Hammerstränaren: ”Vi slåss mot olika drakar”

“Freddan” medveten om utmaningen:

Johan Olsson

Kl.20:01, 9 september, 2017

Hammerstränaren: ”Vi slåss mot olika drakar”
Foto: Johan Olsson

Efter ett riktigt mellanår satsar Halmstad Hammers från grunden inför kommande säsong. Trots att truppen på många sätt är tyngre, både rent fysiskt och rutinmässigt finns det andra faktorer som sätter käppar i hjulet. 24Halmstad slog sig ner med Fredrik Johansson på torsdagseftermiddagen för att snacka om den stundande säsongen

– Vi slåss mot olika drakar, rent ekonomiskt. Vi har väldigt små resurser att jobba med jämfört med många av våra konkurrenter. Men då får vi jobba på andra sätt, vi har ju en historia av att ta fram egna produkter. Jag tror det finns åtta spelare i Allsvenskan som är Hammersprodukter.

Målet med är såklart att vara med att tampas om kvalplatserna upp till Allsvenskan, men man är medvetna om att det inte kommer att göras över en natt.

– Det är klart att alla lag suktar efter att komma i topp 5, men det vore väl lite väl kaxigt att säga att vi ska göra det i år efter att ha kommit toksist förra året. Men förra säsongen var lite av ett mellanår. vi hade tappat många spelare inför säsongen, däribland flera kulturbärare. Istället fick vi in mycket ungt, vilket förstås är roligt, men det blev väl lite väl naivt och valpigt, främst i defensiven.

img_4224
Foto: Johan Olsson

Av alla fyra serier i division 1 som finns så råder det en konsensus att Södra Hockeyettan är den svåraste. Det finns inga enkla matcher och det går inte att bara åka och hämta poäng någonstans, menar Johansson. Därför är det viktigt att man dels är bättre tränade så att man orkar en hel säsong, men också att man får in rutin och ålder.

– Där har vi ju fått in Melker Andersson, Gustaf Berling och Adam Ohre som kan erbjuda lite mer rutin. Men det handlar också om en attityd och en glöd som vi måste hitta. Jag brukar ju säga att vi alltid tävlar när vi spelar match, även om det kanske egentligen bara är en träningsmatch.

Just glöden och inställningen är något som ”Freddan” betonar gång på gång och lyfter fram korsbandsskadade Gustaf Berling som ett exempel på vilken inställning det är han vill se. Trots skadan som kunde knäckt vem som helst har Berling vägrat att ge upp hoppet om säsongen.

– Gustaf ska ha en stor eloge för den inställning han visat upp. Från att ha befarat det värsta när skadan kom, till att ha trott att det inte var så farligt, och sedan få bekräftat att korsbandet var av. Det kan inte ha varit lätt och han var ju nästan gråtfärdig när han fick beskedet från röntgen. Men han har varit fantastisk efteråt. Han har gjort egna efterforskningar om man kan spela med den skadan, till att leta efter specialskydd, till att till och med vara i kontakt med Per Ledin som haft en liknande skada. Det är precis den glöden vi vill se.

Hur har det gått med det där skyddet förresten?
– Det har gått bra! Han sa att det kändes bra och förhoppningsvis kan han köra på. Han ska testa det på is idag, men det ser ut att kunna funka bra. Hans skada gör ju att han får ett extensionsproblem, men det kan funka att spela hockey trots det. Så planen är att vi kör på och testar oss fram. Om allt går bra så blir det förmodligen operation efter säsongen och sedan sex till åtta månaders rehab.

Förberedelserna inför säsongen har, trots de relativt blygsamma målsättningarna, varit grundliga. Bortsett från att ha varit lediga under juli månad har man tränat fem pass i veckan sedan maj. Dessutom har man även genomfört en grundlig läkarkontroll, för att försäkra sig om att spelarna är i toppform, något som är väldigt ovanligt på den här nivån.

img_4163
Foto: Johan Olsson

Trots att man inte vill sätta upp något konkret resultatmål med säsongen, är ”Freddan” tydlig med vad han vill se från laget under den kommande säsongen.

– Jag vill se att vi gör en bra prestation i varje match. För jag brukar säga att gör man en bra prestation så brukar resultaten följa med. Sen är det klart att vi har en dröm om att spela i Allsvenskan en dag, det har alla lag i den här serien. Men då måste allt omkring, från ekonomi till organisation, också finnas på plats.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Fredda” förlänger med Hammers – och blickar framåt

"Jag trivs i klubben"

André Eriksson

Kl.21:23, 23 februari, 2018

”Fredda” förlänger med Hammers – och blickar framåt
Fredrik "Fredda" Johansson, tränare i Halmstad Hammers.

Halmstad Hammers säsong tog slut i februari efter en andraplats i fortsättningsserien.

 

Nu meddelar klubben att huvudtränaren Fredrik ”Fredda” Johansson stannar i klubben även nästa säsong. Parterna har kommit överens om att aktivera optionsåret i kontraktet.

– Jag trivs i klubben, jag trivs med grabbarna och jag trivs med ledarstaben. Det känns jättebra och jag är glad att vi kom överens, säger ”Fredda” till klubbens hemsida.

Nu blickar tränaren framåt.

– Vi ska fortsätta jobba på. Hitta en bra och sammansatt trupp. Sen hoppas vi få behålla flera av spelarna som gjort det bra och samtidigt få in lite mer spets, säger Fredrik ”Fredda” Johansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tyringe - Halmstad

Hammers mardrömsavslutning – blev utklassade

Spelarflykt i Hammers då vann Tyringe stort.

Viktor Andersson

Kl.20:02, 17 februari, 2018

Hammers mardrömsavslutning – blev utklassade
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN.

Halmstad Hammers hade inte mycket att hämta i den avslutande matchen av Hockeyettan.

Och det var kanske inte så konstigt, efter segermatchen mot HA 74 Sävsjö tappade laget hela sex spelare till andra lag, därav hela deras förstakedja, även benämnd superkedjan.

Med bara tre femmor orkade Hammers, helt utan nått att spela för, inte mot Tyringe. Hemmalaget var dessutom hypereffektiva i powerplay där gjorde tre mål.

I sin tur var Halmstad oerhört ineffektiva. Laget sköt hela 52 skott – utan att ett enda gick i mål.

Till slut blev det 4-0. Ett tungt avslut för Hammers, vars säsong nu är slut.

FaktaHockeyettan
Tyringe - Halmstad: 4-0 (0-0)(2-0)(2-0)

Skott: 28-52

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Spelarflykt från Hammers: ”Ger de chansen”

Hela sex spelare lämnar Halmstad Hammers.

Viktor Andersson

Kl.22:27, 15 februari, 2018

Spelarflykt från Hammers: ”Ger de chansen”
Halmstad Hammers. Foto: Johan Olsson.

Telefonen har gått varm hela dagen för Halmstad Hammers sportchef Niklas Söderström.

Sen det blev klart att Tranås tog den där poängen och Halmstads säsong är slut har hela sex spelare lämnat laget. De är: Hela superkedjan, Martin Pärna, Karlskoga, Erik Borg, Tingsryd och Gustaf Berling, Pantern.

LÄS MER: Uppgifter: Stjärnkedjan lämnar direkt – klara för allsvenskan

Utöver det lämnar lagkaptenen Jesper Johansson för Västerås, backen Anton Avehag för Kovland och så målvakten Adam Ohre till Troja-Ljunbgy.

– Det har varit full fart hela tiden efter matchen i går. Vi visste ju lite att det kunde bli så här och det finns ingen anledning för oss att stoppa någon spelare från att spela vidare den här säsongen – det är en chans för dem att visa upp sig och få spela mer, säger sportchefen Niklas Söderström.

För samtliga spelare är kontrakten skrivna för resten av säsongen. Det är på så sätt inte omöjligt att de finns med på isen när nästa säsong drar igång.

– Så är det, det är ingen omöjlighet att de blir kvar. Samtidigt, gör de det bra så kommer vi få svårt att behålla dem eftersom det handlar om en serie upp för flera av dem.

Ni har spelat bra nu en längre tid – hur är det att säsongen tar slut?
– Det är tråkigt så klart. Det blev ett väldigt abrubt slut, pang bom bara. Jag hade gärna fortsatt ett tag till nu när vi gjort det så bra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppgifter: Stjärnkedjan lämnar direkt – klara för allsvenskan

Hammers mardröm: Poängkungarna flyr laget.

André Eriksson

Kl.16:01, 15 februari, 2018

Uppgifter: Stjärnkedjan lämnar direkt – klara för allsvenskan
Halmstad Hammers. Foto: BILDBYRÅN

Halmstad Hammers superkedja med Erik Borg, Gustaf Berling och Martin Pärna har haft en ruskigt stark säsong och öst in poäng i hockeyettan.

Trion har stått för totalt 156 (!) poäng tillsammans – men nu ser Hammers ut att tappa sina stjärnor.

LÄS MER: Halmstadstjärnans galna målshow

Den välinsatte hockeybloggaren MrMadhawk uppger nämligen att alla tre är klara för allsvenskt spel under resten av säsongen.

Martin Pärna är redan officiellt presenterad av allsvenska jumbon Karlskoga.

Erik Borg ska vara på väg till Tingsryd och Gustaf Berling är enligt uppgifter klar för Pantern.

Transferfönstret stänger vid midnatt och det återstår att se om affärerna hinner gå i lås innan dess.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstadstjärnans galna målshow

Halmstad var illa mot jumbon. Då räddades laget av poängkungen.

Viktor Andersson

Kl.22:38, 14 februari, 2018

Halmstadstjärnans galna målshow
Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN.

När Jesper Johansson sköt 4-1 för Halmstad Hammers hemma mot HA 74 Sävsjö trodde nog de flesta att det skulle bli en enkel resa mot en seger.

Det blev det inte. Sävsjö vägrade att ge upp och reducering på reducering kom. Till slut var bortalaget på ikapp och förbi, 5-4 och 13 minuter kvar.

Då klev poängkungen fram. Erik Borg sköt först in kvitteringen – sedan följde han upp det med att också trycka in ledningsmålet, 6-5 – ett mål som blev matchavgörande.

Hans tredje och fjärde mål för matchen. Borg var stekhet.

Martin Pärna sköt sedan 7-5 vilket också blev slutresultatet.

Hammers hakar därmed på i toppen av Hockeyettan. Laget som ligger två har fem poäng upp till serieledande Tranås.

FaktaHockeyettan
Halmstad Hammers - HA 74 Sävsjö: 7-5 (2-0)(2-3)(3-2)

Målen Halmstad: Erik Borg 4, Jesper Johansson 2, Martin Pärna
Skott: 25-23

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng