Näringslivschefen om företagsklimatet: ”Man börjar ta det på allvar”

Så ska företagsklimatet förbättras.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.19:55, 26 september, 2017

Näringslivschefen om företagsklimatet: ”Man börjar ta det på allvar”
Foto: Jesper Molin/ Patrik Leonardsson

Årets Företagsklimatsundersökning visade på mindre smickrande siffror för Halmstad. För första gången på fyra år trillade man ur topp 100 och fick se sig landa på plats 103. Karolina Davidsson, vd för Halmstads Näringslivs AB, menar dock att det inte finns någon anledning till panik trots det dystra resultatet.

– Det viktigaste är att se det här över tid och även se vad det kan innebära framåt. Halmstad har potential att göra mycket bättre placeringar och har satt upp tydliga mål politiskt för att lyckas med detta.

–Bland annat har det fokuserats på att ordna en bättre attityd från tjänstemän, vilket var en av punkterna där företagarna ville se en förbättring. Där har man satt in en obligatorisk utbildning som alla nya handläggare måste genomgå, vilket innefattar hur man beter sig i relation till näringslivet.

Högsta kommunledningen börjar förstå betydelsen av ett gott företagsklimat, menar Davidsson. Kommunen har exempelvis som mål att nå 150 000 invånare, och för att lyckas med det krävs det arbetstillfällen, vilket innebär att man måste ta reda vad det är som stärker företagsklimatet.

– Man börjar ta det på allvar och vill bli bättre.

Vilka åtgärder är det som tas, rent konkret?
– Vi tittar förstås på Svenskt Näringslivs rekommendationer. Vi måste bjuda in till dialog och sätta målen tillsammans. Det är lätt att det blir lite ”vi och dom”, men vi måste göra det tillsammans. En konkret grej som gjorts är till exempel vi har tillsatt en tillståndslots, där man kan boka in ett möte med teamet och få svar på sina frågor.

– Innan den fanns fick företagaren springa runt själv bland de olika förvaltningarna och ta reda på vad som krävs. Så nu tar ett ärende som brukade ta en månad eller två, bara en kvart. Vi märker att det är uppskattat eftersom det är en av de punkter som vi ökat i mätningarna. Sen blir det också en plats för utveckling och samarbete inom förvaltningarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurangens glädjebesked: ”Det är ren kärlek”

Då beräknas de öppna.

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.19:54, 15 januari, 2018

Restaurangens glädjebesked: ”Det är ren kärlek”
Foto: Linda LC Berntsson/ Mattias Olsson.

Som 24Halmstad har skrivit om tidigare så har Restaurang Tillsammans väntat på ett tillfälligt bygglov för att kunna bedriva sin verksamhet under sommaren.

Under måndagen fick de beskedet, och det blev ett glädjebesked.

LÄS MER: Premiären hotas: ”Kommer gråta hela sommaren”

– Vi fick ett ja under morgonen, och det innebär att vi kan ha kärleksfrossa en sommar till, säger My Djurberg, som tillsammans med Johanna Norström driver restaurangen, till 24Halmstad.

Har ni redan börjat planera?
– Absolut. Brainstorming. Men jag får vara lite hemlighetsfull där, då vi vill hålla lite på konceptet.

Vad kände du när ni fick beskedet?
– Ren kärlek. Ett oerhört pepp. Nu jäklar ska vi köra sista och bästa sommaren någonsin.

Efter det glädjande beskedet har tjejerna firat ordentligt under dagen.

– Det har vi verkligen gjort. Jag har inte ätit så många kakor på år och dag som jag ätit idag. Mitt i glädjen bokade vi en resa till Helsingfors dit vi ska åka för att inspireras. Så det kanske blir finskt tema under sommaren, säger Djurberg.

När Tillsammans fortfarande väntade på besked så sade My Djurberg till 24Halmstad att hon skulle gråta hela sommaren om det blev ett nej till bygglovet. Nu blev det ett positivt besked, och nu är hennes känsla inför sommaren klart bättre.

– Nu blir det en 100 procent roligare sommar, nu blir det bara glädjetårar, säger hon med ett skratt.

– Vi kommer att gör i ordning efter pålningen. Så fort de är klara kommer vi att vara där, säger Djurberg.

Tillsammans är planerad att öppna för säsongen någon gång under maj månad. Efter säsongen kommer den att byggas om och bli en permanent restaurang.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Näringslivschefen: Så satsar vi under 2018

Detta är viktigast att uppnå under året:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.16:02, 13 januari, 2018

Näringslivschefen: Så satsar vi under 2018
Foto: Mattias Olsson.

Under förra året hamnade Halmstad på 103 plats bland landets kommuner när Svenskt näringsliv undersökte företagsklimatet. En placering Halmstads näringslivs VD Karolina Davidsson tycker är långt ifrån kommunens potential, och något hon kommer att jobba hårt för att förbättra under det nya året.

– Jag vill att Halmstad ska vara topp 25. Minst 25:a ska vi ligga, då är jag nöjd, säger hon till 24Halmstad.

Placeringen fick kommunen i september, och sedan dess har man jobbat med åtgärder.

– Sedan dess har vi analyserat resultatet och tittat på vilka faktorer vi behöver förbättra och se till att vi under det här året blir bättre på de här sakerna. Framförallt handlar det om service till företag, det handlar om tillgången på kompetens och våra attityder, säger Davidsson och fortsätter:

– Nytt för i år blir att tillståndslotsen numera kommer att jobba heltid med de här frågorna. Nytt är också att man numera kan göra en drop in lots, som kommer att ske vid ungefär fem tillfällen under våren. Allt för att öka dialogen och möjligheten till kontakt, mellan kommun och företagen. Det är en väldigt konkret åtgärd som gjorts nu.

För Karolina Davidssons egen del så kommer hon inte kunna vara med och påverka arbetet under hela året, då hon ska ha barn i maj.

– Jag jobbar på så länge jag mår bra. Nu är man lite sugen på att fortsätta, det kan jag lugnt säga. Det är lite frustrerande att man inte kan få jobba fullt ut med det här, men det är bara att inse att livet är livet och man får glädjas åt det man har framför sig.

24Halmstad bad Karolina Davidsson och lista de viktigaste punkterna för Halmstads näringsliv att lyckas med under 2018. Hon valde följande:

  • Företagsklimatet upp på högsta politiska nivå, vilket vi ser goda möjligheter till.
  • Utöka dialogen med näringslivet i olika forum.
  • Satsa ännu mer på ung företagsamhet som är en jätteviktig del för framtiden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Halmstads populäraste pizzeria: ”Känns underbart”

Onlinepizza har utsett stadens populäraste pizzeria.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.18:56, 12 januari, 2018

Här är Halmstads populäraste pizzeria: ”Känns underbart”
Foto: Pixabay.

Den populära sajten Onlinepizza.se har under fredagen presenterat den populäraste pizzerian i landet och det blev Pizzeria Venedig i Borlänge som knep den åtråvärda titeln.

– Genom att utse årets bästa pizzerior får vi en chans att lyfta fram våra fantastiska pizzabagare, personerna som ligger bakom alla beställningar. Personer som under året även försett våra användare med snabb prisvärd service och mat av hög kvalitet, säger Daniel Strömberg, vd för Onlinepizza.

Tävlingen har även inneburit att den populäraste pizzerian i Halmstad har kunnat utses och det var ingen mindre än Delux Döner Pizzeria.

– Det känns underbart att vi blivit utsedda till Halmstads bästa pizzeria, något som visar att våra kunder verkligen tycker om vår mat och vår service, säger Jamil Dalwish på Delux Döner Pizzeria.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så satsar Halmstad City under 2018: ”Väldigt nöjd med våra planer”

Mycket att vänta under det nya året:

Mattias Olsson

Mattias Olsson

Kl.18:04, 12 januari, 2018

Så satsar Halmstad City under 2018: ”Väldigt nöjd med våra planer”
Sanna Westerberg och Rebecka Wik. Foto: Mattias Olsson

Ett nytt år med nya möjligheter har startat. På Halmstad City tänker man ta vara på möjligheterna och man har mycket på gång för det nya året. 24Halmstad besökte Halmstad City, för att se vad som är på gång.

Om vi börjar med en tillbakablick. Vad var ni mest nöjda med under 2017?
– Mest nöjda med är vi nog över att vi har fått en väldig kraft i det vi gör, vi har ett bra team här på kontoret med mig och Rebecka, som tänker och jobbar på ett väldigt likt sätt även om vi har olika kompetenser. Vi kompletterar varandra bra, säger verksamhetschefen Sanna Westerberg och fortsätter:

– Vi har fått upp ett väldigt högt medlemsantal, strax över 200 medlemmar idag. Och vi fick med krögarföreningen, det är fantastiskt. Nu är vi en enad trupp, det är jättestor fördel för oss som förening. Det är viktigt inte minst för våra evenemang.

– När det gäller evenemangen så hade vi ett nytt evenemang i form av Smaka på Halmstad, som blev en väldig succé i september. Det var uppskattat av invånare och besökare samt våra medlemmar. Evenemangen bidar ju till att det kommer in mycket folk till stan. Smaka på Halmstad var nog förra årets mest lyckade satsning, säger Sanna Westerberg.

Under 2018 har Halmstad City många satsningar på gång, även om många av dem fortfarande är hemliga.

– Det är jättemycket på gång, och vi har en väldigt tydlig plan för vad som ska göras. Jag känner mig väldigt nöjd med våra planer, sedan exakt vilka planer det är går vi inte ut med nu. Det får folk bli varse under tidens gång. Men vi kommer att ha väldigt många evenemang i stadskärnan i år. Vi har andra stora evenemang också, i synnerhet Bordtennis–VM, säger Westerberg.

– I år är det Fotbolls–VM där vi ser att krögarna är väldigt engagerade, det kommer att hända väldigt spännande grejer under fotbolls–VM här inne i staden.

Det första evenemanget under det nya året blir den 14 februari då det ska firas att Halmstad blir 100 000 invånare. 24Halmstad skrivit om innan.

– Firandet är den 14:e men vi kommer att köra en kärleksvecka som kommer att pågå från den 12 till 17 februari. En hel vecka med kärlekstema, säger  projektkoordinatorn Rebecka Wik.

Efter tjejkvällens succé har en killkväll varit på tal. Hur blir det med den?
– Den är med i våran marknadsplan, som det är nu ligger den i pipen, men det kan ske förändringar, säger Sanna Westerberg.

– Vi har ett evenemang som är helt nytt för i år, men jag känner inte riktigt att vi vill släppa på den ännu, den är verkligen i uppstartsfasen. Det är ett stort evenemang som vi planerar för i sommar, avslöjar Westerberg.

Även i samband med ett av årets stora händelser i Halmstad, bordtennis–VM, har man planer.

– Bordtennis–VM kommer vara en sådan sak som är mycket större än vad folk väntar sig, det kommer att bli väldigt stort och vi har planer för den veckan också. Vi kommer att bygga upp ett område på stora torg för spontanidrott. Där hoppas vi att de lokala idrottsföreningarna vill vara med, säger Rebecka Wik.

Tjejerna är noga med att påpeka att de även sysslar med mer saker än bara evenemang.

– Vi gör annat också, bland annat så har vi ett jättestort stråkutvecklingsprojekt, som vi har dragit igång med ett danskt konsultbolag. Det gör vi för att få en bredare inblick över vilka utmaningar som finns, hur de befintliga stråken behöver utvecklas, vilka målgrupper som tillgodoses i dagsläget och vilka åtgärder som krävs för att bli mer attraktiva som city. Då är det bra att ta hjälp, för det är lätt att bli hemmablind. Projektet görs i samarbete med Halmstads kommun och Fastighetsägare, vilket är fantastiskt kul. Kickoffen på det projektet är den 18:e januari, säger Sanna Westerberg och fortsätter:

– Det kommer också komma in ett antal spännande aktörer i city, där vi inte heller kan säga vilka de är ännu.

Vad är viktigast i ert vardagliga arbete?
– Jag tycker det är viktigt att man har passion för sitt arbete. Att man verkligen är engagerad och motiverad och verkligen värnar om att vi ska ha våran fantastiska stadskärna levande. Sedan gäller det att få andra att känna ett ansvar för det också. Ibland kan det vara tungrott. För vi har en bred roll och det är många som ska dra åt samma håll, säger Sanna Westerberg.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är alla viktiga datum för att få din skatteåterbäring

Att få tillbaka på skatten kan vara en djungel av datum. Här är alla datum du måste hålla reda på.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.20:04, 10 januari, 2018

Här är alla viktiga datum för att få din skatteåterbäring
Arkivfoto: Henrik Nordell

Alla de som skaffat en digital brevlåda före den 1 mars, godkänt sin deklaration utan ändringar och har anmält ett bankkonto för utbetalning kommer få sin skatteåterbäring före påsk. Förutsatt att man också godkänt sin utbetalning hos Skatteverket.

Lyckas man inte hinna med dessa steg så får de allra flesta pengarna till midsommar istället. Omkring åtta miljoner skattebetalare deklarerar 2018, enligt Skatteverket.

För att få pengarna utbetalt till sig krävs dock att man är noggrann med alla datum som gäller. Här är datumen som gäller för att få pengarna till antingen påsk eller midsommar.

12 februari
Räknar du med ett underskott av skatt på mer än 30 000 kronor skall du ha gjort en extra skatteinbetalning.

1 mars
Vill man ha pengarna före påsk måste man ha skaffat en digitalbrevlåda före den 1 mars. Och glöm inte att anmäla ditt kontonummer. En halv miljon svenskar som ska deklarera 2018 har inte ett kontonummer anmält.

8-9 mars
Du får se hur mycket du får tillbaka i skatteåterbäring alternativt hur mycket du skall betala. Detta genom att de digitala deklarationsutskicken skickas till din digitala brevlåda.

20 mars
Deklarationen öppnar.

28 mars
Förutsatt att du har en digital brevlåda samt anmält ditt konto den 1 mars måste du också ha godkänt din deklaration senast den 28 mars för att få skatteåterbäringen på kontot före påsk.

5-6 april
Här få du ditt slutskattebesked och för dig som skall få pengar tillbaka så sker detta dessa datum.

15 april
Pappersdeklarationerna har hamnat i brevlådan.

2 maj
Inkomstdeklarationen till skatteverket måste postats.

3 maj
Räknar du med att få betala tillbaka på skatten skall du senast detta datum ha gjort en extra skatteinbetalning om summan understiger 30 000 kronor. Från den 4 maj börjar man betala ränta på sitt underskott.

8 juni
Har du deklarerat digitalt och anmält ett konto – men inte fått pengarna före påsk är detta datumet då du får ditt slutskattebesked och din skatteåterbäring.

8-10 augusti
Har du inte uppfyllt villkoren för utbetalning vare sig i april eller juni är dessa datum dina.

12 november
Om du fick ditt slutskattebesked i augusti och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng