Så skyddar du dig mot höstens skadedjur

Sommaren är över men det betyder inte att skadedjuren försvinner.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.09:06, 23 oktober, 2017

Så skyddar du dig mot höstens skadedjur
Foto: Pixabay.

Året runt finns det problem med säsongsbetonade skadedjur som drabbar människans vardag. Efter en sommar med få geting-relaterade problem nalkas en höst med andra skadedjur som stör i Sverige, Halmstad är inget undantag.

– Man kan säga problemen med råttor året runt, mössen har en kraftig ökning under hösten, de söker sig in i byggnader. Vi har sett en generell ökning år för år när det gäller råttor. Gnagarna söker in i hus i uppvärmda lokaler. Råttorna har till exempel mat, vatten och skydd i kloaksystemen, säger Niklas Holmberg, gruppchef för Anticimex i Halmstad.

Råttor är inte lätta att bli av med när de väl har etablerat sig men det finns ett par tips att använda innan gnagarna invaderar fastigheten eller villan. Ta bort alla möjligheter för gnagarna att få matvatten, och skydd.

– Se till att det är tätt i fasaden, de rör sig genom sig öppningar, de kan ta sig in via glipor i kabelgenomföringar som går in i fastigheter. Det finns speciella säkringar att montera vid nederkanten på fastighetsfasader så att de inte kan kliva in. I Takfotventilationen ska det finnas ett nät i metall som håller insekter, fåglar och möss borta. Även större växlighet intill fasaden bör undvikas, säger Niklas Holmberg.

Läs också: Blodsugande parasit ökar kraftigt

Med andra ord gäller det att hålla ordning och reda vid sin villa eller den fastighet som hanteras, annars finns det risk för ovälkomna gäster. Inför den annalkande vintern är det även viktigt att tänka på riskerna med fågelmatning, även om det är för ett gott ändamål. Fåglarna får mat men också gnagarna.

– Matar man fåglar kan dra till sig råttor till uteplatser. Undvik att fallfrukt ligger kvar i gräsmattan. Har man öppna komposter där man slänger trädgårdsavfall, bör man tänka på att det blir mat för råttor och möss. Har man en öppen kompost kan man ha gräs, men ingen fallfrukt. Använd alltid en gnagarsäkrad varmkompost om du vill kompostera annat än grenar, gräsklipp och löv, avslutar Niklas Holmberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Sekelskiftesvåning till salu – mitt i city

Du har säkert gått förbi utanför. Nu kan du se bilderna från en av Halmstads pampigaste lägenheter.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.22:03, 16 januari, 2018

BILDEXTRA: Sekelskiftesvåning till salu – mitt i city
Foto: Svensk Fastighetsförmedling

För många är det kanske bara den vackra byggnaden som ett av Halmstad citys Espresso House caféer ligger i, men Storgatan 42 är även ett bostadshus. Huset byggdes år 1907 och är känt som det Sternerska palatset. Där hade familjen Sterner en gång i tiden både klädbutik och skrädderi, samt bodde även i huset.

Nu är en hel våningslägenhet till salu. Våningen har sex rum fördelat på 215 kvadratmeter, samt även en takterass på närmare 100 kvadratmeter.

Från mäklaren: Här samsas vackra detaljer från byggåret i form av stavparkettgolv, stuckaturer, kakelugnar och stora fönster i jugendstil – en sekelskiftesdröm som aldrig har skådats i Halmstad förr! Här finns otroliga möjligheter att skapa ett hem utöver det vanliga. Den väl tilltagna takterrassen har utrymme för många spännande idéer i form av en egen jacuzzi, lounge-grupp, solstolar och matgrupp. Inne i lägenheten kan man skapa ett mycket exklusivt boende, se gärna inspirationsbilderna från lägenheten i samma hus.

I galleriet kan du få en inblick i hur det ser ut på insidan i ett av citys pampigaste hus.

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN: Här är Halmstads hetaste hus

De mest klickade husen i Halmstad hittar du här.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.20:03, 14 januari, 2018

KLICKTOPPEN: Här är Halmstads hetaste hus
Foto: Montage/Hemnet
Östergårdsvägen 18, Söndrum – 4 275 000 kronor

Från Hemnet: Mitt emellan Halmstads citypuls och strändernas strand Tylösand ligger populära Söndrum. Här erbjuds ett väldisponerat och modernt hus med en imponerade terrass och utespa. Ett komplett boende i två plan med stora sällskapsytor, helkaklade badrum, tre-fyra sovrum och har en härlig tomt som lämpar sig utmärkt för sociala aktiviteter under årets varmare månader.

mdiynnwwmdawndq2mjqwnnw5ng
Foto: Svensk Fastighetsförmedling/Hemnet

 

Blåklocksvägen 13, Haverdal, Halmstad – 975 000 kronor

Från Hemnet: I attraktiva Haverdal och vid foten av Skallen kan vi nu presentera en välskött villa belägen på lugna Blåklocksvägen med stor tomt om 1200 kvm gränsande mot grönområde. Det fria läget och den stora tomten som är insynsskyddad skapar ett härligt lugn och ger en väldigt trivsam miljö exteriört. Interiören är välplanerad och fördelar sig på kök och vardagsrum i anslutning, ljust och fräscht badrum samt tre bra sovrum.

24184519
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet

 

Spetsvägen 45, Fyllinge – 2 995 000 kronor

Från Hemnet: I det omåttligt populära Fyllinge finns nu en riktig 1-planspärla till förfogande. 122 välplanerade m² i en spännande och annorlunda planlösning som det är svårt att inte bli stormförtjust i. Generösa umgängesytor för hela familjen i både kök och vardagsrum. Stor garageuppfart med fin stenläggning och plats för flertalet bilar. Lättskött och behändig tomt som passar utmärkt får såväl springsugna ben som den trädgårdsintresserade.

24216535
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet

 

Ängsvägen 3, Getinge, Halmstad – 795 000 kronor

Från Hemnet: Nätt och välplanerad 1-plansvilla på populärt och barnvänligt läge är vad som nu finns att erbjuda på Ängsvägen 3. Invändigt finns ett visst moderniseringsbehov men samtidigt är allt väldigt välhållet och fungerar utmärkt. Öppen planlösning och välplanerade m², ett fantastiskt vardagsrum med härligt ljusinsläpp och oanade möjligheter är exakt vad Ängsvägen 3 har att erbjuda dig.

24150837
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet

 

Nissaströmsvägen 23, Oskarström, Halmstad – 1 295 000 kronor

Från Hemnet: I denna idyll kan vi nu erbjuda en gedigen och välrenoverad 1,5 plansvilla byggd 1920 med källare och mindre uthus. Hus som byggdes på den tiden anses vara en av de mest välbyggda med rejäl plankstomme mm. Villan är kontinuerligt underhållen(se renoveringsbeskrivning) och är idag uppdaterad och har det mesta man kan önska sig. Läget i sig är exemplariskt utmed sluttningen med fantastisk utsikt ner mot kraftverksdammen.

24184581
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bostadspriserna allt högre – så mycket steg priserna i Halmstad

Ny statistik visar att priserna inte sjunker – tvärtom.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.07:07, 13 januari, 2018

Bostadspriserna allt högre – så mycket steg priserna i Halmstad
Foto: Arkiv

I slutet av förra året visade siffror från Svensk Mäklarstatistik att priserna för bostadsrätter och villor sjunkit under 2017 med tre respektive en procent. Detta visar sig dock inte stämma helt, enligt statistik som bostadssajten Booli har tagit fram.

– Tvärtemot alla rubriker om att ‘bostadsrättspriserna rasar på bred front’ visar vår statistik att priserna på lägenheter gått upp på årsbasis i alla län utom två, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Halland finns med i topp tre över län där priserna på bostadsrätter ökat mest. I länet steg priserna med hela 16 procent under 2017.

ska%cc%88rmavbild-2018-01-09-kl-16-52-34
Foto: Pressbild

Halmstad är inget undantag för statistiken, även om man placerar sig under snittet med sin ökning på 14,3 procent. Även villapriserna steg i Halmstad. Dock med ”bara” 6,8 procent.

Noterbart är även att utbudet ökat markant och att mediantiden minskat. Hela statistiken hittar du i faktarutan.

FaktaLägenheter

Utbud
2015: 493
2016: 458
2017: 567

Medelslutpris i kronor
2015: 1308000
2016: 1506400
2017: 1721900

Annonstid i dagar (median)
2015: 20
2016: 17
2017: 16

 

Villor:


Utbud
2015: 602
2016: 615
2017: 692

Medelslutpris i kronor
2015: 2394100
2016: 2661500
2017: 2843500

Annonstid i dagar (median)
2015: 25
2016: 21
2017: 19

 

Källa: Booli.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skatten höjs – så påverkas du

Priserna blir dyrare och dyrare för svenskarna.

Matilda Larsson

Kl.21:03, 11 januari, 2018

Skatten höjs – så påverkas du
Foto: Arkiv / Pxhere.

Den 1 januari 2018 höjdes energiskatten till 33,1 öre/kWh, som kan jämföras med början av 2017 då energiskatten var 29,5 öre/kWh, enligt Sweco.

Totalt väntas elskatten dra in 2,4 miljarder kronor till regeringen under 2018.

Under 2015 var elpriserna i landet de lägsta under hela 2000-talet. Sedan dess har priserna börjat gå uppåt igen och samtidigt som energiskatten höjs, förväntas elpriserna också fortsätta öka de nästkommande åren.

Under 2017 ökade även elnätkostnaden i snitt med 7,4 procent, jämfört med 2016. Elnätkostnaderna väntas fortsätta öka under 2018, enligt Sweco.

Samtidigt har elterminspriserna som ligger till grund för fastprisavtal stigit med tre till fyra öre/kWh under 2017.

Sammantaget innebär detta att de flesta av landets elanvändare har fått över tio öre/kWh högre elkostnader under 2017 exklusive moms, enligt Sweco.

Exempelvis för en villa som använder 20 000 kWh/år, innebär detta en ökad elkostnad på över 2 500 kr/år inklusive moms.

Det finns dock vissa saker som tyder på att det istället skulle kunna bli ett tillfälligt lägre elpris under sommaren 2018, enligt Sweco.

Nordens största kärnkraftsreaktorOlkiluoto 3 i Finland, planeras tas i kommersiell drift under 2019, vilket kommer göra det svårare för vattenkraftsproducenterna att hålla en hög lönsam produktionsnivå.

Det ger en utmaning att producera mycket vattenkraft under 2018 för att inte stå med allt för välfyllda vattenmagasin när Olkiluoto 3 tas i drift.

Summerat kan detta innebära en tillfällig lättnad för svenska elanvändare med låga elpriser under sommarhalvåret 2018, men den långsiktiga elpristrenden pekar ändå uppåt, enligt Sweco.

Den uppåtgående trenden späs på ytterligare av nedstängningar av Ringhals 1 och 2 i slutet av 2020 respektive 2019.

– På lite längre sikt ser vi framför oss ett successivt stigande elpris. Kostnaden för kolkraft ökar i takt med stigande kolpriser och stigande priser på utsläppsrätter. I och med att vi är så nära sammanlänkande med omgivande länder i Europa där man fortfarande är starkt beroende av kolkraft så får det här en väldigt stor inverkan på elpriset även i Sverige, säger Christian Holtz, energimarknadsanalytiker på Sweco.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snart stoppas populära värmeprodukten

Nya regeländringar försvårar för bostadsägare.

Matilda Larsson

Kl.14:19, 11 januari, 2018

Snart stoppas populära värmeprodukten
Foto: Genrebild.

I juli 2018 blir reglerna striktare gällande värmepannor och kaminer.

Boverket inför nämligen skärpta miljökrav på utsläpp och verkningsgrad för fastbränslepannor och rumsvärmare som kaminer, som Land först rapporterade.

Samtidigt försvinner det tidigare undantaget för utsläpp från äldre vedspisar för köket.

I praktiken innebär det att det kommer att bli omöjligt att köpa en gammal, icke typgodkänd vedspis att installera i köket.

Johan Schön är teknisk konsulent på Skorstensfejarmästarnas Riksförbund.

– Det är inte direkt förbjudet, men man måste kunna bevisa att vedspisen uppfyller de nya kraven på verkningsgrad och utsläpp, säger Johan Schön till Land.

Det kommer dessutom både bli dyrare och krångligare att installera en äldre vedspis. Man måste nämligen installera vedspisen först för att sedan kolla om man faktiskt får installera den.

För att sotaren ska kunna undersöka vedspisen krävs mer avancerade instrument, vilket blir dyrare, enligt Land.

Dessutom behöver spisens verkningsgrad mätas för att uppfylla kraven, vilket är nästintill omöjligt för en sotare att göra på det exakta sätt som krävs.

– Ja, det blir problematiskt. De flesta gamla vedspisar och kaminer kommer att få svårt att klara de nya kraven. Merparten av dem är inte byggda för att ha den verkningsgraden eller låga utsläppsnivå, säger Johan Schön.

De nya reglerna gäller endast nyinstallation av vedspisar och kaminer. Har man en gammal vedspis hemma i köket berörs man inte.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng