INSÄNDARE: ”Jag är orolig för barnen” | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

INSÄNDARE: ”Jag är orolig för barnen”

En orolig förälder har skickat in en insändare till 24Halmstad.

Martin Persson

Kl.17:48, 27 september, 2017

INSÄNDARE: ”Jag är orolig för barnen”
OBS! Flickan på bilden har inget med artikeln att göra. Genrefoto: Pexels

Följande text är en insändare till 24Halmstad. Vill du också få en chans att bli publicerad? Mejla redaktionen@24halmstad.se

Jag känner en viss oro som boende, men också som förälder med barn på Andersberg. För vad kommer att hända med Andersberg och våran underbara Andersbergsskolan. Jag kommer snart att ha mitt tredje barn intågande på Andersbergsskolan och en stor oro är att detta barnet inte kommer få ha dessa fantastiska pedagoger som brinner för sitt yrke och kämpar för alla barnen i alla lägen.

Att säga att Andersberg enbart ska ha en F-3 skola hade inte enbart skadat området utan ger också en stor ripple effect (ringar-på-vattnet-effekt, reds anm) på ett negativt sätt då barnen utsätts för onödiga risker med stora vägar, tung trafik och obekanta miljöer med mera. Dessutom skulle man som förälder, som inte har bil eller körkort och har flera barn, inte få tiden att räcka till om man ska hinna från ena sidan av stan till andra och från det ena mötet till de andra.

Stressen kommer till att bli kännbar för barnen då man plötsligt inte har den tid som de är vana vid, denna tid kommer till att tas från den tid som man avsätter för att de ska få en meningsfull vardag som de har turen av att ha här.

Vi på Andersberg har en enorm tur som kan ge dem sådana möjligheter. De har nära till alla aktiviteter och personalen och fritids ser till att det finns så mycket för dem att göra, vi har ABIF som finns tillgängligt för den på fritiden.

Jag har själv funderat fram och tillbaka på om vi skulle må bäst av en F-3 eller en F-6 skola men så frågade jag mina barn och de sa:

– Mamma varför ska jag behöva byta skola när jag trivs så bra.

Och detta fick mig att fundera mer på varför ska vi ha en F-6 skola:

* Det är nära till skolan.
* Tryggheten av att de är i närområdet.
* Motorvägen är otroligt nära Sannarp och luften kommer att bli sämre.
* Stora vägar med mycket tung trafik och det är inte säkert för våra barn.
* Vart ska barnen vara på fritids.
* Fritiden är säkrare och bekant.
* Avståndet är för långt då barnen är så små vilket ger mer risker och är mer tidskrävande för alla inblandade samt dyrare.
* Alla har inte möjlighet så som med bil och körkort.
* Vid Sannarp blir det sämre luft då där kommer ångor och avgaser från dels bensinstationerna.
* Buller och oväsen från motorvägen, stora vägarna omkring samt från den tunga trafiken som kör där.
* Det blir sämre med tid om man har mer än ett barn att hinna med allt och alla möten och förpliktelser.

Tryggare miljö på Andersberg vilket ger stabilare barn som mår bättre och barn som mår bra presterar bättre från sig. Kontinuiteten att man kan följa barnen under en längre tid ger en större trygghet, inte bara för barnen utan för föräldrarna med – och jag tror att det kommer löna sig i längden för utbildningen för barnen.

När de går i sjuan kan de tänka lite längre och se konsekvenser innan de agerar. Om de nu skulle flyttas: Hur ska barnen sättas i klasserna då man har redan innan sett att de grupperar sig själva? Hur skulle de sätta ihop klasserna för att integreringen ska bli positiv för alla och för att språket ska lyftas?

Dessa argumenten har inte bara jag tänkt, utan även andra föräldrar som jag har pratat med samt i FLT på Andersberg (FLT= föräldrar och lärare tillsammans vilket är Andersbergs föräldrarförening).

Så snälla ni som ska ta detta beslut eller ni som är delaktiga i beslutet tänk på våra barns framtid.

/Med vänliga hälsningar en orolig förälder på Andersberg.

Texten var en insändare till 24Halmstad. Vill du också få en chans att bli publicerad? Mejla redaktionen@24halmstad.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiken firade nypremiär i city

Så var minglet.

Wilhelm Nilsson

Kl.20:55, 24 maj, 2018

12 bilder
 • Se minglet i galleriet ovan. Foto: Wilhelm Nilsson
  Se minglet i galleriet ovan. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Gabriella Zahlbruckner. Foto: Wilhelm Nilsson
  Gabriella Zahlbruckner. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Gabriella Carpenheim räddade törsten på sina kunder. Foto: Wilhelm Nilsson
  Gabriella Carpenheim räddade törsten på sina kunder. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Emma Södergren och Emma Wilands hopp om att hitta de sista paketen var stort. Foto: Wilhelm Nilsson
  Emma Södergren och Emma Wilands hopp om att hitta de sista paketen var stort. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Foto: Wilhelm Nilsson
  Foto: Wilhelm Nilsson
 • Alexander och Tove agerade disckjockey. Foto: Wilhelm Nilsson
  Alexander och Tove agerade disckjockey. Foto: Wilhelm Nilsson
 • Alexandra Jämtestam, Rum och miljö, och Anna Nilsson, Rowico, har hjälpt till med inredningen i butiken. Foto: Wilhelm Nilsson
  Alexandra Jämtestam, Rum och miljö, och Anna Nilsson, Rowico, har hjälpt till med inredningen i butiken. Foto: Wilhelm Nilsson

Det gick inte att undgå Lagerhaus nypremiär på Klammerdamsgatan. Köerna ringlade sig långa, när ett hundratal Halmstadbor trotsade sommarhettan – allt för att få vara med på starten i den nya lokalen på 280 kvadratmeter.

Förväntningarna var många, alltifrån vilka erbjudanden butiken skulle ha till hur butiken hade inrett sitt nya hem. En som hade höga förväntningar om sin favoritbutiks nya lokal, var Gabriella Zahlbruckner, som ställde sig i kö strax innan 17.

LÄS MER: Butiksjätten flyttar: ”Ett superläge för oss”

– Jag verkligen älskar Lagerhaus! Det är en bra inredningsbutik och trevlig personal. Vilken min favoritprodukt är? Deras mattor, säger Gabriella Zahlbruckner.

När kunderna närmat sig entrén, mottog de en flaska saft, för att sedan knalla in genom dörren – där festen kunde starta. Det var girlanger, ballonger, tilltugg och discjockeyer – men framför allt glädje.

– Hela Halmstad delar den här glädjen med oss. Ända sedan två veckor tillbaka har vi fixat i lokalen. Har vi tappat saker på vägen från den förra lokalen, har en och annan Halmstadbo sprungit efter, för att hjälpa till, säger Gabriella Carpenheim.

Hon fortsätter:

– Sedan var vi inte glömma våra samarbetpartners. Spis och deli har fixat tilltugg, Hafi har fixat dryck, Rowico och Rum och miljö har stått för inredning, för att nämna några.

Gabriella är verkligen lyrisk över att hennes butik, fick återigen ställa till med kalas.

– Det här är verkligen häftigt och jättespännande för oss! Vi har arbetat inför den här festen sedan i januari, och på mindre än tio minuter är här 150 personer, berättar hon.

Festen tjuvstartade dock redan på torsdagsmorgonen. Då gömde butiken flera paket runtom i staden. Två paket fanns fortfarande på rymmen, när klockan slog sex på kvällen. Ett av paketen som finns kvar, är en så kallad store run, där den lyckliga får samla på sig vilka varor som helst på 60 sekunder. Emma Södergren och Emma Wiland var två av dem som suktade efter just det paketet.

– Vi gillar inredning, och vi gillar Lagerhaus – så det är klart att vi vill hitta paketet. Om vi vår äran att göra en store run, skulle vi samla på oss en massa sommarprylar, typ glas, ljus och kuddar som matchar sommarstilen. Då skulle vi vara fullbordade för en riktig sommarfest, förklarar tjejerna.

Enligt säkra källor ska paketet som innehåller en store run, ha Nissan som riktmärke. Det återstår att se om någon annan hinner före de två tjejerna, som heter Emma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brand bröt ut i industrilokal: ”Kraftig rökutveckling”

(Uppdaterad 20.58) Branden är släckt och området har spärrats av.

Josefine Göransson

Kl.19:02, 24 maj, 2018

Brand bröt ut i industrilokal: ”Kraftig rökutveckling”
Arkivfoto: Arne Forsell/Bildbyrån

Klockan 18.53 på torsdagen larmades räddningstjänsten till Svetsaregatan i Halmstad med anledning av en brand i en av Samhalls lokaler. Inledningsvis var det oklart hur stor brand det rörde sig om.

– Det är ganska vagt än så länge. Vi är inne just nu och släcker av glödhärdar men det är kraftig rökutveckling. Vi vet inte riktigt hur stort det här är ännu, sa Johan Wallin, Inre befäl vid räddningstjänsten vid 19.30-tiden.

En och en halv timme senare meddelade räddningstjänsten att läget var under kontroll.

– Branden är släckt så vi håller på med restvärde i lokalen och säkerställer. Vi har fått ner värmen i konstruktionen men vi vill inte avsluta ännu. Vi vill inte stressa fram någonting utan vi tar det lugnt, säger Johan Wallin.

Hur mycket av lokalen som har skadats i samband med branden är ännu okänt.

– Det har varit mycket rök där inne så det är lite svårt i nuläget att avgöra.

Enligt räddningstjänsten ska röken ha hållit sig mestadels inne i lokalen och därför inte utgjort någon fara för allmänheten.

 

Även polis skickades till platsen och de spärrade av området kring brandplatsen. Enligt initiala uppgifter ska branden ha startat i en hushållsmaskin och därefter spridit sig till väggar och tak, meddelar polisen.

Ingen person rapporteras ha blivit skadad i samband med branden.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hit åker Halmstadborna just nu

Flera resmål listas.

Wilhelm Nilsson

Kl.17:47, 24 maj, 2018

Hit åker Halmstadborna just nu
Bildbyrån/Mostphotos

Det varma vädret har fått många Halmstadbor att stanna hemma. Men det finns dock gott om dem, som styr skutan söderut. De allra flesta som väljer att semestra utomlands, har valt att boka sin semester på spanska Gran Canaria, det menar Ingrid Törngren, Resias regionala resebyråchef i Halland.

Resia menar också att resmål som Mallorca och Cypern, fortfarande är populärt bland Halmstadborna.

Gran Canaria. Mostphotos

Gran Canaria. Foto: Mostphotos

Men snart kan charterresorna vara ett minne blott, åtminstone i Halmstad. För nu har intresset för kryssningar ökat än mer.

– Det är många som vill kryssa, vi får förfrågningar, och bokar allt från; unga par, barnfamiljer, generationsresor – till äldre som vill kryssa. Under sommartid säljs flest kryssningar till Medelhavet, och under vintern åker de flesta till Karibien, och i vissa fall även Asien och Sydamerika, berättar Ingrid Törngren.

Vill man inte åka alldeles för långt bort, går det även turer från vårt grannland Norge.

Hurtigruten längs Norges kust har också blivit ett populärt resmål, säger Ingrid Törngren.

FaktaToppresmålen i Halmstad just nu:

1. Gran Canaria

2. Mallorca

3. Cypern

4. Teneriffa

5. Rhodos

6. Barcelona

7. Split

8. Antalya

9. Venedig

10. Phuket

11. Prag

12. Kreta

13. New York

Källa: Resia.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sjukhus anmäler två händelser enligt Lex Maria

Vill att Inspektionen för vård och omsorg ska granska.

Axel Brantemo

Kl.16:53, 24 maj, 2018

Sjukhus anmäler två händelser enligt Lex Maria
Foto: Linda LC Berntsson.

Hallands sjukhus anmäler nu två händelser till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det enligt Lex Maria. Den första händelsen gäller en patient som kom till akutmottagningen i Varberg med tecken på svår infektion och väl på sjukhuset gjordes bedömningen att patienten behövde vård på infektionskliniken i Halmstad.

Men under ambulanstransporten blev patienten sämre och väl framme i Halmstad fick patienten direkt vård på intensivvårdskliniken – istället för på infektionskliniken. Med tanke på att patienten blev sämre under ambulansfärden uppstod det en risk för allvarlig vårdskada och det är därför som det nu görs en lex Maria- anmälan.

– I efterhand kan vi konstatera det hade varit bättre om patienten hade vårdats på intensivvårdsavdelningen i Varberg, säger Sonny Ederberg, chefläkare Hallands sjukhus.

Den andra händelsen gäller en patient som remitterades till urologikliniken vid Hallands sjukhus från sin vårdcentral, för ställningstagande till vidare utredning om prostatacancer.

Men utredningen blev fördröjd på grund av oklarheter i remisshanteringen och missbedömning av hur snabbt patienten skulle utredas. Det visade sig sedan att cancern spridit sig och Hallands sjukhus vill att Ivo ska granska ärendet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kompressor började brinna – rök spred sig

Räddningstjänsten fick kontrollera så att röken inte hade spridit sig till intilliggande bostäder.

Josefine Göransson

Kl.16:09, 24 maj, 2018

Kompressor började brinna – rök spred sig
Foto: Mostphotos

Strax efter klockan 15.30 på torsdagen larmades räddningstjänsten till Stenvinkelsgatan  i Halmstad med anledning av en brand.

– Det ska ha varit en kompressor som stått uppe på en lastbil som gått varm så den började brinna – med ganska kraftig rökutveckling som följd, säger Andreas Karlsson, Inre befäl vid räddningstjänsten.

Enligt uppgift ska flera fönster ha stått öppna och misstankar fanns om att röken hade spridit sig till bostäderna. Branden är nu släckt och styrkan har kontrollerat om någon bostad behövde hjälp med att ventilera ut röken.

Ingen person ska ha skadats i samband med branden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng