Efter lyckade tester – 24 Journalistik och Mittmedia fördjupar samarbetet

Mediekoncernen Mittmedia går in som minoritetsägare i 24 Journalistik. "Otroligt roligt och spännande att vi tar det här steget", säger Per Bowallius, vd i Mittmedia.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.11:50, 13 september, 2017

Efter lyckade tester – 24 Journalistik och Mittmedia fördjupar samarbetet
Per Bowallius, vd i Mittmedia och Jeanette Lindström, vd för 24 Journalistik. Foto: 24Sverige.

Mittmedia och 24 Journalistik har efter lyckade tester under våren beslutat att fördjupa sitt samarbete.

– 24 Journalistik och Mittmedia känns som en perfekt kombination, säger Jeanette Lindström, vd i 24 Journalistik.

I februari i år inledde Mittmedia och Kalmarbaserade 24 Journalistik ett testsamarbete som i en första fas innefattade innehållsdelning, redaktionella tjänster och tekniska lösningar. Mittmedia levererade bland annat natt- och sportnyheter till en av 24:s sajter och 24 har testat att nyttja Mittmedias annonsteknik.

Testerna och samarbetet blev så lyckat att de båda parterna nu tar samarbetet vidare på flera sätt.

– Mittmedia har en teknisk styrka och system som vi kan dra nytta av, en skalbar redaktionell organisation och dessutom en gedigen erfarenhet både publicistiskt och strukturellt, säger Jeanette Lindström

För Mittmedia är det viktigt att kunna bidra med teknik och kompetens men också att samarbeta och lära sig av andra, menar Per Bowallius.

Otroligt roligt och spännande att vi nu tar det här steget. För att Mittmedia ska kunna finnas kvar i framtiden måste vi hela tiden röra på oss, förändra oss och få nya perspektiv. Entreprenörsdrivna start ups som 24 är perfekta att samarbeta med, säger han.

24 Journalistik har kontinuerligt expanderat sedan starten 2014, och planerar inte att dra ner på takten.

– Vi kommer att följa vår affärsplan i högt tempo, säger Jeanette Lindström, 24.

På frågan om hur han ser på att 24 eventuellt kan etablera sig på marknader där Mittmedia redan finns svarar Per Bowallius:

Konkurrens vässar oss och får oss att bli bättre. Om 24 avgör att deras affär gynnas av att expandera till någon av våra orter ska de göra det. Vi kommer inte att försöka påverka 24:s affärsverksamhet. På ett övergripande plan vore det konstigt om vi trodde att mediebranschen skulle vara undantagen konkurrens.

Under våren granskades 24 Journalistik när det gällde arbetsmetoder och publicistik. Frågor som man tar på stort allvar. Under sommaren har man gått med i det pressetiska systemet och senast i veckan anställdes en övergripande ansvarig utgivare för alla 24-sajter.

– Vi har expanderat fort. På tre år har vi startat upp på elva orter och anställt ett 50-tal medarbetare och som vanligt i en kraftigt växande organisation finns det växtvärk men vi utvecklas hela tiden och förbättrar våra rutiner och policys successivt. Vi är oerhört angelägna om att följa de publicistiska och etiska regler som finns, säger Jeanette Lindström.

– Jag känner mig trygg i att 24 journalistik har fokus på att fortsätta utveckla sin publicistisk och journalistik. Kan vi hjälpa dom på vägen är det naturligtvis bra, säger Per Bowallius.

Så ska samarbetet se ut:

Mittmedia går in som delägare i 24 Journalistik, och Mittmedia tar plats i 24:s styrelse.  Det utökade samarbetet innebär rent konkret att Mittmedia kommer att fortsätta leverera redaktionella tjänster till 24. Bland annat ska Mittmedia leverera utökad bevakning och assistans från sin nattdesk, sportdesk och live-tv-nav till 24:s sajter.

Dessutom kommer 24 under 2018 att gå över på Mittmedias tekniska plattformar och redaktionella verktyg, Soldr och Aracua och ta del av Mittmedias annonsteknik. Under 2018 kommer 24 också att få möjlighet att börja använda Mittmedias annonsplattform/verktyg Reacher.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstadforskare: ”Den digitala världen är speciell”

Därför väljer du ditt användarnamn.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.08:00, 24 september, 2017

Halmstadforskare: ”Den digitala världen är speciell”
Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Att vi alla har ett namn som våra föräldrar gett oss är väl ingen större nyhet. Men vad händer då när vi har friheten att själva välja våra namn, exempelvis på sociala medier. Forskare vid Högskolan i Halmstad har konstaterat att trots den uppenbara friheten att välja våra användarnamn så väljer man ofta inte fritt, trots att ramarna inte längre finns där. Det tycks som att social status och identitet är något man inte kommer ifrån, även när man får välja själv.

– Intressant nog väljer de ungdomar jag har studerat inte fritt, fastän de fysiska ramarna inte längre finns, säger Emilia Aldrin, universitetslektor i svenska, som genomfört studien.

Vanliga typer av användarnamn är antingen hela eller förkortade versioner av våra för- och efternamn. Andra varianter är antingen namn och favoritdjur eller ett namn och till exempel en siffra som har stor betydelse för personen i fråga.

– Namn generellt är så intressanta eftersom de ligger så nära människors identitet, och därför blir de laddade och fyllda med symbolik. Off-line refereras vi ofta till med de namn som vi tillskrivits av andra. Den digitala världen är speciell eftersom var och en väljer sitt eget användarnamn.

Studien har även visat att man är desto mer kreativ när det kommer till att sätta namn på sina kontakter, exempelvis i telefonboken, något som kan variera från dag till dag.

– Det hänger ihop med att kompisrelationer förändras. I dag är jag sur på någon, då ska hon inte få något hjärta, nästa dag kan hon få två om relationen förbättras. Namnen blir en ständig reflektion över vem jag är i mig själv och i relation till andra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lägenhet på HVB-hem totalförstörd i brand

(UPPDATERAD 11.15) Under natten fick ett HVB-hem evakueras då en brand rasade i en lägenhet.

Mia Martelleur

Kl.06:51, 24 september, 2017

Lägenhet på HVB-hem totalförstörd i brand
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Det var vid 01.29 på natten mot söndag som räddningstjänsten och polis larmades om en lägenhetsbrand på ett HVB-hem på Odengatan i Oskarström. Arbetsinsatsen pågick fram till 04.00-tiden på morgonen.

– Det har inte spridit sig nämnvärt till någon annan men själva lägenheten är totalförstörd, säger Johan Wallin vid räddningstjänsten i Halmstad.

I samband med branden fick de boende på HVB-hemmet evakueras men ingen person ska ha kommit till skada. I nuläget är det oklart hur branden startade.

Polisen har upprättat en anmäla om misstänkt mordbrand och boendet kommer vara avspärrat i väntan på teknisk undersökning.

– Det har inte skett någon teknisk undersökning där än. Men det kanske inte blir idag utan först i morgon, säger Tommy Nyman vid polisens ledningscentral i väst vid 11.15.

På lördagen rasade en villabrand i Oskarström och fick omfattande skador.

LÄS MER: Stor villabrand i Oskarström: ”Det är kraftiga skador”

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil tog eld under färd: ”Helt övertänd vid framkomst”

Bilister uppmärksammade att bilen slog gnistor.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.22:02, 23 september, 2017

Bil tog eld under färd: ”Helt övertänd vid framkomst”
Foto: Bildbyrån

Klockan 21.39 på lördagskvällen fick SOS Alarm in ett larm om en fordonsbrand. Branden inträffade på E6 i Halmstads kommun och räddningstjänsten skickades till platsen.

Enligt larmet skulle det ryka från bilen, men när räddningstjänsten kom fram var det betydligt värre.

– Bilen var helt övertänd vid framkomst, säger Johan Wallin, inre befäl räddningstjänsten Halmstad.

Räddningsarbetet hade kunnat gå snabbare, men räddningstjänsten fick inledningsvis fel adress.

– Vi åkte först åt den adress vi fick, men det visade sig vara fel och då fick vi vända. Så det tog ett tag innan vi var framme, och då var det öppna lågor, säger Johan Wallin.

Tog elden bil under bilfärden eller vad hände?
– Ja, det var bilister bakom som hade uppmärksammat att det slog gnistor om bilen. Och sedan spred det sig rätt fort.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon står bakom unik affärsidé

Kristina Brunander hittade ett hål på livsmedelsmarknaden och bestämde sig att fylla det.

Linda LC Berntsson

Linda LC Berntsson

Kl.21:02, 23 september, 2017

Hon står bakom unik affärsidé
Foto: Linda LC Berntsson

När Kristina Brunander fick sin son Bertram hittade hon en lucka när det kom till barnmatsutbudet. Istället för att kontakta ett redan existerande företag med sina funderingar bestämde hon sig för att själv starta företaget Tip & Tot. Idén var enkel – färsk, ekologisk, välsmakande barnmat med mycket näring. Stort fokus ligger på råvaror. Det mesta som används i maten är svenskt, och slutprodukterna är ekologiska och kravmärkta. Fabriken ligger i Halmstad.

– För mig har det alltid varit viktigt att ge Bertram bra mat, men ibland när man lagar mat blir det fel och då är det bra att ha en backup. Det som fanns på marknaden fanns bland torrvaror och hade en hållbarhet på två år. Jag saknade något färskt alternativ, säger hon.

I maj startade företaget, och intresset från både livsmedelsaffärer och föräldrar har visat sig vara stort. I dag finns barnmaten på runt 25 affärer i Stockholm, 7-8 affärer i Malmö och 7-8 affärer i Göteborg. Den Enligt Kristina Brunander är den största utmaningen att få kunderna att hitta maten, då den förvaras i kyl, till skillnad från de andra alternativen.

Framöver hoppas Kristina Brunander på att kunna sälja barnmaten i bland annat Danmark, då hon i grund och botten kommer därifrån. Hon vill att företaget ska växa, men det viktigaste är inte hur fort det går – utan att det sker stadigt.

Att det fram tills nu har saknats en liknande produkt ställer sig Kristina Brunander frågande till.

– Barnen är framtiden. Vi pratar mycket om lokalproducerad och bra mat och sedan slänger vi in två år gammal mat i barnens munnar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna misshandlad på tåg

Polisen larmades om en misshandel strax efter klockan 12.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.16:45, 23 september, 2017

Kvinna misshandlad på tåg
Foto: Arkiv

Under lördagen fick polisen in ett larm om en misshandel vid Stationsgatan i Halmstad runt kvart över tolv. Polis skickades till platsen, och där anträffades en kvinna som var skärrad.

– Jag kan inte säga jättemycket om händelsen, men det är en kvinna som uppger att hon blivit misshandlad av en anhörig. Jag uppfattar att hon åkt tåg till Halmstad, då hon inte är bosatt här, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson region Väst.

Kvinnan togs därefter med till polisstationen för förhör och en anmälan upprättades. Ingen person har gripits i ärendet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng