att komma upp i nivå och hålla i de här matcherna. Bara division 3 träning räcker inte.

Om den extra träningen räcker för att Arbnora Robeli ska få starta i landskamperna återstår att se.

– Jag vet inte hur det blir. Men jag kommer att förbereda mig för att spela, säger Robeli.

Hur är det att kliva ut på planen iförd en landslagströja?
– Jag tycker att det är jättehäftigt. Både svensk kultur och albansk kultur känns som mig, men det är en dröm, en cool känsla. Det hade det varit oavsett om det hade varit den svenska landslagströjan eller den albanska.

Hur bra hoppas du att det kan gå på sikt?
– Jag skulle vilja spela ett mästerskap, och få känna på det och inte bara kvala. Sedan hoppas jag hålla mig kvar inom fotbollen. Jag skulle vilja vara ledare på förbundsnivå, antingen i något flicklandslag i Sverige eller på seniornivå i Albanien.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Halmstads BK:s motståndare i cupen

Nu är det klart vilka Halmstads BK ställs mot i gruppspelet av Svenska cupen.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.17:59, 20 november, 2017

Här är Halmstads BK:s motståndare i cupen
Pokalen klubbarna spelar för. Foto: Bildbyrån

32 lag finns kvar efter i Svenska cupen efter omgång 2 och nu väntar gruppspelet. 16 av lagen har rankats efter årets seriespel och placerats ut i åtta grupper, men under måndagskvällen fullbordades grupperna när de övriga 16 lagen lottades in.

Halmstads BK var sedan tidigare placerade i grupp B tillsammans med AIK och nu är det klart att Syrianska FC och IK Oddevold gör dem sällskap.

Enligt Svenska Fotbollsförbundet ska gruppspelet avgöras 17/18 februari, 24/25 februari och 3/4 mars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Storstjärnan: ”En dröm kvar”

Så nära är han ny klubb:

Mattias Olsson

Kl.16:00, 19 november, 2017

Storstjärnan: ”En dröm kvar”
Foto: Robert Boman / Bildbyrån

Han har varit utlandsproffs i 15 år och firat stora triumfer som ligatitlar, Champions League seger, och blivit utsedd till mest värdefulle spelare i just Champions League vid två tillfällen. Men just nu är Marcus Nilsson hemma i Halmstad igen.

– Det känns bra. Jag njuter av att vara hemma och umgås med vänner och familj, säger Nilsson till 24Halmstad.

Egentligen skulle Marcus Nilsson ha varit i Ryssland och spelat för proffsklubben Zenit St Petersburg, men för lite drygt en månad sedan fick Nilsson sparken från klubben efter att klubben påstod att han var så allvarligt skadad att han inte skulle kunna spela på tre månader. Problemet var bara att Nilsson inte var skadad.

Vad hände egentligen i Ryssland?
– Jag vet inte riktigt. De påstod att jag var skadad och inte kunde spela på tre månader och valde att bryta kontraktet.

Du hade ingen skada alls?
– Jag hade en liten inflammation i en knäsena. Och den var borta efter två dagars vila, så det var verkligen inga tre månader. Jag fick ingen förklaring till varför de sparkade mig. Det var jättekonstigt då det var så tidigt in på säsongen också. Jag hade inte spelat dåligt i början heller utan hade blivit utsedd till bästa spelare under matcher på försäsongen. Så det var märkligt. Det ligger något icke sportsligt bakom tror jag.

Nu är han alltså tillbaka hemma i Halmstad och tränar med Hylte/Halmstad.

– Jag tränar med Hylte/Halmstad och så kör jag hårt på gymmet, så jag tränar nästan lika mycket som om jag vore utomlands och så hinner jag ändå med att träffa familj och vänner. Jag har ett permanent boende i Halmstad sedan i oktober, så det finns mycket att göra ändå.

Hur ser det ut med framtida spel, har du gjort klart med någon klubb?
– Där är det fortfarande ingenting, och jag är inte superstressad över det. Min agent håller ögonen öppna så får vi se vad som händer. Jag har inte satt någon tidsgräns för när jag måste ha en klubb. Jag är nöjd med tillvaron. Det är första gången sedan 2001 som jag är hemma just på hösten.

Hylte/Halmstad då?
– 
Just nu känner jag mig inte så sugen att till exempel åka till Tierp och spela en söndag, men det kanske kommer ett sug av att spela matcher också, men just nu trivs jag bra som det är.

Ska det bli spel utomlands så måste det komma något som verkligen intresserar.

– Utomlands är fortfarande målet ja. Men inte till vad som helst. Det måste vara attraktivt. Jag kunde redan haft ett lag om jag velat, men ska jag ut så ska det vara bra, säger Marcus Nilsson.

En svårighet för ett proffs som redan vunnit det mesta, är att hitta ett lag i en kvalitativ liga, men där även landet passar bra att bo i.

– Ja, precis. Det är ett dilemma. Av de länder jag varit proffs i så trivdes jag bäst i Grekland och kanske Frankrike utanför volleybollen, men ligan i Ryssland är en av de starkaste. Så det är svårt att hitta ett ställe där man får allt.

Ställer du högre krav på livet utanför nu när du är lite äldre?
– Så är det nog. När jag var yngre så sket jag i var jag bodde. Då ville jag egentligen bo i en idrottshall och spela volleyboll 24 timmar om dygnet, så lite har det förändrats.

150531 Sveriges Marcus Nilsson jublar under Volleyboll matchen i Em-kvalet mellan Sverige och Estland den 31 maj 2015 i Halmstad. Foto: Robert Boman / BILDBYRN / Cop 160

Foto: Robert Boman / Bildbyrån

Under sin långa karriär har Nilsson hunnit vara proffs i 7 olika länder. Italien, Grekland, Frankrike, Kuwait, Ryssland, Polen och Turkiet. Det råder dock ingen tvekan om vilken titel han är mest stolt över i karriären.

– Vinsten i Champions League 2013 smäller helt klart högst rent sportsligt. Det var en mäktig och svårslagen känsla, säger han.

Inte blev det sämre av att Marcus Nilsson dessutom (för andra gången) blev utsedd till den mest värdefulla spelaren i hela Champions League.

– Att vinna Champions League och dessutom bli MVP är det högsta som går att få till inom klubbvolleyboll.

Har du några drömmar kvar att uppnå?
– Med klubblag känns det som om jag gjort allt, så det skulle vara ett slutspel med landslaget då. Det ser ganska ljust ut så till vida att man gjort om systemet för EM så att det är 24 lag med framöver istället för 16 som det var tidigare. Sverige är rankade 21:a i Europa, så rent statistiskt borde vi kunna ta oss dit.

Du fyllde nyligen 35 och EM går 2019, är du med då?
– Ingen aning. Numera tar jag en dag i taget så får vi se vad som händer.

Men den paus du får nu kanske kan förlänga karriären lite?
– Varför inte. Det är inte omöjligt, säger Marcus Nilsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Drotts damer fortfarande utan bortavinst

En 10 minuters period blev helt avgörande.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:34, 18 november, 2017

3 bilder
  • FOTO: Mattias Lindskog
    FOTO: Mattias Lindskog
  • FOTO: Mattias Lindskog
    FOTO: Mattias Lindskog
  • FOTO: Mattias Lindskog
    FOTO: Mattias Lindskog

Bortamatcher har inte varit något fördel för Drotts damer denna säsong och inför dagens match mot BjurslättTorslanda var förberedelserna inte optimala. Sjukdomar och skador har präglat den senaste veckan.

Matchen börjar jämnt. Lagen byter mål med varandra under den första kvarten. Men i den 20:e minuten, vid ställningen 9-7 till Bjurslätt-Torslanda, missar Drott en straff och det blir början till slutet.

I anfallet efter gör Bjurslätt-Torslanda mål på sin straff och går fram till 10-7. Drott fortsätter att missa lägen och gör en del tekniska fel vilket gör att de i halvlek ligger under med 13-9.

I andra halvlek börjar Drott jobba sig uppåt igen och tar sig successivt ikapp. Efter 40 minuter är de endast ett mål från motsåndarna med 15-14.

Då kommer en 10 minuters period av tekniska fel och missade lägen. Bjurslätt-Torslanda gör under samma period 6 raka mål och går fram till 21-14.

Trots ett sista bra försök från Drott blev denna period helt avgörande. Bjurslätt-Torslanda vinner matchen med 23-20.

Därmed står fortfarande Drott utan bortavinst i årets allsvenska.
Bäst målskytt blev Johanna Birkjaer Andersson med 6 mål.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstad höll undan och vann

KRIF krigade för en kvittering men kom aldrig ikapp.

Sebastian Ahokas

Sebastian Ahokas

Kl.22:39, 17 november, 2017

Halmstad höll undan och vann
Foto: Arkiv

Matchen mellan Halmstad Hammers och KRIF såg länge ut att bli en jämn tillställning. Efter första perioden var matchen fortfarande mållös.

I början av andra perioden fick KRIF en man utvisad efter att Erik Santesson fått två minuter för Goaltender interference. Hemmalaget förvaltade sitt powerplay väl och kunde ta ledningen redan efter sju sekunder in på utvisningen. Målet stod Björn Hjärpe för efter en assist från Alfred Andersson.

Åtta minuter senare kunde Halmstad utöka sin ledning till 2-0. Vid målet hade KRIF två man utvisade. En av många utvisningar för Krif.

– Vi åkte på en resa i tre timmar  och fick träna boxplay, sade en besviken Per Ljusteräng, tränare i KRIF efter matchen.

Strax efter sin utökade ledning fick hemmalaget se gästerna göra sitt första mål i boxplay genom Karl Olofsson. 

– Våra boxplayspelare gjorde det bra. Lite för mycket boxplay, men vi gjorde bra, säger Per Ljusteräng

Men någon kvittering blev det inte. Istället fick Halmstad åter en tvåmålsledning strax efter Krifs reducering. 3-1 till Halmstad genom Jesper Johansson. Ett resultat som stod sig perioden ut.

Under matchens avslutande period krigade Krif för att få till en reducering. Det lyckades man med redan efter åtta minuter. Men närmare än så lyckades gästerna inte komma, utan Halmstad lyckades försvara sin ledning matchen ut.

I slutet av tredje perioden fick Krifs Albin Storm matchstraff efter en tackling som tränare Per Ljusteräng är mycket tveksam till.

– Vi får matchstraff när vi har pucken. Det är bröst mot bröst och deras spelare faller. Domaren söker utvisningar och ville stå som huvudroll, säger Ljusteräng och fortsätter.

– Svårt att veta vad man ska göra. Vi fick inte spela så mycket. Han som skötte matchen var inte på tå. Tråkigt men så var det.

Förlusten innebär att Halmstad är det andra laget i Hockeyettan (Nybro det andra laget) som lyckats så Krif.

Krif fortsatt i toppen av tabellen.

Fakta
Halmstad HF – KRIF Hockey 3-2 (0-0, 3-1, 0-1)

Halmstad HF:  Jesper Johansson, Erik Borg, Björn Hjärpe

KRIF Hockey: Karl Olofsson, Alexander Lunsjö.

Skott: 40-37

Utvisningsminuter: 6 min - 43 min

Publik: 426

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng