HBK:s jättetalang om beskedet: ”Fantastiskt”

HBK:s 16-årige talang haft en minst sagt speciell vecka.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.20:02, 8 september, 2017

HBK:s jättetalang om beskedet: ”Fantastiskt”
Foto: Privat/Bildbyrån/Krister Andersson

Skolstart och väder till trots, har 16-årige Isac Harrysson haft en minst sagt speciell inledning på månaden september. I tisdags gjorde han sin första match från start i HBKs U21-lag, i 2-1 segern över Häcken.

Harrysson imponerade så stort att han blev inbjuden att göra sin första träning med a-laget under fredagen.

– Jo, det känns fantastiskt måste jag säga. Det känns bra också, det var ju debuten från start. Jag var lite nervös i första halvlek, men sedan släppte det till andra så kunde jag få ut lite mer av mitt spel. Träningen kändes också bra tyckte jag, men det var lite halkig plan idag.

Har du fått höra något om det blir fler träningar med a-laget?
–  Nej, jag har ingen aning faktiskt, men om jag fortsätter att göra det bra så kan man ju hoppas det i alla fall.

Du har ju tidigare haft intresse från utlandet, och provtränat med Sunderland till exempel. Hur ser läget ut i dag?
– Jag kan tyvärr inte nämna klubbar och så, men det finns ett intresse, säger Isac Harrysson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eldsjälen: ”Vi behöver Halmstadbornas stöd”

Han kämpar för Drotts överlevnad.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.11:59, 24 september, 2017

Eldsjälen: ”Vi behöver Halmstadbornas stöd”
Foto: Johan Olsson

Under sommaren har Claes Andersson tillsammans med Thomas Sivertsson jobbat febrilt med att försöka rädda den anrika handbollsklubben HK Drott. Först på agendan var att se till att man fick komma in i Halmstad Arena igen.

Historien går tillbaka till mitten på juli i år då de båda blev fick ta del av ett massutskick från kommunen som berättade att klubben blivit avstängda från Arenan.

– Sedan hade vi ett möte med Ola Magnusson, som var idrotts- och fritidschef på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun. Han berättade att vi hade en skuld på 200 000 kronor, och att vi var tvungna att betala en betydande del av den för att släppas in i arenan igen, säger Claes Andersson

Mycket riktigt lyckades man också samla ihop hälften av dessa pengar men kallades sedan in till ett möte med Lars Püss, Anders Thorén och Ola Magnusson, vid det mötet fick Claes och Thomas dåliga nyheter.

– Vi fick veta att vi var tvungna att betala ytterligare 185 000 kronor. De föreslog att vi skulle be någon sponsor betala pengarna, men vi menade på att vi inte kan få in några sponsorpengar om vi inte har en verksamhet att visa upp, och för att kunna göra det måste vi få vara i Arenan.

Sedan påbörjades en kamp mot klockan för att hinna få ihop de 185 000 kronorna innan säsongspremiären. Både dam- och herrlag skulle spela hemma i Halmstad Arena, men kom man inte in i Arenan var risken stor att man blev tvungna att lägga ner verksamheten helt, vilket enligt Claes vore en tragedi av flera skäl.

– Dels är det ju tråkigt om en så anrik klubb bara ska försvinna. Men sedan får man ju också se till våra båda seniorlag. Damlaget gör i år sin första säsong i Allsvenskan, och varken de eller det unga herrlaget vi har i år har ju någon som helst skuld i att klubben är i den situation vi är i.

Det skulle heller inte bara vara elithandbollen som drabbades om Drott skulle försvinna, utan även ungdomsverksamheten. Bland ungdomarna i Halmstad Handboll finns det idag många unga flickor och pojkar som drömmer om att en dag dra på sig Drott-tröjan menar Claes.

– Det ska vara naturligt för pojken eller flickan att sikta på att en dag spela i Drott-tröja. Sedan riskerar man ju också att förlora våra NIU-platser om det inte finns något elitlag i staden, och på så sätt går vi miste om att våra bästa russin i kakan väljer att gå gymnasiet på annan ort.

Under fredagen tillkännagav Halmstads kommun att man godkänt den avbetalningsplan som HK Drott presenterat och gav åter klubben tillträde till Halmstad Arena. På så sätt kan både herr- och damlag spela sina första hemmamatcher på sin riktiga hemmaplan. Men kampen är bara delvis vunnen. Man har nu till den 27 oktober på sig att reglera skulden från det senaste året.

För att spara in pengar har man bland annat gjort sig av med sitt kansli och dessutom upphört med spelar- och ledarlöner.

– Både herrar och damer spelar helt gratis, vi är nu en helt ideell förening. De enda utgifter vi har är nu i princip driftskostnader som bollar, bussresor till bortamatcher och hallhyra och så vidare.

För att lösa problemen lanserat två kampanjer för att försöka skramla in pengarna för att rädda klubbens överlevnad, vilket 24Halmstad tidigare rapporterat om. Den ena är en Swishkampanj där man helt enkelt skänka en slant till klubben. Det andra är ett koncept man lånat från den norska handbollsklubben Elverum Handboll.

Konceptet består av en facebookapp som tagits fram av det norska företaget SocialCee. Företaget har gått med på att gratis anpassat facebookappen till Drott, efter vissa påtryckningar från Drottsupportern Kalle Björkman.

Under namnet ”Rädda Drott-matchen” går konceptet ut på att såväl privatpersoner som företag kan förbinda sig att skänka en given summa pengar, allt från 25 öre till 10 kronor, per åskådare under hemmapremiären den 30 september.

– Elverum har bara 20 000 invånare och lyckades samla in 1,6 miljoner på två veckor. Tänk då bara hur mycket Halmstad skulle kunna samla in om man ville.

Trots att det nu börjar se lite ljusare ut för den klassiska klubben från Halmstad menar Claes Andersson att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

– Det finns många pusselbitar kvar att lägga. Den första som nu kommit på plats är att vi får komma in i hallen och kan träna och spela matcher igen. Det är som sagt bara en pusselbit av många, men utan denna hade vi inte fått ihop pusslet alls.

– Vi behöver fortfarande fylla arenan och hoppas få många kronor per stol. Men vi behöver hjälp med detta, vi klarar oss inte själva, vi behöver verkligen Halmstadbornas stöd.

Målsättningen med framtiden, bortsett från att komma på fötter igen, är att på sikt bli en hållbar förening med driftöverskott igen. Dessutom hoppas man även på att det sportsliga ska lyckas hålla sig på banan.

– Vad gäller damerna så är målet att de ska klara att hålla sig uppe i allsvenskan. De har gjort det fantastiskt med två raka uppflyttningar, men nu är det hänga kvar som gäller. Vad gäller herrarna och deras ras genom systemen så slutar det här och nu. Nu siktar vi på att hänga kvar och satsa på våra egna ungdomar som hjärtat i klubb och stad, och sedan skjuta ifrån uppåt igen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Drott insläppta i arenan igen: ”Tack för all kärlek”

Den anrika klubben har fått ihop pengarna som behöv och är välkomna tillbaka i Halmstad Arena.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.20:15, 23 september, 2017

Drott insläppta i arenan igen: ”Tack för all kärlek”
Foto: Bildbyrån

På sin hemsida stoltserar HK Drott med sina elva SM-guld, två Europacupfinaler och 50 säsonger i den högsta serien. Men de senaste dagarna har klubben varit på väg mot sitt slut.

Stora skulder fick Halmstads kommun att sätta ner foten och inte släppa in Drott i Halmstad Arena. I ett desperat försök att överleva startade klubben en insamlingskampanj – som gett resultat.

På sin Facebooksida berättar Drott att man nu blivit inläppta i hallarna igen.

”Fem dagar har gått. En början. Vi är på väg, men vägen är smal och knixig. Fem dagar har ändå gett resultat. Halmstads Kommun har åter släppt in oss i hallarna och våra kampanjer har dragit in nästan 500 000 kronor!! Otroligt värmande och inspirerande. Tack alla för all kärlek”, skriver klubben i ett inlägg.

Men trots att en halv miljon samlats in, behövs mer hjälp skriver klubben. Nu ligger energin på att fylla arenan nästa lördag.

”Våra behov är dock fortsatt stora. Vi har nått 25% av vårt högt ställda mål. Samtidigt bygger våra prognoser på att ni alla hjälper till att fylla Arenan nästa lördag. Vi vill ha 4000 pers på våra två matcher kl 14.00 och 16.30, vi behöver det.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstad BK–IFK Norrköping

Blytung HBK-seger: ”Otroligt skönt”

HBK tog en livsviktig seger mot IFK Norrköping.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.15:52, 23 september, 2017

Blytung HBK-seger: ”Otroligt skönt”
Tryggvi Haraldsson jublar efter 2–0-målet. Foto: Bildbyrån/Krister Andersson

Halmstad BK tog vara på det sista halmstrået när de besegrade IFK Norrköping hemma på Örjans Vall under lördagseftermiddagen.

Alexander Berntsson gav HBK ledningen strax före paus – och direkt efter paus gjorde islänningen Tryggvi Haraldsson iskallt 2–0 när han chippade in bollen bakom David Mitov Nilsson.

– Halmstad behärskar det bättre än oss. De spelar en fotboll som är bättre för den här typen av förutsättningar, sa IFK Norrköpings tränare Jens Gustafsson till C More och syftade på att gräsmattan inte var i bästa skick.

HBK:s stortalang Gabriel Gudmunsson var lättad över segern.

– Otroligt skönt. Jag tycker att vi jobbade på bra hela matchen.

Nu återstår det fem matcher av allsvenskan.

– Vi kan inte hålla på att deppa bara för att vi är några poäng efter. Tre poäng är det viktigaste. Nu väntar Malmö FF och det är en tuff bortamatch, sa han till C More.

Texten uppdateras.

FaktaAllsvenskan
Halmstads BK–IFK Norrköping 2–1 (1–0)
Målen: 40´1–0 Andreas Berntsson, 51' 2–0 Tryggvi Haraldsson, 87´ 2–1 Linus Wahlqvist.
Laguppställning: Isak Pettersson – Andreas Bengtsson, Alexander Berntsson, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson – Pontus Silfver, Aboubakar Keita – Gabriel Gudmundsson, Hoskuldur Gunnlaugsson, Jonathan Svedberg –Tryggvi Haraldsson.
Publik:

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Så lyder domen för Drott

Under fredagsförmiddagen kom beskedet.

Johan Olsson

Johan Olsson

Kl.10:07, 22 september, 2017

JUST NU: Så lyder domen för Drott
Foto: Nelli Johansson

Under fredagsförmiddagen meddelade Halmstads Kommun att HK Drott  har lyckats att betala av tillräckligt mycket av sin skuld till kommunen. Därför kommer man att få tillträde till Halmstad Arena i tid till den 30 september då både dam- och herrlag har sina seriepremiärer.

– Vi är glada över den här chansen och vädjar till alla engagerade Halmstadbor att ställa upp och köpa biljetter till matcherna. Det ger oss en chans att få in tillräckligt med intäkter för att betala det som krävs för att få nyttja kommunens hallar framöver. Vi har redan idag betalat hälften av de förfallna fakturorna och ska innan den 27 oktober ha reglerat hela skulden från det senaste året, säger Roger Wohlin, ordförande i HK Drott.

Bakgrunden till avstängningen var att Drott inte lyckats betalat sina fakturor i tid det senaste året. Dessutom har föreningen skulder till kommunen på cirka tre miljoner kronor. Klubben har nu presenterat en, i kommunens ögon, trovärdig betalningsplan.

– Vi vill inget hellre än att Drott ska kunna fokusera på det sportsliga, ta sig ur sina ekonomiska bekymmer och lyckas bilda en styrelse som kan ta klubben ur sina svårigheter. Samtidigt är det skattemedel vi hanterar och alla föreningar måste behandlas lika. Vi är överens om att så länge föreningen i oktober betalar det senaste årets förfallna fakturor så får de nu tillträde till våra anläggningar igen, säger Lars Püss (M), ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Guldtränaren hjälper Drott: ”Ser potential”

Drott kämpar för sin överlevnad. Då kliver ett välbekant ansikte in och hjälper klubben.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.18:29, 21 september, 2017

Guldtränaren hjälper Drott: ”Ser potential”
Ola Lindgren. Foto: Bildbyrån

Halmstads kommun har tröttnat på Drotts skulder och kräver att klubben betalar tillbaka det som krävs. Fram tills dess är klubben portad från Halmstads Arena.

Nu har klubben startat en insamlingskampanj för att överleva, och en som valt att haka på är IFK Kristianstads tränare Ola Lindgren, det skriver Expressen.

– Klart jag ställer upp. Många små insatser kan bli något stort till slut, säger Lindgren till tidningen.

Drotts förfall har gått snabbt efter SM-guldet 2013 och skulle kampanjen inte lyckas kan det innebära slutet för den klassiska handbollsklubben. Guldtränaren spelade själv i Drott under elva elitsäsonger och klubben har en stor plats i Lindgrens hjärta.

– Jag har gått med i en kampanj som heter Rädda matchen, som riktar sig till företag och privatpersoner. Den bygger på att man betalar en viss summa beroende på hur många åskådare som kommer till matcherna.

Ola Lindgren tror att klubben behöver lägga korten på bordet och betala av sina skulder på ett seriöst sätt för att kunna bygga tillbaka sin trovärdighet.

 

Vad krävs för att det ska vända?
– Jag ser potentialen runt klubben. Nu måste man skynda långsamt och bygga upp det sakta. Jag tror absolut att Drott kan nå högstaligan igen, men det handlar om att ha en långsiktig plan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng