Succéspelaren: ”Kommer ta med mig det hela livet”

Måltjuven om målen och framtiden.

Mattias Olsson

Kl.19:00, 20 oktober, 2017

Succéspelaren: ”Kommer ta med mig det hela livet”
Zara Jönsson. Foto Krister Andersson

Med 49 gjorda mål har hon svarat för en fantastisk säsong. Laget gick obesegrat genom serien och själv vann hon skytteligan. 24Halmstad har tagit ett snack med Halmstads BK:s skyttedrottning Zara Jönsson om den fantastiska säsongen och framtiden.

– Det har varit en bra säsong för oss som lag. Vi har genomfört säsongen med bra koncentration och svarat för jämna prestationer över hela säsongen. Det är vi mycket nöjda med, säger Zara Jönsson.

Din egen säsong då?
– Den är jag väldigt nöjd med. Detta var första säsongen där jag spelade som anfallare. Tidigare spelade jag centralt på mittfältet, men ändringen föll väl ut. Det har klaffat bra. Vi har haft en bra och fungerande taktik, och jag spelar med bra lagkamrater. Sedan kom jag in i ett flow och det bara flöt på.

Vilka egenskaper besitter du som gjorde att du satte 49 mål själv?
– Jag vet inte riktigt. Det är inget jag tänkt på. Som spelare vill jag vinna, och jag vill göra bra ifrån mig. Sedan är jag stark i djupled.

Vad tänker du själv om att det blev så många som 49 mål trots att inte ett enda var på straff?
– Det blev väldigt många. Det är något jag kommer att ta med mig hela livet. Det är en fantastisk siffra. Många av målen har varit spelmål som kommit efter fint spel. Så det har inte bara varit lätta mål att göra, vilket är kul. Det har krävts bra prestationer av både mig och mina lagkamrater.

Spelare som gör den mängd mål som Zara Jönsson har gjort under säsongen och dessutom finns i Division 3, brukar normalt jagas av klubbar högre upp i seriesystemet. Men det är inget som Zara Jönsson märkt av än.

– Det har sett ganska lugnt ut. Jag har inte hört någonting alls ännu. Jag går andra året på gymnasiet nu och räknar med att bli kvar här under hela gymnasieperioden. Dessutom ska det bli väldigt spännande att se hur vi står oss i Division 2.

Det råder dock ingen tvekan om att fotbollen är något hon vill nå långt i.

– Jag satsar på fotbollen. Så är det. Jag har fotboll i skolan också. Jag älskar sporten och vill bli någonting inom fotbollen. Så jag spelar inte bara för att det är kul.

Framtidsmålen finns de också, och det råder ingen tvekan om att Zara Jönsson siktar högt.

 På lite kortare sikt så siktar jag på att nå Allsvenskan. Sedan är en verkligt stor dröm att få komma ut i Europa och spela. Gärna i Arsenal som är favoritlaget. Landslaget är också en dröm.

Hur fungerar kombinationen fotboll och skola?
– Just nu fungerar det väldigt bra. Jag tränar även tre pass fotboll i veckan på skolan. Sedan har jag god hjälp av Henrik Karlsson som hjälper mig. Med laget blir det sedan ytterligare två eller tre pass i veckan. Så just nu går det väldigt bra att kombinera fotboll och skola.

Du hade väldigt tydliga mål med din fotboll. Har du lika tydliga mål i det civila?
– Det är något jag såklart tänker på. Som damspelare är det svårare att kunna leva på fotbollen, så jag satsar på skolan. Däremot har jag inte hittat något specifikt yrke som jag verkligen vill jobba med än. Jag läser ekonomi nu, så det är väl ett aktuellt område. Att få jobba med och inom fotbollen hade också varit roligt.

Vad gör Zara Jönsson när hon inte spelar fotboll eller pluggar då?
– Jag försöker umgås med kompisar så mycket jag kan. Sedan reser jag en del. Men fotboll och studier tar väldigt mycket tid. Men jag har den tiden jag behöver, även om det inte hade varit fel att ha mer tid över till annat. Men jag tycker ändå att det blir ganska lagom, säger Zara Jönsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Jackpott-vecka på Stryktipset – Så vinner du miljonerna

Här är Tipsarenans bästa tips till helgen stryktips.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.14:28, 24 november, 2017

Välkomna till ett nytt systemförslag från oss på Tipsarenan.se!

Förra veckan var vi nära 13 rätt igen med bara minuter kvar, men stolpe ut och “bara” 11 rätt till slut. 14 miljoner jackpott nu och vi chansar hårt!

Fler speltips hittar du hos Tipsarenan:

1.     Liverpool – Chelsea (1)

Ett dygns mer vila för Liverpool p.g.a Champions League, det i kombination med hemmaplan tror vi fäller avgörandet.

2.     Crystal Palace – Stoke (1)

Förra veckans drag växer till en av veckans spikar. Otur för Palace senast. 4 raka veckor London nu tror vi kan bidra till en ny efterlängtad seger.

3.     Manchester United – Brighton (1,X)

Vi jagar högre utdelning och gör det ingen annan gör. Garderar hemmalaget. Be en bön.

4.     Newcastle – Watford (1,X)

Önskar helgardering men streckar från vänster då det är det mest sannolika utfallet.

5.     Swansea – Bournemouth (1,2)

Det känns som det kan bli rally här när Swansea ska gå för 3 poäng, för det börjar verkligen bli dags att vinna nu. Vi tror på mål!

6.    Tottenham – West Bromwich   (1)

Wembley, Harry Kane och ett Spurs som vinner sin grupp i Champions League före självaste real Madrid, vi vill gå för pengarna men ändå spikar vi denna fina favorit.

7.       Aston VIlla – Ipswich (1,X)

Favorit i fara. Championship, Aston Villa har inte övertygat trots något blekare motstånd senare tid. Ipswich uppretat efter missad straff borta mot Hull senast (2-2).

8.       Fulham – Millwall (1,X)

Bör räcka in i mål. Millwall står i 4,5 ggr på sportmarknaden.

9.      Hull – Bristol City (1)

Upcoming mot downgoin. Vi tror hemmalaget ser sin chans här och tofflar in 2-1 sista kvarten. En fet chansspik eftersom Svensson helgarderar matchen alla dagar i veckan.

10.  Middlesbrough – Derby (1,X)

Bortalaget med skadeproblem ändå känns det lite oroligt. Veckans troligaste kryss?

11.  Norwich – Preston (1,2)

Svårt att sätta fingrarna på något av lagens status, vi utnyttjar matematiken och väljer de 2 troligaste utfallen.

12.  Reading – Sheffield W. (X,2)

Veckans jämnaste match enligt sportmarknaden. Vi väljer det mest formstarka laget, måste vara ett klokare val än det andra alternativet.

13. Wolverhampton – Bolton (1)

Det enda Championship-laget som sticker ut lite extra. Leder ligan. Ett hårt satsande hemmalag med mycket goda chanser att plocka 3 nya poäng. Vi spikar!

tipsarenan annons

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstadprofilen utmanas av legendaren – och Ola–Conny

Tuffa utmaningen för Ola–Conny:

Mattias Olsson

Kl.13:06, 24 november, 2017

Halmstadprofilen utmanas av legendaren – och Ola–Conny
Foto: Gaisjonke/ Frankie Foughantin Wikimedia Commons

Det är Jörgen Persson och Jan–Ove Waldner som kommer till Gekås varuhus under söndagen. Där kommer de att spela mot varandra, samt utmanas av publiken och Ola–Conny från Gekås. Detta som en del i lanseringen av det kommande lag–VM i bordtennis, som kommer att spelas i Halmstad nästa år.

– Jag har inte varit på Gekås på länge, så det ska bli roligt. Extra kul blir det att man kommer att ha med sig J–O också, säger Jörgen Persson till 24Halmstad.

befunky-jo
Foto: Erik Simander och Joel Marklund / Bildbyrån

– Hoppas vi får lite plats så vi kan bjuda på lite ballongplockar, det brukar vara uppskattat av publiken. En rolig detalj är att man kommer så nära publiken. Sedan känns det bra att kunna göra något extra för att locka folk till VM nu när vi har det i Halmstad, säger Jörgen Persson.

Ni kommer att utmanas av Ola–Conny. Vad tror du om det motståndet?
– Jag har inte direkt koll på honom. Men det är säkert lämpligt motstånd för både mig och J–O. Sedan kommer vi att utmanas av publiken också.

Det är inte så att detta är starten på en comeback till VM?
– Ha ha ha. Jag tror vi behöver lite mer träning då. Vi kan båda fortfarande spela, men det finns ingen tanke på någon comeback, säger Jörgen Persson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Talangen laddad för VM: ”Ska visa vad jag går för”

Brottartalangen är redo för VM.

Mattias Olsson

Kl.10:57, 23 november, 2017

Talangen laddad för VM: ”Ska visa vad jag går för”
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Till vardags är Moa Nygren student på programmet Professionell idrottskarriär och arbetsliv (PIKA) på Högskolan i Halmstad. Men under torsdagen ligger fokuset på något helt annat. Då ska nämligen brottartalangen tävla i U–23 VM i Polen.

– Det ska bli väldigt roligt. Det är spännande och pirrigt nu, säger Moa Nygren i en intervju med Högskolan i Halmstad.

Att Nygren vill satsa på sin idrott syns tydligt just i valet av program.

– PIKA-programmet passar mig jättebra, allt jag lär mig kan jag applicera på brottningen. Man lär sig om allting runtomkring sin sport också. Jag vill elitsatsa, och det fungerade bra på gymnasiet att kombinera brottningen med skolan, men när jag efter gymnasiet provade att kombinera det med att jobba så funkade det inte så bra. Men nu trivs jag bra. Både i klassen och i Halmstad.

Efter U–23 mästerskapet väntar ytterligare en stor tävling för Moa Nygren i form av World Cup. Men först gäller alltså U–23 VM under torsdagen.

– Det ska bli jättekul att få visa vad jag går för, säger Moa Nygren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Från Hammers till VM–guld: ”Vad fan händer”

Halmstad första steget på lång resa:

Mattias Olsson

Kl.21:10, 22 november, 2017

Från Hammers till VM–guld: ”Vad fan händer”
Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Många spelare har spelat i Halmstad Hammers genom åren. En av dem som lyckats allra bäst efter att ha lämnat klubben är Elias Fälth. Fälth spelade i Hammers under tre säsonger 2002–2005. Han spelar numera i Brynäs IF, men har även hunnit med att spela för Luleå, HV 71, och Frölunda SHL. 

– Det var en jäkligt kul tid i Halmstad. Vi var många killar i samma ålder från olika delar av Sverige som trivdes ihop, så det var en väldigt bra tid, säger Elias Fälth till 24Halmstad.

Vad var din uppfattning om Halmstad som stad?
– En väldigt trevlig stad. Fast den allra första känslan jag hade var att det var en så liten stad, eftersom jag flyttade från Stockholm. Men Halmstad var en fin, gemytlig stad som var extra trevlig på sommaren med tanke på att den ligger där den gör.

– Sedan är staden lite speciell för mig så till vida att jag gjorde min första flytt när jag flyttade hit. Det var ett stort steg för en på den tiden, men sedan dess har jag hunnit med en och annan stad i Sverige.

Har du koll på hur det går för Hammers nuförtiden?
– Nej, det måste jag erkänna att jag inte har. Någon gång ibland kan man höra någonting, och jag hajar ju fortfarande till när jag hör namnet. Jag har ganska fullt upp på egen hand så jag har egentligen inte så stor koll på många av de andra lagen än där jag spelar.

170817 BrynŠs Elias FŠlth poserar fšr ett portrŠtt den 17 augusti 2017 i GŠvle. Foto: Pelle Bšrjesson / Idrottsfoto / BILDBYRN / COP 205

Foto: Pelle Bšörjesson / Bildbyrån

Trodde du när du spelade i Hammers att det skulle gå så bra som det ändå har gjort?
– Nej, det kan jag inte påstå. Då spelade jag för dagen. Jag hade inga riktiga drömmar om att ta mig någonstans. Jag spelade för att det var kul. Man tränade och spelade för dagen helt enkelt, och just då saknade jag nog det här extra drivet. Det tog några år innan den poletten trillade ner. Jag hade säkert stannat längre om inte klubben hade haft ekonomiska problem under mitt sista år. Nu blev istället att jag valde att följa med tränaren till Nybro.

Efter tiden i Halmstad tog karriären verkligen fart, och Elias Fälth har fått uppleva många stora segrar. Han har vunnit både CHL, SM–guld, och framförallt ett VM–guld med Tre Kronor 2013.

– VM–guldet är största titeln, det är svårt att jämföra med något annat. Det var en oerhört häftig resa att vara med på. Det var en lite surrealistisk känsla när man stod där på Lineuppen inför första matchen. Man hann ju tänka: Vad fan händer. Sedan började det sjunka in. Sedan ska jag erkänna att även ett SM–guld slår högt när man krigat sida vid sida under ett helt år. Men värdemässigt är VM–guldet svårslaget, säger Fälth.

Har du några drömmar kvar?
– Det är ju inte så att jag går och drömmer om ett OS–guld eller att vinna Stanley Cup längre. Nu fokuserar jag på den dagliga verksamheten och ta hand om min kropp så att jag kan hänga med de yngre killarna. Jag kan inte få nog av att vinna. Jag vill vinna varje match, varje säsong. Men mitt fokus nu är att vara så bra jag kan, så länge som möjligt, säger Elias Fälth.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Zlatans historiska skor sålda – budades hem för storsumma

Så mycket fick den nya ägaren betala för bragdskorna.

Mia Martelleur

Kl.12:19, 22 november, 2017

3 bilder
  • Montage: Joel Marklund / Marcus Ericsson - Bildbyrån
    Montage: Joel Marklund / Marcus Ericsson - Bildbyrån
  • Zlatan Ibrahimovic gšör 4-2 till Sverige med en cykelspark. Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN
    Zlatan Ibrahimovic gšör 4-2 till Sverige med en cykelspark. Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN
  • 14 november 2012.  Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRŁN
    14 november 2012. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRŁN

I förra veckan rapporterade 24Sverige att Zlatans legendariska skor skulle auktioneras ut på Stockholms Auktionsverk.

Fotbollslegendaren bar skorna under matchen mellan Sverige och England den 14 november 2012. Zlatan stod där för Sveriges alla mål och gjorde ett av sina mest uppmärksammade mål – en bicykleta från 30 meters håll.

LÄS MER: Zlatans legendariska skor till salu – så kan de bli dina

 

Nu meddelar Stockholms Auktionsverk att bragdskorna har fått en ny ägare. De auktionerades på tisdagen ut för 282 000 kronor.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng