Hammerstränaren: ”Vi slåss mot olika drakar”

“Freddan” medveten om utmaningen:

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.20:01, 9 september, 2017

Hammerstränaren: ”Vi slåss mot olika drakar”
Foto: Johan Olsson

Efter ett riktigt mellanår satsar Halmstad Hammers från grunden inför kommande säsong. Trots att truppen på många sätt är tyngre, både rent fysiskt och rutinmässigt finns det andra faktorer som sätter käppar i hjulet. 24Halmstad slog sig ner med Fredrik Johansson på torsdagseftermiddagen för att snacka om den stundande säsongen

– Vi slåss mot olika drakar, rent ekonomiskt. Vi har väldigt små resurser att jobba med jämfört med många av våra konkurrenter. Men då får vi jobba på andra sätt, vi har ju en historia av att ta fram egna produkter. Jag tror det finns åtta spelare i Allsvenskan som är Hammersprodukter.

Målet med är såklart att vara med att tampas om kvalplatserna upp till Allsvenskan, men man är medvetna om att det inte kommer att göras över en natt.

– Det är klart att alla lag suktar efter att komma i topp 5, men det vore väl lite väl kaxigt att säga att vi ska göra det i år efter att ha kommit toksist förra året. Men förra säsongen var lite av ett mellanår. vi hade tappat många spelare inför säsongen, däribland flera kulturbärare. Istället fick vi in mycket ungt, vilket förstås är roligt, men det blev väl lite väl naivt och valpigt, främst i defensiven.

img_4224
Foto: Johan Olsson

Av alla fyra serier i division 1 som finns så råder det en konsensus att Södra Hockeyettan är den svåraste. Det finns inga enkla matcher och det går inte att bara åka och hämta poäng någonstans, menar Johansson. Därför är det viktigt att man dels är bättre tränade så att man orkar en hel säsong, men också att man får in rutin och ålder.

– Där har vi ju fått in Melker Andersson, Gustaf Berling och Adam Ohre som kan erbjuda lite mer rutin. Men det handlar också om en attityd och en glöd som vi måste hitta. Jag brukar ju säga att vi alltid tävlar när vi spelar match, även om det kanske egentligen bara är en träningsmatch.

Just glöden och inställningen är något som ”Freddan” betonar gång på gång och lyfter fram korsbandsskadade Gustaf Berling som ett exempel på vilken inställning det är han vill se. Trots skadan som kunde knäckt vem som helst har Berling vägrat att ge upp hoppet om säsongen.

– Gustaf ska ha en stor eloge för den inställning han visat upp. Från att ha befarat det värsta när skadan kom, till att ha trott att det inte var så farligt, och sedan få bekräftat att korsbandet var av. Det kan inte ha varit lätt och han var ju nästan gråtfärdig när han fick beskedet från röntgen. Men han har varit fantastisk efteråt. Han har gjort egna efterforskningar om man kan spela med den skadan, till att leta efter specialskydd, till att till och med vara i kontakt med Per Ledin som haft en liknande skada. Det är precis den glöden vi vill se.

Hur har det gått med det där skyddet förresten?
– Det har gått bra! Han sa att det kändes bra och förhoppningsvis kan han köra på. Han ska testa det på is idag, men det ser ut att kunna funka bra. Hans skada gör ju att han får ett extensionsproblem, men det kan funka att spela hockey trots det. Så planen är att vi kör på och testar oss fram. Om allt går bra så blir det förmodligen operation efter säsongen och sedan sex till åtta månaders rehab.

Förberedelserna inför säsongen har, trots de relativt blygsamma målsättningarna, varit grundliga. Bortsett från att ha varit lediga under juli månad har man tränat fem pass i veckan sedan maj. Dessutom har man även genomfört en grundlig läkarkontroll, för att försäkra sig om att spelarna är i toppform, något som är väldigt ovanligt på den här nivån.

img_4163
Foto: Johan Olsson

Trots att man inte vill sätta upp något konkret resultatmål med säsongen, är ”Freddan” tydlig med vad han vill se från laget under den kommande säsongen.

– Jag vill se att vi gör en bra prestation i varje match. För jag brukar säga att gör man en bra prestation så brukar resultaten följa med. Sen är det klart att vi har en dröm om att spela i Allsvenskan en dag, det har alla lag i den här serien. Men då måste allt omkring, från ekonomi till organisation, också finnas på plats.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny förlust för Hammers: ”Det måste vi förbättra”

Hammers ännu utan seger i år.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.14:39, 21 september, 2017

Ny förlust för Hammers: ”Det måste vi förbättra”
Foto: Johan Olsson

Halmstad Hammers åkte under onsdagskvällen till Grästorp för att revanschera sig för förlusten i premiären av HockeyEttan Södra, hemma mot Tranås AIF. Det skulle visa sig bli en jämnare historia, även om Hammers återigen fick se sig besegrade med 5-4 efter straffläggning. 24Halmstad slog en signal till Hammerstränaren Fredrik ”Freddan” Johansson.

Var det ett fall framåt Grästorp?
– Det kan man säga, det var en svag inledning, framför allt i det tidiga skedet. De får 2-0 snabbt och vi går bort oss i det defensiva positionsspelet. De startade aggressivt, men det hade jag räknat med, eftersom det var deras hemmapremiär.

Trots den skakiga inledningen är Johansson ändå nöjd med vad hans lag visar upp i resten av matchen.

– Vi börjar äga mer och mer i andra perioden och pressar ner dem. Vi vill fortsätta med vårt momentum in i tredje perioden, men på grund av vår utvisning dog det lite grann och de gör ett mål. Men vi gör det bra som hämtar upp det till 4-4. Sen blir det straffar till slut, och det är ju som det är. Vi tar med oss en poäng från bortaplan och två bra perioder, men jag är besviken på den första.

Vad är det ni måste förbättra?
– Först och främst spelet i egen zon, det måste vi förbättra. Det gäller både med och utan puck. Vi måste hitta en sortering i spelet. Jag brukar säga att vi måste ha ödmjukhet, får vi inte ut pucken direkt måste den ut i andraläget och så vidare. Måste bli mer rejäla i egen zon. Chanser skapar vi, men måste stärka upp i vårt försvarsspel. Det var ett steg i rätt riktning, jag är inte orolig men vi måste rätta till detaljer.

FaktaGrästorps IK - Halmstad Hammers: 4-4 (5-4 efter straffar) (3-1, 0-1, 1-2, 0-0, 1-0)

1-0 (01:38): Jacob Wulcan (Michal Lukac, Edvin Johansson)

2-0 (05:24): Jonas Lönn (Carl-Johan Svensson, Lucas Geyson)

2-1 (09:38): Björn Hjärpe (Jesper Johansson, Simon Stark)

3-1 (14:31): Carl-Johan Svensson (Jonas Lönn, Lucas Geyson)

3-2 (31:56): Sebastian Nilsson (Erik Borg, Jonas Blidby)

4-2 (40:54): Linus Jerenvik (Kim Persson, Adam Willig)

4-3 (42:47): Gustaf Berling (Sebastian Nilsson, Marcus Borgh)

4-4 (50:50): Björn Hjärpe (Jesper Johansson, Martin Pärna)

Skott Grästorps IK: 32
Skott Halmstad Hammers: 28

Utvisningsminuter Grästorps IK: 6
Utvisningsminuter Halmstad Hammers: 6

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Upplev Hammers premiär mot Tranås

Äntligen premiärdags – här kan du se 24Halmstads bilder från matchen mot Tranås.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.08:09, 19 september, 2017

BILDEXTRA: Upplev Hammers premiär mot Tranås
Foto: Johan Olsson

Halmstad Hammers match mot Tranås AIF gick inte som man hoppats. Matchen slutade med en 3-5-förlust och en hel del saker att jobba på för Fredrik Johanssons mannar.

24Halmstad var där och tog bilder, som du kan se i galleriet nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hammerstränaren efter Tranås: ”Jag är besviken som fan”

Seriepremiären gick inte som Hammers ville.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.22:11, 18 september, 2017

Hammerstränaren efter Tranås: ”Jag är besviken som fan”
Foto: Johan Olsson

Halmstad Hammers tog under måndagskvällen emot Tranås i premiären av HockeyEttan Södra. Det skulle visa sig bli en deppig afton då man fick se sig besegrat av gästerna med 3-5 i en match där inget gick som det skulle. Efter matchen var det en frustrerad Hammerstränare som mötte pressen i tränarrummet i Halmstad Arena.

– Det är en onödig förlust där vi bjuder på för mycket. Jag är besviken som fan. Okej, de är ett bra lag men vi måste göra det mycket bättre, säger Hammerstränaren Fredrik ”Freddan” Johansson.

Hammers inledde starkt och hade ett fint läge efter bara 12 sekunders spel. Trots en fin inledande press fick man istället se Tranås ta ledningen efter drygt tre och en halv minut.

– Vi tar oss till lägen, men i den sista tredjedelen eller vad man säger så går vi bort oss.

Trots att Hammers vann skotten med 35-30 så hade man förtvivlat svårt att komma till avslut när det behövdes som mest. Med ungefär tio minuter kvar av tredje perioden fick man spela 5 mot 3 i nästan 2,5 minut. Under den tiden mäktade man bara med tre avslut.

– Vi blev stressade av deras boxspel som var väldigt bra, och kanske var vi lite stressade rent generellt. Men då är det upp till oss att lösa det.

Vad tar ni med er till nästa match?
— Arbetsinsatsen och attityden måste upp. Gör vi ett bra jobb och har rätt attityd så kommer det andra gratis. På samma sätt finns det inte ett spelsystem i världen som fungerar om man inte tar jobbet och har rätt attityd.

FaktaHalmstad Hammers - Tranås AIF: 3-5 (1-2, 1-2, 1-1)

3.33 0-1: Eric Gustafsson. Ass: Hampus Andréen

13:28 0-2: Sebastian Ottosson. Ass:  Anders Skoog, Victor Jigmalm

14:05 1-2: Erik Borg. Ass Gustaf Berling, Martin Pärna

26:19 1-3: Marcus Schelin. Ass: Anders Skoog

35:46 1-4: Marcus Schelin. Ass: David Bremer

36:49 2-4: Jonas Blidby. Ass: Robin Holm, Jesper Johansson

46:38 2-5: Eric Gustafsson. Ass: Hampus Andréen, Fredrik Lindström

59:17 3-5: Björn Hjärpe. Ass: Melker Karlsson, Simon Stark

Skott: 35-30
Utvisningsminuter Halmstad Hammers: 12
Utvisningsminuter Tranås AIF: 51
Publik: 632

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tre spaningar efter Hammers – TAIF

Hammers har en del att fundera på i veckan.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.21:47, 18 september, 2017

Tre spaningar efter Hammers – TAIF
Foto: Johan Olsson
Fina tendenser men slarv förtar glädjen

Hammers visar flera gånger på fint spel och tar sig till flera bra lägen men lyckas gång efter annan slarva bort chansen genom ett felpass eller en offsideåkning. Även om man ofta vinner tillbaka pucken relativt snabbt så blir pucktappen direkt avgörande.

”Freddan” pratade inför matchen om att många spelare vill visa sig på styva linan, vilket är en möjlig förklaring. Man försöker sig på lite för finurliga saker, eller är inte tillräckligt noggrann med de enkla sakerna.

 

Gustaf Berlings skydd fungerar

Det var förvisso känt sedan innan, men det är en helt annan sak när det är skarpt läge. Berling verkade inte alls hämmad av sin skada som potentiellt kunde avslutat hans säsong innan den ens hunnit börja. Var lite efter i tempot men kompenserade för det med bra positionsspel. Det återstår att se vilken effekt dagens match har å knäet men från sidan ser det uppmuntrande ut och det specialutformade skyddet ser ut att göra sitt jobb.

 

Måste få utdelning av sitt Powerplay

I två och en halv minut spelade Hammers 5 mot 3 i den tredje perioden. Under den tiden lyckades man bara få av tre skott. Lägg där till att man spelade 5 mot 4 i ytterligare en minut så talar det sitt tydliga språk. Man måste skjuta mer i Powerplay. Tranås AIF gör det förvisso bra i sitt boxsspel och stressar Hammers till att göra misstag, men faktum kvarstår.

FaktaHalmstad Hammers - Tranås AIF: 3-5 (1-2, 1-2, 1-1)

3.33 0-1: Eric Gustafsson. Ass: Hampus Andréen

13:28 0-2: Sebastian Ottosson. Ass:  Anders Skoog, Victor Jigmalm

14:05 1-2: Erik Borg. Ass Gustaf Berling, Martin Pärna

26:19 1-3: Marcus Schelin. Ass: Anders Skoog

35:46 1-4: Marcus Schelin. Ass: David Bremer

36:49 2-4: Jonas Blidby. Ass: Robin Holm, Jesper Johansson

46:38 2-5: Eric Gustafsson. Ass: Hampus Andréen, Fredrik Lindström

59:17 3-5: Björn Hjärpe. Ass: Melker Karlsson, Simon Stark

Skott: 35-30
Utvisningsminuter Halmstad Hammers:
12
Utvisningsminuter Tranås AIF: 51
Publik: 632

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hammers redo för drabbning: ”Vi är så väl förberedda vi kan bli”

Hammerstränaren sätter betyg på försäsongen.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.14:00, 18 september, 2017

Hammers redo för drabbning: ”Vi är så väl förberedda vi kan bli”

Förberedelserna är klara och taktiken är slipad. Under måndagskvällen tar Halmstad Hammers emot Tranås i premiären av HockeyEttan Södra, säsongen 2017/18. 24Halmstad hörde av sig till Hammerstränaren Fredrik ”Freddan” Johansson för att stämma av inför kvällens drabbning.

Hur summerar du försäsongen?
– Jag tycker vi summerar den som helt okej. Det får ses som lite mer än godkänt, då vi gjort några fantastiskt bra matcher och någon som var mindre bra. Det är lite så det brukar vara på försäsongen. Men man får väk säga att vi är så väl förberedda vi kan bli.

Försäsongens stora följetång har varit prestigevärvningen Gustaf Berlings olyckliga skada. På blott sin andra träning sedan hans övergång från Helsingborg kolliderade han med en lagkamrat under en 1 mot 1-övning vilket resulterade i att han olyckligt föll och fick sin motståndare över sig. Efter undersökningar bekräftades att det främre korsbandet gått av och det har sedan dess varit ovisst huruvida kan tvingas till operation direkt, eller ej. Efter en hel del egna efterforskningar hittades ett specialskydd som han nu även testat på is. Den stora frågan kvarstod, skulle det hjälpa? Nu har svaret kommit.

– Gustaf känns jättebra, han är med i truppen idag och är startklar. Sen får vi hoppas att det håller bara men andra har spelat med sådant skydd och det har fungerat, så det känns hoppfullt. I övrigt är alla spelklara så det känns härligt.

Hur går då tankarna inför kvällens match?
– Det är viktigt att vi är med från start. Vi kommer att möta ett Tranås som har gått ganska bra på försäsongen och vill vara med i toppen. Det viktiga är att vi fokuserar på vår insats. Vi vill vara de som drar upp tempot och sätter vårt spel. Vi ska vara noggranna och ta rätt beslut. Sen brukar det bli mer kamp än skönspel i premiärer med många som vill visa sig på styva linan. Men vi vill visa intensitet och engagemang.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng