Hotet mot skolan: ”Det rör sig om en elev”

Hundratals elever fick bild på pistol.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.11:36, 12 september, 2017

Hotet mot skolan: ”Det rör sig om en elev”
Foto: Johan Olsson

Det var under måndagskvällen som en elev på Östergårdsskolan i Halmstad lade ut en bild på sig själv via appen Snapchat där denne poserade med en pistol. Under en husrannsakan hämtades eleven av polis till förhör och händelsen rubricerades som olaga hot mot grupp. Pistolen visade sig även vara ett luftvapen.

Under tisdagsförmiddagen kallade Halmstads kommun till en presskonferens på Östergårdsskolan med anledning av det hot som uttalats mot skolan.

– Det var igår kväll klockan 20 som vi fick veta om händelsen av polisen, men det var inte förrän imorse vi fick veta att eleven hade hämtats in, säger rektor Chatarina Mardell.

Innan skolan öppnades genomfördes en kontroll av byggnaden för att se till att det inte fanns någonstans där någon kunde ha tagit sig in. Klockan 07:40 informerades personalen på skolan om det inträffade och lärarna informerade sedan i sin tur eleverna.

– Det har varit väldigt lugnt nu på morgonen och inte varit några direkta reaktioner. Vi tyckte att det var bäst att inte ändra något utan att beslutade att lärarna informerade de elever de skulle ha undervisat enligt ordinarie schema. Det är viktigt att vi tar elevernas oro på allvar, men samtidigt vill vi inte stressa upp dem i onödan, säger Chatarina Mardell.

Vad vet ni om hotet?
– Ingenting om själva hotet egentligen, vi vet att det rör sig om en elev på skolan. Det är inte vi som har gjort polisanmälan, utan det har vi fått veta av polisen. Bilden skickades ut till en Snapchatgrupp som flera hundra av eleverna på skolan är medlemmar i. Så det är antingen någon av eleverna eller en vårdnadshavare som gjort polisanmälan.

Skolan har inte bara informerat målsmän till övriga elever på skolan utan också varit i kontakt med målsmän till eleven som skickade ut bilden.

– Det är vårt mål att den här eleven skall känna sig välkommen att komma tillbaka till skolan, så det är viktigt att vi sträcker ut en hand. Annars kanske man som målsman blir väldigt orolig och tänker ”hur ska det nu gå med skolan” och så vidare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstadforskare: ”Den digitala världen är speciell”

Därför väljer du ditt användarnamn.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.08:00, 24 september, 2017

Halmstadforskare: ”Den digitala världen är speciell”
Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Att vi alla har ett namn som våra föräldrar gett oss är väl ingen större nyhet. Men vad händer då när vi har friheten att själva välja våra namn, exempelvis på sociala medier. Forskare vid Högskolan i Halmstad har konstaterat att trots den uppenbara friheten att välja våra användarnamn så väljer man ofta inte fritt, trots att ramarna inte längre finns där. Det tycks som att social status och identitet är något man inte kommer ifrån, även när man får välja själv.

– Intressant nog väljer de ungdomar jag har studerat inte fritt, fastän de fysiska ramarna inte längre finns, säger Emilia Aldrin, universitetslektor i svenska, som genomfört studien.

Vanliga typer av användarnamn är antingen hela eller förkortade versioner av våra för- och efternamn. Andra varianter är antingen namn och favoritdjur eller ett namn och till exempel en siffra som har stor betydelse för personen i fråga.

– Namn generellt är så intressanta eftersom de ligger så nära människors identitet, och därför blir de laddade och fyllda med symbolik. Off-line refereras vi ofta till med de namn som vi tillskrivits av andra. Den digitala världen är speciell eftersom var och en väljer sitt eget användarnamn.

Studien har även visat att man är desto mer kreativ när det kommer till att sätta namn på sina kontakter, exempelvis i telefonboken, något som kan variera från dag till dag.

– Det hänger ihop med att kompisrelationer förändras. I dag är jag sur på någon, då ska hon inte få något hjärta, nästa dag kan hon få två om relationen förbättras. Namnen blir en ständig reflektion över vem jag är i mig själv och i relation till andra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lägenhet på HVB-hem totalförstörd i brand

(UPPDATERAD 11.15) Under natten fick ett HVB-hem evakueras då en brand rasade i en lägenhet.

Mia Martelleur

Kl.06:51, 24 september, 2017

Lägenhet på HVB-hem totalförstörd i brand
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Det var vid 01.29 på natten mot söndag som räddningstjänsten och polis larmades om en lägenhetsbrand på ett HVB-hem på Odengatan i Oskarström. Arbetsinsatsen pågick fram till 04.00-tiden på morgonen.

– Det har inte spridit sig nämnvärt till någon annan men själva lägenheten är totalförstörd, säger Johan Wallin vid räddningstjänsten i Halmstad.

I samband med branden fick de boende på HVB-hemmet evakueras men ingen person ska ha kommit till skada. I nuläget är det oklart hur branden startade.

Polisen har upprättat en anmäla om misstänkt mordbrand och boendet kommer vara avspärrat i väntan på teknisk undersökning.

– Det har inte skett någon teknisk undersökning där än. Men det kanske inte blir idag utan först i morgon, säger Tommy Nyman vid polisens ledningscentral i väst vid 11.15.

På lördagen rasade en villabrand i Oskarström och fick omfattande skador.

LÄS MER: Stor villabrand i Oskarström: ”Det är kraftiga skador”

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil tog eld under färd: ”Helt övertänd vid framkomst”

Bilister uppmärksammade att bilen slog gnistor.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.22:02, 23 september, 2017

Bil tog eld under färd: ”Helt övertänd vid framkomst”
Foto: Bildbyrån

Klockan 21.39 på lördagskvällen fick SOS Alarm in ett larm om en fordonsbrand. Branden inträffade på E6 i Halmstads kommun och räddningstjänsten skickades till platsen.

Enligt larmet skulle det ryka från bilen, men när räddningstjänsten kom fram var det betydligt värre.

– Bilen var helt övertänd vid framkomst, säger Johan Wallin, inre befäl räddningstjänsten Halmstad.

Räddningsarbetet hade kunnat gå snabbare, men räddningstjänsten fick inledningsvis fel adress.

– Vi åkte först åt den adress vi fick, men det visade sig vara fel och då fick vi vända. Så det tog ett tag innan vi var framme, och då var det öppna lågor, säger Johan Wallin.

Tog elden bil under bilfärden eller vad hände?
– Ja, det var bilister bakom som hade uppmärksammat att det slog gnistor om bilen. Och sedan spred det sig rätt fort.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon står bakom unik affärsidé

Kristina Brunander hittade ett hål på livsmedelsmarknaden och bestämde sig att fylla det.

Linda LC Berntsson

Linda LC Berntsson

Kl.21:02, 23 september, 2017

Hon står bakom unik affärsidé
Foto: Linda LC Berntsson

När Kristina Brunander fick sin son Bertram hittade hon en lucka när det kom till barnmatsutbudet. Istället för att kontakta ett redan existerande företag med sina funderingar bestämde hon sig för att själv starta företaget Tip & Tot. Idén var enkel – färsk, ekologisk, välsmakande barnmat med mycket näring. Stort fokus ligger på råvaror. Det mesta som används i maten är svenskt, och slutprodukterna är ekologiska och kravmärkta. Fabriken ligger i Halmstad.

– För mig har det alltid varit viktigt att ge Bertram bra mat, men ibland när man lagar mat blir det fel och då är det bra att ha en backup. Det som fanns på marknaden fanns bland torrvaror och hade en hållbarhet på två år. Jag saknade något färskt alternativ, säger hon.

I maj startade företaget, och intresset från både livsmedelsaffärer och föräldrar har visat sig vara stort. I dag finns barnmaten på runt 25 affärer i Stockholm, 7-8 affärer i Malmö och 7-8 affärer i Göteborg. Den Enligt Kristina Brunander är den största utmaningen att få kunderna att hitta maten, då den förvaras i kyl, till skillnad från de andra alternativen.

Framöver hoppas Kristina Brunander på att kunna sälja barnmaten i bland annat Danmark, då hon i grund och botten kommer därifrån. Hon vill att företaget ska växa, men det viktigaste är inte hur fort det går – utan att det sker stadigt.

Att det fram tills nu har saknats en liknande produkt ställer sig Kristina Brunander frågande till.

– Barnen är framtiden. Vi pratar mycket om lokalproducerad och bra mat och sedan slänger vi in två år gammal mat i barnens munnar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna misshandlad på tåg

Polisen larmades om en misshandel strax efter klockan 12.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.16:45, 23 september, 2017

Kvinna misshandlad på tåg
Foto: Arkiv

Under lördagen fick polisen in ett larm om en misshandel vid Stationsgatan i Halmstad runt kvart över tolv. Polis skickades till platsen, och där anträffades en kvinna som var skärrad.

– Jag kan inte säga jättemycket om händelsen, men det är en kvinna som uppger att hon blivit misshandlad av en anhörig. Jag uppfattar att hon åkt tåg till Halmstad, då hon inte är bosatt här, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson region Väst.

Kvinnan togs därefter med till polisstationen för förhör och en anmälan upprättades. Ingen person har gripits i ärendet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng