Fortsatt bra bilförsäljning i Halland

Den positiva trenden för bilförsäljningen i Hallands län fortsätter visar ny statistik från BIL Sweden.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.10:01, 3 oktober, 2017

Fortsatt bra bilförsäljning i Halland
Volkswagen Golf. Foto: Volkswagen personbilar Sverige

Totalt såldes 31 679 bilar i Sverige under september, en ökning med 1764 bilar, eller 5,9 procent jämfört med föregående månad. Jämfört med förra året såldes det 613 färre bilar, vilket motsvarar 1,9 procent. Den mest sålda bilmodellen i landet var Volvo XC60, 2 683 stycken, tätt följt av Volkswagen Golf, 2361. Den tredje mest sålda bilen är Volkswagen Passat, 1 329 stycken.

– Nybilsregistreringarna minskade med 1,9 procent i september. Det är dock viktigt och komma ihåg att vi jämför med starka siffror förra året och att det var en registreringsdag mindre i september i år jämfört med september ifjol, säger Bertil Moldén, VD BIL Sweden.

I Hallands län såldes 963 bilar under september, en ökning med 74 bilar, 8,3 procent jämfört med föregående månad. Samma period förra året minskade försäljningen med 18 bilar, 1,9 procent.

– Årets september är den tredje bästa någonsin för en septembermånad, överträffad bara av september i fjol och september 1974, då det var en köprusch inför en momshöjning, fortsätter Bertil Moldén,

Hallands län följer inte trenden i övriga landet gällande den mest sålda bilmodellen. Här är den mest sålda bilmodellen istället Volkswagen Golf, 98 stycken, följt av Volvo XC60 med 40 sålda bilar. På tredje plats är Volkswagen Passat,171 sålda exemplar.

– Det är högkonjunktur i Sverige, vilket också visar sig i en mycket stark bilmarknad. Låga räntor, köpstarka hushåll och en stark arbetsmarknad bidrar till det stora intresset för att investera i ny bil, säger Bertil Moldén.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppmaningen: Anmäl ditt bankkonto genast

Hundratusentals svenskar kan påverkas när Skatteverket ändrar sina rutiner.

Matilda Larsson

Kl.12:30, 17 november, 2017

Uppmaningen: Anmäl ditt bankkonto genast
Foto: Arkiv / Flickr

Skatteverket slutar nu att skicka utbetalningskort automatiskt.

Det innebär att från och med den 22 november behöver alla ha anmält konto till Skatteverket för att få en automatisk utbetalning. Undantaget är dödsbon.

Enligt Skatteverket är det i dag över en miljon personer som inte har anmält något bankkonto. Av dem fick cirka 300 000 skatteåterbäring via utbetalningskort i höstas.

– De flesta väntar kanske ingen utbetalning från oss just nu. Men jag rekommenderar ändå alla som inte redan har gjort det att anmäla konto så snart som möjligt, berättar Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Det är enklast att logga in med e-legitimation på Skatteverket.se, men det går också att anmäla utan inloggning via bankgirot.se eller via blankett.

Efter att ett konto är anmält tar det tid innan det är godkänt, eftersom Skatteverket kontrollerar med banken att kontot verkligen ägs av den som anmält det. Nytt är också att utländskt konto också kan anmälas, men det måste göras manuellt till Skatteverket.

Syftet med Skatteverkets förändring är att förbättra säkerheten.

– Utbetalningskort till fysiska brevlådor är inte lika säkert och mottagaren slipper dessutom kostnad för avier. Den som inte har ett bankkonto kan fortfarande få engångsutbetalningar manuellt om man hör av sig till oss, säger Eva Bodén.

Skatteverket varnar samtidigt för falska mail.

– Skatteverket skickar aldrig mejl med uppmaning att klicka på en länk för att få sina pengar. Det blir ännu tydligare nu. Från den 22 november sätts pengar automatisk in enbart på mottagarens eget konto, betonar Eva Bodén.

FaktaDe personer som behöver anmäla konto till Skatteverket är spridda i alla åldersgrupper, men det är flest 18-23-åringar som inte har gjort det.

Källa: Skatteverket

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FI:s omstridda förslag klart: Skärpt amorteringskrav

Finansinspektionens styrelse har nu fattat sitt beslut. Det här innebär det nya förslaget:

Matilda Larsson

Kl.13:55, 13 november, 2017

FI:s omstridda förslag klart: Skärpt amorteringskrav
Foto: Genrebild / Arkiv.

Finansinspektionen föreslår i dag skärpt amorteringskrav, vilket bland annat generaldirektör Erik Thedéen har kämpat för.

Nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst (inkomst före skatt) ska amortera en procentenhet mer av bolånet varje år – utöver befintliga regler.

Det innebär att bolån mellan 50 till 70 procent av bostadens värde årligen ska amorteras med ett belopp motsvarande en procent av det totala lånebeloppet, tills beloppet kommer ner till 50 procent.

Förslaget som kan slå hårdare mot de som har lånat mycket, har varit omtvistat och fått mycket kritik från flera håll i Sverige.

Bland annat har Swedbanks chefsekonom Anna Breman sagt att det är ”dålig tajming” att införa hårdare krav samtidigt som bostadsmarknaden visar tecken på att mattas av, enligt Expressen.

Hans LindbergBankföreningen har även sågat förslaget.

– I första hand så förstärker det här trösklarna för, framför allt, unga att komma in på bostadsmarknaden. Det gör också att flyttkedjorna kommer att stanna upp, sa Hans Lindberg, vd för Bankföreningen till Dina Pengar nyligen.

I ett pressmeddelande skriver Finansinspektionen att ”Syftet med regleringen är att öka de svenska hushållens motståndskraft mot makroekonomiska störningar”.

Styrelsens beslut lämnas nu över till regeringen som ska godkänna det. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 mars 2018.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De betalar ut högst lön i Halmstad

Så placerar sig Halmstad på rikslistan.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.20:09, 10 november, 2017

De betalar ut högst lön i Halmstad
Foto: Patrik Leonardsson

Det är företaget Creditsafe som kartlagt vilka företag som betalar ut högst lön i respektive kommun. Den kommun med den högsta lönen är Solna där Meda AB i genomsnitt betalar ut 2,4 miljoner kronor i årslön till sina 108 anställda. 35 procent av de anställda är män.

Den arbetsgivare som betalar ut högst lön i Halmstad är Getinge Infection Control AB. Bland deras 141 anställda där 67 procent är män ligger den genomsnittliga årslönen på 680 000 kronor. Detta gör att kommunen placerar sig på en 30 plats på listan.

– Det är främst inom läkemedelsbranschen och vårdbolag där vi ser fler andel kvinnor än män på topplistorna och där förändringen går snabbast. Kommuner där det högst betalande företaget har en majoritet kvinnliga anställda ökar, dock är det väldigt låga siffror sett till hur många kommuner som finns på listan. säger Krister Jonsson, VD på Creditsafe.

Längst ner på listan hittar man Nord Lock AB i Åre där de 120 anställda har en snittlön på 310 000 kronor. Där är hela 76 procent av de anställda män.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Paradisläckan – Flera Halmstadbor inblandade

Så många Halmstadbor är inblandade i läckan.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.18:57, 7 november, 2017

Paradisläckan – Flera Halmstadbor inblandade
Foto: Pixabay

Den så kallade Paradisläckan fortsätter att rullas upp. Sammanlagt finns det 1035 svenskar med bland de personer som placerat kapital i så kallade skatteparadis för att komma undan att betala skatt i Sverige, det visar en kartläggning som SVT genomfört.

SVTs granskning visar att av de svenskar som ingår i läckan och är folkbokförda i landet finns det 16 personer som bor i Halmstad. Majoriteten av dessa, elva personer, har bolagsengagemang på Malta. Resterande fem personer förekommer på annat sätt i läckan.

En person kan förekomma i läckan av flera skäl. Därmed är det inte nödvändigtvis så att man har gjort något olagligt bara för att man finns med.

FaktaDetta är Paradisläckan


• Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.


• Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.


• Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.


• De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.


Källa: SVT

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Länets låneskuld fortsätter att öka

Så står sig Halland mot resten av landet.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.13:10, 31 oktober, 2017

Länets låneskuld fortsätter att öka
Foto: Wikimedia

I Hallands län har den kommunala låneskulden gjort landets femte största ökning sedan 2015, det visar en undersökning från Kommuninvest. Låneskulden, exklusive landsting och region, har ökat med fyra procent, vilket gör att man tillsammans med Västmanland hamnar på en femteplats bakom Uppsala, Sörmland, Östergötland och Skåne.

Trots detta har Halland den lägsta låneskulden per invånare, då man bara har en skuld på 42 624 kronor per invånare.

En potentiell förklaring till ökningen är att Halland även placerat sig högt upp vad gäller investeringar. Där har man nämligen ökat med 33 procent, eller 35 procent utan att räkna med landsting och region. Ökningen är den fjärde största i landet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng