Hammerstränaren: ”Vi slåss mot olika drakar”

“Freddan” medveten om utmaningen:

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.20:01, 9 september, 2017

Hammerstränaren: ”Vi slåss mot olika drakar”
Foto: Johan Olsson

Efter ett riktigt mellanår satsar Halmstad Hammers från grunden inför kommande säsong. Trots att truppen på många sätt är tyngre, både rent fysiskt och rutinmässigt finns det andra faktorer som sätter käppar i hjulet. 24Halmstad slog sig ner med Fredrik Johansson på torsdagseftermiddagen för att snacka om den stundande säsongen

– Vi slåss mot olika drakar, rent ekonomiskt. Vi har väldigt små resurser att jobba med jämfört med många av våra konkurrenter. Men då får vi jobba på andra sätt, vi har ju en historia av att ta fram egna produkter. Jag tror det finns åtta spelare i Allsvenskan som är Hammersprodukter.

Målet med är såklart att vara med att tampas om kvalplatserna upp till Allsvenskan, men man är medvetna om att det inte kommer att göras över en natt.

– Det är klart att alla lag suktar efter att komma i topp 5, men det vore väl lite väl kaxigt att säga att vi ska göra det i år efter att ha kommit toksist förra året. Men förra säsongen var lite av ett mellanår. vi hade tappat många spelare inför säsongen, däribland flera kulturbärare. Istället fick vi in mycket ungt, vilket förstås är roligt, men det blev väl lite väl naivt och valpigt, främst i defensiven.

img_4224
Foto: Johan Olsson

Av alla fyra serier i division 1 som finns så råder det en konsensus att Södra Hockeyettan är den svåraste. Det finns inga enkla matcher och det går inte att bara åka och hämta poäng någonstans, menar Johansson. Därför är det viktigt att man dels är bättre tränade så att man orkar en hel säsong, men också att man får in rutin och ålder.

– Där har vi ju fått in Melker Andersson, Gustaf Berling och Adam Ohre som kan erbjuda lite mer rutin. Men det handlar också om en attityd och en glöd som vi måste hitta. Jag brukar ju säga att vi alltid tävlar när vi spelar match, även om det kanske egentligen bara är en träningsmatch.

Just glöden och inställningen är något som ”Freddan” betonar gång på gång och lyfter fram korsbandsskadade Gustaf Berling som ett exempel på vilken inställning det är han vill se. Trots skadan som kunde knäckt vem som helst har Berling vägrat att ge upp hoppet om säsongen.

– Gustaf ska ha en stor eloge för den inställning han visat upp. Från att ha befarat det värsta när skadan kom, till att ha trott att det inte var så farligt, och sedan få bekräftat att korsbandet var av. Det kan inte ha varit lätt och han var ju nästan gråtfärdig när han fick beskedet från röntgen. Men han har varit fantastisk efteråt. Han har gjort egna efterforskningar om man kan spela med den skadan, till att leta efter specialskydd, till att till och med vara i kontakt med Per Ledin som haft en liknande skada. Det är precis den glöden vi vill se.

Hur har det gått med det där skyddet förresten?
– Det har gått bra! Han sa att det kändes bra och förhoppningsvis kan han köra på. Han ska testa det på is idag, men det ser ut att kunna funka bra. Hans skada gör ju att han får ett extensionsproblem, men det kan funka att spela hockey trots det. Så planen är att vi kör på och testar oss fram. Om allt går bra så blir det förmodligen operation efter säsongen och sedan sex till åtta månaders rehab.

Förberedelserna inför säsongen har, trots de relativt blygsamma målsättningarna, varit grundliga. Bortsett från att ha varit lediga under juli månad har man tränat fem pass i veckan sedan maj. Dessutom har man även genomfört en grundlig läkarkontroll, för att försäkra sig om att spelarna är i toppform, något som är väldigt ovanligt på den här nivån.

img_4163
Foto: Johan Olsson

Trots att man inte vill sätta upp något konkret resultatmål med säsongen, är ”Freddan” tydlig med vad han vill se från laget under den kommande säsongen.

– Jag vill se att vi gör en bra prestation i varje match. För jag brukar säga att gör man en bra prestation så brukar resultaten följa med. Sen är det klart att vi har en dröm om att spela i Allsvenskan en dag, det har alla lag i den här serien. Men då måste allt omkring, från ekonomi till organisation, också finnas på plats.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstad höll undan och vann

KRIF krigade för en kvittering men kom aldrig ikapp.

Sebastian Ahokas

Sebastian Ahokas

Kl.22:39, 17 november, 2017

Halmstad höll undan och vann
Foto: Arkiv

Matchen mellan Halmstad Hammers och KRIF såg länge ut att bli en jämn tillställning. Efter första perioden var matchen fortfarande mållös.

I början av andra perioden fick KRIF en man utvisad efter att Erik Santesson fått två minuter för Goaltender interference. Hemmalaget förvaltade sitt powerplay väl och kunde ta ledningen redan efter sju sekunder in på utvisningen. Målet stod Björn Hjärpe för efter en assist från Alfred Andersson.

Åtta minuter senare kunde Halmstad utöka sin ledning till 2-0. Vid målet hade KRIF två man utvisade. En av många utvisningar för Krif.

– Vi åkte på en resa i tre timmar  och fick träna boxplay, sade en besviken Per Ljusteräng, tränare i KRIF efter matchen.

Strax efter sin utökade ledning fick hemmalaget se gästerna göra sitt första mål i boxplay genom Karl Olofsson. 

– Våra boxplayspelare gjorde det bra. Lite för mycket boxplay, men vi gjorde bra, säger Per Ljusteräng

Men någon kvittering blev det inte. Istället fick Halmstad åter en tvåmålsledning strax efter Krifs reducering. 3-1 till Halmstad genom Jesper Johansson. Ett resultat som stod sig perioden ut.

Under matchens avslutande period krigade Krif för att få till en reducering. Det lyckades man med redan efter åtta minuter. Men närmare än så lyckades gästerna inte komma, utan Halmstad lyckades försvara sin ledning matchen ut.

I slutet av tredje perioden fick Krifs Albin Storm matchstraff efter en tackling som tränare Per Ljusteräng är mycket tveksam till.

– Vi får matchstraff när vi har pucken. Det är bröst mot bröst och deras spelare faller. Domaren söker utvisningar och ville stå som huvudroll, säger Ljusteräng och fortsätter.

– Svårt att veta vad man ska göra. Vi fick inte spela så mycket. Han som skötte matchen var inte på tå. Tråkigt men så var det.

Förlusten innebär att Halmstad är det andra laget i Hockeyettan (Nybro det andra laget) som lyckats så Krif.

Krif fortsatt i toppen av tabellen.

Fakta
Halmstad HF – KRIF Hockey 3-2 (0-0, 3-1, 0-1)

Halmstad HF:  Jesper Johansson, Erik Borg, Björn Hjärpe

KRIF Hockey: Karl Olofsson, Alexander Lunsjö.

Skott: 40-37

Utvisningsminuter: 6 min - 43 min

Publik: 426

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hammers studsade tillbaka – ”Viktigt för hela laget”

Tar emot serieledaren på fredag.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.16:16, 16 november, 2017

Hammers studsade tillbaka – ”Viktigt för hela laget”
Foto: Johan Olsson

Efter 1-3 förlusten hemma mot HC Dalen lyckades Halmstad Hammers under onsdagen besegra Tyringe på bortaplan, med 2-0 efter mål av Carl Ernstig och Martin Pärna. Inte nog med det fick målvakten Adam Ohre hålla nollan för första gången i Hammerströjan. 24Halmstad fick en pratstund med en nöjd Hammerstränare i Fredrik ”Freddan” Johansson.

Skönt att studsa tillbaka med en vinst?
– Det är alltid gött att vinna, och främst även sättet vi gör det på. Adam Ohre var bra igår, det är viktigt att han får stänga igen en match. Det är dessutom viktigt för hela laget. Det handlar om att göra jobbet. Vi är fantastiskt bra i första perioden. Sen går det lite sämre i andra på grund av mycket utvisningar. I tredje perioden kontrollerar vi det bra tycker jag.

Hur går dina tankar inför nästa match?
Kallinge hemma, vilket för dagen är seriens bästa lag. De har ångat på hela hösten och gjort det bra. När vi mötte dem borta höll vi dem stången i två perioder men tappar i tredje. Viktigt att vi har disciplin i det vi gör i tre gånger tjugo imorgon. Det är också viktigt att vi inte bjuder på något imorgon, och är noggranna i allt vi gör.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ytterligare en allsvensk spelare till Hammers

Hammers fortsätter att stärka truppen.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.10:30, 6 november, 2017

Ytterligare en allsvensk spelare till Hammers
Alfred Andersson, andra från vänster, i kamp med Leksands Jesper Ollas. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån.

Halmstad Hammers utökar samarbetet med allsvenska Troja/Ljungby. Sedan tidigare har man backen Carl Ernstig inlånad och under lördagen offentliggjordes det även att man lånar in den tjugoårige centern Alfred Andersson.

– Ett bra läge för killarna att samla matchminuter. Just nu har de ingen ordinarie tröja och i den åldern är matcher prio ett, det är därför vi gör detta. Med en sådan licens kan de ju vandra fritt fram och tillbaka på dagen så ingen av dem blir låsta på något sätt.[…] En treparts ”win-win” som både klubbar och spelare vinner på, säger Troja/Ljungbys tränare Pelle Svensson till klubbens hemsida.

Andersson debuterade i Hammerströjan i söndagens övertidsseger borta mot Tranås.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hammerstränaren om fina trenden: ”Ser lovande ut”

Efter storsegern väntar hårt motstånd.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.14:11, 25 oktober, 2017

Hammerstränaren om fina trenden: ”Ser lovande ut”
Foto: Johan Olsson

Efter en rejäl urladdning i 5-1-segern borta mot Sävsjö i söndags har det blivit dags för Halmstad Hammers att ta emot Vimmerby hemma i Halmstad Arena. I och med segern har Hammers nu bara en förlust på de senaste fem matcherna, och därtill bara två poängtapp under samma period. En skarp kontrast mot säsongens fem inledande matcher.

– Det kändes stabilt, de får ett chansmål, men vi är det bättre laget. Nu har vi bara en förlust på de senaste fem så det ser bra ut. Förra året tog vi fjorton poäng på hela förra säsongen, nu har vi det redan innan första rundan är slut, så det ser ju lite lovande ut också. Men vi tittar framåt och fokuserar på det vi ska göra istället, säger Hammerstränaren Fredrik ”Freddan” Johansson.

Tankar om Vimmerby?
– Det är ett ganska bra lag måste jag säga, offensivt skickligt, snabba på spelvändningnar. Så det är viktigt att vi lyckas med två saker, det ena är att vi fortsätter vara enkla i försvarsspel som tidigare. Och sedan inte ger dem för mycket bjudningar.

På skadefronten har Johansson hela sitt manskap att välja mellan. Dessutom finns inlånade Troja/Ljungby-backen Carl Ernstig fortfarande till förfogande.

– Han är med ikväll också. Hur länge han stannar är som sagt beroende på vad som händer i Troja, men ikväll är han med oss igen, säger Fredrik Johansson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inför tuffa matchen: ”Måste ha disciplin”

Halmstad Hammers tar under onsdagskvällen emot serieledaren.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.12:00, 18 oktober, 2017

Inför tuffa matchen: ”Måste ha disciplin”
Foto: Johan Olsson

Efter en tung förlust hemma mot serietrean Kristianstad har det blivit dags för Halmstad Hammers att ta emot Nybro Vikings hemma i Halmstad Arena. Vikings ligger för närvarande på en delad första plats i HockeyEttan Södra, tillsammans med Kallinge.

– Det är ett topplag till som kommer på besök. De har studsat upp rejält de senaste åren, och kommer från två raka segrar. Det är ett tungt lag att möta,  som är kvicka att i spelvändningarna men kan vi ta med oss senaste matchens första två perioder kan vi vara nöjda, säger Hammerstränaren Fredrik ”Freddan” Johansson.

Hur ska ni få med er ett resultat mot Vikings?
– Vi pratar som vanligt om att vara konsekventa under en längre tid. Sen måste vi även ha disciplin på allting när vi möter såna här topplag. Det gäller inte bara utvisningar utan verkligen allt. Sen som vi pratat om tidigare, handlar det om att göra rätt saker vid rätt tillfällen oftare.

Läget i truppen är relativt bra bortsett från sjukdomsfrånvaro på Johan Höglund och Niklas Bunnstedt.  Dessutom finns Troja/Ljungby-lånet Carl Ernstig fortfarande kvar i laget, åtminstone för tillfället.

Hur länge blir han kvar?
– Det är svårt att säga. Vi har lite dispens på honom så han kan komma och gå som han vill mer eller mindre.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng