Familjeföretaget fortsätter att växa: ”Vi blev väldigt överraskade”

Har kommit en bra bit sedan starten i familjens garage.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.19:59, 20 oktober, 2017

Familjeföretaget fortsätter att växa: ”Vi blev väldigt överraskade”
Foto: Johan Olsson

Equipe Saddles startades 2002 av Susanne Ankarcrona. Hon hade då ingen erfarenhet av att sälja sadlar, men hade varit hästintresserad och ridit hela sitt liv.

Genom kontakten med den Italienska sadeltillverkaren Selleria Equipe började hon importera och sälja sadlar. Det har idag vuxit till ett företag som har återförsäljare i Sverige, Norge och Danmark.

Det går utan tvekan att säga att det går bra för Equipe Saddles. I tisdags publicerade dessutom tidningen Veckans Affärer en lista på de 641 företag i landet som kvalificerat sig för att kallas för Superföretag. För att komma med på listan måste bolaget i fyra år i rad klarat högt ställda krav på tillväxt, lönsamhet och avkastning på kapital. Bland rikskända företag som Volvo Lastvagnar och IKEA hittade man också för andra året i rad Equipe Saddles.

– Det är andra året vi kommer med på listan så det var kanske inte så oväntat den här gången, men förra året blev vi väldigt överraskade. Det är väldigt skoj att nämnas i samma sammanhang som så stora företag, och att få ett kvitto på att vi jobbar rätt, säger Fredrik Ankarcrona.

Som om inte det vore nog har Susanne även blivit nominerad till Årets företagare 2017 i Halmstad, som kommer att utses på Galan för Halmstads Näringsliv den 3 november.

– Det är roligt och härligt att få en klapp på axeln såklart, och det ger en härlig boost för oss som arbetar i företaget och för våra återförsäljare, säger Fredrik Ankarcrona.

Idag jobbar man främst med återförsäljare, något som inte alls var fallet när man först började, då Susanne själv åkte runt, provade ut och sålde sadlar.

Företaget är ett genuint familjeföretag och har fram till 2017 bara haft två anställda, Susanne och Fredrik. I och med företagets expansion räcker inte det längre. Därför har dottern Charlotte i år blivit anställd i företaget för att avlasta sin mamma med att framförallt sköta marknadsföringen och vara teambuilder för återförsäljarna. Dessutom kommer hon att arbeta med att och ta fram en webshop för företaget.

Trots att man inledningsvis har hållit sig undan rampljuset i relativt stor utsträckning börjar företaget synas allt mer. Inte minst efter årets upplaga av Falsterbo Horse Show där man gick in som partner.

– Vi kommer att vara med även nästa år. Det är viktigt att marknadsföra oss på rätt sätt där hästfolk finns och möts, säger Susanne.

Trots utvecklingen är man dock fast beslutna om att skynda långsamt.

– Det viktiga för oss är att ta hand om kunderna. Det är vår service till dem och deras nöjdhet som är ryggraden i företaget, säger Susanne.

Företagets vision är och har alltid varit att i störst utsträckning rikta sig mot yngre ryttare.

– Vi har haft barn som varit aktiva och framgångsrika inom ridsporten så det har blivit naturligt på det sättet. Vi sponsrar idag unga talangfulla ryttare i både Sverige och Danmark.

– Halmstad är en perfekt plats att vara lokaliserad på när man är i hästbranschen. Jag är ju född i Södra Halland, så det är självklart att det är här vi skall vara. Mittemellan Sverige Norge och Danmark, nära till allt, i ett av Sveriges hästtätaste landskap, säger Susanne.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så tycker Halmstadborna om Black Friday: ”Kan komma hem pank”

ENKÄT: Så tycker Halmstadborna:

Mattias Olsson

Kl.19:58, 24 november, 2017

Så tycker Halmstadborna om Black Friday: ”Kan komma hem pank”
Foto: Mattias Olsson

Idag, fredag är det Black Friday. 24Halmstad tog en runda på stan för att kolla vad Halmstadborna egentligen tycker om dagen.

Frågorna som ställdes var:

1. Ska du köpa något särskilt på Black Friday?

2. Vad tycker du om Black Friday som evenemang?

Anja Baghalian. Foto: Mattias Olsson

Foto: Mattias Olsson

Anja Baghalian:

1. Jag ville ha skor, men jag har fått tag på både en jacka, halsduk och även skor. Så jag är nöjd, men jag är inte klar än. Jag kanske kommer hem pank, ha ha.

2. Jag har alltid tyckt att det har varit dåligt innan. Att det har varit för lite rabatter och att man bara köper onödiga grejer. Men nu har jag ändrat mig.

 

Foto: Mattias Olsson

Foto: Mattias Olsson.

Per–Anders Bengtsson:

1. Nej, det ska jag inte.

2. Det är nog bra att det händer något.

 

Foto: Mattias Olsson

Foto: Mattias Olsson

Lena Tunander:

1. Ja, jag har varit på Apoteket och handlat. Nu ska jag kolla om jag kan hitta leksaker och kanske några sportartiklar.

2. Jag brukar inte gå på det så ofta. Men nu har det varit lugnt så ett bra tilfälle att passa på.

 

Foto: Mattias Olsson.

Foto: Mattias Olsson.

Amina Fehratovic:

1. Jag var inte ute efter något. Men det har blivit lite impulsköp. Jag har bland annat köpt skor.

2. I vissa butiker är det jättebra, men inte på alla ställen. Så det är från butik till butik.

 

 Foto: Erik Simander / BILDBYRN / Cop 201

Foto: Erik Simander /Bildbyrån.

Jörgen Persson:

1. Nej, det har jag inte tänkt på. Jag har precis kommit hem från Malaysia och Kina, så jag har inte lagt någon tanke på det.

2. Det är bra för handeln att man har skapat något sådant här.Det är bra för kunderna som kan göra ett klipp. Samtidigt är det kul för centrum att det lockar folk.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succéstart för populära butiken: ”Bättre än vi hoppats!”

Black Friday förde med sig en ny butik i city.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.18:57, 24 november, 2017

Succéstart för populära butiken: ”Bättre än vi hoppats!”
Foto: Johan Olsson

En av de största shoppingdagarna på senare tid, Black Friday, förde med sig en nyhet till Halmstad detta år. Som 24Halmstad var först att avslöja så öppnade idag modebutiken Walkincloset i sina nya lokaler på Köpmansgatan 12.

24Halmstad var där och fick en pratstund med Charlotta Johannisson, ägare till kedjan, som även har butiker i GöteborgVarberg och Stenungsund.

Hur är känslan såhär bara några timmar efter att ni äntligen öppnat?
– Det känns jättebra verkligen, det är bättre än vad vi hoppats på. Den här lokalen är ju fantastisk och passar oss perfekt. Vi har ju lite glammig stil sådär så med valven och ljuset här blir det perfekt. Sen har vi även bra kontakt med våra grannar här på gatan, det är en väldigt bra sammanhållning.

Hur har reaktionerna från kunderna varit?
– Ja vi täckte ju av i förrgår så då har man kunnat få en försmak och många har varit nyfikna. Sen satte vi ju upp skyltarna igår och då har folk förstått vad det var lite mer. Men det har varit högt tryck idag i och med att det är Black Friday.

Många butiker i centrum öppnade lite tidigare idag med anledning av shoppinghögtiden. Så var dock inte fallet för Walkincloset som öppnade i vanlig tid, klockan 10.

– Vi blev klara här med allting vid midnatt så det hade inte gått att öppna vid klockan åtta till exempel. Men vi blev ändå klara med allt väldigt fort. Vi är lite av experter på att öppna snabbt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: De öppnar på Hallarna

De öppnar under Black Friday:

Mattias Olsson

Kl.20:59, 23 november, 2017

KLART: De öppnar på Hallarna
Foto: Johan Olsson

I samband med Black Friday sker det en nyöppning på Hallarna.

Det är Barber by Hype som kommer att slå upp dörrarna till en ny herrsalong inne på Hallarna.

– Det ska absolut bli kul. Det känns kul att kunna öppna nu under Black Friday som vi såklart satsar hårt på. Det är mycket att stå i nu såhär på slutet innan vi öppnar, säger Nathalie Dufva till 24Halmstad.

barber

– Det ska bli spännande. Vi tror på detta. Det kommer att bli vardagslyx för alla män. Vi kände att det var så mycket folk på Hype så vi skaffade en lokal till, säger Nathalie.

Barber by Hype hör alltså ihop med Salong Hype, som redan finns på Hallarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KD: ”Vi vill införa fri parkering i Halmstad”

Henrik Östlund och Kristdemokraterna vill införa fri parkering i Halmstad city. Anledningen är att man vill värna om näringslivet i centrum.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.18:58, 23 november, 2017

KD: ”Vi vill införa fri parkering i Halmstad”
Foto: Johan Olsson

Med mindre än ett år kvar till val slår Kristdemokraterna, med viceordförande  Henrik Östlund i spetsen, på stora trumman. De vill införa gratis parkering i form av P-skiva i Halmstad City, en fråga man drivit i två år.

– Jag har själv varit på möte med fastighetsägarna och näringsidkarna, det vill säga butikerna, i Halmstad City. Och det som kommer upp på mötena är två saker, det är hyrorna och det är parkering. För några år sedan gjordes ett försök med fri parkering mellan klockan nio och tolv på lördagarna, men vem är i stan då?

Östlund menar att det är svårt att behålla butikerna i city, när köpcentrum som Flygstaden och Hallarna erbjuder ett stort utbud av shopping, och framför allt gratis parkering.

– Jag har inget emot varken Flygstaden eller Hallarna då de skapar mycket arbetstillfällen och lockar besökare till vår stad. Men för mig blir det konstigt att man tar en parkeringsavgift i stan men inte vid våra köpcentrum. Det blir även en rättvisefråga kan jag tycka. Är det rättvist att andra inte tar parkeringsavgift, men här inne i centrum måste man betala? Det måste ju vara konkurrens på lika villkor.

Det ska inte röra sig om ”spiken i kistan” för näringslivet i city, menar Östlund, som istället menar att Halmstads stadskärna är full av liv och med många spännande utmaningar.

– Men vad händer med city när företag efter företag väljer att etablera sig, exempelvis ute på Hallarna? För Halmstadbon och den som besöker city blir det ofta minsta motståndets lag.

Rent konkret, vad är det ni vill åstadkomma?
– Vi vill införa fri parkering i Halmstad på de parkeringsplatser som är på kommunens mark, som kommunen styr över. Kan kommunen tillhandahålla mark utanför Halmstad, för köpcentrum som har privata ägare så borde man kunna ha samma sak i Halmstad city.

Hur tänker ni lösa det rent praktiskt?
– Först och främst så måste vi ha förtroende i frågan och det måste till en demokratisk process genom kommunen. Sen steg två är ju för tjänstemännen att utreda frågan och se efter hur det är möjligt och var det är möjligt genomföra det.

Med P-skivan kan man styra hur lång period man som det är gratis parkering, menar Östlund. Tanken är att de populäraste platserna ska ha en kortare tid än de som är en bit ifrån de mest centrala delarna.

– Det handlar ju också om att få till en rotation på platserna, så att man inte får en bil som tar upp en plats mitt i centrala Halmstad hela dagen. Det är ju dessutom väldigt dyrt.

Frågan är än så länge bara något som Kristdemokraterna som parti är överens om internt och har som ett av sina vallöften till nästa års val.

Även om det är dyrt med parkering så genererar det ju trots allt intäkter till kommunen, så hur ska detta finansieras?
– Man kan ju säga så här, att om vi inte längre har någon som puls i city, inga butiker och inga företag, så har vi ingen som parkerar. Då får vi ändå inte in några intäkter från parkeringen. Men hur det ska finansieras får komma i steg två, först och främst måste vi få väljarnas förtroende. En idé kan ju dock kanske vara att höja avgiften för felparkeringar.

– Jag vill se det mer som en investering än en kostnad. Det är trots allt kommunens mark och kommunen har ett ansvar att ha ett levande city.

Enligt Östlund är det dock inte bara besökarna i Halmstad city som råkar ut för parkeringsavgiften utan även de närmare 10 000 personer som det är beräknat arbetar i centrala Halmstad.

– I den röda parkeringszonen i Halmstad kostar det 540 kronor i veckan att parkera bilen. Det är inte klokt att den som arbetar i staden ska behöva betala över 2000 kronor i månaden för parkering. Sen får vi se hur vi löser det. Det kanske kan bli något slags kort eller en särskild P-skiva.

Östlund har som sagt drivit frågan i flera år och skrivit flera insändare. Bland annat menar han exempelvis att ett bilfritt city, bara är en önskedröm.

– Det är klart det är bättre för miljön, men med tanke på hur många personer och familjer som måste lämna på dagis, eller som bara bor i ytterområden så är det en utopi att alla ska ta sig till stan med buss och cykel i en kommun med 100 000 invånare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppgift: Två nya butiker öppnar på Hallarna

Två nya aktörer öppnar på Hallarna, enligt uppgifter till 24Halmstad.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.20:03, 22 november, 2017

Uppgift: Två nya butiker öppnar på Hallarna
Arkiv: Johan Olsson

Tidigare på onsdagen kunde 24Halmstad.se berätta att den danska herrmodekedjan Wagner kommer att öppna en butik på Hallarna Halmstad. Det blir kedjans blott fjärde butik i Sverige.

– Vi ser ett tydligt behov i Sverige för en mellanmarknad med ett multibrand-koncept för herrar. Wagner är uppbyggt kring fem starka modevarumärken som koncernen själv utvecklar och designar: Lindbergh, Shine, Bison, Junk de Luxe och Jack’s. Modet förändras ständigt och designteamet bakom kedjan håller koll på trenderna, säger Henrik Paulun, vd för International Retail i PWT Group till Habit.

LÄS MER: KLART: Klädjätte öppnar på Hallarna

Enligt uppgifter till 24Halmstad.se får Hallarna även ett litet mindre tillskott – som öppnar redan i morgon, torsdag. Under en månad kommer Don Marc att öppna en pop up-butik inne på Hallarna, där man kommer sälja massagekuddar av olika slag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng