Därför kan elpriserna stiga i höst

Med en vindstilla och kall höst finns det en risk att elpriserna skenar.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.10:22, 14 september, 2017

Därför kan elpriserna stiga i höst
Forsmark. Foto: Wikimedia commons.

Hälften av landets kärnkraftverk, fyra av åtta är avstängda på grund av underhållsarbeten som dragit ut på tiden, uppger TT. Därmed är tillgängligheten nere på 44 procent och elmarknaden är extra känsliga för avvikelser.

Värsta möjliga scenariot för hösten vore en kall och vindstilla höst eftersom att kärnkraftproduktionen i höst beräknas bli den lägsta för motsvarande månad på åtta år.

Främst är det kunder med rörliga elpriser som kan drabbats av de höjda priserna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Halmstads dyraste fritidshus

Säsongen är förbi för i år, men det finns en riktig dyrgrip till salu.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.22:01, 22 november, 2017

Här är Halmstads dyraste fritidshus
Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Säsongen är över sedan flera månader tillbaka, men det har inte hindrat folk från att lägga upp fritidshus till försäljning, och dessutom med rätt saftiga prislappar. Ett lysande exempel på detta är detta är Barrstigen 7.

Detta fritidshus på 60 kvadratmeter med tillhörande attefalls hus kommer nämligen att kosta en potentiell köpare knappa fem miljoner kronor. Detta gör huset till Halmstads dyraste fritidshus just nu.

Från Hemnet: Nu har du ett ovanligt tillfälle att skapa ditt nya drömboende! Bygg ditt drömhus eller njut av den befintliga och mysiga sommarstugan på havssidan av Doktorsvägen i Frösakull. Fastigheten ligger knappt 300 meter från sandstranden och gränsar dessutom till en allmänning åt TVÅ håll vilket ger trädgården en extra privat känsla. Tomten är en kvadratisk trädgårdstomt om 1 178 kvadratmeter och byggrätten är generös. Den mysiga sommarstugan består av en storstuga med kökshörn och öppen spis samt 3 sovrum och ett badrum. En härlig inglasad altan i Sydvästligt läge förlänger dessutom utesäsongen.

I galleriet hittar du fler bilder på huset.
Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Miljonregn över länet – Halmstad får mest

Så stor del får Halmstad av regeringens bonus.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.10:12, 21 november, 2017

Miljonregn över länet – Halmstad får mest
Foto: Pixabay/Arkiv

Under måndagen meddelade Boverket vilka kommuner som beviljats regeringens byggbonus på 1,8 miljarder kronor. Totalt får 199 av landets 290 kommuner ta del av bonusen.

Den största delen av bidraget till Hallands län får Halmstad ta emot. Stadens andel blir hela 24,1 miljoner kronor som ska fördelas på sammanlagt 958 bostäder som fått startbesked. Därefter följer Falkenberg på andra plats med 821 bostäder som ska samsas om 17,6 miljoner kronor.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vit måndag – en motpol till köphetsen

Ett svenskt företag har skapat den nya trenden som ett alternativ. "Är här för att stanna".

Matilda Larsson

Kl.12:31, 20 november, 2017

Vit måndag – en motpol till köphetsen
Foto: Repamera.

Henning Gillberg har tillsammans med Sofie Olsson startat kampanjen White Monday som infaller den 20 november 2017.

Tillsammans driver de företaget Repamera som är ett e-serviceföretag som hjälper kunder att laga kläder. Du kan läsa mer om Repamera i intervjun som 24Malmö nyligen gjorde här.

Syftet med White Monday är att vara en motpol till Black Friday som i år infaller den 24 november, då många butiker har stora reor för att locka till konsumtion.

Flera svenska företag har startat ett samarbete med Repamera för att uppmärksamma den vita måndagen. Bland annat Sellpy, Myrorna, Karma, Hygglo, K-märkt och Flow Cup är samarbetspartners för White Monday.

Kampanjen White Monday startades upp på bara två veckor men har redan hunnit få stort genomslag.

– Vi var på TV4s Nyhetsmorgon i morse och efteråt kom Alice Bah Kuhnke fram och sa att hon tyckte det var en jättekul idé, sa Henning Gillberg till 24Malmö tidigare i dag.

Hur tror du att White Monday kommer utvecklas i framtiden?
– Jag tror det är här för att stanna. White Monday vill ge konsumenter ett alternativ till att köpa nytt. Folk gillar detta. Nästa år kommer det vara ännu större, säger Henning Gillberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN: Unikt objekt till salu

Här är veckans hetaste hus i Halmstad.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.12:09, 19 november, 2017

KLICKTOPPEN: Unikt objekt till salu
Foto: Hemnet/Montage
Skedala 179, Skedala, Halmstad – 2 395 000 kronor

Från Hemnet: Sällsynt tillfälle har uppenbarat sig då man utan att överdriva den här gången verkligen kan påstå att du kan sätta din alldeles egna prägel på ditt framtida drömboende. Ett mycket bra och ostört läge ett stenkast från Skedala. Grovplanerad och insynsskyddad tomt med skogen som närmsta granne, redo för den trädgårdsintresserade att sätta tänderna i. Stomrest och klimatskyddad 1-plansvilla av en byggnadsfirma med förberedd vattenburen golvvärme ingjuten i bottenplattan, förberett för två badrum, tvättstuga och ett stort kök i öppen planlösning mot vardagsrum. Perfekt för dig som helt och hållet vill bestämma material och lösningar på kök, badrum och tvättstuga.

23928199
Foto: Hemnet/Fastighetsbyrån

 

Överstevägen 3, Mickedala, Halmstad – 3 550 000 kronor

Från Hemnet: Äntligen en gedigen 50-talare i ett plan och ett mycket trevligt läge på Väster/Mickedala. Boytan mäter ca 150 kvm och rymmer vardagsrum med 2,7 meter i takhöjd, fyra sovrum, två renoverade duschrum, uppfräschat originalkök samt goda förrådsytor, tvättstuga, bastu, samt ett vidbyggt garage. Vi gillar stilen med fasad i tegel och puts samt det låglutande taket som återigen har blivit så populärt bland arkitekter. Villan har en välbyggd stomme i lättbetong samt en mycket uppskattad planlösning där en spännande möjlighet vore att öppna upp mellan kök och vardagsrum.

ska%cc%88rmavbild-2017-11-17-kl-12-15-59
Foto: Hemnet/Mäklarhuset

 

Bäckagårdsvägen 18, Stenhuggeriet, Halmstad – 3 175 000 kronor

Från Hemnet: Stenhuggeriet/Grötvik är ett samhälle beläget på havssidan i Söndrum, ca 5 kilometer väster om Halmstads stadskärna, på väg mot Tylösand. Stenhuggeriet är ansedd att vara en av Halmstads mest populära bostadsområden med en äldre bebyggelse med stora lummiga tomter men kanske främst för det geografiska läget med närhet till hav, stad, golfbanor, Tylösand samt det expansiva handelsområdet flygstaden. Härifrån cyklar man vart man än ska vilket är en frihet få förunnat. Grötviks unika småbåtshamn, halvvägs utefter den milslånga vandringsleden – Prins Bertils stig som förbinder Halmstad slott med Tylösand anlades i det gamla stenbrottet av arbetslösa stenhuggare 1936-1939.

23158233
Foto: Hemnet/Fastighetsbyrån

 

Kungsvägen 53, Frösakull, Halmstad – 4 275 000 kronor

Från Hemnet: Enplansvilla om hela 175 kvm fördelade på 7 rum och kök som med enklare medel kan omdisponeras till en ny ägares optimala disposition, finner vi i attraktiva Frösakull! Ett boende som passar ypperligt för såväl permanent- som fritidsboende med absolut närhet till golfbanor, härliga bad och fantastiska strövområden! Allt på en lättskött trädgårdstomt med två altandäck i rakt västerläge där man avnjuter sol stora delar av dagen tills solens strålar når horisont.

DCIM100MEDIADJI_0061.JPG
Foto: Hemnet/Bostad&Co

 

Järnvägsgatan 19, Öster, Halmstad – 2 390 000 kr

Från Hemnet: Här har ni nu chansen att skapa hemmet ni alltid drömt om. Denna tvåplansvilla med källare, byggd 1938, utgörs av 6 rum med lägenhet på vardera plan. Yta ca.142 + 65 kvadratmeter i källarplan. Till huset hör en balkong på 8 kvm samt lättskött tomtyta på 522 kvm som inbjuder till lek och aktivitet.

mdiynnwwmdawndi1mdc3n3w5ng
Foto: Hemnet/Svensk Fastighetsförmedling

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bostadsmarknaden: ”Mycket psykologi”

Halmstads mäklare känner inte igen sig i krisrapporteringarna. "Inte samma känslighet".

Matilda Larsson

Kl.18:11, 18 november, 2017

Bostadsmarknaden: ”Mycket psykologi”
Foto: Arkiv / Wikipedia commons.

I svenska medier har det talats om kris och prisras inom bostadsmarknaden.

Pugh Rengensjö, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad tycker dock inte att han känner igen sig i mediers uppmålning.

– Det är en mer normaliserad marknad nu, det håller på och planar ut. Det är inte samma känslighet här som i Stockholm. Men det finns inget fundamentalt som säger att priserna ska gå ner. Det är fortfarande bostadsbrist, säger Pugh Rengensjö.

Istället tror Pugh Rengensjö att det kan vara medier som påverkar marknaden till viss del.

– Skrivs det mycket att priserna går ner så tänker folk sig för. Det är mycket psykologi.

Att det är lugnare på bostadsmarknaden just nu menar Pugh Rengensjö även kan bero på säsongen.

– Det kan bero på att det är november. November och december brukar vara lugnare och det kan vi inte veta förrän vi drar igång nästa år.

Tidigare i veckan föreslog Finansinspektionen ett skärpt amorteringskrav, som du kan läsa mer om här.

Förslaget har varit väldigt omdebatterat i svenska medier och Pugh Rengensjö tror att det kan finnas en risk om förslaget går igenom.

– Jag tror att det kommer dröja. Då kommer marknaden att ha stabiliserats här och då kommer det vara för sent att reglera. De tidigare amorteringskraven var nödvändiga men detta hade jag helst sett att de avvaktat med, säger Pugh Rengensjö.

Har du några tips för dem som funderar på att sälja sin bostad?
– Ta tid på dig. Det är det absolut bästa. Det är aldrig fel att ha gott om tid på sig. Ge inte upp om du inte får det du vill ha. Att förbereda inför försäljning är också jätteviktigt. Dels att göra bostaden attraktiv men också att göra en förbesiktning är att rekommendera, säger Pugh Rengensjö.

FaktaEnligt Svensk Mäklartatistik har bostadsrättspriserna den senaste månaden sjunkit med -1 procent samtidigt som villapriserna stått stilla. Årstakten för både bostadsrätter och villor i riket fortsätter sjunka och ligger nu på +4 procent resp +7 procent. På tre månader finns en mindre uppgång för bostadsrätter på +1 procent samtidigt som villapriserna varit oförändrade.

Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng