KLART: HBK-stjärnan lämnar klubben

Här är hans nya klubbadress:

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.13:53, 6 november, 2017

KLART: HBK-stjärnan lämnar klubben
Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Det har varit en av de stora snackisarna under den andra halvan av säsongen, men nu är det klart. Isak Pettersson lämnar Halmstads BK och flyttar norrut till IFK Norrköping.

24Halmstad kunde tidigare rapportera att Pettersson bänkades de avslutande matcherna på säsongen till fördel för Malkolm Nilsson som nyligen skrivit på ett nytt kontrakt med HBK.

– Det känns hur bra som helst och jag har blivit bemött på ett otroligt bra sätt. Det är verkligen en professionell förening som jag har kommit till och jag ser verkligen fram emot det här, säger Pettersson till IFK Norröpings hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Arbnoras historiska landslagsuttagning

Efter uttagningen: "Vill spela ett mästerskap"

Mattias Olsson

Kl.19:56, 20 november, 2017

Arbnoras historiska landslagsuttagning
Foto: Privat

HBK Dam kan glädja sig åt att ha fått sin första A–landslagsspelare. Detta då lagets mittback Arbnora Robeli blivit uttagen i Albaniens landslag.

– Det känns bra och roligt. Jag har blivit uttagen tidigare, men det känns ändå som om det är första gången jag är uttagen, säger en glad Arbnora Robeli till 24Halmstad precis innan hon ska kliva på planet och flyga till landslagssamlingen.

Det är alltså inte Robelis första landskamper, däremot de första sedan hon började i HBK.

– Jag var med när landslaget var nytt 2011 och spelade nog 10–15 tävlingsmatcher, sedan var jag inte med på ett tag, men nu är jag tillbaka i landslaget igen, säger Robeli.

Hur känns det att vara HBK Dams första A–landslagsspelare?
– Det är också jätteroligt. Jag bryter lite ny mark på den fronten. Det är kul för mig, men det är även kul och bra för klubben. Det är kul att kunna representera både Albanien och HBK.

Hur kom det sig att det blev Albanien?
– När jag var yngre så satsade jag på att komma med i de svenska flicklandslagen, och sedan drömde jag om svenska A–landslaget. Men när jag var 19 så kände jag att det var för långt bort. Jag var på väg att sluta helt med fotbollen, men när Albanien hörde av sig 2011 så steg motivationen.

Men nu var det ett tag sedan Robeli spelade i landslaget, vilket gör känslan lite annorlunda än vanligt.

– Det är pirrigt nu, helt klart. Det är mycket nytt, både vad gäller ledare och spelare. Jag tror det är fem spelare som är med nu som var med när jag spelade senast. Jag har mer rutin nu, men det är pirrigt att lära känna alla dessa nya människor, säger hon.

23758196_1363787147080121_247942808_n

Nu väntar alltså matcher i VM–kvalet, där Albanien närmast ställs mot Polen och Schweiz.

– Polen har jag ingen aning om hur bra de är, men Schweiz har ju några världsklass spelare som bland annat Ramona Bachmann, så det kommer att bli tufft.

Hur bra är Albanien då?
– Vi ligger på 73:e plats på FIFAs ranking, att jämföra med Sverige som ligger elva. Så det finns att jobba med, men också möjligheter.

Hur skiljer sig matcherna du spelar för Albanien mot när du har spelat matcher i Sverige?
– Det skiljer en hel del. Till exempel får vi inte ha våra mobiler 24 timmar innan match. Sedan är det ju internationella matcher så man förbereder sig på ett helt annat sätt, och så får vi eskort till planen också. Albanien som lag behöver jobba på sitt kollektiva spel, men spelarna har bra individuell skicklighet och teknik.

Hur känns det att gå från division 3 till VM–kvalmatcher.
– Det är klart att det blir skillnad, även om jag spelat i Elitettan innan. Men jag har tränat extra nu för att komma upp i nivå och hålla i de här matcherna. Bara division 3 träning räcker inte.

Om den extra träningen räcker för att Arbnora Robeli ska få starta i landskamperna återstår att se.

– Jag vet inte hur det blir. Men jag kommer att förbereda mig för att spela, säger Robeli.

Hur är det att kliva ut på planen iförd en landslagströja?
– Jag tycker att det är jättehäftigt. Både svensk kultur och albansk kultur känns som mig, men det är en dröm, en cool känsla. Det hade det varit oavsett om det hade varit den svenska landslagströjan eller den albanska.

Hur bra hoppas du att det kan gå på sikt?
– Jag skulle vilja spela ett mästerskap, och få känna på det och inte bara kvala. Sedan hoppas jag hålla mig kvar inom fotbollen. Jag skulle vilja vara ledare på förbundsnivå, antingen i något flicklandslag i Sverige eller på seniornivå i Albanien.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXKLUSIVT: Janne Andersson i lång intervju med 24Halmstad

Förbundskaptenen: "Detta slår allt"

Mattias Olsson

Kl.18:02, 17 november, 2017

EXKLUSIVT: Janne Andersson i lång intervju med 24Halmstad
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Han är förbundskaptenen som förde Sverige till sitt första Fotbolls–VM på 12 år. Något inte många trodde att han skulle lyckas med när han fick ta över landslaget 2016. 24Halmstad fick en pratstund med den svenske förbundskaptenen.

– Det är svårt att sätta ord på hur det kändes när domaren blåste av Italien matchen. Dels var det skönt att det var slut för det kändes som om det hade varit en lång andra halvlek. Det var en lättnad när det var slut, och samtidigt en glädje över att vi hade klarat det. Där och då en var det nästan en overklig känsla. Häftig men overkligt.

Hur känns det att vara klar för VM?
– Jätteroligt, med de förutsättningarna som var när jag tog över så tycker jag att vi har gjort det jättebra. Det ska bli fantastiskt kul att vara med i VM. För mig är det världens största idrottsevenemang, det är större än OS. Det ska bli en enorm ära. Nästan att man inte tror att det är sant att man ska få uppleva den känslan som tränare.

Hur nervös var egentligen matchen mot Italien?
– Tror det är en av mina starka sidor som tränare. Jag blir inte så himla nervös på det sättet. Jag är fokuserad på vad vi ska göra och försöker se det som en vanlig match. Jag fattar såklart betydelsen av matchen, men väldigt mycket min grej är att fokusera på vad jag och spelarna ska göra. Jag tror det var värre för åskådarna en sådan här match. Jag var väldigt fokuserad.

Inga nerver innan match heller då?
– Nej, det är samma fokus. Man är inne i bubblan. Klart man märker att det är en speciell match med en viss anspänning men jag är väldigt uppgiftsorienterad, och funderar på vad man ska göra snarare än konsekvensen av det agerandet.

Vad är det sista du säger till spelarna innan de går ut på planen inför en så viktig match?
– Samma sak som jag sagt i flera år nu både i landslag och klubblag, att vi ska göra det vi tränat och förberett oss på att göra, det vi bestämt att vi ska göra. Då kan ingen klandra mig eller spelarna efteråt. Det handlar om att ge sig själv chansen. Då gäller det att visa mod.

171113 Sveriges fšrbundskapten Janne Andersson (tv) jublar med spelarna efter att VM-platsen Šr sŠkrad efter fotbollsmatchen i VM-kvalets play-off mellan Italien och Sverige den 13 november 2017 i Milano. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 87562

Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Det råder ingen tvekan om att just matcherna mot Italien är de största Janne Andersson upplevt. Hittills.

– Tittar man på betydelse, effekt och resultat av de två matcherna så är det enormt häftigt att få ha varit med om. Några matcher där man som tränare spelat om Allsvenskt guld har också varit speciella, men detta slår allt med hästlängder. Sedan tycker jag att matchen mot Frankrike i Paris var en häftig upplevelse, där vi visade att vi kunde prestera bra mot ett riktigt bra lag. Men Playoff–spelet som helhet, där vi blev utbuade redan på uppvärmningen vilket triggade igång oss rejält, var ändå störst.

Vad skulle du säga är den främsta anledningen till att ni tog er till VM?
– Vi har varit tydliga från första dagen med hur vi vill jobba. Både ledarstab och spelarna har ställt upp på mina ideér. Vi har lyckats få ut det mesta av våra gemensamma styrkor. Den absoluta nyckeln är att vi fungerat så bra som grupp, både på och utanför planen.

Närmast på vägen mot VM väntar lottningen den första december. När Janne Andersson är i Ryssland blir det också ett besök på den anläggning där svenskarna kommer att ha sin bas under mästerskapet.

– Sedan ska jag ta ut en trupp till januariturnén 5 december, så där ligger arbetsfokus nu. Vi har en grovplanering, hur vi vill jobba in mot VM, sedan kan det alltid hända mycket saker på vägen. Blir inte så mycket tid med spelarna i A–landslaget då vi har två träningsmatcher i mars och sedan uttagningen till VM i maj. För min del, som representant för svensk fotboll, kommer det att bli väldigt mycket media. Nu är det inte bara svensk utan också internationell media som är intresserade av vad vi gör.

Under 2017 har det svenska landslaget lyckats besegra båda finalisterna från det senaste Europamästerskapet (Portugal och Frankrike). Laget har också sett till att bronsmedaljörerna från senaste VM (Holland) inte ens gick till Playoff, och som avslutning slog man ut Italien, världsmästarna från 2006 som inte missat VM sedan 1958. En stor del av förklaringen till dessa framgångar ligger förmodligen hos Janne Andersson och hans ledarskap.

Hur skulle du beskriva din ledarfilosofi?
– Det vet jag inte riktigt. Men jag har några ledord. Som prestigelöshet. Och att alla ska göra sitt bästa utifrån den roll man har. Det är en väldigt bra början. Jag försöker att ge tydliga direktiv. Prestigelöshet och tydlighet är viktiga ledord för mig.

Vem eller vilka är dina ledarförebilder?
– Jag har inga idoler, men jag har jobbat med, och jobbar nu också, med väldigt många bra ledare. Men min gamle gympalärare Bengan Johansson säger jag, om någon ska nämnas så är han det närmsta jag kommer en förebild. Han hade ett sätt att jobba på som jag gillade.

171106 Sveriges fšrbundskapten Janne Andersson under en presskonferens anordnad av svenska fotbollfšrbundet den 6 november 2017 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRN / kod JL / 135907

Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Hur mycket av din filosofi och värderingar har du fått med dig från Halmstad och HBK?
– Klart att 21 år där har präglat mig. Jag spelade där och tränade både flicklag, damlag och var herrlags tränare så det har utvecklat och präglat min stil. Jag bodde ju i Halmstad i 50 år så mycket är därifrån.

Därför var det kanske inte så konstigt att Janne Andersson tog med sig Tom Prahl, Jonas Thern och Lasse Jacobsson, som han kände sedan tiden i Halmstad.

– Det kändes logiskt och det är personer jag litar väldigt mycket på, och som har ett gott fotbollsöga. De vet också att jag visat lojalitet mot dem när vi jobbade ihop tidigare, och jag vet att de gör samma sak för mig nu. Så det är roligt att de ville vara med på resan alla tre.

Som förbundskapten är du lite mindre på planen än som klubblagstränare, får du mer tid över till annat än fotboll nu?
– Rent konkret så har jag kanske 55–60 dagar per år med landslaget, men det är mycket annat också, då jag som förbundskapten är representant för vår fotboll. Totalt sett så kan jag vara hemma i lite längre perioder nu, och har en lite större frihet.

Vad gör du när du har lite tid över och kan vara hemma då?
– Jag trivs bra hemma, brukar passa på att cykla och ta promenader. Det är rätt mycket vanliga grejer jag håller på med när jag får chansen. Jag tycker det är skönt.

Vad kände du när HBK åkte ur Allsvenskan?
– Det har varit lite svajigt ett antal år nu. Jag hoppas att man klarar att ta sig tillbaka igen. Klubben har många lovande spelare så kan de bara få rätt utveckling på dem så kan de ta steget upp igen. Så det hoppas jag på.

Följer du fler av lagen i Halmstad?
– Alets IK, står ju mig allra närmst, det är min moderklubb. Drott i handboll följer jag också, och det har det varit tufft att vara supporter på distans. Extremt kul med tjejerna i Allsvenskan. Jag såg dem när de kvalade sig upp här i Lidingö, så det var kul att se dem live. Det kompenserar lite av lidandet som herrarna gett de senaste åren. När jag dessutom flyttat från stan blir man ännu mer supporter. Det har varit ett lidande och jag hoppas att de får ordning på det.

På lördag kommer du tillbaka till Halmstad och ska föreläsa på träningskompaniet. Vad väntar där?
– Ja, precis. Ulrika, min fru, jobbade där i många år och jag har själv suttit med i styrelsen. De frågade och jag ställer upp. Det blir lite blandat, både landslaget och min egen resa. Vad jag tror på och hur jag vill jobba, så det blir en lite blandad mix.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han är HBK:s nya tränare

Nye tränaren vill se offensivt spel:

Mattias Olsson

Kl.13:09, 16 november, 2017

Han är HBK:s nya tränare
Foto: HBK.

HBK Dam gjorde i veckan klart med en ny huvudtränare. Det blir Stefan Jönsson som kommer att leda laget när det är dags för spel i division 2.

– Jag hoppas vi ska kunna fortsätta spela en positiv fotboll, och fortsätta göra mycket mål. Kanske kan jag tillföra lite mer fysiskt spel också, säger Jönsson till klubbens hemsida.

Stefan Jönsson har vana av att träna lokala lag, Bland tidigare tränaruppdrag finns herrlagen Halmia, Astrio, och Sennan. Jönsson lyckades under 90–talet föra Astrios damer från division 6 till Allsvenskan. En minst sagt imponerande resa. Jönsson tycker att det är ett spännande lag han nu tagit över.

– Jag tycker det är ett väldigt intressant lag. Många duktiga fotbollsspelare, och en ung trupp med mycket att utveckla. Vi har ett väldigt bra utgångsläge, och får vi det att fungera kan det bli riktigt bra. Och de lag från division 2 jag har sett är inget som skrämmer oss, säger han.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BEKRÄFTAT: Halmstad BK värvar duo

Presenterade två nyförvärv på onsdagen.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.11:54, 15 november, 2017

BEKRÄFTAT: Halmstad BK värvar duo
Foto: Bildbyrån.

Under dagen presenterade Halmstad BK två nya spelare som ska förstärka klubben inför återkomsten till Superettan. Försvararen Peter Larsson ansluter från Helsingborgs IF, och från Hallands-rivalen Varbergs BoIS hämtar HBK ytternThomas Boakye.

– Vi vill sätta truppen så snabbt som möjligt för bästa förberedelser. Truppen är med dessa spelare i stort sätt komplett. HBK kommer fortsätta med en trebackslinje 2018, säger tränaren Igor Krulj.

Thomas Boakye hade en framgångsrik säsong ifjol i Varberg och gjorde 4 mål och 3 assist på 26 framträdanden. Peter Larsson representerade Helsingborg 20 gånger, utan att göra mål eller assist från sin backposition.

Peter Larssons kontrakt sträcker sig över två år och Thomas Boakyes är tre år långt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK–talangen efter kontraktet: ”Vill nå världstoppen”

"Jag hade det lite på känn", säger Simon Andersson till 24Halmstad.

Mattias Olsson

Kl.19:44, 14 november, 2017

HBK–talangen efter kontraktet: ”Vill nå världstoppen”
Foto: Jörgen Jarnberger/ Bildbyrån.

Halmstadkillen Simon Andersson har haft en spännande höstsäsong med bland annat spel i U–17 landslaget. Under måndagen blev han även belönad för sina insatser med ett A–lags kontrakt med Halmstads BK.

– Det är såklart fantastiskt roligt. Jag hade det lite på känn efter att ha varit med och tränat med A–laget under sommaren och hösten, säger Simon Andersson till 24Halmstad.

Med Isak Petterssons flytt till IFK Norrköping, har också en plats i A–lagstruppen öppnat sig. En plats den unge målvakten ska försöka att ta.

– Absolut, det ska jag försöka göra.

Vad blir målsättningen nästa säsong?
– Att utvecklas så mycket jag kan och försöka att få speltid i A–laget.

Andersson hade även andra alternativ än Halmstad att välja på. Bland annat har han varit och provtränat med både Bröndby och Freiburg.

– Det var mycket tankar där, hur jag skulle göra. Men Halmstad kändes rätt, och det känns bra nu när allt är klart. Vi har en bra tränare, en bra målvaktstränare och en bra grupp så det kändes som ett bra steg att ta. Både Bröndby och Freiburg kändes bra när jag besökte dem, och det var en upplevelse. Sedan har jag ju allt här hemma, som vänner, familj och skola, och det spelade också in, säger Simon Andersson.

Hur har det varit nu när du fått träna med A–laget i Halmstad?
– Jag har växt in i det mer och mer. Allt går lite snabbare, så det gäller att vara beredd och själv också vara lite snabbare.

Du har även stått i mål för U–17 landslaget, hur har det varit?
– En erfarenhet och en upplevelse. Kul att få spela för sitt land. Lärorikt var det också. Det är det största hittills i min karriär.

Andersson beskriver sig själv som en modern målvakt som jobbar långt ut.

– Jag har bra fötter och bra spelförståelse. Och så är jag ju bra på att rädda bollar. Men samtidigt, för att nå hela vägen behöver jag bli bättre på allt.

Ja, den talangfulle målvakten hoppas gå långt. Riktigt långt.

– Jag vill nå världstoppen, säger Simon Andersson.

Har du någon idol som du kollar extra mycket på?
– Just nu är det David De Gea, sedan gillar jag Manuel Neuer också, säger Simon Andersson.

Det återstår att se hur långt han når på sin resa mot världstoppen. Klart är i alla fall att nästa steg tas i Halmstads BK.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng