Tränarprofilen: ”Inte ångrat en dag”

I fjol blev han utsedd till årets tränare – men det finns fler drömmar kvar att uppfylla.

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.07:18, 28 oktober, 2017

Tränarprofilen: ”Inte ångrat en dag”
Foto: Mattias Olsson

För de travintresserade är Peter Untersteiner ett välkänt namn. Men det är nog inte alla som har koll på hur framgångsrik den Halmstadbaserade travtränaren och kusken är och har varit.

24Halmstad träffade Untersteiner i hans stall bredvid Halmstadtravet för att bland annat ta reda på hur en vanlig dag ser ut (se faktarutan), vad som driver honom och hur det känns att tävla mot sin son samt mycket annat.

Peter Untersteiner fattade tidigt tycke för hästar och trav. Uppvuxen bredvid travbanan så började han cykla till banan som elvaåring.

– I stora drag har jag varit här varje dag sedan dess. Så jag har levt hela mitt liv på travbanan. Jag ångrar inte en dag. Det har gett mig så enormt mycket glädje, och gör fortfarande, säger Peter Untersteiner och fortsätter:

– Närheten till banan och att jag gillade djur gjorde att jag började hjälpa till i ett stall här, och på den vägen är det.

Det är ingen liten verksamhet han har fått ihop sedan dess Untersteiner. I stallet finns 200 hästar, och 26 fast anställda hästskötare.

– Av dessa tävlar dock inte alla, utan många är på tillväxt. En av mina grundpelare för verksamheten är att det inte får vara stress i stallet trots att det är 200 hästar. Det är något fel på planeringen om det blir stress. Lugnt och fint för alla hästar är väldigt viktigt för mig.

Om du skulle en person som inte är insatt i trav. Hur skulle du beskriva vad det är som gör det så häftigt?
– Hästkapplöpning har fascinerat folk i alla tider, och gör fortfarande runt om på jordklotet. Det är verkligen en kick när du är inblandad i en häst, och de kallar till start. Det ger en riktig wow–upplevelse, en kittling i vardagen. Att sitta upp bakom en häst och köra är ett härligt samspel mellan häst och människa. Hästen gör 90 procent, men ekipaget ska göra det ihop. Men det är en underbar känsla när en häst tar i och jobbar med hela sin muskelkraft. Och att träna en häst kan vara väl så härligt.

Peter Untersteiner, Trav, Poet Broline, Foto: Mattias Olsson

Peter Untersteiner med en av sina stjärnhästar Poet Broline. Foto: Mattias Olsson

I travvardagen ställs Peter gång på gång mot sin son Johan Untersteiner, också han tränare och kusk.

– När han slutade gymnasiet så sade jag till honom: Ska du satsa på trav så ska du inte börja jobba hos mig, för du ska bli bättre än vad jag är. Det är så lätt att börja hemma och så kommer man aldrig därifrån. Han visste ju i stora drag hur det fungerade i mitt stall. Han tog mig på orden och var i Stockholm i elva år och fick en fantastisk utbildning hos Stefan Hultman och Roger Walmann. För tre år sedan kom han tillbaka till Halmstad och det var härligt. Viktigt för mig, att jag känner att när jag inte orkar längre att han då kan ta över.

Hur känns det att möta honom i lopp?
– Det är en fascinerande sport vi håller på med eftersom far och son kan mötas på exakt samma villkor. Vi kör väldigt mycket mot varandra, och det är bara stimulerande.

De senaste åren har varit minst sagt framgångsrika för Halmstadtravet och dess tränare. Inte minst för Peter Untersteiner själv. Untersteiner blev utsedd till årets tränare 2016 och hade också Sveriges vinstrikaste stall med 28,4 inkörda miljoner. 2017 har varit än mer framgångsrikt för Halmstadtravet som helhet. Peter och Johan är med både bland landets mest vinstrika tränare och kuskar. Jerry Riordan är också topp tio bland tränarna och har den vinstrikaste hästen för året. Av 2017 års snabbaste hästar är fem av de sex främsta tränade av tränare med Halmstad som bas.

Varför denna framgång i Halmstad, Peter?
– 
Barnan har varit framfusig i 30 år, med nationella och internationella framgångar. Det har varit en god anda här överlag. Men mycket måste bero på den fina miljön vi har att träna i här. Hästarna trivs och vi har en bra träningsanläggning. Nu i år har det varit extremt bra resultat. För mig var det extremt bra förra året, när vi körde in 28 miljoner och jag blev utsedd till årets tränare. Det tog mig 30 år att komma dit som tränare, och det var en höjdare. Det är något jag kommer att skryta om på hemmet. Rent sportsligt var det, det största för mig att jag blev årets tränare. En pojkdröm som gick i uppfyllelse.

Vilka drömmar har du kvar att uppnå?
– Det är det fina. Jag har fler grejer kvar jag vill vinna. Sprintermästaren, som är det största loppet vi har i Halmstad, har jag aldrig vunnit. Det skulle det vara roligt att göra. Det hoppet har jag kvar. Elitloppet har jag deltagit i några gånger, och jag känner att det inte är en utopi att vinna det loppet. Det gäller bara att ha rätt häst. Det är två bra drivkrafter.

Det blir inte många dagar över till annat, när man lägger så mycket tid på travet som Peter Untersteiner gör.

– På sommaren är det bara någon strödag utan trav, då är det full fart. På vintern brukar jag ta en vecka till att åka skidor i alperna. Det brukar jag hålla fast vid. I januari brukar det bli en solvecka någonstans. Blir det tid över så försöker jag hålla igång lite själv, så jag håller igång ryggen och musklerna. Det gäller att vara i hygglig form själv också. Någon tidskrävande hobby har jag inte. För jag har arbete, sport och hobby i samma paket, och jag får ut så mycket glädje av min vardag. Jag saknar inte något annat, säger Peter Untersteiner.

FaktaEn vanlig dag för Peter Untersteiner:

– En vanlig dag så börjar hästskötarna vid 06. Jag kommer till stallet 07. Dagen innan har jag lagt upp en träningsplan för hur vi ska träna. På morgonen får hästarna komma ut i hagen eller i en skrittmaskin, så att de är ute och luftar sig. Jag sitter med planering och anmälning till lopp på morgonen. Det är anmälning till nya lopp nästan varje dag.

– Klockan 08 kör vi ut varje dag i olika grupper för att träna. Oftast brukar vi köra ut med 16 hästar vid den tiden. Då brukar vi dela upp det så tio av dem kör i en grupp, och sex av dem i en annan. Den vanligaste träningen sker på sandbana eller intervallbana. Varje träningspass tar ungefär en timme.

–Efter träningen tas hästarna om hand och ställs in. Sedan ska nästa grupp ut. Så rullar träningen på fram till ungefär klockan 13.00. Efter det så väntar lunch. efter det så finns det alltid lite pyssel, alla hästar ses över och tas om hand och har det allmänt bra. Är det sommar får de gå ute i hagen även efter träning.

– Det blir långa dagar och sedan är det ofta tävlingar på kvällen. Några ger sig iväg vid tvåtiden när transporten går för hästarna. Oftast till Jägersro i Malmö eller Åby i Göteborg som är våra vanligaste grannbanor. Själv brukar jag åka till tävlingarna vid 15:30. Jag behöver inte åka med hästarna utan åker personbil. Vi fyller ut dygnet.

– Sammanfattningsvis kan man säga att vi tränar på dagarna och tävlar på kvällar och helger. Som vid tävlingen igår kom jag hem vid midnatt, och sedan börjar en ny dag igen. Det spelar ingen roll hur sent vi kommer hem. Det är vanliga rutiner som gäller dagen därpå.

I snitt på en vecka har Peter Untersteiner fem dagar med tävlingar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala glädjen över vinnaren: ”Sluter upp för varandra”

Så kan deras företag påverkas av vinsten.

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.17:51, 16 januari, 2018

Lokala glädjen över vinnaren: ”Sluter upp för varandra”
Foto: Sinom Hastegård/Bildbyrån och Johan Olsson.

Under måndagskvällen vann Peder Fredricson Jerringpriset för andra året i rad. Något som gladde många inom hästsporten runt om i landet. Bland dem fanns Susanne Ankarcrona, som tillsammans med sin man Fredrik driver familjeföretaget Equipe Saddles.

Hon upplevde en stor glädje när Fredricson vann.

LÄS MER: De utsågs till årets företagare 2017: ”Jagar inte utmärkelser”

– Ja, ja, ja. Hästsporten i Sverige är fantastisk. Man sluter upp kring varandra. Hästsporten är stark i Sverige, det visar ju det faktum att han vann för andra året i rad, säger Susanne Ankarcrona till 24Halmstad.

Det är dock inte en sadel ifrån Equipe Saddles som Peder Fredricson sitter på när han tävlar.

– Nej, tyvärr inte. Det hade varit kul, säger Ankarcrona.

– Han vet att han skulle få ett positivt svar ifall han skulle vilja testa, men vi trampar ingen på tårna för att det ska bli så.

Ankarcrona berättar att de stora hopparna blir sponsrade och att de brukar vara lojala och ha samma sadel i många år. Hon säger också att de inte skulle trampa någon på tårna genom att ställa frågan rakt ut.

Det faktum att Peder Fredricsson vinner ett så stort pris, påverkar det även er på Equipe Saddles?
– Jag inbillar mig det i alla fall. Det blir en större medvetenhet och det skrivs mycket om hästsporten i tidningarna. Och vi har fått kämpa länge för att få vara med där. Vi kämpar på och vi har nog också kunnat ta del av den ökade uppmärksamheten då fler vänder sig till oss. Det är svårt att mäta exakt, men nog är intresset större.

Susanne Ankarcrona är mycket glad över den utveckling som svensk hästsport har tagit de senaste åren.

– Mycket har hänt de sista åren. Allt hänger samman. Blir det bra resultat så skrivs det mer. Händer det mer så får vi mer sponsorer och så vidare. Alla gynnas. Man vet inte var det ska sluta. Det kan bli riktigt bra för Sverige. Jag är en del i Danmark och Norge också, och där ser det inte alls lika bra ut, säger Ankarcrona.

Susanne och Fredrik Ankarcrona. Foto: Mattias Olsson.

Susanne och Fredrik Ankarcrona. Foto: Mattias Olsson.

Varför är ni inom hästporten så bra på att sluta upp kring varandra?
– Det har nog främst med hästen att göra. Man kan inte fixa allt själv redan som ung, det krävs att någon hjälper en med kärra och utrustning, och hjälper till och köra till och från tävlingar. Sådant skapar sammanhållning, och man är vana att sluta upp kring hästen. Nästan alla som har med hästar att göra stöttar nog Peder, men jag tror inte att alla simmare röstar på Sarah Sjöström även om kanske svarat för en större prestation.

Senast vi sågs hade ni precis tagit hem priset som Årets företag på Halmstads näringslivsgala. Hur har det gått sedan dess?
– Det rullar på. December och januari är väl inte månader där det händer så mycket. Men under våren så kommer vi att anställa en person utanför familjen som ska hjälpa oss med verksamheten, och vi kommer även att öppna en webshop.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

silly season

Tidigare HBK-anfallaren klar för Gais

HBK-bekantingen Junes Barny, 28, är klar för superettanklubben Gais.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.16:14, 16 januari, 2018

Tidigare HBK-anfallaren klar för Gais
Junes Barny.

Junes Barny värvades till Halmstads BK från Ängelholms FF inför säsongen 2015 och gjorde sedan 29 allsvenska starter när klubben åkte ner i superettan.

Halvvägs in i säsongen 2016 valde anfallaren sedan att lämna HBK för spel i den marockanska högstaligan.

Nu är Junes Barny klar för en återkomst i Sverige.

Den 28-årige anfallaren har kritat på ett tvåårskontrakt med Gais.

Därmed ställs alltså Junes Barny mot sin forna klubb HBK under den kommande säsongen i superettan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tung dag för Hylte/Halmstad i Uppsala

Så gick det för Hylte/Halmstad i Grand Prix:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.12:31, 15 januari, 2018

Tung dag för Hylte/Halmstad i Uppsala
Foto: Pixabay

Det blev en spännande helg i Uppsala där GP–tävlingarna avgjordes. Hylte/Halmstad Volley spelade sig fram till final, både på herrsidan och damsidan. Men där blev det desto tuffare.

Damerna hade besegrat Lindesberg med 3–0 i set i semifinalen. Sedan väntade Engelholm i finalen. Hylte/ Halmstad var med bra i första set, som man till slut förlorade knappt med 22–25, innan motståndarna gick ifrån och kunde vinna matchen med: 22–25, 13–25, 11–25.

Hylte/Halmstads herrar besegrade Sollentuna i semifinalen med 3–1 i set. Sedan väntade Linköping i finalen. Inte heller herrarna lyckades vinna sin final, även om starten var bra då laget tog hem första set. Matchen var oerhört jämn i samtliga set. Resultatet skrevs till: 27–25, 23–25, 26–28, 23–25.

För båda lagen väntar närmast 2018 års första elitseriematch, då båda lagen spelar till helgen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Peter Larsson: ”Det gäller att veta om riskerna”

HBK:s stjärnvärvning om den historiska landslagsinsatsen, den nya säsongen och favoritsysselsättningen på fritiden:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.16:38, 14 januari, 2018

Peter Larsson: ”Det gäller att veta om riskerna”
Foto: Mattias Olsson.

I veckan gjorde HBK de första träningarna för den nya säsongen. I ett mycket ungt lag blir kommer 33–årige Peter Larsson att ha en nyckelroll. Larsson är nu tillbaka i sin hemstad efter att ha spelat i andra klubbar under 10 års tid.

Han erkänner att trots alla den rutin han samlat på sig så är första träningen för året ändå speciell.

– Det är det, särskilt för mig som just har bytt klubb och får träffa de nya grabbarna, det är väldigt speciellt. Det är kul att vara tillbaka igen och genomföra första träningen. Så det känns väldigt bra. Det är på riktigt nu, säger Peter Larsson till 24Halmstad.

– Det är väldigt kul att vara tillbaka i min gamla klubb igen. I staden jag är uppväxt i och där min karriär startade. Jag har väldigt mycket att tacka HBK för i min karriär. Det är väl egentligen bara Westerberg som är kvar sedan innan och Igor har jag ju spelat lite med innan faktiskt. Så det är kul att han är huvudtränare nu. Sedan är det många i klubben man känner igen så det är väldigt kul, säger han.

Du är till och med äldre än tränaren här?
– Ja, jag är det ju, ha ha. Jag är ålderman. Jag var äldst i Helsingborg också, fast där var jag inte äldre än tränaren. Det känns bra att få en roll som jag kan trivas med och där jag kan bidra med min rutin.

Vad ser du fram emot under säsongen?
– Att gå ut på Örjans Vall och spela hemmamatcherna. Vi får ju en väldigt rolig start också med Helsingborg hemma i första matchen. Sedan även det vardagliga att man är med grabbarna varje dag och tränar, och bygger upp någonting tillsammans, och få det att fungera. Så det är vardagen och matcherna man ser fram emot.

Premiärmatchen i Superettan kommer också att bli speciell för Larsson, då han direkt ställs mot sitt gamla lag.

– Det blir speciellt eftersom jag varit där i sex år, och möta det gamla gänget, det blir spännande. Det är många klassiska lag i Superettan i år så det känns nästan som allsvenskan, så det kommer bli många roliga matcher, säger Larsson.

180108 Halmstads assisterande trŠnare Billy Magnusson och Peter Larsson under en fotbollstrŠning med Halmstad BK den 8 januari 2018 i Halmstad. Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

Foto: Krister Andersson / Bildbyrån.

Några personliga mål har han inte satt upp.

– Nej, det har jag inte gjort. För mig så gäller det att komma igång och få upp en bra fysik under försäsongen. Och sedan prestera bra, spela bra fotboll och hjälpa laget till en bra position i år. Det är mitt mål, och det hör väl ihop med lagets prestation och mål också.

En av de allra viktigaste uppgifterna för Peter Larsson är att bidra med sin rutin.

– Det är klart, vi har många unga spelare, och det är som en skolgård när man kommer in här. Vi är några som är lite äldre och jag är klart äldst. Jag har varit med en del och vet vad som gäller och vad som krävs för att nå resultat och framgång. Jag tänker bidra på planen med mina aktioner, jobba hårt och vara verbal. Och är det någonting utanför planen som behöver styras upp så ska jag vara där och hjälpa till med det.

Upplever du en stor press att mycket hänger på dig?
– Klart att det blir en press på mig, för att använda dina ord, men det trivs jag med, och spelar man under press så sporrar det lite extra också, och det ska det göra när man är på elitnivå. Så det ser jag bara som kul om man har förhoppningar och ställer krav på mig, för det gör jag också på de runtomkring mig.

Någon större problem att anpassa sig till livet utanför planen lär det inte bli för Peter Larsson, dels för att han är uppväxt i staden, men också för att han redan bott i Halmstad under det senaste året, då han spelade i Helsingborg.

– Min sambo studerar i Varberg, så då har vi båda pendlat åt varsitt håll.

Det är ändå en viss skillnad mot tidigare.

– Nu har man familj och ett annat liv så att säga, så det är klart att det är annorlunda, men vi trivs bra och det är nära till familj och vänner, så det känns kul, och barnen har det bra där vi bor, så allt klaffar bra tycker jag.

Vad gillar du att göra utanför planen?
– Just nu är det mycket med barnen, som är två och ett halvt samt fem och ett halvt år gamla, så det hinns inte med så mycket mer utöver fotbollen, men annars gillar jag att utöva andra sporter som squash och skidåkning. Men numera blir det faktiskt mest aktier. Jag har hållit på och varit intresserad i något år sådär, det var någon i HIF som fick mig intresserad så det passar bra när man har lite tid över på kvällarna.

Hur går det med aktierna då?
– Jag tycker att man lär sig mer och mer, men man blir aldrig fullärd. Jag är rätt så försiktig. Jag är långt ifrån något proffs så det gäller att inte tro att man kan något som man inte vet. Det gäller att veta om riskerna.

Peter Larsson har även spelat i det svenska landslaget. Trots att han bara spelade två landskamper såg han till att skriva in sig i den svenska fotbollshistorien, med en historisk prestation. När Larsson gjorde sin debut i landslaget, mot Costa Rica, under januariturnén 2008, blev han nämligen den 1000:e spelaren i ordningen att representera det svenska herrlandslaget.

– Det är klart att det är en kul grej. Men då när det hände, var det mest kul att få göra debut i landslaget.

Visste du om det när du sprang in planen?
– Jag hade ingen aning om det. Jag blev inbytt under matchen och fick reda på det efteråt av någon från förbundet. Och jag har väl egentligen inte tänkt på det så mycket. Det var mer kul att få vara med i landslaget och göra två landskamper. Det är lite trist att jag aldrig fick göra några ”riktiga” landskamper (på Januariturnén deltar endast spelare från de nordiska ligorna). Jag var med i det ”riktiga” landslaget under två samlingar, men fick aldrig spela.

En annan spelare som faktiskt kunde ha varit Sveriges 1000:e landslagsspelare är Larssons nuvarande klubbkamrat Johan Oremo. Oremo debuterade nämligen i samma match.

Hur tror du han känner över det?
– Jag tror att han är väldigt, väldigt avundsjuk, säger Peter Larsson med ett stort skratt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ingen lyckad Stockholmsturné för Drotts damer

Det blev förlust även i dagens viktiga streckmatch borta mot Spårvägen

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.15:38, 14 januari, 2018

Ingen lyckad Stockholmsturné för Drotts damer
Foto: Mattias Lindskog

Matchen var till en början en jämn tillställning. I mitten av första halvlek gör Spårvägen 4 raka mål och tar ett grepp om matchen. En timeout ifrån Drott gör att man tag sig tillbaka in i matchen. Spårvägen går till pausvila med 17- 15.

Drott får en tung start i andra halvlek. På tre minuter gör Spårvägen fem raka mål och går fram till 22-16. Drott hämtar sig och avslutningen blir än en gång dramatisk. Med drygt två minuter kvar gör Sara Olsson 28-27. Närmare kommer man tyvärr inte, Spårvägen vinner matchen med 30-27.

Bästa målskytt i Drott blev höger sexan Anna Wibring med 6 mål. I och med dagens förlust har man nu 5 raka matcher utan poäng. Nästa helg har man möjlighet att bryta den negativa trenden då man möter Skånela på hemmaplan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng