”Det finns fortfarande en generation som älskar Drott”

Drotts evige speaker manar till solidaritet.

Johan Olsson

Kl.16:07, 10 september, 2017

”Det finns fortfarande en generation som älskar Drott”
Foto: Johan Olsson

Efter 17 år och runt 300 matcher så är det ingen överdrift att säga att Bosse Anderberg, även känd som karaktären Gustav, är en del av Drotts själ lika mycket som han är en profil i Halmstad. Från sin position som speaker har han bevittnat lagets fria fall från SM-Guld till division ett.

När nu klubben går tungt, både sportsligt och ekonomiskt, tycker han att det är dags att Halmstad ger tillbaka till laget för all glädje man spridit.

– Vi kan inte bara lägga ner föreningen. Vi har ett ansvar mot dem som startade föreningen en gång i tiden, att föreningen måste leva kvar.

Bosse tog över mikrofonen år 2000 när han nyligen flyttat tillbaka till Halmstad från Skåne. Då han gjort flera framträdanden som konferencier och och var ”van att prata” blev han tillfrågad om han inte ville ta över som speaker för Drott, vilket han gick med på.

– När jag kom till arenan första gången slog det mig att det var samma gamla gubbar på läktaren som när jag gick på Drott under 70-talet, det var samma tanter i kiosken och så vidare. Ingenting hade förändrats.

Just det faktum att inget hade förändrats menar Bosse är en av de anledningar till att klubben har hamnat i den sits man är i idag. Man har levt kvar på gamla meriter.

– Man har levt lite för länge på namnet Drott. Det finns gamla löpsedlar där det står att ”Handbollen i Sverige styrs ifrån Halmstad”, och så har det varit också, men man kan inte leva kvar på det längre. Vi måste rensa ut det gamla, lägga korten på bordet och blicka framåt. Det är vi skyldiga de som har lagt ner sin själ i föreningen.

Lösningen för Bosse finns i kollektivet snarare än att hoppas att hoppas att någon enskild individ går in med kapital.

– Det här kan bara lösas av att alla bidrar och drar sitt strå till stacken. Vi kan ju inte direkt gå till Gessle och be om pengar.

Även att be kommunen om hjälp med hyran skulle inte vara en bra lösning, om man ens skulle få det beviljat, med tanke på att klubbens nuvarande skulder hos just kommunen gör att man är utestängda från att använda Halmstad Arena.

– Man kan inte be kommunen att bara bjuda på hyran, för då tänker ju innebandyn, volleybollen och alla andra sporter att ” då vill vi också ha gratis hyra” och så vidare. Så det är lite känsligt det där.

Inte heller sponsorer är något som bör kunna erbjuda en lösning, inte minst för att flera gamla storsponsorer inte längre finns kvar i staden, som exempelvis Duni. Nej, Drott måste våga inspirera Halmstadborna att gå samman för att rädda klubben.

– Det är lite splittrat i staden idag, där du dels har dem som vill rädda klubben och tycker det är tråkigt om den försvann, och sedan de som tycker att det vore bättre om man bara gav upp och gick i konkurs. Det är väl främst de i min generation, som upplevt klubben under dess storhetsdagar som vill rädda kvar den. Men titta bara på hur folk gick man ur huse för att rädda Rajko, korvgubben. Hela Köpmansgatan var ju full. Varför kan man inte visa samma solidaritet med en förening som skänkt staden så mycket glädje?

Hur ser man på det själva inom klubben då?
– Det är lite för mycket hysch hysch tycker jag, man vill inte prata för öppet om hur det står till. Men det fungerar inte om bara en liten skara ska försöka rädda det här utan det krävs att många hjälper till.

Trots det menar Bosse att den nuvarande styrelsen, och främst ordförande Roger Wohlin, är den största anledningen till att Drott fortfarande håller sig vid liv.

– Du skulle bara veta vad de gjort för klubben. Roger till exempel har ju gått in med egna pengar. Det var en gång som ett företag hade gått in och köpt en loge, men Drott kunde inte köpa in mat och dryck till logen för de fick ingen kredit i restaurangen i arenan. Då stack Roger till Systembolaget och betalade förfriskningar till logen, ur egen ficka. Jag bara hoppas att han orkar att stå ut med pressen så länge det går, för när han får nog och lämnar, då faller allt.

Problemen som klubben har tillkom inte över en natt utan har enligt Bosse uppstått på grund av en rad tvivelaktiga beslut och kontraktsskrivningar med både tränare och spelare.

– Det var ju ett luftslott redan när man tog SM-guld senast, med många skulder redan då. Och ju mer skit du börjar röja undan, desto mer kommer det fram. Nu handlar det bara om att lägga alla kort på bordet, släppa allt det som varit och bara gå ihop och ta sitt ansvar för klubben.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK – Syrianska

Storkross av HBK – efter läckra frisparksmålet

"Den kan vi titta på hur många gånger som helst! Riktigt vackert!"

André Eriksson

Kl.17:58, 24 februari, 2018

Storkross av HBK – efter läckra frisparksmålet
Jubel i HBK. Foto: BILDBYRÅN

Halmstads BK studsade tillbaka direkt efter plattmatchen senast mot Oddevold (1–1).

I hemmamatchen mot division ett-laget Syrianska kom ett rejält styrkebesked. Halmstads BK kopplade greppet direkt om matchen – och vann till slut väldigt komfortabelt med 5–0.

Matchen innehöll fem olika målskyttar i Pontus Silfwer, Kosuke Kinoshita, Gabriel Gudmundsson, Jesper Berntsson och Dida Rashidi.

Det i särklass snyggaste var 1–0-målet. HBK vann en frispark strax utanför straffområdet. Fram stegade Pontus Silfwer – och smekte läckert in ett lågt skott i den bortre burgaveln.

Ett mål som fick kommentatorn att jubla:

– Vilken frispark av Pontus Silfwer! Den här frisparken kan vi titta på hur många gånger som helst. Riktigt vackert placerar han in den, utbrast C Mores kommentator efter delikatessen.

Nästa match för HBK i Svenska cupen är söndagen den 4 mars mot AIK borta.

FaktaSvenska cupen
Halmstads BK–Syrianska 5–0 (3–0)
Målen: 1–0 (11) Pontus Silfwer, 2–0 (32) Kosuke Kinoshita, 3–0 (44) Gabriel Gudmundsson, 4–0 (53) Jesper Berntsson, 5–0 (71) Dida Rashidi.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Fredda” förlänger med Hammers – och blickar framåt

"Jag trivs i klubben"

André Eriksson

Kl.21:23, 23 februari, 2018

”Fredda” förlänger med Hammers – och blickar framåt
Fredrik "Fredda" Johansson, tränare i Halmstad Hammers.

Halmstad Hammers säsong tog slut i februari efter en andraplats i fortsättningsserien.

 

Nu meddelar klubben att huvudtränaren Fredrik ”Fredda” Johansson stannar i klubben även nästa säsong. Parterna har kommit överens om att aktivera optionsåret i kontraktet.

– Jag trivs i klubben, jag trivs med grabbarna och jag trivs med ledarstaben. Det känns jättebra och jag är glad att vi kom överens, säger ”Fredda” till klubbens hemsida.

Nu blickar tränaren framåt.

– Vi ska fortsätta jobba på. Hitta en bra och sammansatt trupp. Sen hoppas vi få behålla flera av spelarna som gjort det bra och samtidigt få in lite mer spets, säger Fredrik ”Fredda” Johansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

24Halmstads OS–utmaning – så är ställningen inför avgörandet

Tävlingen går mot sin upplösning – se tipsen i de sista grenarna.

Mattias Olsson

Kl.15:31, 23 februari, 2018

24Halmstads OS–utmaning – så är ställningen inför avgörandet
Foto: Mattias Olsson / Pixabay.

Två dagar återstår av OS i Sydkorea. Det innebär också att det återstår två dagar av 24Halmstads OS–utmaning.

Det är dock hela sex grenar kvar som ska avgöras under dessa dagar innan vi har fått en segrare. Så här är ställningen med sex grenar kvar.

  1. 24Halmstad – 9 rätt
  2. Sofia Arvidsson – 8 rätt
  3. Thomas Sivertsson – 7 rätt
  4. Jörgen Persson – 5 rätt
  5. Jonas Bergqvist – 3 rätt

Såhär har deltagarna tippat i de sex avslutande grenarna:

Alpina lagtävlingen: Här tror Sofia Arvidsson, Jonas Bergqvist och Thomas Sivertsson på Österrike. 24Halmstad tror på Schweiz medan Jörgen Persson tror på ytterligare ett svenskt guld

Curling: I damtävlingen tror 24Halmstad, Bergqvist och Sivertsson på Kanada, medan Arvidsson och Persson tror på Sverige.

På herrsidan tror 24Halmstad och Sofia Arvidsson på Kanada, medan övriga tre tror på Sverige.

Herrarnas 50 kilometer längd: Här tror 24Halmstad, Jonas Bergqvist och Jörgen Persson på Dario Cologna, Sofia Arvidsson på Johannes Hösflot Kläbo, och Thomas Sivertsson på Alexei Poltoranin.

Damernas 30 kilometer längd: Här tror Jonas Bergqvist på Heidi Weng medan övriga fyra tror på Marit Björgen.

Herrarnas ishockey: Sofia Arvidsson, Jörgen Persson och Thomas Sivertsson tror på Sverige (vilket ju Tyskland redan förhindrat), 24Halmstad tror på Kanada och Jonas Bergqvist tror på Ryssland (OAR).

Återstår att se vem som står som segrare när dessa grenar är avgjorda.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stjärnkusken sparkades i ansiktet: ”Blödde kraftigt”

Svend Dyhrberg, 52, träffades i ansiktet av en hästspark under Åbytravet.

André Eriksson

Kl.15:14, 23 februari, 2018

Stjärnkusken sparkades i ansiktet: ”Blödde kraftigt”
Svend Dyhrberg, 1998. Foto: BILDBYRÅN

Det var under torsdagskvällens tävlingar på Åbytravet som kusken och Halmstadtränaren Svend Dyhrberg, 52, var med om den obehagliga incidenten, som Travronden var först med att rapportera om.

I samband med starten av lopp 1 så sparkade hästen Somett Skott bakut – och träffade Svend Dyhrberg rakt i ansiktet med full kraft.

Hästsparken gjorde att kuskens hjälm flög av och Svend Dyhrberg blödde kraftigt.

Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen beskriver händelsen så här:

– Han blev sparkad i ansiktet och träffad på hjälmen när de höll på och voltade i starten. Han gick av banan själv så han var vid medvetande hela tiden. Han blödde kraftigt så han finns på lasarettet för omplåstring. Jag vet inget mer just nu, skriver Jon Walter Pedersen i ett sms till Trav365.

När Trav365 får tag i Svend Dyhrberg senare under torsdagskvällen är han omskakad, men mår bra sett till omständigheterna.

– De har lappat ihop mig med tio stygn några centimeter från ögonbrynet där smällen tog, säger Dyhrberg och fortsätter:

– Jag vet inte vad som hände, det bara small till på en gång. Jag hann inte reagera. De säger att hjälmen flög iväg 20 meter, men jag har ingen aning.

Trav365: Hur mår du?

– Jag mår bra ändå, det är lite ömt där smällen tog och just nu väntar jag på en röntgen, men det tar lite tid. Jag vill komma hem, jag har hästar som ska skötas.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

I samarbete med Tipsarenan

TV: Stryktipsförslaget som ska ge dig storvinsten

11 miljoner i i jackpott – här är skrällarna.

Martin Persson

Kl.14:07, 23 februari, 2018

Kul kupong med elva miljoner i jackpot! Du vet väl om att du hittar speltips och rekar hos TipsArenan?

1. Watford – Everton (2)
Watford är ett av ligans sämsta hemmalag och utan form. Walcott och Rooney scorar.

2. Bournemouth – Newcastle (2)
Värdelösa hemma mot Huddersfield senast.

3. Brighton – Swansea (1,X)
Brighton kämpar alltid väl och förlorar i varje fall inte detta.

4. Burnley – Southampton (2)
Burnley genomsvaga denna vår också. Saints är på gång.

5. Liverpool – West Ham (1)
Löjligt säker etta.

6. West Bromwich – Huddersfield (1,X)
Brr. Med minsta möjliga marginal petar vi bort tvåan.

7. Leeds – Brentford (2)
Bortalaget har äntligen hittat formen vi har väntat på. Premier League nästa.

8. Norwich – Bolton (1,X)
En halvgardering som räcker långt.

9. Preston – Ipswich (1,X)
Preston är svårslaget hemma. Förlorat 3 av 16.

10. QPR – Nottingham (1,X)
Nottingham har det riktigt tungt numera, ettan kan även spikas.

11. Reading – Derby (1,2)
Spelar alltid 1,2 på Reading hemma, typ.

12. Sheffield W. – Aston Villa (X,2)
Aston Villa är treaa i tabellen nu, de förlorar inte detta.

13. Sunderland – Middlesbrough (X,2)
Sunderlandspöket dödat nu skördar vi.

annons tipsarenan

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng