Han ska lyckas i VM på hemmaplan: ”Är bra med mot de flesta” | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Han ska lyckas i VM på hemmaplan: ”Är bra med mot de flesta”

Möt spelaren som spelar både i Halmstad och Malaysia.

Mattias Olsson

Kl.17:08, 29 oktober, 2017

Han ska lyckas i VM på hemmaplan: ”Är bra med mot de flesta”
Foto: Mattias Olsson

26–årige Mattias Karlsson gör sin totalt sjätte säsong i Halmstad BTK. Efter en säsong i utlandet är han nu tillbaka i klubben han kom till direkt efter gymnasiet. 24Halmstad träffade Karlsson efter en träning i Halmstad Arena, för att se hur en av landets bästa spelare förbereder sig inför årets stora mål. Lag–VM på Hemmaplan.

Säsongen har börjat bra för Karlsson själv, som hittills bara förlorat en match. Laget Halmstad har dock börjat sämre och ligger sist i tabellen efter fyra omgångar. Det är ändå inget som oroar Karlsson i dagsläget.

– Det har väl börjat lite knackigt. Kanske inte riktigt som vi hoppats, men säsongen är lång och vi har bara spelat fyra matcher. Det är ganska lugnt än så länge. Kollar vi på papperet så tycker jag vi ska kunna gå till final, och kanske kunna utmana Eslöv, men då måste vi komma upp någon nivå. Men vi har ett ungt lag och säsongen är lång, så jag tror att det kan bli bra när vi fått lite mer träning, säger Mattias Karlsson.

Han har en trolig förklaring till varför första hans förlusten kom i senaste matchen.

– Jag tränar hårt nu och det kommer mycket grejer framöver, så det är svårt att formtoppa sig inför varje match. Jag har en del tävlingar framöver, så jag tränar ganska tufft just nu, det kan vara en anledning till förlusten. Sedan kom jag inte upp i nivå i matchen jag förlorade, och då får man svårt mot alla.

Vad väntar närmast?
– På söndag bär det av till Malaysia. Jag ska spela sista omgången med mitt lag (Team Persson, efter lagets kapten Jörgen Persson) i ligan där nere, så det blir en viktig vecka för mig och för laget då. Det avgör om vi når slutspel eller inte. Veckan efter ska jag till Tyskland och spela World Tour Platinum. Veckan efter är det SOC i Stockholm. Så det är tre tuffa veckor som väntar.

Du spelar alltså i Malaysia, hur är nivån där?
– Det är den absoluta världstoppen, de enda som saknas är de absolut bästa kineserna. Det är extremt hög klass, de bästa tyskarna är där, de bästa taiwaneserna, och den bäste japanen spelar där. De kineser som spelar där borta är också de väldigt bra spelare. Gått ganska bra, är nöjd med mitt spel, men det är tuffa matcher hela tider. Men jag har ändå spelat bra och lyckats ta en del segrar mot bra spelare.

Hur går det att kombinera spel i Malaysia med spel i Halmstad?
– Det är inga problem. Det är bara lite långa resor. Det är inga matcher som krockar, så det skapar aldrig några problem. Oavsett om laget går till slutspel eller inte så krockar inga matcher. Det gäller bara att orka med resorna. Jag försöker att kolla mycket på film och serier när jag flyger. Det allra bästa är att sova, men det går inte hela tiden. Jag sitter på flygplanet i 13 timmar, så det är bara att försöka sova så mycket man kan.

 

Mattias Karlsson, bordtennis, Halmstads BTK. Foto: Mattias Olsson.

Foto: Mattias Olsson.

Hur ser en typisk dag ut när du är hemma i Halmstad och säsongen är igång
– Upp och äta frukost två timmar innan träning, (när 24Halmstad träffade Mattias så körde började träningen klockan 09) efter 2,5 timmes pingisträning blir det lite stretching och lite fys efter morgonpasset. Sedan lunch och vila tre timmar hemma innan det blir ny träning. Efter det drar jag hem och käkar middag med sambon. Kanske softar lite framför tv:n. Sedan rullar det på och man börjar om.

Mattias Karlsson har tydliga mål med säsongen som pågår.

– Den stora grejen är självklart VM på hemmaplan, annars är det att försöka gå till SM–final med Halmstad. Sedan vill jag utveckla mitt eget spel och ta några steg till spelmässigt.

Det råder ingen tvekan om att han är fokuserad på att nå bästa möjliga resultat under mästerskapet i Halmstad.

– Att VM går i Halmstad var en viktig del i att jag kom tillbaka hit. Det blir en bra uppladdning för mig att kunna kombinera på det sätt jag gjort nu. Jag kommer att ha mer riktad träning mot VM när det nya året börjar. Då börjar jag med ett nytt fysuppläggg med fokus mot just VM. Men samtidigt är det mycket roligt kvar innan VM startar också.

Mattias Karlsson är i dagsläget rankad som 28 i världen, och har som högst varit 21:a. Han känner ändå att han har bra häng på världstoppen.

– Spelar jag på topp och är i bra skick så känner jag att jag är bra med, men de som är etablerade på topp tio är lite bättre. Där kan jag märka ganska stor skillnad mot att möta en som är på plats 20. Men spelar jag bra, är jag med mot de flesta.

Vad är du mest nöjd med hittills under din karriär?
– Jag kom tvåa i Swedish Open (SOC) ifjol, det är det absolut största och bästa jag gjort individuellt. Sedan har jag dubbelsilvret ihop med Kristian Karlsson på EM, och silver i mixed–EM ihop med Matilda Ekholm. Det är de tre största, säger Mattias Karlsson.

Återstår att se ifall han får anledning att ändra i den listan efter VM.

 

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstadelever får ta del av VM–festen

Så många elever får biljetter.

Mattias Olsson

Kl.13:09, 23 april, 2018

Halmstadelever får ta del av VM–festen

Ett av målen med bordtennis–VM i Halmstad är att involvera hela staden och kommuninvånarna i olika åldrar i bordtennisen.

Som en del av detta har samtliga mellanstadie- och högstadieskolor i Halmstad bjudits in att uppleva bordtennis-VM tisdagen den 2 maj. Intresset för detta har varit mycket stort.

550 biljetter kommer att delas ut till Halmstadelever till tisdagen, som kommer att bli ”skolans dag” på VM.

– Det känns väldigt kul att kunna erbjuda detta till Halmstads skolelever. Kommunen och invånarna har gett oss ett oerhört starkt stöd på resan fram till VM och detta är en gest för att visa vår tacksamhet. Vi vill ge så många Halmstadbor som möjligt chansen att uppleva bordtennis-VM, säger VM-projektledaren Johnny Ewerstein i ett pressmeddelande.

– Det är jätteroligt att elever från Halmstad får möjlighet att delta och se ett sådant här världsarrangemang och kan det inspirera elever att röra på sig ännu mer så ser jag bara vinster i det, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef vid barn- och ungdomsförvaltningen.

Målet på 10 000 sålda förköpsbiljetter är också på väg att nås. I dagsläget har man sålt över 9000 biljetter.

– Vi är oerhört nöjda med biljettförsäljningen så här långt, och tror att vi kommer sälja ännu fler biljetter inför och under VM, säger Johnny Ewerstein.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hylte/Halmstad tog SM–guld

Vann finalen i tre raka matcher.

Mattias Olsson

Kl.11:03, 23 april, 2018

Hylte/Halmstad tog SM–guld
Foto: Mattias Olsson och Bildbyrån.

Under söndagen spelade Hylte/Halmstad hem SM–guldet i volleyboll på herrsidan. Detta efter att ha avgjort finalserien i tre raka matcher.

Inför finalen sade lagets tränare Per–Erik Dalqvist till 24Halmstad att man såg sig själva som underdogs, men att man hade en tro på att kunna utmana favoriterna Linköping. Framförallt på hemmaplan. Men inför söndagens drabbning hade man alltså vunnit de två första matcherna. Och man lyckades vinna även den tredje matchen och därmed säkra SM–guldet.

Den tredje finalen blev jämn och oerhört dramatisk. Men Hylte/Halmstad stod till sist som segrare efter 25-23, 28-30, 25-18, 23-25, 16-14.

– Jag känner bara så otroligt mycket glädje just nu. Och en hel del lättnad. Med tanke på matchbilden slutade det här väldigt bra. Det här var vår sämsta match under slutspelet och det såg tungt ut i femte set, men vi lyckades vända ännu en gång. Så jäkla starkt av killarna. Det kunde ju ha varit lugnare för nerverna om man säger så, men det är kul och bra att vi kan bjuda publiken på dramatik och nervkittlande volleyboll, säger segerrusige H/H-coachen Per-Erik Dalqvist efter matchen till volleyboll.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Örgryte – HBK

Ny käftsmäll för HBK – förlust och noll mål igen

Andra raka förlusten för uddlöst HBK.

André Eriksson

Kl.17:27, 21 april, 2018

3 bilder
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån

Halmstads BK följde upp fiaskot i hemmapremiären med ett nytt bottennapp. Det förmodade topplaget fick stryk med 2–0 mot ÖrgryteGamla Ullevi i Göteborg.

Båda målen kom till i den första halvleken och halvtidsresultatet 2–0 stod sig alltså matchen ut, trots flera försök till reducering från det blåa laget.

Efter den fina premiären och bortasegern mot Degerfors har HBK nu blivit nollat i två superettanmatcher i rad i två 2–0-förluster.

De tre inkasserade poängen gör att de parkerar på en tolfte plats i tabellen.

FaktaSuperettan, omgång 3
Örgryte IS–Halmstads BK 2–0 (2–0)
Målen: 1–0 (18) Simon Nilsson, 2–0 (41) Gustaf Ludwigson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ygeman: ”Hoppas man ska se mer av Halmstad”

De stod som segrare i Partikampen.

Mattias Olsson

Kl.20:40, 18 april, 2018

Ygeman: ”Hoppas man ska se mer av Halmstad”
Anders Ygeman i blått och svart. Foto: Destination Halmstad.

Under tisdagen avgjordes Partikampen. Bordtennisturneringen mellan riksdagspartierna som spelades med anledning av kommande bordtennis–VM i Halmstad. En av deltagarna i turneringen var Socialdemokraternas Anders Ygeman som sade såhär innan tävlingen startade.

– Man känner en viss nervositet ändå. Det var väl i mellanstadiet jag spelade någon form av riktig pingis senast. Men det ska också bli kul att få möta sina politiska motståndare på ett litet annat sätt.

Vad är dina styrkor som spelare?
– En hyfsad reaktionsförmåga, men jag skulle behöva ett större bord och lägre nät.

Vad betyder mästerskapet för Sverige i stort?
– Mycket. Inte minst på den asiatiska marknaden, där pingis är en jättestor sport. Så jag hoppas att man ska se mer av Halmstad, mer av Sverige och framförallt kanske svensk bordtennis, säger Anders Ygeman.

Halmstadpolitikern och riksdagsmannen Lars Püss var nöjd.

– Detta är en bra start när riksdagen slår ett slag för bordtennisen i Halmstad, säger Püss.

Den enda personen på plats som kommer att spela i själva VM var landslagets Matilda Ekholm.

– Det är intressant. Det är första gången jag är här. Men kul. Jag hade inga förväntningar, men de som är här verkar tycka att det är kul med pingis.

Hur bra är kvalitén?
– Den är väl blandad kanske, säger Ekholm med ett leende på läpparna.

Själva tävlingen då? Jo, den vanns av Moderaterna med Maria Malmer Stenergard och Pål Johnsson. De besegrade Centerpartiets Daniel Bäckström och Rickard Nordin i finalen.

Vinnarna flankerade av Jörgen Persson och Matilda Ekholm. Foto: Destination Halmstad.

Vinnarna flankerade av Jörgen Persson och Matilda Ekholm. Foto: Destination Halmstad.

Anders Ygeman utgjorde ett enmannalag och kom på en delad tredjeplats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK–talangerna uttagna till EM

De fanns med i förbundskaptens trupp.

Mattias Olsson

Kl.15:37, 17 april, 2018

HBK–talangerna uttagna till EM
Foto: Krister Andersson/ Bildbyrån

Under tisdagen presenterade den svenske förbundskaptenen Roger Franzén truppen till P17–EM i England. Två spelare från Halmstads BK tar plats i truppen, nämligen målvakten Simon Andersson och försvararen Isac Larsson. 

Mästerskapet spelas alltså i England och pågår mellan 4 – 20 maj.

LÄS MER: HBK–talangen om landslagssuccén: ”Försöker göra mitt bästa”

Sverige ställs i tur och ordning mot Slovenien, Norge och Portugal i gruppspelet.

Simon Andersson, Isac Larsson. Foto: Mattias Olsson.

Simon Andersson och Isac Larsson. Foto: Mattias Olsson.

Både Simon Andersson och Isac Larsson har spelat i P–17 landslaget tidigare. Simon Andersson vaktade målet i samtliga tre matcher i det avgörande kvalet, och höll då nollan i samtliga matcher.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng