Tränarprofilen: ”Inte ångrat en dag”

I fjol blev han utsedd till årets tränare – men det finns fler drömmar kvar att uppfylla.

Mattias Olsson

Kl.07:18, 28 oktober, 2017

Tränarprofilen: ”Inte ångrat en dag”
Foto: Mattias Olsson

För de travintresserade är Peter Untersteiner ett välkänt namn. Men det är nog inte alla som har koll på hur framgångsrik den Halmstadbaserade travtränaren och kusken är och har varit.

24Halmstad träffade Untersteiner i hans stall bredvid Halmstadtravet för att bland annat ta reda på hur en vanlig dag ser ut (se faktarutan), vad som driver honom och hur det känns att tävla mot sin son samt mycket annat.

Peter Untersteiner fattade tidigt tycke för hästar och trav. Uppvuxen bredvid travbanan så började han cykla till banan som elvaåring.

– I stora drag har jag varit här varje dag sedan dess. Så jag har levt hela mitt liv på travbanan. Jag ångrar inte en dag. Det har gett mig så enormt mycket glädje, och gör fortfarande, säger Peter Untersteiner och fortsätter:

– Närheten till banan och att jag gillade djur gjorde att jag började hjälpa till i ett stall här, och på den vägen är det.

Det är ingen liten verksamhet han har fått ihop sedan dess Untersteiner. I stallet finns 200 hästar, och 26 fast anställda hästskötare.

– Av dessa tävlar dock inte alla, utan många är på tillväxt. En av mina grundpelare för verksamheten är att det inte får vara stress i stallet trots att det är 200 hästar. Det är något fel på planeringen om det blir stress. Lugnt och fint för alla hästar är väldigt viktigt för mig.

Om du skulle en person som inte är insatt i trav. Hur skulle du beskriva vad det är som gör det så häftigt?
– Hästkapplöpning har fascinerat folk i alla tider, och gör fortfarande runt om på jordklotet. Det är verkligen en kick när du är inblandad i en häst, och de kallar till start. Det ger en riktig wow–upplevelse, en kittling i vardagen. Att sitta upp bakom en häst och köra är ett härligt samspel mellan häst och människa. Hästen gör 90 procent, men ekipaget ska göra det ihop. Men det är en underbar känsla när en häst tar i och jobbar med hela sin muskelkraft. Och att träna en häst kan vara väl så härligt.

Peter Untersteiner, Trav, Poet Broline, Foto: Mattias Olsson

Peter Untersteiner med en av sina stjärnhästar Poet Broline. Foto: Mattias Olsson

I travvardagen ställs Peter gång på gång mot sin son Johan Untersteiner, också han tränare och kusk.

– När han slutade gymnasiet så sade jag till honom: Ska du satsa på trav så ska du inte börja jobba hos mig, för du ska bli bättre än vad jag är. Det är så lätt att börja hemma och så kommer man aldrig därifrån. Han visste ju i stora drag hur det fungerade i mitt stall. Han tog mig på orden och var i Stockholm i elva år och fick en fantastisk utbildning hos Stefan Hultman och Roger Walmann. För tre år sedan kom han tillbaka till Halmstad och det var härligt. Viktigt för mig, att jag känner att när jag inte orkar längre att han då kan ta över.

Hur känns det att möta honom i lopp?
– Det är en fascinerande sport vi håller på med eftersom far och son kan mötas på exakt samma villkor. Vi kör väldigt mycket mot varandra, och det är bara stimulerande.

De senaste åren har varit minst sagt framgångsrika för Halmstadtravet och dess tränare. Inte minst för Peter Untersteiner själv. Untersteiner blev utsedd till årets tränare 2016 och hade också Sveriges vinstrikaste stall med 28,4 inkörda miljoner. 2017 har varit än mer framgångsrikt för Halmstadtravet som helhet. Peter och Johan är med både bland landets mest vinstrika tränare och kuskar. Jerry Riordan är också topp tio bland tränarna och har den vinstrikaste hästen för året. Av 2017 års snabbaste hästar är fem av de sex främsta tränade av tränare med Halmstad som bas.

Varför denna framgång i Halmstad, Peter?
– 
Barnan har varit framfusig i 30 år, med nationella och internationella framgångar. Det har varit en god anda här överlag. Men mycket måste bero på den fina miljön vi har att träna i här. Hästarna trivs och vi har en bra träningsanläggning. Nu i år har det varit extremt bra resultat. För mig var det extremt bra förra året, när vi körde in 28 miljoner och jag blev utsedd till årets tränare. Det tog mig 30 år att komma dit som tränare, och det var en höjdare. Det är något jag kommer att skryta om på hemmet. Rent sportsligt var det, det största för mig att jag blev årets tränare. En pojkdröm som gick i uppfyllelse.

Vilka drömmar har du kvar att uppnå?
– Det är det fina. Jag har fler grejer kvar jag vill vinna. Sprintermästaren, som är det största loppet vi har i Halmstad, har jag aldrig vunnit. Det skulle det vara roligt att göra. Det hoppet har jag kvar. Elitloppet har jag deltagit i några gånger, och jag känner att det inte är en utopi att vinna det loppet. Det gäller bara att ha rätt häst. Det är två bra drivkrafter.

Det blir inte många dagar över till annat, när man lägger så mycket tid på travet som Peter Untersteiner gör.

– På sommaren är det bara någon strödag utan trav, då är det full fart. På vintern brukar jag ta en vecka till att åka skidor i alperna. Det brukar jag hålla fast vid. I januari brukar det bli en solvecka någonstans. Blir det tid över så försöker jag hålla igång lite själv, så jag håller igång ryggen och musklerna. Det gäller att vara i hygglig form själv också. Någon tidskrävande hobby har jag inte. För jag har arbete, sport och hobby i samma paket, och jag får ut så mycket glädje av min vardag. Jag saknar inte något annat, säger Peter Untersteiner.

FaktaEn vanlig dag för Peter Untersteiner:

– En vanlig dag så börjar hästskötarna vid 06. Jag kommer till stallet 07. Dagen innan har jag lagt upp en träningsplan för hur vi ska träna. På morgonen får hästarna komma ut i hagen eller i en skrittmaskin, så att de är ute och luftar sig. Jag sitter med planering och anmälning till lopp på morgonen. Det är anmälning till nya lopp nästan varje dag.

– Klockan 08 kör vi ut varje dag i olika grupper för att träna. Oftast brukar vi köra ut med 16 hästar vid den tiden. Då brukar vi dela upp det så tio av dem kör i en grupp, och sex av dem i en annan. Den vanligaste träningen sker på sandbana eller intervallbana. Varje träningspass tar ungefär en timme.

–Efter träningen tas hästarna om hand och ställs in. Sedan ska nästa grupp ut. Så rullar träningen på fram till ungefär klockan 13.00. Efter det så väntar lunch. efter det så finns det alltid lite pyssel, alla hästar ses över och tas om hand och har det allmänt bra. Är det sommar får de gå ute i hagen även efter träning.

– Det blir långa dagar och sedan är det ofta tävlingar på kvällen. Några ger sig iväg vid tvåtiden när transporten går för hästarna. Oftast till Jägersro i Malmö eller Åby i Göteborg som är våra vanligaste grannbanor. Själv brukar jag åka till tävlingarna vid 15:30. Jag behöver inte åka med hästarna utan åker personbil. Vi fyller ut dygnet.

– Sammanfattningsvis kan man säga att vi tränar på dagarna och tävlar på kvällar och helger. Som vid tävlingen igår kom jag hem vid midnatt, och sedan börjar en ny dag igen. Det spelar ingen roll hur sent vi kommer hem. Det är vanliga rutiner som gäller dagen därpå.

I snitt på en vecka har Peter Untersteiner fem dagar med tävlingar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstadtjejerna blir heltidsproffs – på udda plats: ”Drömt om det en längre tid”

Här är den oväntade platsen där de kommer visa upp sina kunskaper.

Mattias Olsson

Kl.18:28, 21 mars, 2018

Halmstadtjejerna blir heltidsproffs – på udda plats: ”Drömt om det en längre tid”
Foto: Halmstads konståkningsklubb.

Halmstadtjejerna Tilde Freiholtz och Wilma Björkman har skrivit på ett proffskontrakt. En dröm för tjejerna från Halmstads konståkningsklubb. 

De kommer att bli heltidsproffs på en plats som förmodligen många skulle se som oväntad och udda. Tjejerna kommer nämligen att verka på ett av världens största kryssningsfartyg. Ett fartyg som utgår från Galveston i Texas.

– Det känns jättespännande, säger Tilde Freiholtz till 24Halmstad. 

– Det känns fortfarande lite overkligt eftersom vi drömt om det här en längre tid, säger Wilma Björkman.

Den 1 juli börjar deras proffskontrakt gälla, och sedan kommer de att vara proffs på kryssningsfartyget i 6–7 månader. Även om fartyget lägger till i Galveston varje vecka, så kommer Tilde och Wilma att bo på fartyget under hela sin vistelse.

Hur kom det sig att ni hamnade här?
– Vi hade sökt in via auditions och de har kunnat kolla på våra videos, säger Tilde.

Sedan avslutade antagningen med en intervju på Skype.

– Det var verkligen nervöst alltså, säger de båda två.

Tilde och Wilma kommer att ingå i en isshow som innehåller ungefär 10 åkare. Kryssningsfartyget är ute en vecka åt gången innan det åker in till land. Och för tjejerna är planen att de ska genomföra 4 föreställningar varje vecka.

Behöver ni förbereda er på något särskilt sätt inför det här äventyret?
– Vi har åkningen och de tekniska elementen så det gäller bara att hålla ihop det. Den stora utmaningen är att anpassa sig till isen som är väldigt mycket mindre än en vanlig rink. Den är ungefär en sjättedel så stor som en vanlig rink, säger Wilma Björkman.

Hur känns det att bli heltidsproffs?
– Väldigt stort, och det är ett bra kvitto på att det man tränat på sedan man var liten har fungerat, säger Tilde.

– Det känns väldigt speciellt. Coolt. Det är kul att kunna vara proffs utan att tillhöra den absoluta eliten, säger Wilma.

Till sist, vad tycker ni om att vara ute på havet? För det kommer ni ju vara en hel del.
– 
Det blir nog inga problem, jag tror inte att man tänker på det, sedan kommer vi ju att gå i land lite då och då, säger Tilde Freiholtz.

– Det är dessutom en stor båt, så det blir nog inga problem, säger Wilma Björkman.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK–talangen om landslagssuccén: ”Försöker göra mitt bästa”

Målvaktstalangen höll nollan i samtliga matcher när Sverige gick till EM.

Mattias Olsson

Kl.21:43, 19 mars, 2018

HBK–talangen om landslagssuccén: ”Försöker göra mitt bästa”
Foto: Mattias Olsson.

HBK:s talangfulle målvakt Simon Andersson stod för rakt igenom starka insatser när det svenska P17–landslaget kvalificerade sig till EM i England i maj. I det avgörande kvalet stod Andersson alla tre matcher (mot Kroatien, Belgien och Cypern), och höll nollan i samtliga. En seger och två oavgjorda gjorde att Sverige kvalificerade sig för mästerskapet.

– Det kan alltid bli bättre, men det är bra att hålla nollan i tre matcher, jag är nöjd, säger Simon Andersson till 24Halmstad.

– Jag försöker göra mitt bästa hela tiden, och vi är ett bra lag tillsammans. De hjälper mig att göra min grej bra, och jag hjälper dem att kunna göra sin grej bra, säger han.

Var det någon av de tre matcherna där du var extra bra?
– Jag är nöjd med alla tre. Första och sista är jag mer nöjd med, för där får jag göra några räddningar, i andra matchen hade de faktiskt inte ett skott mot mål. Så där är jag väldigt nöjd med försvarsspelet, så att jag slapp göra räddningar.

Hur känns det att vara klar för ett EM–slutspel nu då?
– Det är verkligen jätteroligt att få möjligheten att kunna spela ett EM. Det är inte så många chanser man får i livet att kunna spela ett EM.

Jag antar att du siktar på att behålla din plats i mål när det är dags för EM i maj?
– Det gör jag såklart. Jag ska vara hemma här i Halmstad nu och köra på för fullt och träna hårt. Och så hoppas jag att jag får ha kvar platsen till EM.

Att mästerskapet går i fotbollstokiga England gör naturligtvis det hela ännu lite bättre.

– Det är häftigt. Det är ett av fotbollsländerna, och de har en av världens största ligor, så det är väldigt nice, säger Simon Andersson.

I november fick Andersson A–lagskontrakt med HBK, och han trivs utmärkt i A–truppen.

– Det känns bra. Jag känner att jag tar steg i min utveckling hela tiden, och jag har jättebra förutsättningar att kunna ta steg i min utveckling hela tiden. Vi har en fantastiskt bra tränarstab, framförallt målvaktstränaren Damir Hadrovic som jag jobbar mycket med. Sedan får jag mycket tips av framförallt Malkolm(Nilsson), men också utav Otto(Martler). De hjälper mig att hela tiden kunna utvecklas, säger Andersson.

Allt känns bra både på och utanför planen?
– Det tycker jag. Det är inte som att spela med kompisarna, men det är jättekul att vara där, och nu blir man kompisar med dem också. Man blir lite mer vuxen, säger Andersson med ett skratt.

Även skolan tycker han har fungerat bra sedan han gick upp i A–laget.

– Det har gått bättre än väntat tycker jag. Men jag har bra stöd både från skolan och mina föräldrar.

När du skrev på ditt A–lagskontrakt var det du och Malkolm som var målvakterna, nu har klubben även plockat in rutinerade Otto Martler. Hur ser du på det?
– Vi vet var vi har varandra, jag tycker det bara är bra att han har kommit in. Han har mycket erfarenhet, så det ser jag inte som något negativt alls, säger Simon Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HK Drott – Kärra

Krisklubbens fiasko: Klart för division 2

Problemtyngda klubben faller fritt genom seriesystemet.

André Eriksson

Kl.16:20, 17 mars, 2018

Krisklubbens fiasko: Klart för division 2
Andreas Holmen, målvakt i Drott. Foto: Bildbyrån

HK Drott vann SM-guld och spelade Champions League-handboll så sent som 2013.

Lördagen den 17 mars 2018 – bara fem år senare – står det klart att den klassiska klubben åker ur tredjedivisionen.

LÄS MER: Efter undanröjda konkurshotet – nu vågar Drott blicka framåt: ”Förbaskat skönt”

Drott förlorade säsongens sista hemmamatch mot Kärra med 19–29 och där och då sprack också drömmen om ett säkrat kontrakt i division ett södra.

Nu väntar spel i division två nästa säsong för den problemtyngda klubben, som inför säsongen valde att satsa på yngre förmågor på grund av de ekonomiska svårigheterna som Drott har haft de senaste åren.

Under gårdagen kunde dock 24Halmstad.se rapportera om att konkurshotet nu är undanröjt för klassikerklubben.

Ordförande Roger Wohlin berättade då att Drott har en vision om att vara tillbaka i allsvenskan 2022.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK - Trelleborgs FF

Oremos succéinhopp hjälpte inte – HBK föll i sista minuten-drama

Trelleborgs två skott avgjorde. "I det stora hela är vi det bättre laget".

Viktor Andersson

Kl.15:04, 17 mars, 2018

Oremos succéinhopp hjälpte inte – HBK föll i sista minuten-drama
Johan Oremo. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN.

En överlag pigg Thomas Boakye fick bollen serverad av Johan Oremo, som fortsatte sin löpning in i boxen, Boakye spelade in direkt och Oremo tryckte dit den direkt.

Ett mål av en spelare som vet hur man gör mål och ett riktigt succéinhopp av den rutinerade Oremo.

Det skedde i den andra halvleken efter att Oremo bytts in mot Tryggvi Haraldssson.

Målel betydde 1-1 efter att Trelleborg gjort mål 1-0, tidigt i den första halvlek. Målet inprickat av Trelleborgs-nyförvärvet Óttar Magnús Karlsson.

– Vi var inte vakna i början, det  brinner inte tillräckligt i skallen på oss. Vi behöver mer variation i andra halvlek, säger Halmstads tränare Igor Krulj i Hallandspostens livesändning i paus.

Det fick han. Efter målet var Halmstad det klart bättre laget mot den allsvenska nykomlingen Trelleborg – men trots det skulle Trelleborg gå vinnande ur träningsmatchen.

På tilläggstid rann ett annat TFF-nyförvärv, Deniz Hümmet igenom HBK-försvaret, väntade ut Malkolm Nilsson, rundade honom och placerade in avgörande 2-1 i ett kylslaget Halmstad.

Halmstads tränare Igor Krulj var nöjd med lagets andra halvlek.

– Ser man till det stora hela är vi bättre laget. Framförallt blev det mer kontrollerat och vi kom runt mer på kanterna, säger Igor Krulj i HP:s livesändning, och fortsätter.

– Sen gäller det att sätta chanserna och att vinna, men jag tror de var inne i straffområdet två gånger och gjorde två mål, avslutar Krulj.

I den första halvleken klev anfallaren Gabriel Gudmundsson av med en misstänkt höftskada, men enligt Krulj ska det inte vara någon större fara.

– Vi vet inte ännu, han fick en smäll på en mjuk del men det ska inte vara värre än så.

 

FaktaTräningsmatch
Halmstads BK - Trelleborgs BK: 1-2 (0-1)
Mål HBK: Johan Oremo

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK - Trelleborgs FF

HBK:s tre stjärnor – han var bäst

De presterade bäst i förlustmatchen mot Trelleborg.

Viktor Andersson

Kl.15:38, 17 mars, 2018

HBK:s tre stjärnor – han var bäst
Foto: Bildbyrån.

Halmstads BK stod för en bra insats mot den allsvenska nykomlingen Trelleborgs FF på hemmaplan.

Länge och väl hade laget 1-1, men Deniz Hümmet rullade in 2-1 bakom Malkolm Nilsson på stopptid och bortalaget vann med 2-1.

LÄS MER: HBK:s tre stjärnor – han var bäst

Många spelade bra i HBK men här är de jag ansåg stack ut mest:

3 stjärna, Dida Rashidi. Innermittfältaren löpte över stora ytor, var stabil defensivt och kvick offensivt.

2 stjärnor, Kosuke Kinoshita. Anfallaren visade upp bra energi, rörde sig över stora ytor och skapade farligheter. Kan bli en viktig pusselbit för HBK i år.

1 Stjärnor, Thomas Boakye. Pigg matchen igenom. Utmanade, kom förbi och var ett ständigt hot mot Trelleborgs-försvaret. Stod också för assisten till Johan Oremos mål.

 

FaktaTräningsmatch
Halmstads BK - Trelleborgs BK: 1-2 (0-1)
Mål HBK: Johan Oremo

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng