Så skyddar du dig mot höstens skadedjur

Sommaren är över men det betyder inte att skadedjuren försvinner.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.09:06, 23 oktober, 2017

Så skyddar du dig mot höstens skadedjur
Foto: Pixabay.

Året runt finns det problem med säsongsbetonade skadedjur som drabbar människans vardag. Efter en sommar med få geting-relaterade problem nalkas en höst med andra skadedjur som stör i Sverige, Halmstad är inget undantag.

– Man kan säga problemen med råttor året runt, mössen har en kraftig ökning under hösten, de söker sig in i byggnader. Vi har sett en generell ökning år för år när det gäller råttor. Gnagarna söker in i hus i uppvärmda lokaler. Råttorna har till exempel mat, vatten och skydd i kloaksystemen, säger Niklas Holmberg, gruppchef för Anticimex i Halmstad.

Råttor är inte lätta att bli av med när de väl har etablerat sig men det finns ett par tips att använda innan gnagarna invaderar fastigheten eller villan. Ta bort alla möjligheter för gnagarna att få matvatten, och skydd.

– Se till att det är tätt i fasaden, de rör sig genom sig öppningar, de kan ta sig in via glipor i kabelgenomföringar som går in i fastigheter. Det finns speciella säkringar att montera vid nederkanten på fastighetsfasader så att de inte kan kliva in. I Takfotventilationen ska det finnas ett nät i metall som håller insekter, fåglar och möss borta. Även större växlighet intill fasaden bör undvikas, säger Niklas Holmberg.

Läs också: Blodsugande parasit ökar kraftigt

Med andra ord gäller det att hålla ordning och reda vid sin villa eller den fastighet som hanteras, annars finns det risk för ovälkomna gäster. Inför den annalkande vintern är det även viktigt att tänka på riskerna med fågelmatning, även om det är för ett gott ändamål. Fåglarna får mat men också gnagarna.

– Matar man fåglar kan dra till sig råttor till uteplatser. Undvik att fallfrukt ligger kvar i gräsmattan. Har man öppna komposter där man slänger trädgårdsavfall, bör man tänka på att det blir mat för råttor och möss. Har man en öppen kompost kan man ha gräs, men ingen fallfrukt. Använd alltid en gnagarsäkrad varmkompost om du vill kompostera annat än grenar, gräsklipp och löv, avslutar Niklas Holmberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vit måndag – en motpol till köphetsen

Ett svenskt företag har skapat den nya trenden som ett alternativ. "Är här för att stanna".

Matilda Larsson

Kl.12:31, 20 november, 2017

Vit måndag – en motpol till köphetsen
Foto: Repamera.

Henning Gillberg har tillsammans med Sofie Olsson startat kampanjen White Monday som infaller den 20 november 2017.

Tillsammans driver de företaget Repamera som är ett e-serviceföretag som hjälper kunder att laga kläder. Du kan läsa mer om Repamera i intervjun som 24Malmö nyligen gjorde här.

Syftet med White Monday är att vara en motpol till Black Friday som i år infaller den 24 november, då många butiker har stora reor för att locka till konsumtion.

Flera svenska företag har startat ett samarbete med Repamera för att uppmärksamma den vita måndagen. Bland annat Sellpy, Myrorna, Karma, Hygglo, K-märkt och Flow Cup är samarbetspartners för White Monday.

Kampanjen White Monday startades upp på bara två veckor men har redan hunnit få stort genomslag.

– Vi var på TV4s Nyhetsmorgon i morse och efteråt kom Alice Bah Kuhnke fram och sa att hon tyckte det var en jättekul idé, sa Henning Gillberg till 24Malmö tidigare i dag.

Hur tror du att White Monday kommer utvecklas i framtiden?
– Jag tror det är här för att stanna. White Monday vill ge konsumenter ett alternativ till att köpa nytt. Folk gillar detta. Nästa år kommer det vara ännu större, säger Henning Gillberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN: Unikt objekt till salu

Här är veckans hetaste hus i Halmstad.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.12:09, 19 november, 2017

KLICKTOPPEN: Unikt objekt till salu
Foto: Hemnet/Montage
Skedala 179, Skedala, Halmstad – 2 395 000 kronor

Från Hemnet: Sällsynt tillfälle har uppenbarat sig då man utan att överdriva den här gången verkligen kan påstå att du kan sätta din alldeles egna prägel på ditt framtida drömboende. Ett mycket bra och ostört läge ett stenkast från Skedala. Grovplanerad och insynsskyddad tomt med skogen som närmsta granne, redo för den trädgårdsintresserade att sätta tänderna i. Stomrest och klimatskyddad 1-plansvilla av en byggnadsfirma med förberedd vattenburen golvvärme ingjuten i bottenplattan, förberett för två badrum, tvättstuga och ett stort kök i öppen planlösning mot vardagsrum. Perfekt för dig som helt och hållet vill bestämma material och lösningar på kök, badrum och tvättstuga.

23928199
Foto: Hemnet/Fastighetsbyrån

 

Överstevägen 3, Mickedala, Halmstad – 3 550 000 kronor

Från Hemnet: Äntligen en gedigen 50-talare i ett plan och ett mycket trevligt läge på Väster/Mickedala. Boytan mäter ca 150 kvm och rymmer vardagsrum med 2,7 meter i takhöjd, fyra sovrum, två renoverade duschrum, uppfräschat originalkök samt goda förrådsytor, tvättstuga, bastu, samt ett vidbyggt garage. Vi gillar stilen med fasad i tegel och puts samt det låglutande taket som återigen har blivit så populärt bland arkitekter. Villan har en välbyggd stomme i lättbetong samt en mycket uppskattad planlösning där en spännande möjlighet vore att öppna upp mellan kök och vardagsrum.

ska%cc%88rmavbild-2017-11-17-kl-12-15-59
Foto: Hemnet/Mäklarhuset

 

Bäckagårdsvägen 18, Stenhuggeriet, Halmstad – 3 175 000 kronor

Från Hemnet: Stenhuggeriet/Grötvik är ett samhälle beläget på havssidan i Söndrum, ca 5 kilometer väster om Halmstads stadskärna, på väg mot Tylösand. Stenhuggeriet är ansedd att vara en av Halmstads mest populära bostadsområden med en äldre bebyggelse med stora lummiga tomter men kanske främst för det geografiska läget med närhet till hav, stad, golfbanor, Tylösand samt det expansiva handelsområdet flygstaden. Härifrån cyklar man vart man än ska vilket är en frihet få förunnat. Grötviks unika småbåtshamn, halvvägs utefter den milslånga vandringsleden – Prins Bertils stig som förbinder Halmstad slott med Tylösand anlades i det gamla stenbrottet av arbetslösa stenhuggare 1936-1939.

23158233
Foto: Hemnet/Fastighetsbyrån

 

Kungsvägen 53, Frösakull, Halmstad – 4 275 000 kronor

Från Hemnet: Enplansvilla om hela 175 kvm fördelade på 7 rum och kök som med enklare medel kan omdisponeras till en ny ägares optimala disposition, finner vi i attraktiva Frösakull! Ett boende som passar ypperligt för såväl permanent- som fritidsboende med absolut närhet till golfbanor, härliga bad och fantastiska strövområden! Allt på en lättskött trädgårdstomt med två altandäck i rakt västerläge där man avnjuter sol stora delar av dagen tills solens strålar når horisont.

DCIM100MEDIADJI_0061.JPG
Foto: Hemnet/Bostad&Co

 

Järnvägsgatan 19, Öster, Halmstad – 2 390 000 kr

Från Hemnet: Här har ni nu chansen att skapa hemmet ni alltid drömt om. Denna tvåplansvilla med källare, byggd 1938, utgörs av 6 rum med lägenhet på vardera plan. Yta ca.142 + 65 kvadratmeter i källarplan. Till huset hör en balkong på 8 kvm samt lättskött tomtyta på 522 kvm som inbjuder till lek och aktivitet.

mdiynnwwmdawndi1mdc3n3w5ng
Foto: Hemnet/Svensk Fastighetsförmedling

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bostadsmarknaden: ”Mycket psykologi”

Halmstads mäklare känner inte igen sig i krisrapporteringarna. "Inte samma känslighet".

Matilda Larsson

Kl.18:11, 18 november, 2017

Bostadsmarknaden: ”Mycket psykologi”
Foto: Arkiv / Wikipedia commons.

I svenska medier har det talats om kris och prisras inom bostadsmarknaden.

Pugh Rengensjö, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad tycker dock inte att han känner igen sig i mediers uppmålning.

– Det är en mer normaliserad marknad nu, det håller på och planar ut. Det är inte samma känslighet här som i Stockholm. Men det finns inget fundamentalt som säger att priserna ska gå ner. Det är fortfarande bostadsbrist, säger Pugh Rengensjö.

Istället tror Pugh Rengensjö att det kan vara medier som påverkar marknaden till viss del.

– Skrivs det mycket att priserna går ner så tänker folk sig för. Det är mycket psykologi.

Att det är lugnare på bostadsmarknaden just nu menar Pugh Rengensjö även kan bero på säsongen.

– Det kan bero på att det är november. November och december brukar vara lugnare och det kan vi inte veta förrän vi drar igång nästa år.

Tidigare i veckan föreslog Finansinspektionen ett skärpt amorteringskrav, som du kan läsa mer om här.

Förslaget har varit väldigt omdebatterat i svenska medier och Pugh Rengensjö tror att det kan finnas en risk om förslaget går igenom.

– Jag tror att det kommer dröja. Då kommer marknaden att ha stabiliserats här och då kommer det vara för sent att reglera. De tidigare amorteringskraven var nödvändiga men detta hade jag helst sett att de avvaktat med, säger Pugh Rengensjö.

Har du några tips för dem som funderar på att sälja sin bostad?
– Ta tid på dig. Det är det absolut bästa. Det är aldrig fel att ha gott om tid på sig. Ge inte upp om du inte får det du vill ha. Att förbereda inför försäljning är också jätteviktigt. Dels att göra bostaden attraktiv men också att göra en förbesiktning är att rekommendera, säger Pugh Rengensjö.

FaktaEnligt Svensk Mäklartatistik har bostadsrättspriserna den senaste månaden sjunkit med -1 procent samtidigt som villapriserna stått stilla. Årstakten för både bostadsrätter och villor i riket fortsätter sjunka och ligger nu på +4 procent resp +7 procent. På tre månader finns en mindre uppgång för bostadsrätter på +1 procent samtidigt som villapriserna varit oförändrade.

Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Christinas mardrömsbesked: ”Såg pengarna flyga i väg”

Kommunen höjde hyran - med 640 procent

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.12:26, 18 november, 2017

Christinas mardrömsbesked: ”Såg pengarna flyga i väg”
Foto: Arkiv

Mitt uppe i en pågående separation fick Christina Holmqvist det osannolika mardrömsbeskedet. Hennes hyra hade höjts – med 640 procent, det rapporterar Kvällsposten.

Det var för 16 år sedan som Christina och hennes dåvarande sambo köpte ett hus i centrala Halmstad, där de flyttade in med sina två barn. Villan ägde de själva, men tomten hyrdes av kommunen, en så kallad tomträtt. Förra året kom chockbeskedet.

– De lämnade ett avtal där det stod att hyran skulle höjas till 72 268 kronor. Jag protesterade och sa att en sån höjning var orimlig, den blir ju på 640 procent. Kommunen sa att om jag inte skrev på skulle deras jurister gå vidare till domstol och då hade kommunen fått rätt. Jag stod mitt i en bodelning och såg pengarna flyga i väg i advokatkostnader så jag skrev på, berättar Christina.

Hon vände sig till kommunen men fick inte gehör för sina invändningar. Både ordföranden för samhällsbyggnadsutskottet, Jenny Axelsson (C), och David Högberg, kommunens mark- och exploateringschef, granskade frågan men menade att kommunen inte felat

– Hon har ju skrivit på det här avtalet så där har vi ju en överenskommelse mellan kommunen och tomträttshavaren där man har godkänt det. Där finns en möjlighet att inte skriva under det och då kan man gå vidare till domstol men har man ett avtal undertecknat mellan två partner så är vi skyldiga att följa det, säger David Högberg.

Efter detta försökte Christina köpa loss tomten från kommunen men fick veta att priset låg på 1,7 miljoner kronor, en summa banken inte var villig att låna ut. För att få ekonomin att gå runt tog hon ett extrajobb i butik, utöver sitt arbete som tågvärd. Som sista utväg tog hon kontakt med Villaägarnas riksförbund, där juristen Lena Södersten fick upp ögonen för fallet.

– Problemet är att hyrestiderna är väldigt långa – då blir höjningen stor. Kommunerna själva bestämmer hur mycket av marknadsvärdet som ska slå igenom när man sätter avgiften och friköpspriset. Halmstad skyller på det höga taxeringsvärdet som Skatteverket sätter men det stämmer inte, för andra kommuner tolkar lagen på annat sätt, säger Lena Södersten till Kvällsposten.

Från kommunens sida uppmanar man dock alltjämt de villaägare som har tomträtt att köpa loss sina tomter.

– Halmstads modell bygger till stora delar på marktaxeringsvärdet. I Halmstad och i Halland är det högt. Vi har länge uppmanat de som kan att friköpa sin tomt för att vi ser en problematik. Om man tar det steget eller inte det är en sak för varje person att avgöra, säger Jenny Axelsson.

Under torsdagen hade Villaägarnas riksförbund ett möte tillsammans med de närmare 300 villaägare med tomträtt i Halmstad samt Jenny Axelsson (C) och kommunalrådet Anders Rosén (S). Vid mötet framförde organisationen och villaägarna sina krav.

– Vi vill att Halmstad kommun ska stoppa chockhöjningarna och sätta ett tak för hur mycket hyran kan höjas.

– Men vi hoppas även att lagen ändras så att det här inte kan hända. 40 000 villaägare i Sverige har tomträtt. Men det här berör även bostadsrättsinnehavare eftersom många flerfamiljshus byggs på tomträtter, säger Lena Södersten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skyhög ökning för saneringarna av vägglöss

Skadedjuren har blivit mycket mer resistenta. Samtidigt har utryckningarna för sanering av vägglöss ökat dramatiskt de senaste åren.

Matilda Larsson

Kl.19:23, 15 november, 2017

Skyhög ökning för saneringarna av vägglöss
Foto: Press / Nomor.

Nyligen rapporterade 24Malmö och 24Halmstad om den höga aktiviteten av vägglöss på flera håll i landet just nu.

Nu visar statistik att antalet utryckningar för sanering av vägglöss i Sverige har ökat med över 400 procent de sex senaste åren, som Hem & Hyra först rapporterade om.

Det är framförallt vår ökade reslust som ligger bakom antalet ökade saneringar. Problemet är inte att krypen är vanligare utomlands, utan att vi under semestern väljer att bo på platser där många andra också sover, menar Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex enligt Hem & Hyra.

Samtidigt överlever vägglöss 400 000 gånger högre koncentration av gift i dag jämfört med för 70 år sedan, enligt Nomor.

Det är bland annat genom att krypa in i resväskor, ryggsäckar och begagnade möbler som vägglöss kan förflytta sig från hem till hem, enligt Anticimex hemsida.

Vägglöss livnär sig på att suga blod från människor. Under dagen lever de i springor i sängbottnar eller möbler och under natten kommer de fram för att äta.

Likt myggor kan symptomen för ett bett från vägglöss skilja sig från person till person. Vissa märker knappt att de har blivit bitna medan andra utvecklar en allergisk reaktion genom klåda och svullnad.

När 24Malmö tidigare pratade med Mikael Östh, gruppchef för skadedjur på Anticimex i Kalmar län berättade han följande:

– Man kan se en trendökning till exempel när det är semesterperiod och vi reser, när skolorna drar igång och när studenter flyttar. De drabbar alla i samhället, säger Mikael Östh.

Man kan inte bli av med vägglöss själv, utan det är viktigt att kontakta professionell skadedjursbekämpning om man upptäcker att man har vägglöss hemma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng