Så mycket höjs barnbidraget | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Så mycket höjs barnbidraget

Glädjande besked för landets föräldrar. Även studiebidraget höjs.

Josefine Göransson

Kl.08:41, 20 september, 2017

Så mycket höjs barnbidraget
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

På onsdagen presenterar regeringen sin höstbudget och för första gången på över 10 år höjs studiebidraget och barnbidraget. I statsbudgeten för 2018 höjer regeringen de båda bidragen med 200 kronor.

– Det går bra för Sverige och vi vill att framgångarna ska komma alla till del. Därför höjer vi nu barnbidraget och studiebidraget. Genom att investera i barnfamiljer och deras ekonomiska situation stärker vi jämlikheten och den svenska modellen, säger finansminister Magdalena Andersson, i ett pressmeddelande.

Det innebär att studiebidraget, som främst lämnas till studerande i gymnasieskolan, nu hamnar på 1 250 kronor per barn och månad. Höjningen föreslås att träda i kraft den 1 mars 2018.

– Det handlar om 1,3 miljoner familjer i Sverige som får ett höjt barnbidrag eller studiebidrag. Det här kommer betyda mycket för många familjer, säger Magdalena Andersson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inbrott i centrala Halmstad – datorer och telefoner saknas

Polisen kommer att åka till platsen.

Magnus Jansson

Kl.07:14, 26 april, 2018

Inbrott i centrala Halmstad – datorer och telefoner saknas
Arkivfoto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

På torsdagsmorgonen upptäckte en kvinna att det varit inbrott i en lokal på Skansgatan i centrala Halmstad. Larmet kom vid 06.20-tiden.

– En kvinna ringde in till oss och det ska tydligen vara i hemtjänstens lokaler. Det saknas flera datorer och telefoner. På vilket sätt inbrottet har gått till är okänt för mig i nuläget, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Polisen kommer att skicka dit en patrull för att eventuellt säkra vissa spår och även bedöma om man behöver göra en mer ingående brottsplatsundersökning. I nuläget finns det ingen misstänkt och det är också okänt exakt när inbrottet ska ha ägt rum.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många bostäder har fått investeringsstöd i Halland

Knappa 11 000 hyresrätter och studentbostäder i Sverige har beviljats regeringens investeringsstöd.

Dennis Johansson

Kl.06:52, 26 april, 2018

Så många bostäder har fått investeringsstöd i Halland
Foto: Svensk Fastighetsförmedling/Pressbild

Enligt Boverkets färska statistik har 10 969 hyresrätter och studentbostäder runtom i landet beviljats regeringens investeringsstöd. Totalt rör det sig om 2,9 miljarder kronor som beviljats i bidrag, varav 9 300 hyresrätter och 1 700 studentlägenheter, skriver Hem&Hyra.

– Med de här förändringarna kommer ännu fler vara intresserade av att bygga hyresbostäder, inte minst i storstadsområdena. Vi får fler hyresbostäder med rimliga hyror. Det betyder också att människor med mindre plånböcker får större möjligheter att få en bostad. Vi får därmed en bostadspolitik som är ännu mer inriktad på behoven, säger bostadsminister Peter Eriksson.

I Stockholmsregionen är intresset lågt då endast 738 nya bostäder fått stöd. Desto populärare är det i exempelvis Kalmar län. Där har knappt 942 hyresrätter och studentbostäder byggts med hjälp av regeringens bidrag.

I år och fram till 2020 har Regeringen beviljat 3,2 miljarder årligen till dessa stöd.


Antal bostäder med beviljat stöd i Halland.

Totalt 420 st
Halmstad 230 st
Varberg 126 st
Kungsbacka 62 st
Falkenberg 2 st

FaktaRegeringen beslutade den 21 mars om en ändring i förordningen om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande. I och med ändringen utökas både stödnivån och den tillåtna normhyresnivån för investeringsstödet i samtliga geografiska områden.

Syftet är att göra det möjligt att bygga bostäder på fler platser och i fler lägen till en lokalt anpassad hyra. De nya nivåerna träder i kraft 1 maj och är tillämpliga på ansökningar som kommer in från och med detta datum.

Källa: Regeringskansliet

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gudrun Schyman: ”Troligaste scenariot framöver”

Partiledaren gästade Halmstad under onsdagen.

Mattias Olsson

Kl.18:25, 25 april, 2018

Gudrun Schyman: ”Troligaste scenariot framöver”
Foto: Mattias Olsson.

Under onsdagen gästades Halmstad av en av partiledarna för Feministiskt initiativ, nämligen Gudrun Schyman. Schyman var på plats i Halmstad för att hålla i föreläsningen ”Feministisk folkbildning med Gudrun Schyman” på stadsbiblioteket. 24Halmstad var på plats och träffade partiledaren precis innan hon skulle hålla sin föreläsning.

Hur ser din relation till Halmstad ut?
– Jag har varit här flera gånger och haft möten av olika slag genom åren. Någon personlig relation har jag inte. Men oavsett i vilket syfte jag är här så försöker jag alltid att besöka biblioteket. Jag tycker det är trevligt. Det ligger otroligt fint, och är väldigt rofyllt, så det är ett bra ställe.

Inför det kommande valet så är det en optimistisk partiledare som 24Halmstad träffar.

– Jag är väldigt hoppfull måste jag säga. Vi har ett bättre utgångsläge än vad vi hade inför förra valet. Vi har fler medlemmar och vi har mycket fler aktiva grupper som kommer att ställa upp i regionalval och kommunval, och vi kommer at få valsedlar utdelade i alla vallokaler, så det är ett bra läge, säger Gudrun Schyman.

Metoo kampanjen, och snacket kring den. Kan den gynna er i FI?
– På sikt så tror jag att det gör det. Det omedelbara är ju inte att man kopplar ihop det med partipolitik, eftersom det så effektivt har hållits utanför av politiken som har kallat det för sidofrågor, särintressen och kvinnofrågor. Men nu tror jag att det har blivit tydligare för många fler att detta inte handlar om enskilda kvinnor som råkar enskilt illa ut, utan det handlar om ett stort strukturellt problem vi har i samhället, och det kräver strukturella åtgärder, och då handlar det om politik.

Viktigaste frågan inför det kommande valet?
– Jag tycker inte att det finns någon enskild fråga utan det viktigaste är att se hur de hänger ihop, de olika frågorna.

– Men vi går ju till val på olika sakområden, och där har vi ett som handlar om liv och arbetsliv, där vi tar upp det faktum att arbetslivet fortfarande ser ut som om vi vore en man, fast vi är ungefär lika många män som kvinnor, där krävs en rad olika förändringar. Till exempel är ju löneskillnaderna katastrofala och visar sig också i pensionen.

Läget för FI i Halmstad är Schyman nöjd med.

– Jag tror att det ser bra ut, jag vet ju att det blir en lista nu i kommunvalet, vilket är första gången här. Det är nu det finns personer lokalt som vill kampanja för Feministiskt initiativ och det klart att det behövs feminister i fullmäktige i Halmstad, säger Schyman.

Vilka partier i Riksdagen ser ni som lämpligast att samarbeta med?
– Ser man till våra frågor så ser vi ju att de samarbetspartners som finns är ju Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det finns också inom delar av Socialdemokratin som idag har väldigt svårt att göra sin röst hörd inom sitt parti. Det kan också finnas några socialliberaler som också har en svår tid inom sitt eget parti. Men det troligaste scenariot framöver är väl att det blir någon form utav mittenregering. Kanske med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna, och kanske också Miljöpartiet, vad vet jag. Men blir det så blir vänstern väldigt isolerad på sin kant och får inget att säga till om, så därför behövs det mer av opposition som är systemkritisk in i riksdagen.

Föreläsningen i Halmstad har ett tydligt tema.

– Nästan alla vill ju ha jämställdhet, trots det så har vi inte det. Så det jag kommer att prata om är: Hur går det till när vi skapar ett samhälle som är som de flesta inte vill, säger Gudrun Schyman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ilsken tjur på E6 – stångade bilist

Polisen larmades om en ko på E6 – visade sig att vara tre tjurar.

Dennis Johansson

Kl.16:36, 25 april, 2018

Ilsken tjur på E6 – stångade bilist
Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån/Pexels

Strax efter klockan fyra på tisdagseftermiddagen skickade Trafikverket ut ett meddelande om att en ko befann sig i vägrenen på E6. Istället visade sig det vara tre tjurar som hade rymt från ett stall och en hade tagit sig upp på motorvägen via ett hål i viltstängslet.

– Exakt varifrån djuren har rymt vet jag inte och enligt anmälan så var det i norrgående riktning strax norr om avfart 51 (Falkenberg C) som tjuren hade setts på vägen, säger Emelie Rapp, stationsbefäl på polisen i Falkenberg, till HN.

Polis och skyddsjägare larmades till platsen men eftersom ett av djuren var ilsket fick det avlivas ganska omgående. Ägaren var med på plats.

Efter att första tjuren avlivats tog sig en annan upp på vägen, vände och sprang sedan upp på vägen igen via en avfart. Tjuren ska då först ha sparkat på en bil innan den stångade en bilist som stannade upp för att försöka lugna ner den.

– I de uppgifter jag har står att personen fått rodnad och röda märken på armar, mage och ben. Men jag tror inte att personen behövde avföras med ambulans utan kunde ta sig därifrån själv, säger Emelie Rapp till tidningen.

De två andra tjurarna fick senare också avlivas i samband med händelsen. En polisanmälan upprättades med rubriceringen: ”trafikolycka utan misstanke om brott”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall

På onsdagen meddelades straffet i Köpenhamns tingsrätt.

Magnus Jansson

Kl.13:05, 25 april, 2018

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall
Köpenhamns tingsrätt kom med beskedet vid 13-tiden på onsdagen. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Vid 13-tiden på onsdagen meddelade Köpenhamns tingsrätt att Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Han döms också för brott mot griftefriden och sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter.

Rätten kom däremot fram till att han inte ska dömas för brott mot sjölagen, som han också stod åtalad för. Madsen och hans försvarare kommer att överklaga domen och Madsen kommer vara fortsatt fängslad i väntan på överklagan.

Det var på kvällen den 10 augusti förra året som en ubåt lämnade hamnen i Köpenhamn. Ombord fanns Kim Wall, 30, som skulle göra ett reportage om Peter Madsen. Senare under natten slog Walls partner larm om att ubåten inte återvänt. På förmiddagen, dagen efter, syntes ubåten vid Kögebukten söder om Köpenhamn. Madsen meddelade då via radio att han var på väg tillbaka till hamnen och att alla ombord mådde bra. Helt plötsligt sjönk ubåten och Peter Madsen fick räddas av en privatbåt – men Kim Wall återfanns inte.

Madsen hävdade att han släppt av henne innan, men under kvällen den 11 augusti meddelade Köpenhamnspolisen att han misstänktes för mord alternativt dråp. Den tekniska undersökningen har senare visat att han sänkte ubåten med flit. Den 21 augusti hittades delar av en kvinnokropp  i vattnet utanför Amager, som senare kunde identifieras som Kim Wall. I början av oktober gjordes nya fynd i Kögebukten, då Walls huvud hittades. Under följetongen har det framkommit att Madsen ska ha dödat henne och styckat kroppen på plats i ubåten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng